Fick en läsarkommentar som hänvisade till ett examensarbete från Jönköpings tekniska högskola – “En friggebod som fullvärdig bostad” av Thomas Krantz och Erik Gärskog (länk), där det finns bättre förslag på planlösningar för en friggebodstor fullständig bostad.
Källa: Thomas Krantz och Erik Gärskog |
Jag skrev detta som ett tillägg till förra inlägget om att bygga en studentbostad på villatomten, men det här är så pass bra att uppmärksamma att jag upprepar detta som ett separat inlägg.
Se bifogade ritningar för planlösningen. Bland kraven är tvättmöjligheter, dubbla sittplatser och en säng stor nog för två.
Den som är inringad i rött är det förslag som duon valde. Som man ser erbjuds här dubbla sittplatser och en säng med plats för sängkamrat och förvaringsskåp bakom. Ett alternativ är förvaringsskåp över sängen, vilket ger mindre förvaring, men mer golvyta. Att man inte valde den lösningen beror på att det kan kännas trångt med skåp på väggen över sängen.
Det finns även en frikostig uteplats framför huset, med dubbla utgångar genom glasdörrar som bra genomlysning rakt genom huset och en ökad känsla av storlek.
Detaljerad planlösning
Källa: Thomas Krantz och Erik Gärskog |
Istället för tvättmaskin är det möjligt att ha badkar i badrummet om man t ex har en central tvättinrättning.
En spontan tanke från min sida är att man kan uppföra två sådana här lösningar, spegelvända mot varandra och ha en gemensam tvättstuga/apparatrum som binder samman de två lägenheterna. Detta kräver dock bygglov, då man går upp över 15 m2, men gör även att man t ex kan använda pellets för uppvärmning (med pelletsförrådet utomhus), gärna i kombination med solvärme. Med två lägenheter ihopsatta på detta vis bör man dock inte ha glasdörrar mot varandra vid ingångarna, utan får göra solida ytterdörrar där.
Man har tillämpat lite tunnare väggar som inte är gjorda i traditionell träpanel för att få något större golvyta och friggeboden är uppförd som fritidshus, men bebos permanent, för att komma runt krav på tjockare väggar och med det lägre energiförbrukning.
Citat ur examensarbetets slutsatser:
Visualisering Källa: Thomas Krantz och Erik Gärskog
“Vi anser oss ha visat att ett litet boende inte nödvändigtvis behöver vara sämre än det stora boendet. Åtminstone inte sakna några grundläggande funktioner. En person skulle kunna bo bra i vårt förslag utan att känna sig sakna något, förutom eventuellt mer utrymme förstås. Och där finns en poäng; Om man har allt man behöver utan just utrymme att fylla, är det då egentligen något att sakna? Med dagens pågående trend att alla behöver och ska ha mer yta kan man undra vart det ska sluta.”
En annan tillämpning, förutom studentbostad, är att en sådan här 15 m2-lösning kan göra att egna barn kan flytta “hemifrån” (till tomten – med stor tomt kan man rent av ordna egen uppfart eller skärma av tomten med t ex buskar) till eget hushåll direkt efter gymnasiet (eller rent av innan). Sannolikt kan man bygga denna konstruktion för under 300 000:- kronor, vilket är en enormt mycket billigare än att köpa ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening. Lämpligen är det barn som ska flytta in med och bygger huset, då det ger en helt unik känsla att bo i något man byggt själv. När den unge vuxne flyttar vidare kan man sedan gå över till yngre syskon eller hyra ut till studenter.
27 kommentarer
Blir nästan sugen.. städningen skulle ta max 20min/vecka
Fast golvet får bli med sopborste och svabb – dammsugare tar för mycket plats att stuva undan… Ytterligare pengar man sparar på att inte behöva köpa en dammsugare.
Damsugare lånas ut av redskapsbibliotekets filial 😀
"Att bygga en liten stuga på tio kvadrat kan inte störa grannskapet så mycket", sa planverkets generaldirektör Lennart Holm på ett möte på statssekreterare Karl Gustaf Schermans rum på bostadsdepartementet hösten 1976.
Där och då föddes idén om det som Lennart Holm flera år senare, i ett möte med bostadsminister Birgit Friggebo, skulle döpa till "friggeboden".
Lennart Holms idé kom som ett svar på en direkt förfrågan från departementet om vad man kunde göra för att röja upp i den hårt reglerade bygglagstiftningen."
Läs resten Dan Hallemars artikel på http://www.arkitekt.se/s19813 eller besök hans blogg på http://punkthus.wordpress.com/
Rent allmänt så börjar jag bli jag irriterad på den kvävande tätvuxna massan av regler. Det är som en egen livsform, som parasiterar på samhället.
Ooo. Den som ändå hade en damsugare! Tänk kvart i tre på krogen. Bara att välja och sikta.
AF Bostäder i Lund har redan byggt ett studentboende på 8,8 kvm. Tydligen inte helt problemfritt att få dispens från kraven på tillgänglighet… Mer info och länkar till pressklipp på http://www.afb.se/sv/Om-AFB/Nyheter/Madeleine-ser-det-stora-i-det-lilla/ Längst ned på sidan finns en länk till bilder och planritningar.
Man kan komma runt det genom att bygga huset som ett fritidhus/gästhus och flytta dit permanent senare. Då ställs inga krav på varken tillgänglighet eller energihushållning.
Jag har bott på 18 kvm under en längre tid under min studietid. Finns inget mer förnedrande en att skyffla in folk som boskap i burar. Se till att förenkla och möjliggöra de studentboendelösningar som används frekvent i både Spanien och Tyskland, nämligen kollektivt boende bland studenter. Ta en fyra och dela den med två. Då får man tillgång till ett fullvärdigt kök, ett riktigt badrum samt ett vardagsrum där man faktiskt kan umgås med vänner och bekanta. Laga mat på 18 kvm (eller som i detta fall 15 kvm) är en mardröm då det inte finns några avlastningsytor för att hacka, ha ingredienser, disk osv…
Bygg mer billiga hyresrätter!
Dock kanske ändå bättre än att inte ha något tak över huvudet? Om man kan göra sådana här husrum för hemlösa. Tyvärr finns väl inte viljan att bygga då det inte är lönsamt för de som bygger.
Planlösningen ser ju riktigt vettig ut. Ser mer praktiskt ut än det kyffe till studentrum jag bodde i för tjugo år sedan i Chalmers gamla studenthem.
eller så slår man upp några 15 kvadratare och bildar bostadsrättsförening. tills nyligen fanns denna http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:t1kDq9hs1e4J:www.notar.se/kopa-bostad/objekt/3OM35QDOE53A2VJH+&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se att köpa för det facila priset av 560 000:-
Köp en pensionerad Stenafärja, parkera i Göteborgs hamn någonstans och gör om hytterna till studentbostäder. Borde kunna bli bra mycket billigare (och roligare!) än nybyggnad av barracker.
Det har försökts i Stockholm, men det har hittills skitit sig på grund av regler relaterade till hamnmiljlön…
Intressant! Tack för länken. Men i Stockholm verkar det mest handla om att de inte hittar en lämplig plats (utan en massa buller och elände) att lägga båten. Utan att ha kollat upp saken närmare föreställer jag mig att det finns en hel del tänkbara platser ganska långt in i Göteborgs hamn, långt innanför containerhamnens stök. (Norra älvstranden strax nedströms från Frihamnen kanske, till exempel? Eller mitt emot Gullbergskajen, eller rent av vid Gullbergskajen själv?)
När det gäller effektiva stundentbostäder så kommer ingenting i närheten av dessa smart placerade och planerade etagelägenheterna, hoppas de blir verklighet!
http://www.yimby.se/2012/02/visioner-och-verklighet–_1207.html
Kom att tänka på denna då jag läste artikeln…
Få in så mycket som möjligt på 15m2.
http://matroshkafurniture.com/home/index.html
/H
Bra examensarbete!
Perfekt som gäststuga för de som bor på landet och inte är inom pendlingsavstånd från högskola.
Vanliga studentbostäder borde också gå att räkna hem. Hyra per kvadratmeter är betydligt högre än vanlig hyra om man jämför allmännyttans priser.
Säkert riktigt kul för ungdomar att bo i ett sådant litet hus när de är i gymnasieåldern och då "slipper" se sina föräldar allt för ofta.
Containerboende borde väl vara lockande? Stapelbara och lättflyttade!
Studentbostäder är tillfälligt boende utan krav på annat än sov och studiemiljö. Läget är viktigt!
Containerboende är en bra ide! Skicka iväg till ett låglöneland, och inred den efter smak.
Eftersom man skeppar containers världen runt, så bör man utgå från att de tål en hel del.
Dessutom kan du bidra till Sveriges försvar genom att skaffa en container bredvid, som du fyller med missiler.
"A Russian firm is marketing a version of the Klub cruise missile that can be carried in a 40 foot shipping container. The launcher and the missile have to slide out of the container before firing, thus limiting where it can be placed on a ship, particularly your typical container ship. But you could get two or three of these shipping container Klubs on most cargo ships, turning the vessel into warship.
The Klub missile is a key weapon for the Kilo submarine. Weighing two tons, and fired from a 533mm (21 inch) torpedo tube, the 3M54 has a 440 pound warhead. The anti-ship version has a range of 300 kilometers, and speeds up to 3,000 kilometers an hour during its last minute or so of flight. There is also an air launched and ship launched version. A land attack version does away with the high speed final approach feature, and has an 880 pound warhead."
http://www.strategypage.com/htmw/htsurf/20100414.aspx
Vid närmare eftertanke, så bör du begära in anbud i ett skymningsläge och se vilken nation som betalar bäst för avfyrning av missilerna.
Med dessa kalkyler så är det förvånande att det skall vara så svårt att få fram studentbostäder(*) i tillräcklig omfattning, men det är kanske inte så att det är egentlig brist på studentbostäder utan snarare ett logistikproblem när alla skall flytta in i augusti, men folk flyttar ut kontinuerligt.
(*) behöver naturligtvis inte enbart vara för studenter – även andra skulle kunna tänkas vara intresserade av att hitta billig bostad.
Lösningen är att vi skrotar tvåterminssystemet samtidigt som vi inför en mycket snabbare antagning.
Helt klart går det och bo smått och bo bra. Själv tycker jag att jag bor bättre i mina 8,5 kvadrat plus loft.
Mitt byggde jag för strax över 200 000 och då med solpanelsystem, så det går att bygga billigt särskilt om man tar el från tex. föräldrahuset. http://off-grid.se
Jag förstår inte varför man till varje pris måste undvika bygglov och därmed begränsa sig till 15 kvm. Jag bygger 40 kvm varav 12 kvm förråd (snickrar själv, utan lån) och fick bygglov utan problem i Gbg. Kostade bara ca 10.000 att få bygglov inkl utstakning. Dock kanske det är krångligare/dyrare i andra kommuner.
Rekommenderar alla att anlita (billig) arkitekt för att diskutera planlösning. Bör inte kosta mer än en tusenlapp. Jag fick bra lösning inklusive komplett bygglovsritning för 7000. Betydligt bättre lösning än den jag själv som ingenjör tänkt ut.
Visst. Vad landar din budget på för 40 m2 och vad är det för något du bygger?
Kommer nog dra upp mot lite drygt 300 tusen men då har jag valt bandtäckt plåttak samt dyrare fönster som står för nästan halva kostnaden. Dessutom är byggnaden oregelbunden pga begränsad tomt. Större delen är en liten "lägenhet" med minikök + dusch och toa. Resten är verkstad/förråd.
Fördelen med att bygga själv är att man hinner spara ihop pengarna medan man bygger eftersom det går långsammare. Jag har nästan lika mycket på kontot nu som när jag startade i höstas.
Det fanns i utkanten av Lund liknande baracker för i tiden där studenter bodde en och en. Dessa kallades i folkmun för självmordsbarackerna och rivdes till slut för att det var så många som bodde där som hittades på mindre trevliga sätt. Förmodligen är det inte så sunt att bo ensam och isololerad på en liten yta. Kanske dags att ta fram en plan på de gamla studentkorridorerna igen?
Om man flyttar duschen bortanför den bortre dörren skulle allt utom den lilla sänghörnan kunna komma färdigt på lastbil (maxbredd 3,1m). Dvs alla rör och el skulle vara dragna. Man skulle alltså kunna få ett nytt hus levererat och flytta in till kvällen. Det enda som återstod var att resa det lilla utrymmet där sängen står. Här finns inga komplicerade dörrAr eller fönster Detta alternativ har författarna övervägt men valt bort. Jag tycker det här vore en bättre lösning, det öppnar även upp för mobila lösningar.
Om det fortfarande är någon som läser dessa inlägg så tillverkas en variant byggnaden av Ekenäshus. ekenashus.se
/Erik Gärskog