Spenderade natten med att uppgradera till nya versionen av Apples operativsystem för Mac-datorerna, Mac OSX 10.8 Mountain Lion. Och det fungerade rent av smärtfritt.
Som en del av er noterat har jag gnällt över OSX 10.7 Lion efter att den slöade ner min dator flera generationer och fick mig att spendera det senaste dryga halvåret stirrandes på Apples spinning color-wheel of hate.
Men nu är det över. Jag är riktigt nöjd. Mina problem verkar ha försvunnit tillsammans med uppgraderingen till Mountain Lion utan att behöva göra en ren ominstallation.
Så jag kan konstatera att det ur det perspektivet var värt uppgraderingen. Om sedan de minimala funktionella förbättringarna var värt det hela är en annan sak, men prestandaförbättringen gjorde mig nöjd. Min produktivitet i de vanliga moment som används för att producera innehållsrika blogginlägg kommer återställas till nivåerna pre-Lion.
Det känns som operativsystem har nått vägs ände vad gäller funktionalitet. Det finns inte så mycket att tillföra längre, så förbättringar blir allt mer krystade. Det mest uppseendeväckande är bättre integration med Apples molntjänst iCloud, att Apple standardiserar notiser (vilket lär göra att Growl får lägga ner på sikt) och att man nu kan skicka iMessage direkt från datorn till kontakter som använder iPhone…
Klickar ni på reklamen ovan innan ni uppgraderar får jag provision. Med dagens vackra väder är det en perfekt dag att spendera i hängmattan medan datorn uppgraderar.
21 kommentarer
Hur är det med "save as" och preview då?
Sa inte att det var perfekt, bara att hastigheten är återställd. Behöver inte vänta 30 sekunder på en screenshot, men Preview minns fortfarande inte var jag sist arbetade utan envisas nu med att välja iCloud som default när man ska spara. Och Save as är fortfarande borta, men man kan döpa om filer man arbetar med inifrån Preview nu.
Save As finns numera återigen. Antingen som kortkommando shift+alt+commando+S eller på arkiv/file-menyn. Om man när denna är uppe håller ned alt-knappen så växlas duplicate till save as.
Apple har dock jobbat hårt för att gömma denna funktion 😉
För att få ett mycket smidigare flöde för skärmdumpar kan du istället för att gå via Preview köra kortkommandon varifrån du än är. Shift+Commando+4 och du får ett hårkors där du kan markera vad du vill ta skärmdumpen på. Tryck på mellanslag när hårkorset är framme och du kan enkelt fånga ett fönster. Filen hamnar direkt på skrivbordet och du slipper iCloud. Som en bonus kan man hålla ned ctrl (ctrl+shift+cmd+4) och bilden hamnar då i urklipp istället för på skrivbordet (lätt att klistra in i mail eller andra program). Väldigt smidigt när muskelminnet har satt sig, kanske inte direkt intuitivt….
Tack för upplysningarna Cornu och Niclas!
Får du uppmana folk att klicka på reklamen utan att bryta mot reglerna?
I detta fall är det Tradedoubler-reklam – jag får bara betalt om ngn köper, det är Google-reklamen jag inte får diskutera.
Vad anser du om den muslimska invandringen? Har "Återuppvaknandet" rätt?
Om du har problem med OSX så kan du alltid testa Ubuntu. Är gratis och funkar ganska snabbt o smidigt om du frågar mig. Skönt med lite omväxling från Windows och OSX.
https://help.ubuntu.com/community/MactelSupportTeam/AppleIntelInstallation
På tal om det – är det någon som har testat att ha trippel-boot på en bärbar Mac? Dvs Windows, MacOS och Ubuntu installerat? Eller bryter man mot något licensavtal om man gör det?
Bootcamp stöder väl sådant så det är väl knappast licensbrott.
Då återstår frågan ifall det funkar bra att ha alla tre installerad på en bärbar eller blir det för trångt med tre OS?
Kör Ubuntu från en USB- disk när jag jobbar hemifrån. Sen har jag alltid med mig en bootbar nödsticka med Ubuntu. Man vet aldrig när man behöver komma åt och justera "oåtkomliga" detaljer på någon windowsdator, eller annan dator för den delen. Cygwin fungerar även bra för unixkramare på windows.
Använder regelmässigt både MacOS X, Windows 7 och Ubuntu på min MacBook samtidig – utvecklar samma lösning för de olika operativen. Går mycket bra, installera mycket minne och använd antingen VMWare eller någon annan emulator.
Man kan om man bara vill köra enskilda program köpa in WinOnX från Appstore för ca 40 SEK – använder Wine och duger i de flesta fall bra utan att man behöver installera en komplett Windows-installation. Mycket mindre minneskrav.
Stene
Hur mycket minne kan tänkas vara nödvändigt? Hur stora partitioner är lämpligt för respektive OS?
Du bör ha minst 8 GB installerat som arbetsminne i datorn. Partitionernas storlek beror på vad du vill göra – flesta program som VMWare, Parallels etc har dynamiskt allokerade partitioner som endast växer till den mängd lagring som du använder.
Kollegor till mig använder VMWare etc. i Mac-datorer som används för Windows-utveckling fast de endast använder Windows internt. Dels så är Mac-datorerna bland de snabbaste Windows-datorer som man kan få till och dels så ökar säkerheten dramatiskt – de använder separata installationer för ren utveckling och annat arbete.
Stene
10.6 var bra, 10.7 var apples eget "Vista", bloatat, sämre överskådlighet, vettiga funktioner gömda. Framtaget för att lura gemene man om att allt kommer att se ut som ios och inte mac os. håller mig fortfarande till 10.6, kommer ej uppdatera till 10.8 heller. Finns inget jag saknar.
Tack för alla tips
testar nyöppnat googlekonto
Tack för tipsen.
Jag är hyggligt nöjd med OS X Lion då jag har bytat till Mac och inte har mycket annat att jämföra med än Mac OS 7.X… vilket var modernt före internet slog igenom.
Jag har utvärderat iMessage i Beta och den var lite små buggig vilket väl är att förvänta.
Vis av erfarenhet(Windows) kommer jag att vänta någon vecka med att uppgradera. Blir att utvärdera Windows 8 Preview under tiden.
Attans, hade du skrivit detta inlägg igår, så hade jag kunnat trycka på din länk 🙂
Testade Air-play (mirror-funktionen) som kan spegla din skärm till en appletv. Det funkade sådär. Misstänker att mitt trådlösa nät är för dåligt, men det laggade när jag spelade film från youtube.
Funkade bättre när jag körde lokal film från hårddisken. Bra funktion dock som på sikt kanske kan ersätta air-foil etc.
Förresten verkar Safari också ha blivit snabbare, och det är ju bra!
Samma sak på Windows – Win2000 och XP (med service pack 2) var stabila som attans. Windows 7 har hängt sig totalt 3 gånger på 6 månader, samt blivit sämre på en del punkter. Man kan tänka sig hur snacket gick på Microsoft:
– Alltså chefen, jag fattar fortfarande inte varför vi släpper en ny version nu igen? XP är fulländat.
– Enkelt. Dels måste vi ha in lite stålar, dels måste vi rätta till allt vi gjorde fel i Vista.
– Men det finns liksom inte så mycket förbättringar kvar att göra, kan vi inte bara släppa en ny service pack till XP?
– Ajdå… Inget rum för förbättringar säger du… Tja, NÅT måste vi ju iallafall hitta på! Hmm… Nu vet jag!! Vi tar bort gå-uppåt-i-kataloghierarkin-knappen från Utforskaren! Det kommer få alla att tro att det här är nytt och fräscht som fan!
– Genialt chefen…
En unik och högst användbar funktion som jag varken observerat under Mac OS, Windows eller dylika operativsystem är, rätta mig gärna om jag har fel, Ubuntus HUD (heads-up-display) som introducerades i samband med släppet av den senaste versionen (12.04). Själv använder jag mig av den på en daglig basis. Ni som inte har någon aning om vad jag pratar om och är tillräckligt intresserade kan ta en titt på följande klipp:
http://www.youtube.com/watch?v=w_WW-DHqR3c