Som egen företagare och/eller tillämpare av Wibblekonto-modellen för sin inkomst, så styr man själv över när man ska få lön. För att verka lite normal så tar man fortfarande lämpligen ut lönen bara en gång i månaden, istället för i småpytsar. Dessutom blir det enklare att hantera alla räkningar i en klump. Det faller sig också så att de flesta räkningar tydligen ska betalas mot slutet av månaden, men inget hindrar ju att man gör detta närhelst man har lust.
Bäst är förstås om man har disciplinen att hålla i pengarna hela månaden, vilket var fjärde svensk inte klarar av, och inte kasta sig över konsumtionsladorna så fort man tagit ut lönen, men om man nu inte kan göra detta, när är det bäst att ta ut sin lön?
Fram till den sk lönehelgen, dvs den helg som inträffar efter löneutbetalningarna den 25:e (är den 25:e på en söndag, så blir det exempelvis helgen 23-24 eftersom lönen senast betalas ut den 25:e, men alltid på en vardag) så brukar det vara allt mer desperata reor i butikerna. Vilket gör att det är bättre att konsumera helgen före lönen.
Så när har folk allra minst pengar? Detta är också intressant för företagaren som vill sälja saker till kunder.
Följande datum gäller för utbetalningar och transfereringar
- Pensioner den 18:e
- Sjukersättningar den 18:e – 19:e
- Barnbidrag den 20:e
- Löner privat sektor den 25:e
- Underhållsstöd den 25:e
- Löner kommun, landsting och stat den 27:e
- Bostadsbidrag den 27:e
Man kan antagligen bortse från pensionerna och sjukersättningarna. Sjuka går inte och handlar (kan man hoppas, men det finns fortfarande ett mörkertal med långtidssjukskrivna som uppenbarligen kan utföra avancerade hobbies). Pensionerna den 18:e gör att reor på hundmat rimligtvis upphör före den 18:e, så har man hund bör man köpa mat senast den 17:e.
Reor på blöjor etc bör man sluta med den 20:e, liksom barnkläder och barnmat.
Har man vare sig barn (eller gillar blöjor) eller hund så kan man lugnt vänta med att ta ut lönen till den 25:e. För att optimera reahelgen före den 25:e tar man lämpligen ut pengarna fredagen helgen före lönehelgen den 25:e, dvs inte ett fixt datum. Senast innebar det att man tog ut lönen den 17:e.
Nu i augusti är det i år bara en halv lönehelg. De som direkt diar skattepengar får inte lönen förrän på måndag, även om det förstås även finns privata företag som diar skattepengar genom att vara leverantörer till stat, landsting och kommun.
Kort sagt har helgen inte varit någon superlönehelg när både privat och offentligt anställda får sin lön före helgen. Det inträffar om lördagen är den 26:e eller senare.
Ett inlägg kvar.
29 kommentarer
Hej! Statligt anställda får också lön den 25:e.
//Rasmus
Vårt företag betalar ut lön den första i månaden. De 5 dagarna senare vi tar ut lön ger att vi får en extra månad på oss att betala in arbetsgivaravgifterna.
Bra när kunderna har 60+ dagar på sig att betala.
Kräver ju förstås att personalen inte tillhör de 25-procenten ekonomiska analfabeter.
/ Lowrisk
Vore kul om du dök upp i programmet lyxfällan.
Skrämmande att det finns personer som lever ur hand i mun, trots goda inkomster.
En period av mitt liv har vi gått med underskott i flera år i rad. Den avslutades 2007. Då avskaffades både fastighetsskatten och förmögenhetsskatten , skatter som drabbade dem med höga taxeringsvärden ,dvs där grannar lyckat sälja dyrt. Då kunde man inte snåla med utgifterna för att få det gåihop. Det var en skatt på tegel som skulle ut i pengar!
Som månadens luspanke och överbelånade då, eller hade du tänkt dig någon annan roll?
räknade du inte med dessa skatter, eller kom dom som en glad överraskning året efter du skrivit på kontraktet? du inser väl att det arbetas för fullt på finansdepartementen med att hitta på en ersättare för bensinskatten, och då helst något som folk inte kan smita undan som tex fastigheter
"Sjuka går inte och handlar (kan man hoppas)" – förklara gärna vad du menar med det!
Kan man ta sig utanför dörren är man inte sjuk förstår du väl!
De med sjukersättning måste väl köpa mat som alla andra?
Är man sjukskriven så bör man väl må så dåligt att man knappast kan lämna hemmet? Möjligen släpa sig ner till närmaste mataffär och apotek, men de bör inte ha ork eller fysisk kapacitet till att ägna sig åt shopping, så den 18:e – 19:e bör inte innebära någon butiksanstormning.
Eller menar ni att det finns tiotusentals "sjuka" som är fullt kapabla att arbeta?
Vi menar att det finns tiotusentals som är kapabla att handla.:)
Och om man är så sjuk/skadad/handikappad att man inte ens klarar av att handla för egen maskin har man antagligen en personlig assistent som kan hjälpa till med det…
Att uppbära sjukersättning, tidigare sjukpension, innebär alltså att man skall svälta ihjäl? Fy fan vilken människosyn!
Handla mat och mediciner får väl räknas till vanligt leverne och påverkar knappast några reor.
Däremot är handla mat och medicin ett jobb, kallas personlig assistent eller hemtjänst, och kan man göra detta så kan man alltså utföra ett jobb och bör inte uppbära sjukersättning. Eller?
Du skämtar nu, va?
Så alla de människor som uppbär sjukersättning ska bara ligga i sin säng och stirra i taket dagarna i ända? För om man klarar av att ta sig ur sängen kan man inte vara sjuk?
Jo, det kan man.
Poängen är nog snarare att när svensk ekonomi kraschar framöver och vi måste spara ännu mer pengar, så är det inte omöjligt att Försäkringskassan skärper reglerna ytterligare. Kan man gå i affärer så kan man utföra ett jobb. Samma sak med att sitta framför en dator.
Man kan tänka sig att FK granskar bankuttdrag och om man varit och shoppat så drar man in pengarna, liksom om man har bredband och alltså ibland sitter framför en dator. Åtminstone klarar man av att utföra "jobb" deltid i de fallen.
Nu är förväntningarna höga på jubileumsinlägget. När kommer det? Är det kvitto på peak Cornucopia? eller avstamp mot något nytt som förlänger den Cornucopiska? tillväxten?Många frågetecken att räta ut.
Ha inga stora förväntningar på inlägget. Trafiksiffrorna ligger på toppnivåer, tvärt emot vad som skrivs av "vi-som-hatar-cornucopia-och-skjuter-budbäraren".
Förr skulle momsen betalas in den 18:e i varje månad vilket gjorde att t ex bilhandlare låg lite pyrt till med början ca den 15:e och det gick att förhandla om priset, förutsett att man hade pengar i näven
Nu är det den 12:e som gäller – inget nytt i sak där alltså. Det är dock frågan om hur många bilhandlare som har så dålig likviditet att detta går. Jag antar att man isf får titta efter småhandlare (där det är högsta hönset som faktiskt säljer bilarna) – på större handlare antar jag att säljaren inte ens har någon aning om att det skall betalas in moms och definitivt inte vilken dag.
Bra ha koll på viktiga datum, men med ett kort med nittio dagars kredittid blir man lite mer oberoende av just dessa datum
För det första är "sjukersättning" det som tidigare hette "förtidpension", dvs en ersättning för en varaktig nedsättning av arbetsförmågan. De största grupperna här har psykiska eller muskeloskeletala diagnoser, men är givetvis inte nödvändigtvis sängliggande. För det andra finns det inga krav på att den som uppbär "sjuklön" (som i de flesta fall betalas av arbetsgivaren under sjukdomens två första veckor) eller "sjukpenning" (som betalas av Försäkringskassan), vilket förmodligen är det du avser, ska vara sängliggande. Det finns många diagnoser som leder till nedsatt arbetsförmåga i den nuvarande anställningen utan att man för den skull är dödssjuk. Vid längre sjukdom prövas arbetsförmågan först mot den nuvarande anställningen, sedan mot andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren och därefter mot hela arbetsmarknaden. Så, en snickare med bruten arm ( = "sjuk") kan nog tänkas gå till en affär utan att för den skulle överutnyttja systemet. Rött ljus på faktakollen.
Som av en händelse hade Mediamarkt 20% rea på vitvaror och Elgiganten kontrat med 22% den här helgen (löningshelg). Tror dock att Elgiganten får svårt överleva då de inte orkar hålla samma utbud som Mediamarkt, i alla fall om de ska samsas i samma område.
Både siba och elgiganten har problem. Intressant att följa är det i alla fall.
Som Magnus & Brasse sa en gång i tiden:
En skall bort !
Mediamarkt har ju visat framfötterna tidigare och gått med pressande förlust. OnOff är ju nu historia, förmodligen kommer Siba och Expert härnäst och därefter Elgiganten.
För övrigt finns det inget krav att ta ut lön en gång i månaden. Har man karaktär kan man ta ut hela rubbet 1/1 och har man sämre karaktär kan man ta ut den varje torsdag. Har man karaktär har man planerat så man klarar ekonomin oavsett vilket datum pengarna kommer.
Naturligtvis. Har inte påstått något annat.
För övrigt tycker jag mig se en brist i ditt upplägg om man har enkelt wibblekonto. Om man skall klara att vänta 6 månader på bankgarantin så måste man alltid ha 6 månadslöner på annan/andra bank(er). Skall man ha enkelt wibblekonto bör man isf fördela det på tre banker där man aldrig går under tre månadslöner på något av dem. Skall man nöja sig med bara två banker så bör man alltså börja året med 6 månadslöner på ackumuleringskontot och 18 månadslöner på uttagskontot – då blir det dubbelt wibblekonto.
Nja, tror det räcker att ackumuleringskontot är på en bank och att själva Wibble-kontot är uppdelat på två banker. Därmed har man hela tiden, förutsatt löpande intäkter till ackumuleringskontot, åtminstone åtta månadslöner tillgängligt även om en av bankerna går i konkurs. Sedan påstår Riksgälden att det numera bara ska ta några veckor att få insättningsgarantipengar (fan trot – det kanske fungerar för småbanker, men lär knappast gå att hantera om t ex Länsförsäkringar bank smäller).
Med två halva Wibble och ett ackumuleringskonto kan det efter fem månader se ut som följer
Ackumulering: 5 månadslöner
Wibble-1: 6-3=3 månadslöner
Wibble-2: 6-2=4 månadslöner
Värsta förlusten här blir 5 månadslöner och om två av bankerna går och dör har man iaf 3 månadslöner kvar. Dock bör man kanske efter halva cykeln använda ett ackumuleringskonto hos en annan bank. Eller snarare från början ha två ackumuleringskonton!
Kan nog vara värt ett nytt inlägg.