I Sverige gäller ansvarsprincipen – den som har ansvar för något normalt har även ansvar för något vid kris. Hushåll har alltså ansvar för sin matförsörjning oavsett vad som händer, liksom slutförvaringsinrättningar för pensionärer har ansvar för mat och husrum för sina kunder även om det blir en naturkatastrof. Detta gäller även översvämningar.
Hos Schibsted/SvD kan vi läsa om den personliga tragiken hos drabbade i Småland, som kräver hjälp från kommunen. TT rapporterar att regnet är SMHI:s fel. Det här är helt naturliga reaktioner. När förnekelsen gått över söker man syndabockar, vilket blir rätt löjligt när det gäller vädret. Naturligtvis är det en katastrof för de drabbade. Men det är faktiskt deras eget ansvar!
För det första så har kommunerna gjort allt inom deras ansvarsområde – de har skickat räddningstjänsten. Det är en kommunal tjänst som är till för sådant här. Kommunen hjälper alltså visst till. Men utanför av kommunen detaljplanerat område så finns det inget sätt som det är kommunens ansvar att hjälpa de som byggt hus på olämpliga platser, speciellt som dessa inte normalt har kommunalt dagvatten.
Inom detaljplan bör det utgå ansvar så till vida att kommuner inte ska planera mark som kan översvämmas, men i bostadsbubblans spår så har man ofta gjort detta. Då dagvattnet inom de flesta tätbebyggda områden är kommunalt så är dränering och översvämningar till viss del ett kommunalt ansvar.
Men i Schibsted/SvD:s artikel verkar det handla om boende utanför detaljplan. Det finns inget sätt som det är kommunens ansvar. Med all respekt, men om man upprepade gånger har haft översvämningar hur kan man aktivt ta beslutet att strunta i att göra något åt problemet själv? Det finns en anledning att hus på landet är billigare. När vår väg spolats bort vid mycket regnande så har vi i vägföreningen själva fått hosta upp pengar och laga den. Man går inte till kommunen, det är inte deras ansvar om man inte har kommunalt dagvatten och/eller bor på av kommunen planlagt område. Kommunens ansvar begränsas till att skicka räddnignstjänsten! Dessutom har staten satt in hemvärnet, vilket inte heller är statens ansvar, då staten på inget sätt har ansvar för vädret eller var folk valt att bosätta sig.
Bor man där man har upprepade översvämningar så måste man anpassa sig, oavsett vad det kostar. Det är ditt eget ansvar. Att lägga armarna i kors och strunta i att man haft översvämning en gång är inte att ta sitt ansvar.
Hårt, men sant.
Nu kanske jag blir en syndabock, men jag är inte heller ansvarig för regnet och att man som boende i översvämningsområde inte gjort något själv. Släpp syndabocksletandet och gör något åt saken istället!
Översvämningar är nästan garanterade att hända igen. Köp inte hus eller gårdar i översvämningsområden, iaf inte de som är byggda de senaste 50 åren. Äldre gårdar ligger generellt sett utom vattnets räckvidd. Förr tog man nämligen sitt ansvar och lärde av erfarenheterna.
De som bor eller funderar på att bosätta sig vid Emån tittar lämpligen på statliga MSB:s översvämningskartering över vattendraget (PDF). Och det är omfattande arealer det handlar om där man kan vänta sig översvämningar och inte bör bo. Informationen finns där och årets översvämningar är inte heller de första på 100 år, inte ens de första på tio år. Med fortsatta klimatförändringar så lär det ske igen. Snart.
Försvarsminister Karin “Tamgåsen” Enström (m), på vars bord MSB och räddningstjänst landar, förnekar att hon känner till några som helst problem. Hon läser inte nyheterna och har inte fått tillåtelse från de facto försvarsminister Anders Borg (m) att göra något heller. På den egna tomten är det torrt och fint. MSB:s budget för förstärkningsarbete av problemområden handlar om 33 MSEK om året. Däremot meddelar finansmarknadsminister Peter Norman (m) att han gärna ser att Sverige skickar pengar för att rädda europeiska banker, förutom de redan 100 000 MSEK man gav till IMF för att köpa grekiska statsobligationer så man kunde rädda tyska och franska banker.
8 kommentarer
Hemvärnet är troligen aktiverade som en del av den kommunala räddningstjänsten. Dvs. räddningstjänsten har begärt hjälp från FM i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor, 6 kap, 7 §.
Ja. Dvs man gör allt man kan och har ansvar att göra.
Blev förvånad av att det tog så lång tid innan HV sattes in, Outnyttjad resurs är vad HV är!
Eget ansvar? Var kommer du ifrån? Varför skulle just smålänningar ha ett eget ansvar när inga andra har det?
Har ar en liknande:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5187496
"LRF kräver katastrofpengar till bönderna"
Det ar helt ratt tankt, men de ska inte krava pengarna av andra. Bygga upp en egen fond? Kan inte komma pa problemet nar det redan ar forsent…
Får man själv behålla frukterna av sitt arbete är det rimligt att man själv tar ansvar – tyvärr är det inte riktigt så i Sverige idag.
Om staten tar mer än hälften av de pengar man tjänar så har också staten tagit på sig mer än hälften av ansvaret.
Nu var det ju frågan om att färdigställa anläggningar för fastigheten – det vore ju nästan som att köpa en tomt och förvänta sig att staten skall bekosta husbygget eftersom man saknar bostad.
Det tycker jag är en helt korrekt iakttagelse som bloggaren bortser ifrån.