Svenskarna är inte dumma, utan har nu, medvetet eller antagligen mer omedvetet som kollektiv börjat gå åt rätt håll. Med dagens Sparbarometer för andra kvartalet 2012 är beskedet från SCB att tillgångarna flyttar in på bankkonton, samtidigt som skuldökningstakten fortsätter avta och sparandet öka.
Svenskens tillgångar på bankkonton ökade med drygt 50 miljarder under kvartalet, samtidigt som skulderna “bara” ökade med knappt 32 miljarder, varav knappt 19 miljarder var rena bostadslån. Bland övriga skulder ingår förstås även blancolån på bostaden.
Svenskarnas ekonomiska frihet
stiger, om än från rekordlåga nivåer |
Skuldslavindex förändras marginellt mot tidigare och utvecklingen går förstås fortfarande åt rätt håll, även om svensken fortfarande är mer slav under sina skulder, justerat för disponibel inkomst, än ens inför 90-talskrisen.
Som vi redan konstaterat var inflödet till aktiemarknaderna minimalt. Aktiesparandet var 204 miljoner och fondandelar 4.5 miljarder, där svensken samtidigt tog ut 3.2 miljarder ur aktiefonder. Istället gick räntefonder och andra fonder framåt starkt. Nettosparandet i aktiemarknaden var alltså negativt.
Skuldökningstakt 12 månader |
Skuldökningstakten fortsatte att falla och är återigen på de lägsta nivåerna sedan 1997, så långt som Sparbarometern har kvartalsvärden. Deflationstrycket fortsätter, även om skulderna fortfarande ökar snabbare än BNP + KPI-inflationen, eller helt enkelt realt. Men vad som är väsentligt är att med en skuldökning på “endast” 4.37% på 12 månader finns det inte en chans att bostadsbubblan kan fortsätta pressas uppåt, utan vi får se fortsatt stagnerad bostadsmarknad, rent av fallande. Ökandet av skulderna är den enskilt mest betydelsefulla faktorn för stigande bostadspriser, oavsett vad som tjatas om brist på nybyggande, bostadsbrist etc.
Ska man sammanfatta det hela så fortsätter deflationstrycket, det rent av accelererar. Skuldökningen avtar och pengarna söker sig till räntor, speciellt bankkonton. Naturligtvis är tillgångarna alltjämt kraftigt snedfördelade, med Sverige i bottenligan över sned fördelning av tillgångarna, och det ca 5 000:- SEK per capita i banksparande de svenska hushållen uppvisade under kvartalet gäller förstås inte varje hushåll. Medianhushållet har en förmögenhet på 60 000:- kronor, men medelhushållet ligger nära 400 000:- kronor.
En liten ljusglimt i det svenska skuldmörkret alltså. Frågan blir ändå om ljuset i slutet av tunneln är solen eller strålkastaren från ett kilometerlångt godståg? För många har satsat miljonbelopp i skuldsättning på fortsatt stigande bostadspriser, oavsett om de “köpt bara för att bo”. Även de har räknat med att få tillbaka riskerade skulder.
Deflation, bitchez!
9 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En sak jag tänkt på är vad alla pengar tagit vägen?
Huspriserna har stigit väldigt mycket och många av husen som säljs idag byggdes på 40-50-60 och 70-talen för småsummor i sammanhanget. Även om man inte amorterade alls så är summan man får ut för huset flera gånger större än byggkostnaden och eventuella lån.
Vart tar dessa pengar vägen som folk betalar för äldre hus idag?
Jag ser mig inte som rik men när man läser dina domedagsprofetior så känner man sig rik. Äger mitt egna boende med låga driftskostnader utan lån. (Detta i en stad med stor bostadsbrist med positiv inflyttning så jag är inte särskilt oroad över värdet på bostaden) Inga övriga lån förutom lite till CSN som försvinner i ganska snabb takt. Föräldrar som byggde hus på 70-talet och varit med om hela prisuppgången och också sitter obelånade lagom till pensionen.
Pengarna går till säljaren (som vid alla affärer). I de flesta fall kommer säljaren dock använda pengarna för nytt boende så pengarna hamnar hos de som flyttar till billigare boende – som ett specialfall för de som flyttar till kyrkogården går pengarna i sin tur till arvvingarna.
De pengarna korsar förstås genrationsbarriären! Som arv eller förskott på arv.
För att nuvarande generation ska kunna bo lika bra som sina föräldrar.
Det är ju ofta föräldrar (villaägare eller stor-BR-ägare) som skopat in dessa vinster.
Jag pratade med en bostadsmäklare här i Lund så sent som i måndags. Han sa att marknaden i våras var trög, men att nu är den fullständigt stendöd. Marknaden för bo-krediter är som bekant motorn i den svenska ekonomin och kreditexpansionen.
Men att svenskarna nu sparar på banken istället för att spendera pengarna, innebär ju inte att penningmängden direkt påverkas. De ägs bara av konsumenterna i högre grad. Vilket borde betyda att pengars omsättningshastighet sjunker och detta ger ett deflationstryck, om man skall tro kvantitetsteorin. Indirekt smittar det ju av sig på lånandet, så penningmängden torde sjunka alt. öka mindre än den skulle gjort annars.
Utvecklingen visar att ekonomer ur Österrikiska skolan har rätt i sin syn på orsakerna bakom konjunktursvängningarna. De felinvesteringar/bubblor som konstgjord billig kredit leder till, skapar självförstärkande cykler av kreditexpansion och kreditkontraktion. Jag håller med denna beskrivning till 100% men den förnekas totalt av den etablerade ekonom-kåren. Den nämns inte varken i tex. Jonungs bok Makroekonomi eller bankmannen Klas Eklunds "Vår Ekonomi".
En intressant sak med median och medel är att Credit Suisse siffror (som togs upp här http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/ar-du-topp-1-5-eller-10.html och som sades vara realistiska: http://cornucopia.cornubot.se/2012/04/ar-credit-suisse-nettoformogenhetssiffr.html )
knappast kan stämma! De vill ha den svenska medianförmögenheten till ca 300000 SEK PER PERSON (vuxen förvisso) med ett medelhushåll om ca 2 personer (jag räknar med 1.5 för att få bort barnen) så skulle det innebära 450000 i medianförmögenhet enligt CS, men verkligheten visar alltså 60000 kr! (Enligt Swedbank då, men de får nog anses ha mer koll än CS – som mig veterligen inte har nån verksamhet i Sverige)
CS baserar dessutom sina siffror på en Pareto-distribution, något som antagligen inte funkar riktigt i Sverige…
Så alla dessa miljonärer som CS vill ha det till att Sverige har (470000 med 1 miljon dollar+, connoisseur uppskattar det till en tiondel) existerar helt enkelt inte! Ännu en anledning till att bostadsbubblan kommer pysa ut…
https://infocus.credit-suisse.com/data/_product_documents/_shop/324292/2011_global_wealth_report_databook.pdf
Jag tolkade CS siffror som inkluderande värdet i bostaden. Annars hade de förstås varit orealistiska.
Connoisseur går numera väl bara på de som har en taxerad inkomst på över 1 MSEK.
Kanske kan en delförklaring till ökad "sparande" (alltså mer pengar i bankkonton) i Sverige finnas i de pengarna som sakta men säkert försvinner från bankkonton i GIPSI-länderna…