Bonniers försök att kapa åt sig kontrollen över de s k sociala medierna med debattsajten Newsmill har nu kommit till vägs ände. Man stoppar nämligen från och med idag helt möjligheten att kommentera debattinläggen på sajten.
I begreppet sociala medier så ingår att det ska finnas ett dubbelriktat utbyte av åsikter, dvs att man dels ska kunna kommentera och dels att skribenterna läser kommentarerna och fortsätter delta i debatten. Det senare har gammelmedia varit extra dåliga på. Kommentarsfälten är bara en möjlighet att locka fler läsare, och författare eller journalister deltar aldrig i debatten själva. I viss mån har dock Newsmill uppmanat sina skribenter att delta i debatten eller som fortfarande står på sajten: “Våra läsare vet mer än vi! […] Du kan kommentera och skriva egna inlägg som publiceras på hög nivå eller medverka genom din blogg.”
Problemet är att det inte alltid skrivs det skribenterna vill höra. Tydligen avstår många från att publicera debattinlägg på Newsmill eftersom de kan riskera att få kommentarer. Newsmill skriver
“Vi har flera gånger märkt en rädsla hos potentiella skribenter för de påhopp som vissa kommentatorer står för. Ibland har de avstått från att skriva. På så sätt har våra öppna kommentarsfält paradoxalt nog lett till att den fria debatten blivit mindre fri.”
Jag har själv infört anonymt registreringskrav för att höja debattnivån något, vilket jag tycker fungerat väl. Jag har även fått mer tid över till vettigare saker än att replikera tillfälliga besökare som missat tidigare relaterade blogginlägg, utan bara läser isolerade texter. Och jag upplever att de flesta som skriver saker som man inte får skriva i Sverige respekterar mina påpekanden att man inte får skriva sådant. Det finns andra Internetforum för sådant. Men Newsmill lade tydligen ingen tid på att få någon hyfs i debatterna.
Istället lägger man nu alltså ner istället för att försöka höja debatten.
Gammelmedia fungerar helt enkelt inte bra tillsammans med sociala medier. Man vill ha envägs kommunikation. Frågan är när kommentarsmöjligheterna även tas bort på Bonnier/DN och Bonnier/DI och inte bara på Bonnier/Newsmill? DI och DN är dock inga sociala media då artikelskribenter aldrig går in och replikerar.
Redan har Bonnier/DN gjort det mindre motiverat att länka till deras artiklar. En del artiklar har ingen möjlighet till Twingly-länkar alls och de som fortfarande har det visar inte ens rubrikerna på bloggkommentarerna längre.
Nåja, Newsmill hade bara ungefär dubbla trafiken mot den här bloggen (Newsmill: 124 000 besök och 260 000 sidvisningar förra veckan – Cornucopia?: 84 000 besök och ca 150 000 sidvisningar förra veckan, även om förra veckan pga en Blogger-bugg gav hela 611 000 sidvisningar. Källa: sis-index.se. ). Man kan gissa att den skillnaden minskar nu.
Newsmill hade 2011 fyra anställda och en omsättning på ca 4 MSEK och gjorde en förlust på ca 1.9 MSEK. Jag får nog ta lite bättre betalt för mina annonser tror jag. Newsmills annonsörer är dock välkomna hit, här kostar tydligen annonserna bara en väldigt liten bråkdel av vad de gör hos Newsmill. Dessutom finns det en trevlig annonsplats precis i början av kommentarerna.
Hur Newsmill med fyra anställda och en dator i ett gammalt civilförsvarsbergrum någonstans kan gå med förlust med en omsättning på 1 MSEK per anställd är för mig obegripligt. Lönerna per anställd ligger bara runt 36 000:- per månad efter sociala avgifter, så dit försvinner inte pengarna. Får man som artikelskribent betalt för att skriva på Newsmill??? Hur man kan ha 1.3 MSEK i skulder när allt som krävs är ett kontorsrum, fyra IKEA-bord, fyra IKEA-stolar och fyra bärbara datorer, samt den där datorn i bergrummet är också helt obegripligt. Måste vara en Bonnier-grej. Så dyra espressomaskiner finns det väl inte? Tillägg: Två anställda var aktuellt läge, 2011 för vilket det finns ekonomiska siffror var man fyra anställda, så man har redan halverat personalsstyrkan. Frågan blir hur länge Newsmill finns kvar. Aktiekapitalet är dock bara 250 000:- kronor, så gissningsvis är skulderna koncerninterna lån för att hantera förlusterna i bolaget.
31 kommentarer
Tror Stasi-media på allvar att de kan fortsätta propagandan och sin förljugna världsbild vid liv
desperationen börjar bli väl pinsam nu lite som Clintan på Republikanernas konvent.
Hittade en bra rapport som går ut på att man ska undvika nyheter helt: "Avoid News Towards a Healthy News Diet" http://dobelli.com/wp-content/uploads/2010/08/Avoid_News_Part1_TEXT.pdf Försökt att följa den genom att bara läsa rubrikerna via Google News.
Vissa kommentatörer fick betalt per inlägg har jag hört. Tror det låg kring 10 kronor per rad. Det var mer än Ferlin fick!
Fråga alltid vad avsändaren har för nytta av sändningen och vem som betalar!
Tja, nu blir det ännu fler regimkritiska personer som går över från Newsmill till Axpixlat, Fria Tider, Sweden Confidential för att skriva av sig sina frustrationer.
Kommentarerna på Newsmill innehöll ibland mer fakta och kunskap än vad artikelskribenterna kunde förmedla (vilket ofta var politiska budskap).
Någon Bonnier-ägd tidning har jag aldrig prenumererat på och kommer inte att göra det heller. DIs senaste webb-version skrämmer också iväg läsarna med halva skärmen fylld med reklam samt en mycket långsam server. Fortsätt så så kör ni den blaskan i botten också.
Ska du vara regimkritisk så gå till http://www.flashback.org. Sveriges största internetforum och det är rätt så högt i tak där. Tror tom jag sett nån som heter Cornucopia skriva där.
P.S finns det några styrkoder för att göra klickbara länkar, fet text osv ?
För styrkoder fungerar enkel HTML, b-tagg för fetstil, i-tagg för kursiv och a href-tag för länk, dvs
&;lt;b>fetstil</b>
&;lt;i&;gt;fetstil</i>
Ja, men Flashback innehåller mycket trams och skvaller, tyvärr.
Dock är debatterna/inläggen där ofta mycket öppna.
Ang Newsmill skrivs rakt ut:
"Den judiskägda debattsidan Newsmill stänger nu kommentarsfälten, eftersom de åsikter som uttrycks där inte stämmer överens med ledningens."
Dvs rakt på sak och utan krusiduller.
Källa: https://www.flashback.org/p39299102
Äsch,
<b>fetstil</b>
<i>kursiv</i>
batikhaxanberit.blogspot.com
har också uppmärksammat Newsmill genom att skriva
"Äntligen – Newsmill Blir Seriös Nyhetskanal"
Läs denna humoristiska blogg.
Precis som Cornu så är jag inne på att det handlar om beslut på kommersiell basis. Moderering kräver anställda och pengar. Och en kommersiell bedömning av hur mycket det ger tillbaka.
Vad folk inte fattar är att man ska uppföra sig på nätet precis som man gör i verkliga livet. Man kan inte sitta och gapa hur som helst på ett möte i vägföreningen, på jobbet eller i familjelivet. För då är det någon som säger åt en att skärpa sig.
Det går alldeles utmärkt att ha så kallade icke-pk-åsikter och ändå visa upp lite allmänt hyfs . Men det verkar svårt.
(Detta är i botten ännu ett skrämmande exempel på hur många medborgare som inte har en susning av koll på vad yttrandefrihet, åsiktsfrihet handlar om . Nätmognad kan man också kalla det)
annorlunda uttryckt: jag väntar fortfarande med spänning på sajter där s k invandringskritiska som inte får "debattera invandringen" verkligen är beredda att debattera invandringen. Typ avpixlat är mer censurerat än någonting annat och användas alltså som "källa" i "debatter".
Gå till https://www.flashback.org/f226
Dessutom finns politik inrikes i samma subkategori.
I vilka debatter används Avpixlat som källa? För de brukar mest citera det som etablerad media skriver förutom insändare.
Huvudet på spiken. Jag gjorde tidigare några försök att debattera på PI. Snacka om att ha lågt i tak. Skrev du något kritiskt om SD åkte du ut fortare än kvickt. ;/
PI och dess ersättare Avpixlat drivs av de judiska bröderna Ekeroth. De är mycket intoleranta mot all form av kritik mot SD, judar eller Israel. SD är för övrigt inte nationalister i något avseende utan neokonservativa kontrajihadister med allt vad det innebär av islamhets och prosionism. Det har de varit sedan cirka 2002.
De flesta bloggare har någon slags agenda eller syfte med bloggen. De som går emot detta för hårt (upplevs som sabotörer) blir förstås censurerade, eller blockade. Inte så konstigt alls. Däremot ska väl etablerade gammelmedia i någon mening försöka vara neutrala i de flesta fall, åtminstone borde det vara så om de uppbär presstöd. Men de flesta lider genom sina medarbetare av journalistisk PK-slagsida (70%) för MP och det röda laget.
Nej, 80%.
Blockerar bara rena sabotörer som ekvationsteorin, som inte gick att tala förnuft med och kvävde kommentarsfälten med sitt haveristiska tjat. Övriga har alltid gått att förklara vad man får och inte får skiva för.
Cornu, det var ingen kritik, bara ett konstaterande. Du har liksom de flesta andra bloggare något slags syfte. kanske att dra in pengar via reklam och maximera läsare. De som saboterar det genom att använda bloggen som språngbräda för sin egen blogg utan att tillföra något och iterera sin eviga sanning är förstås spam. Helt förståeligt och inget att hymla med. Det är faktiskt din helt privata kreation som du bestämmer helt själv över, precis som alla andra bloggare bestämmer över sina bloggar. Public service är en helt annan kategori. Du är inte public service.
Bonnier är rädda för fri debatt. Att tvinga folk att skriva hela artiklar är ett sätt att utöka censurmöjligheterna, förutom att man förstås slipper opposition i kommentarerna.
Många uttrycker sig hellre och/eller bättre i korta kommentarer än i långa artiklar. Det är knasigt att tvinga folk att skriva långt när många saker med fördel uttrycks kortfattat. Som läsare har man knappast heller tid med att allt skall uttryckas med många ord även om det kan uttryckas kort.
Det är fjantigt att som argument anföra skribenter som är rädda för att få mothugg. Är man så skraj av sig så kan man nog lika gärna hålla tyst. Eller så kan man tillåta pseudonymer, om man inte redan gör det.
Cornucopia? kommer strax vara större än Newsmill. Troligen blir nästa steg en nedläggning av Newsmill.
Tack för info, har då & då läst något på Newsmill, även kommenterat vissa artiklar.
Det får vara slut med det nu
Eller som Barry Ritholtz formulerar det på sin blogg:
Please use the comments to demonstrate your own ignorance, unfamiliarity with empirical data, ability to repeat discredited memes, and lack of respect for scientific knowledge. Also, be sure to create straw men and argue against things I have neither said nor even implied. Any irrelevancies you can mention will also be appreciated. Lastly, kindly forgo all civility in your discourse . . . you are, after all, anonymous.
Klockrent!
Cornucopia är ett nödbloss i en alltmer stelnad cyberrymnd.
stor underhållning väntar på p1 om en stund cornu. Fp ska disk. eu och federalism.
Newmill anvander drupal, ett php harke som kraver 5 utvecklare for att lagga till en feature pa 5 veckor och 50 servrar for att serva 10 anvandare. Dar ligger kostnaden: utveckling och hosting!
Verkar vara en trend inom media. Aftonbladet och i förra veckan EskilstunaKuriren. En dagstidning i Södermanland med en upplaga på ca 35 000.
Bara kommentarer via facebook. Gör att det bara mest blir en massa medsägare som kommenterar. Tufft att vara av annan åsikt i vissa känsliga frågor. Tidningen hänvisar att man fortfarande kan skriva insändare som är anonyma. Men skriver man insändare om icke politiskt och redaktionellt korrekt så kommer de inte in.
Har man en åsikt om exempelvis invandring eller integration. Även om inskränkthet i demokrati, som jag det hela handlar om så publiceras det inte.
Heja Sverige!
Klart Stasi-media är oroliga man lär ju sig mer av kommentarerna på den här bloggen än vad gammel-media någonsin producerar.
Samma gäller ju ovan nämda bloggar/Forum om man har hjärna att hänga med i matchen man får ju sålla troll vart man än är oavsätt politisk åskådning eller social status men det är väl det de fria ordet betyder.
Jag vet inte om jag är udda men jag finner störst nöje i att läsa do not kritiska Kommentarerna även om jag tyvärr får säga att cornu inte är bland dom bästa på att backa från sina åsikter vilket är den största bristen han har.
flute har tex visat sig vara bättre på att erkänna när han haft fel. Men det beror väl på att den blogg drivs med större vinst intresse och då blir det mer Bonnier och mindre 'hitta sanningen' även om jag inte förstår logiken, skulle kunna bli ett par extra inlägg per dag med analys av det folk korrigerat på. Det händer men då påtalas bara vad folk sagt för fel.
Förmågan att skriva kommentarer innebär inte att kommentatorn har rätt.
Nej du är nog inte udda jag tycker det är kanon med kritiska inlägg det är ju utvecklande och sätter press på artikelförfattaren.
Men vad en del gör är att bemöta artikeln utan att släppa sitt ego och vill vrida debatten åt ett visst håll utan att göra sig förtjänt av den vilket är tragiskt.
Poängen med internet och kommentarsfunktionen är ju att slippa prata utifrån en specifik mall pga tex socialstatus eller politisk åskådning
och därigenom utveckla samtalet utan hinder.
En del kan dock inte släppa invant mönster utan drar ner nivån pga egon trots att de kan vara anonyma och inte gör bort sig offentligt.
finns ju också faktorn nätmognad. Vi som varit på nätet länge minns ju yahoogroups. Hur det så småningom i diskussionsgrupperna per e-post utvecklades en social kontroll och folk lärde sig nätvett den hårda vägen.
Men nu är ju halva svenska folket på facebook och vill kunna "tycka till". Man undrar ju lite försynt hur folk beter sig på ett vanligt möte med dagordning och talarlista och sånt.
Det är lite synd att nätets demokratiserande potential ( ursäkta högtravande ord) inte nått kommentarsfälten…