Börserna föll igår efter att ECB:s chef Mario Draghi hade presskonferens och meddelade att man inte tänkte göra något för stunden, men står beredda att göra vad som krävs eftersom euron är huggen i sten och är oåterkallelig. Draghi skulle ju bli av med jobbet och euron och därmed ECB upplöstes, då det går inte för sig. Se Affärsvärlden för en svensk sammanfattning av talet.
EURSEK |
Börsindex föll under gårdagen. Svenska OMXS30 föll 0.73%, liksom S&P-500. Nu under morgonen faller börserna i de asiatiska tidzonerna. I skrivande stund är Nikkei ner -1.23%, Hang Seng -0.91%, Strait Times -0.13% och All Ordinaries -0.89%
Euron stärktes dock något mot kronan nu på morgonen efter gårdagens nya bottennoteringar för krisen. Riktigt snyggt stabilt negativ trend i EURSEK för övrigt.
Mer intressant än marknadens reaktioner är att analysera talet, Bernanke-babble style. Får väl kallas Draghi grötmos istället.
Vad som egentligen sades var att ESM och EFSF i nuvarande form inte var en väg för ECB att agera, men att ECB står redo med den digitala sedelpressen. Men om ESM och EFSF får bli banker, så är det en annan sak.
Hyperinflationisterna med Eric King på King World News (KWN) tror därför att ESM och EFSF förvandlas till banker inom några veckor och därmed får tillgång till en i princip obegränsad bazooka i form av ECB:s sedelpress.
Bankerna kan inte skapa tillgångar helt på egen hand, utan behöver låna in dessa när balansräkningen ska balanseras dagligen. ECB kan därmed agera lender of last resort åt ESM-banken och EFSF-banken till ränta baserat på ECB:s styrränta. Därmed kan ESM och EFSF låna i princip hur mycket som helst baserat på 0.75% (antagligen 1% för utlåning och 0.50% för inlåning i ECB) och köpa euronoterade statsobligationer för. Dessa handlas i fallet Spanien exempelvis i 6 – 7%, så det är inte det att ESM och EFSF skulle gå back. ECB har ju redan tidigare tillåtit europeiska banker att göra motsvarande om de lämnar över obligationerna som säkerhet, men i begränsad omfattning.
Gör man ESM och EFSF till banker så handlar det inte om någon begränsad omfattning längre. På KWN menar man att marknaden för eurons statsobligationer i princip kommer upphöra. Gör den det så kommer marknaden inte längre kunna straffa eurozonen med chockräntor. ESM och EFSF kommer köpa upp rubbet och räntorna i eurozonen blir artificiella istället för marknadsmässiga.
Detta borde då leda till hyperinflation när dessa tusentals miljarder måste placeras någon annanstans än i statsobligationer av de som sålde obligationerna. Men så har vi likviditetsfällan (eng liquidity trap). Vi har idag ett helt internationaliserat finanssystem och när sedelpressen går för fullt hos ECB så lär ingen vara så korkad att de placerar dessa pengarna inom eurozonen. Tvärt om kommer pengarna att fly till USD och antagligen även SEK. Och tillgångar utanför euron. Svenska kronan stärks, liksom USD, även om euron antagligen stärks initialt. Men inom eurozonen faller valutan fritt, vi pratar 7, 6, 5, 4, 3 och till slut 2:- SEK per euro om vi snackar hypersedelpress och inte de mer välmående euroländerna kliver ur någonstans vid 6:-. Men ingen likviditet tillförs eurozonen och lönerna höjs inte. Det som höjs i pris för eurozonen är de internationella tillgångar som är noterade i dollar – råvaror som olja och vete och även ädelmetallerna. Några löneökningar blir det dock inte och därmed ingen inflationsspiral.
Eurozonen får biflation.
Men för svenskar blir det en enorm prispress, vi upplever i praktiken deflation, även om sannolikt svenska tillgångar rusar i pris när pengar flyr euron – bostäder, skog, aktier – allt skjuter i höjden. Samma sak med USD och andra regioner som pengarna flyr till. Biflation gäller – starkare valutor, men skenande tillgångspriser. Kanske den bästa av världar för den besuttne utanför eurozonen?
Mest av allt stiger guld. Anledningen är att guldmarknaden är så liten att även om bara promille av pengarna söker sig till guld kommer guldet explodera internationellt och inte bara kompensera för fallande euro.
Samtidigt kommer i ett andra skede de svenska exportföretagen krossas när euron faller fritt och eurozonen också dör rent ekonomiskt. Så måhända skjuter svenska tillgångar i höjden, men 100 000-tals kommer bli av med jobben och svensk BNP kommer rasa.
Men skuldkrisen får ingen som helst lösning. BIGPIS-länderna kan dock fortsätta finansiera sig via ESM:s och EFSF:s kreditlinor till ECB och går inte i konkurs, men man får en permanent depression på grund av att alla pengar flyr från eurozonen. Mycket möjligt att man inför kapitalregleringar för att hindra detta, så hyperinflationen drar igång inom zonen, men mest sannolikt är att euron upphör att existera före dess och de enskilda länderna gör det som inte gick, och lämnar. Sedan sitter till slut Draghi med sin oåterkalleliga euro, men utan att det finns några anslutna länder…
För er som inte fattade det så var ovanstående ett scenario. Inte en titt i en spåkula.
7 kommentarer
Bundesbank kommer aldrig tillåta det och vi fick beviset när clownen Draghi fick stå vid skampålen igår för sagt saker som inte var förankrade med Tyskarna.
Tror man på detta scenario skall man satsa på guld.
Problemet blir väl att i det föreskrivna scenariot så kommer det även då vara de svaga länderna som kommer att drabbas värst. PIGSC (Italien bortplockat)kommer alltså inte kunna köpa in olja, vete, läkemedel osv. Medans Tysklands/Österrikes/Hollands/Finlands basindustri åtminståne kommer att vara så pass stark (tack vare svag valut och produktivitet) att de kommer att klara av att betala för det viktigaste…
Italien blir ju ett kapitel för sig själv. Jag tänker mig att Lega Nord får kanske 30-40% i riksvalen och en bra bit över 50% i hela norra Italien och då, hör och häpna kanske de kan få igenom sin idé om Pandanien. Hur tokigt skulle inte det vara 😀
Vi andrar flyttar till, hmm Botswana eller någon gate community i Syd-Afrika. Eller så får vi lära oss Portugisiska och dra till Brasilien. Europa lär man inte kunna stanna i iaf.
Men som sagt, det är bara ett scenario, troligast är väl att Grekland lämnar Euron innan den slår i 7kr. Storbritannien lämnar EU strax därefter tillsammans med Holland. Resten kollapsar runt 6kr.
Skräckscenario snarare.
Intressant scenario. Men skulle verkligen den alerte Ingves bara sitta med armarna i kors framför sitt kontrollbord "med en bred arsenal av åtgärder". Skulle han inte fingra lite på inflationsknappen, eller sedelpressknappen bara för att se vad som händer? Vad har han egentligen för möjligheter i detta scenarion?
(Jag förstår begreppet "scenario". Det är också scenarier som IPCC levererar om det framtida klimatet, men medier, politiker och en "medveten" medelklass tar till sig ett enda av dessa många tänkbara scenarier, domedagsscenariot, och tolkar det som en titt i spåkulan. Och den som sen inte tror att det scenariot är särskilt sannolikt är en dum förnekare.) (parentes, men sant)
Alla dessa scenarier är korrekta analyser, om man går till fundamenta. Många "domedagsprofeter" har levererat sin analys som visar att vårt system inte håller (Roubini, Schiff, Cornu m.fl.). Och de har rätt. Problemet är att de ofta förutsäger kraschen tidigare än den kommer. Det är nämligen oerhört svårt att förutsäga samhällens psykologiska reaktioner – hur många varv människorna kan vrida sig som maskar på kroken. USA är bankrutt, men det kollapsar ändå inte för att folk bestämt sig för det är säkert. Euron är kaputt, men den finns kvar, för politikerna har bestämt att den ska var kvar. Svenska bostäder har löjliga priser, men marknaden kollapsar inte, för folk kan betala och anser att husen är värda så mycket. Etc., etc.
Något måste hända med fundamenta, för att korthusen ska kollapsa, eller hur? Eller det kanske inte är helt korrekt. Snarare: Något måste hända med folks sätt att tänka. När folk inte längre tror att dollarn är säker, då kollapsar USA. När folk inte tror på euron, huspriser etc. Och det är hart när omöjligt att förutsäga när, och om, folks inställning ändras. Samtidigt kan det ske över en natt (nåja), som när muren föll. Och ofta krävs att något konkret händer.
Och som du ofta konstaterat: Politiker, journalister, medelklass, och inte minst ekonomer, är medspelare i detta spel och springer inte så länge de tror att de kan behålla sin ställning.
Och det är därför vi bara kan ha scenarier, och aldrig veta om och när de inträffar. Självklart, kanske, men intressant, tycker jag.
Jag minns någon av böckerna i serien om Liftarens Guide till galaxen. En grupp människor (våra förfäder, visar det sig sen) befinner sig på en planet med bara skog. De beslutar att löv ska fungera som pengar. Genast blir de alla stormrika, för alla kan plocka så mycket de behöver. Tyvärr kan de sen inte köpa någon för sina pengar. Inflation, konstaterar de, men deras "centralbank" har en lösning på problemet. De beslutar enhälligt att bränna upp all skog, så att deras pengar ska bli mer värda… När jag tänker efter påminner den här episoden rätt mycket om dagens ekonomi, gör den inte? När kollapsade det systemet?
Någon som har annan åsikt eller tankar om detta?
/Mikael
Mycket bra! Du närmar dig.
Nästa steg är att inse att USA och Svergie kommer trycka precis lika mycket som EMU. Det finns (minst) två sätt att förstå varför:
– Varken USA eller Sverige kan tåla att se sin valuta explodera i värde
– Både USA och Sveriga har helt ohållbara skuldberg som man kommer försöka inflatera bort (naturligtvis per definition omöjligt i skuldvalutasystem, men, icke desto mindre…)
Vilket leder till insikten att ja, samtliga skuldvalutor – dvs alla valutor i världen efter att jordens sista fria land Libyen nyligen förintades – kommer att kollapsa i hyperinflation. Som sagt:
http://limes.bloggagratis.se/2012/04/02/7654999-hyperinflation-del-1/
Och angående Libyen:
http://limes.bloggagratis.se/2012/05/21/7963029-libyen/