Med dagens prisdata från Mäklarstatistik och den kvalitetsjusterade statistiken från Valueguard, baserat på inrapporterade affärer från anslutna Mäklare, så har tjurfällan vi sett under våren slagit igen, åtminstone i Malmö. Den inledande uppgången i priserna är nu utraderad och samtliga Valueguards områden är ner från tidigare toppar under året. Mäklarstatistik menar förstås att priserna fortsätter uppåt, men de justerar inte för vad som säljs – om svårsålda billiga objekt förblir osålda så ser Mäklarstatistiks data ut att visa på stigande priser när bara premiumobjekt fortfarande går att sälja.
Kvalitetsjusterade bostadsrättspriser
i Malmö. Källa: Valueguard-KTH |
På lite längre sikt är nu bostadsrättspriserna i Malmö ner 13.26% från högstanoteringen 2007 och villapriserna i Malmö är ner 7.91% från högstanoteringen 2011. Den senaste månaden föll bostadsrätterna kvalitetsjusterat med 2.87% i Malmö. Villapriserna steg dock 1.3% i kommunen, vilket dock inte kompenserade förra månadens nedgång.
Kvalitetsjusterade villapriser
i Malmö. Källa: Valueguard-KTH |
Villapriserna i Malmö är fortfarande ner 0.74% från vårens tillfälliga topp.
För Malmöborna bör det vid det här laget vara uppenbart att bostadspriserna inte bara fortsätter uppåt för all evighet, amen.
Efter Malmö är Stockholm den ort i Valueguard där villapriserna fallit mest Stockholm, med -3.74% från toppen. Näst största nedgången i bostadsrättspriserna från toppen hittar man i Göteborg, men där var toppen förra månaden.
Återkommer härnäst med Stockholm.
12 kommentarer
"För Malmöborna bör det vid det här laget vara uppenbart att bostadspriserna inte bara fortsätter uppåt…"
Byt "bör" till "är". Tro mig, bor i villa i Malmö och har i nära bekantskapskretsen sett flera – minst tre- exempel på säljhaverier, i alla tillfällen kopplat till att man köpt ny bostad innan man sålt den gamla.
Affären och lånet är gjort i tron att villan man säljer skall betinga ett visst pris och att det skall gå snabbt . Den villa man tänkt sälja visar sig sedan vara ytterst svårsåld till det pris man begärt. (Och danskarna lyser med sin frånvaro sedan några år)
Så hur gick det för de tre jag pratade om? – Den första fick till sist och med lite prut sålt, men hade då haft dubbelt boende flera månader. Den andre gick ner i pris rätt rejält snabbare, och den tredje hyr nu ut i en "hyrköps" modell som jag tror kan komma att bli vanligare.
Och jag tror att alla vi i Malmö har liknande erfarenheter. Om inte egna så andras. Vilket gör att ordet" bör" kan bytas till "är" i den citerade texten ovan…
Vilken är den enkla förklaringen till att Malmö skiljer ut sig? Danskarna?
Avsaknaden av dem, ja.
Danskarnas bubbla var större och small tidigare och hårdare. Deras kris upplever jag som djupare, t.ex med ett flertal bankkonkurser betydligt tuffare vid utlån samt indrivning av lån.( Läs hos Flute )
Men då bubblan var uppe var svenska kronan låg, svenska bilpriserna billiga och "broen" nyinvigd. Köpenhamnarnas köpkraft kunde Malmöiterna inte matcha. Priserna drevs upp… och vad händer? Kring ca 2006 kanske 2007 köper en dansk min grannes hus för en skön summa. Men flyttar aldrig in. Han får inte sålt kåken hemma i det ganska danska landet. Dubbelt boende, prisdumpar bort villan hemma i Dk, säljer "min grannes hus" igen och tar ett radhus i mindre attraktiv stadsdel, där han väl lever olycklig i alla sina dagar…
Det där låter ju som ett utmärkt sätt att bli BLT på…
Är det inte brukligt att man har en klausul i avtalet om att köpet inte går igenom ifall köparen inte får sålt sin nuvarande?
Nej, så vitt jag vet är det inte brukligt. Tvärtom hade jag som säljare i det längsta försökt undvika en sådan klausul.
Finns det några andra bra sätt att undvika att bli sittande med två bostäder med två lån (bortsett från det uppenbara att amortera av det första lånet)?
Kollade som hastigast på HOXFLATSWE (index bostadsrätter hela riket). Där kan man se en långsiktig – senaste 4 åren – trend(kanal): 5 proc per år. Max fallhöjd inom trenden: ca 8 proc från nu. Malmö ser bedrövligt ut, Stockholm ungefär som riket (konstigt Sthlm ungf lika med riket) Gbg något bättre; har pressat sig över 180 tre månader (mars-maj)
Nej.
Det där nejet kom fel…
Men finns det en kurva över bostadspriser i Malmö före/efter bron, kanske 1990-2010 så hade det varit intressant att se. Skulle gissa att det är en enorm puckel.
Statistik som sträcker sig långt bak finns om man googlar iaf ifall man nöjer sig med fastighetspriser. Försäljning av fastigheter till skillnad från klubbmedlemskap kräver ju lagfarter där köpeskillingen framgår – dessa är offentliga handlingar så man kan dessutom utifrån dessa rekonstruera sådan statistik som inte samlats in (vilket inte är fallet för klubbmedlemskap).
Speciellt om man är intresserad av malmö finns detta också t.ex. här:
http://www.samhallsutvecklingen.se/154/stigande-bostadspriser/
Tillägg: så någon särskild bro-puckel kan iaf inte jag se.
Delar med mig av en läsvärd artikel från Sydsvenskan. Sveriges första och mest exklusiva gated community/privata seniorboende blir hyreslägenheter för studenter. BLT suprememe med extra allt.
"– Priserna på bostadsrätter och villor hjälptes upp av danskarna efter att bron öppnade. Många av danskarna har flyttat hem igen. Nu måste vi anpassa oss till en ny verklighet."
http://www.sydsvenskan.se/malmo/hyresratter-far-plats-i-victoria-park