Den amerikanska S&P 500-terminen pekar nedåt i förhållande till fredagens stängning och i Asien är utvecklingen varierande och tvekande.
Australiens All Ordinaries är upp 0.07%, vilket också gäller Japanska Nikkei. Hong-Kongs Hang Seng-index är dock ner 0.74% i skrivande stund.
Dagschart OMXS30 |
Överlag går det alltså inte att dra några speciella slutsatser om hur börserna i Europa ska öppna idag.
OMXS30 lider inte längre under något dödskors utan är sedan förra veckan återigen positiv enligt den hedgingmodellen. Men med fredagens relativt kraftiga uppgång får vi kanske se en svag börs inledningsvis.
Lagom till skolstarten är nu Schibsted/SvD:s Andreas Cervenka tillbaka från föräldraledigheten med en analys av den europeiska eller västerländska skuldkrisen. Schibsted vet vad de har och headlineade sin websajt med Cervenkas krönika igår och han får fortfarande vara andra rubriken på sidan.
Slutsatserna är korrekta, dvs att det finns bara två vägar ur skuldkrisen – avskrivningar av skulderna (=deflation) eller mycket hög inflation. Inget av dessa har vi fått se än och krisen är inte heller löst, utan istället kommer successivt mer och mer andel av de europeiska ländernas ekonomiska utrymme ätas upp av räntor. Vilket vi redan sett och alltså kommer fortsätta se.
Andelen skuldfria svenskar som äger
sitt boende utraderades nästan helt 2009 – 2010 |
Likt Neurath belyser Cervenka den svenska skuldbubblan. Han läser väl bloggar?
“Sidoeffekterna blir att människor i länder där man borde låna mindre frestas att låna mer (läs Sverige 2009 och 2010) och att pensionssparare får nöja sig med en avkastning så blygsam att det krävs ett svepelektronmikroskop för att kalasa på den.”
Ett exempel ser vi i grafen ute till höger som visar hur skuldfria svenskar gick man ur huse 2009 – 2010 och lånade pengar på sina obelånade bostäder.
Svenskarna är som bekant därmed de EU/EES-medborgare som är minst skuldfria. Eller Pippi Långstrump-ekonomi som det också kallas och leder till att Anders Borg (m) hyllas av ekonomer världen över. Han får äran, ni får skulderna. Personligen.
9 kommentarer
Vi är mer självägande också. Både skulder och tillgångar ägs i stor utsträckning av fria medborgare. Medborgare som väljer att skuldsätta sig i kraft av tron på framtiden.
Dilemmat idag är att kronan blir stark och en räntesänkning bör ske-men detta får inte innebära billigare krediter.
Bankerna tar 3-4% på bolånen. I krisande Danmark tar de 1,5%, allt för att få fart på ekonomin.
Är det verkligen ett dilemma att kronan blir stark?
Frånsett snacket att det blir billigare att semestra utomlands, blir ju priserna lägre för samtliga företag som i någon form sysslar med import eller importerade varor.
Vi borde därför se kraftiga vinstökningar hos de företag som direkt eller indirekt handlar med importerade varor, dvs de flesta företag.
Detta borde i förlängningen ge lägre priser för konsumenterna och i praktiken reallöneökningar för samtliga, inklusive pensionärerna.
Men tyvärr kommer facken att se chansen att sno åt sig större delen av kakan och sabotera för alla andra.
Sverige har ett exportöverskott och en industri som är beroende av export.
När Euron låg kring 11 SEK så fick Finska delen av Stora Enso problem.
Nu är det väl i Sverige de kommer att dra ner?
Snyfthistoria från mittuniversitetet:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/det-blir-svart-att-forklara-for-personalen
Man får intryck att de helt plötsligt blir tvungna att tänka på kvalitén på utbildningen, inte bara att fylla sina platser.
Anders Borg är väl fortfarande värsta lånetorsken. Han är därmed extremt jävig i hanterandet av svensk ekonomi. Vilket förvisso inte är bra.
En anledningen till den höjda belåningen från 2008 och framåt kan ju vara att ROT slog igenom med full kraft.
Dvs folk har investerat stora summor för att dränera, byta panna, sätta in bergsvärme, allmänt underhåll, lägga om tak, byta fönster osv osv.
Precis som företag som investerar i nya maskiner och lokaler så stiger givetvis belåningen.
Må så vara, men att folk inte ens med skatteavdrags hjälp kan underhålla sina hus med egna medel är verkligen inte ett gott tecken.
Vem säger att de inte KAN, detta visar bara att några tror sig kunna iaf. Det är ju inte säkert att dessa har det speciellt dåligt ställt.
Eftersom den höjda belåningen 2008 uppenbarligen helt och hållet sammanföll med en lika stor minskning av antalet som "Hyr" (i figuren ovan) sin bostad så är det troligare att det har med bostadsrättsombildning av hyresrätter att göra.
…Vilket i sig är en av de större samhälls-misslyckandena: hyresklienter får köpa sin bostad till 50 % av marknadspris, och behöver inte ens betala 50 % själv (inte ens genom banklån..) utan skuldsätter bostadsrättsföreningen istället. I varierande grad föreningar emellan. Sälj sedan direkt för det enklaste klippet av 70% av bostadspriset i ren vinst. Så fungerar det i storstockholm, och säkert i de flesta större samhällena i Sverige. Man clearar från ett par hundra tusen till ett par miljoner i ren vinst. Pengar ur intet, eller snarare; pengar från någons behov att ha bland det mest basala -ett hem.
Konsekvensen blir:
1. Att hyresbolaget, dvs de föregående fastighetsägarna får för lite betalt och inte kan investera i nytt fastighetsbestånd. Inga nya bostäder. Högre priser för alla, och karusellen fortsätter snurra.
2. Att privatpersoner tvingas till mångmiljonskulder bekostade av ett slopat amorteringskrav och "jättelåga räntor!". Vilka är det som står med risken…? Dessa nu skuldsatta människor kommer bli tvugna att engagera sig MOT byggandet av hyresrätter i närområdena för att säkra bostadsbrist så lånen kan betalas på domedagen…