Dags att skriva lite om Tesla Motors och elbilar.
Sverige är ett av Europas (och världens) mest oljeberoende länder när man tittar på förbrukningen av olja per capita i transportsektorn. Våra politiker älskar att hävda att Sverige halverat sin oljeförbrukning, men det handlar om olja för uppvärmning och att vi flyttat industrier utomlands. För transporter är vi fortfarande i toppskiktet vad gäller oljeberoendet, vilket bloggrannen Galen? uppmärksammar i en suverän analys (svär över att jag inte kom på att göra den europeiska jämförelsen själv, men hatten av till Galen?). Ovanpå det så är det mesta av våra biobränslen låginblandade i fossila bränslen och värdelösa utan olja.
En sak som är ännu mer unikt med Sverige är att vi ligger så högt i beroendet utan att ha någon egen oljeproduktion alls. T ex ligger Nederländerna och Norge sämre till, men dessa länder har egen oljeproduktion och Norge kommer rent av vara ett av de sista länderna i världen som slutar exportera olja framåt 2034.
Nu handlar inte peak oil egentligen om privatbilismen, utan konsekvenserna är i första hand ekonomiska och samhälleliga, även om vi till 2030 kan räkna med 60% lägre privatbilism, trots massiv utbyggnad av biobränslen och en kraftig ökning av elbilar. Men det är alltid populärt att oja sig just över bilarna. De senaste årens hype har bytt från etanol till elbilar. För Sverige är elbilar en utmärkt lösning för privatbilismen, då vi har en i princip fossilfri elproduktion i landet. Men det ser inte ut så i resten av världen, där elbilar inte löser peak oil, utan istället förstärker problemen med peak coal och peak gas eftersom världens elproduktion framför allt kommer från just fossilt kol och fossilgas.
Elbilar löser inte peak oil, men kan för rikare individers personliga transportbehov vara en lösning. Om nu dessa rika personer kan behålla rikedom och inkomst även efter det paradigmskiften som peak oil kommer medföra, vilket är sannolikt – slutet på ekonomisk tillväxt innebär ökade ekonomiska klyftor då man utan tillväxt bara kan öka sin rikedom genom att andra blir fattigare. Slutet på ekonomisk tillväxt innebär inte att rika blir fattiga, utan att övre medelklassen blir rikare övrig medelklass bekostnad.
![]() |
Tesla Model S
Foto: Tesla Motors Inc |
Den lysande stjärnan på elbilshimlen är det rena amerikanska elbilsbolaget Tesla Motors Inc (NASDAQ:TSLA) som går från klarhet till klarhet (bolagets hemsida uppdateras just nu, men är fullt professionell annars för er som undrar). Man försöker nämligen inte göra några elbilsvarianter av fossilbilar (även om man t ex hjälper Toyota och Mercedes med detta), utan gör riktiga elbilar från grunden. Tesla Roadster var deras första sportbil och sätt att lära sig tekniken, men i dagarna lanserade man sin premium familjesedan, Tesla Model S (E+T/Ny Teknik). Bilen kommer konkurrera i samma segment som Audi A7 eller motsvarande BMW och i jämförelse med dessa faktiskt inte vara dyrare, åtminstone om man väljer modellen med kortare batterilängd (260 km på en laddning).
![]() |
Framsäten och förarmiljö på
Tesla Model S Foto: Tesla Motors Inc |
Bilen gör av med 40 kWh el för 260 km, eller 1.5 kWh el per mil. För en normalbilist som kör 1500 mil om året blir det endast 2 250 kWh. För att exemplifiera hur lite energi det är så räcker det att köpa tre vindkraftsandelar a 6 700:- SEK styck (O2) för en summa på 20 100:- SEK för att “bygga” tillräckligt med vindkraft för att ordna el till bilen. Kort sagt är investeringarna som behövs för att ordna förnyelsebar elproduktion till en elbil väldigt små. Speciellt med tanke på att bilen lär kosta runt 600 000:- SEK om den hade sålts i Sverige, att jämföra med 500 000:- SEK för en Audi A7.
Som boende på landet kan jag krasst konstatera att även om vi har 20 km till kommunens centralort och 30 km till en riktig stad (men bara 2 km till i princip all service utom generell konsumism-shopping och gymnasium) så skulle 26 mil i räckvidd duga för 98% av alla hushållets resor tur och retur. För stadsbor borde 26 mils räckvidd räcka till 99% av alla resor. Finns det dessutom snabbladdningsstationer på vägen så kan man ladda 26-milsvarianten på 30 minuter. En sådan station mitt emellan Stockholm och Göteborg skulle alltså innebära att man får ta en 30 minuter lång fikapaus på resan. Därmed skulle alltså även versionen med den sämsta räckvidden duga för att åka Stockholm – Göteborg.
Som ren elbil är exempelvis batterierna en del av bottenplattan och bakhjulsdriften är direktdriven av elmotorer vid bakhjulen. Det innebär att man inte har en motorhuv, kardanaxel och andra arv ifrån fossilbilar, utan “motorhuven” är i själva verket en bagagelucka, så bilen har både bagage bak och fram. Man kunde ju tänkt att frånvaron av motor kunde lett till någon annan konstruktion än den klassiska bilen med “motorhuv”, men det handlar förstås om krocksäkerhet och att det främre bagageutrymmet får agera deformationszon.
För kallare breddgrader har man förstås problemet med uppvärmning, som ju i fossilbilar (ja, även E85 är en fossilbil, 15% fossil bensin sommartid, mer vintertid) hanteras via spillvärmen från motorn. Återstår därför att se vad räckvidden blir med svenskt klimat, även om man tillverkar bilen i Kalifornien och alltså behöver aircondition som också drar energi. Frågan blir om det i en “nordisk” version installeras någon form av kupévärmare som t ex kan drivas ifrån en liten tank med biodiesel. En liknande variant finns hos norska Think.
![]() |
Veckochart Tesla Motors
S&P-500 i lila. Skalorna är proportionerliga. |
Tesla Motors agerar helt rätt. Först introducerade man sin Roadster till det verkliga premiumsegementet som inte bryr sig om pengar alls. Sedan kliver man ner till premium familjebilar där prisskillnaden mot fossilbilar blir försumbar och vinstmarginalerna är höga. Man kommer också komma med en Model X, en crossover SUV-variant av Model S, som också riktar sig mot samma segment.
Frågan är om man någonsin kommer kliva vidare nedåt till bilar för vanligt folk. Antagligen inte. Elbilar lär pga batterikostnaden vare sig idag eller i framtiden kunna konkurrera prismässigt på den hårt konkurrensutsatta och inte speciellt lönsamma marknaden för billiga bilar.
![]() |
Veckochart Tesla Motors
NASDAQ Composite i lila. Skalorna är proportionerliga. |
Sedan 2010 finns Tesla Motors på NASDAQ-börsen och aktien har slagit börsindex sedan introduktionen. Utvecklingen är bättre än både det breda amerikanska indexet S&P-500 respektive NASDAQ-börsens Composite-index.
Samtidigt skall man inte blanda ihop aktien med bolaget. Börsvärdet är ofantliga 3.48 miljarder USD för ett bolag med en omsättning på 204.2 MUSD 2011 och en förlust på 254.4 MUSD. Förvisso en imponerande liten förlust med tanke på att man utvecklat Model S och håller på att utveckla Model X, vilket kostar rätt stora summor. Bolaget har ca 1 400 anställda.
Samtidigt har man bara sålt 2 300 Tesla Roadster sedan 2008, men förväntar sig sälja 20 000 Model S om 2013, eller en tjugfemfaldigad volym per år. Man har redan över 10 000 förbeställningar på Model S, inklusive handpenning på 5000 USD för den enklaste modellen och 40 000 USD i handpenning för den mest avancerade. Så det är pengar på bordet och inte bara muntliga beställningar.
Lyckas Tesla med Model S kommer omsättningen gå upp i miljardklassen. De dyraste modellerna av Model S kommer kosta som Roadster och de billigaste ca 60% av detta. Lägger man ett medelpris på 70% av Roadster skulle en naiv beräkning peka på en omsättning på 204*0.7*25=3.57 miljarder USD år 2013. Helt plötsligt framstår inte ett börsvärde på 3.48 miljarder USD som omotiverat. Kan man uppnå en nettomarginal på 10% landar också p/e runt 10, vilket inte är dåligt för ett snabbväxande företag som helt klart har framtiden för sig.
Dock kommer 2012 vara avgörande när försäljningen och leveranserna av Model S drar igång till hösten. Kommer det en större dipp på de amerikanska börserna är Tesla Motors helt klart en kandidat att fiska upp för den riskvillige. Rika människor kommer vilja och kunna ha bil även i framtiden och Tesla tror jag ligger helt rätt här.
P/e 10 är inte aggressivt prissatt om den naiva beräkningen av 2013 blir verklighet, men för att göra aktien till en bra investering vill man ha mer uppsida. Frågan landar därmed i om Tesla Motors kan fortsätta att expandera på andra biltillverkares bekostnad och utan att slå i några resursbegränsingar med dyrare batterier som följd. Kan man öka försäljningen av Model S och Model X och kommer man expandera till ytterligare marknadssegment, t ex lägre premiumklassens familjebilar? Bland annat pratas det om att man tänker expandera till minivans och elfordon inriktade för kommunalt behov (och antagligen även proffsbehov, likt budbilar, hantverksbilar etc) – “a fleet vehicle that could help large entities like utilities or municipal governments” (Fast Company).
Ingen form av ersättning har utgått till vare sig mig eller till någon närstående för detta blogginlägg. Vill Tesla Motors låta mig låna en Model S i några veckor för en ordentlig utvärdering så går det däremot alldeles utmärkt. Om den nu kommer finnas i Sverige…
26 kommentarer
Problemet med dagen elbilar är batteripriset. Om man nöjer sig med ~6 mils räckvidd duger det med blybatterier. Så fungerade ju elbilar runt år 1900. Det skulle räcka för väldigt många att komma till jobbet eller affären. Ett annat alternativ vore nickel-järnbatterier. En bortglömd teknik. Mer energi än blybatterier i förhållande till vikten och nästan obegränsad räckvidd.
Ursäkta! Fel ord på slutet. "Livslängd" skulle det varit.
"Nästan obegränsad livslängd" är ingenting som marknaden gillar. Kortlivat skall det vara. Så får vi också en kortlivad civilisation.
Rena elbilar kommer inte fungera på ett bra tag.
Nästa steg är riktiga laddhybrider. Hybridbilar med ett riktigt batteri och en räckvidd på kanske 5-15 mil och med en förbränningsmotor för resten.
Rena elbilar har så många problem än så länge med laddningen. Tesla säger 26 mils räckvid. Problemet är när batteriet tar slut så tar det oroligt lång tid att "tanka" jämfört med en bil med förbränningsmotor. Det finns inte snabbladdnings-stolpar överallt och med vanlig el-stolpe tar det för lång tid att ladda.
Chevy Volt/Opel Ampera är på rätt väg men behöver förbättra tekniken mycket.
Cornu, batterierna räcker inte i all oändlighet. De tappar lite i kapacitet med varje uppladdning. Ju mer man laddar ur dem desto snabbare dör de. Sen är det den här detaljen med uppladdning, för att ladda upp ett 40 KWH batteri på säg 2 timmar så krävs det ett elsnöre som kan leverera 20 000 watt till stugan. Det blir ingen snabbladdning hemma med andra ord. Det blir en långsamladdning som tar halva dagen.
Framtiden ligger snarare i små kabinscootrar typ messerschmitt från 50talet. De kan dra så lite som 0.1 liter per mil och är säkrare, säkrare och bekvämare än motorcyklar.
Apropå en annan detalj, så är sådana här superdyra bilar på en halv miljon styck något som hör ihop med vårt dekadenta finansiella system. Det är bara för att man kan köpa sådana här bilar med bankens pengar som de över huvud taget säljs. Även en höginkomsttagarfamilj skulle inte ha inte råd med en sån bil om de var tvungna att betala 100% själva.
Baron von Keff, jag har aldrig påstått något annat vare sig om livslängd på batterier, pengar eller om snabbladdning.
Enda undantaget är en del bönder som har tillräckligt fet industriell elförbindelse hem. Annars är och förblir snabbladdning något som måste göras på annan plats än hemmet.
BMW försökte med något liknande för ett år sedan, deras scooter variant hette "C1" och den blev aldrig någon större hit. Den drog närmare 0.3 l/mil.
De absolut snålaste motorcyklarna som finns idag är 125'or som kan dra ner mot 0.15 l/mil.
Det är svårt att ljuga sig runt luftmotståndet när man vill färdas i rimlig hastighet. Min gissing är att nästa steg för att pressa ner bränsleförbrukningen blir någon form av motoriserad liggcykel.
Det är bara för att man kan köpa sådana här bilar med bankens pengar som de över huvud taget säljs. Även en höginkomsttagarfamilj skulle inte ha inte råd med en sån bil om de var tvungna att betala 100% själva.
Inte sant. Säg att både hen och hen tjänar 40k / månad, och alltså får ut 2x29k = 58 kkr efter skatt. Dom bor i ett mindre hus som kostar 10k i månaden allt som allt, i ett vanligt samhälle några mil utanför, säg, Örebro, där en villa kostade 700k för tio år sen när dom köpte den. 18k går åt till ruljansen. Med ca 30k över till lyxkonsumtion per månad krävs det bara två års sparande för att köpa en Model S.
"Elbilar löser inte peak oil, men kan för rikare individers personliga transportbehov vara en lösning."
Cornu, i bloggposten.
Numer bekräftat av john-macig.
Två pers i lägenhet i Örebro då med 25k/mån i lön för hen & hen, ger 2x19k = 38k/mån för paret. Ca 6k/mån i hyra och 12k/mån går åt för att sköta ruljansen hemma, så då återstår 20k per månad till lyxkonsumption. Vill dom glänsa med en sportsedan från Tesla Motors så måste dom spara i 2½ år.
Det är väl helt ok?
@ john-magic
12K per månad i konsumtion för två (vilket inkluderar elräkning, TV-licens, busskort, käk, skor, kläder, datordelar med mera, räntor/amorteringar på lån). Det blir inte så lyxigt. Sen blir det inget åka bort på semestern heller. En mer realistisk siffra är att paret sparar cirka 3-5K per månad och konsumerar resten. Elbilen är således en lösning för rikare personers transportbehov.
För simpla svenneproletärer kommer lösningen att vara att flytta närmare jobbet. Det kan bli knepigt om man har familj och måste bo i ett "utanförskapsområde" med många tillfällen till spontana spännande möten med mörka människor.
Kollektivtransportmässigt så tror jag de smalspåriga tågen kommer att komma tillbaka. Bussar är flexibla men de drivs med importerad olja. Tågen går där spåren ligger men de kan man köra på hemkörd el.
Visst för proletärerna blir det väl trampbuss eller liknande. Men Tesla Model S är ju en lyxbil för sjutton. Den rymmer sju pers, man kan stå i den. 0 till 100 på 5.7 s. Aluminiumkaross. Vanligt pack får väl åka begagnad elbil med blybatterier (ej original) som räcker 7 mil. Då kan man åka fram och tillbaka till jobbet och ladda på natten.
Är du galen Cornucopia?? Galen? ska det vara och inte Galen när rätt ska vara rätt… 😉
Vad galet det blev! Här föll jag i min egen ?-fälla, när jag själv använder precis samma frågetecken. Ja, jag måste fråga mig själv om jag blivit galen?
Ha, du glömde väl ?-teknet när du svor… Funderar på att lägga undan pengar till 2014-2015 så att det går att casha en Model X då. Tillsammans med solceller här hemma så är det en attraktiv lösning.
Tesla Model X
Har man solceller eller annan egen elproduktion som inte matar in ström i elnätet så kan man ju se det som att 85kWh-varianten har batterier värda 100 tkr som man slipper köpa till sin egna elproduktion. Sedan gäller det bara att se till att bilen är på plats när produktionen sker. Funkar inte så bra att ha solceller och ta bilen till kontoret 7-18…
Den ljusnande framtid är vår!
Ska du lagra hemkörd el i batteri för bruk i ditt hem ska du inte ha ett svindyrt och avancerat lithiumbatteri utan du ska ha ett badkarsstort blybatteri för lagertruckar. Den ljusnande framtid är inte vår, framtiden ser snarare ganska mörk, ja direkt svartmuskig ut, både bildligt och bokstavligt.
Härligt Cornu! Kul att se ett inlägg om Tesla som jag har följt väldigt nära sen 2008.
Skulle vilja rätta till en sak bara, du skriver att man kan ladda 26-mils varianten på 30 min och detta är tyvärr felaktigt. Snabbladdningsfunktionen kommer endast finnas på de större batteripaketen, alltså 60kWh och 85kWh, inte 40kWh. Det snabbaste man kan ladda 40kWh-bilen kommer vara ca 2h, och det är om du väljer att ha dubbla laddare inbyggda i bilen (10 kW styck). En snabb uträkning ger att du behöver ca 87 Ampere på en vanlig 230 Volt enfaslina i hemmet för att leverera 20 kW till laddarna.
Från ett vanlig 230V 16A uttag i hemmet kan man ladda en 40kWh-bil från 0-100% på ca 11 h. Ett annat mått är att säga ca 2,1 mil i timmen.
För mer info om laddning så ha Tesla precis gjort en helt ny sida om det på
http://www.teslamotors.com/models/charging
Kanske måste lösningen på den kommande bristen på omedelbar energi komma inifrån?
Behöver vi kunna resa mer än 50 km med eget fordon?
Måste vi ha tillgång till obegränsad el-effekt dygnet runt?
Jag tror att vi snabbt skulle anpassa oss till en helt annan situation, den dan det krävs.
Som exempel, detta med elbilars begränsade räckvidd. Skulle tro att det inte skulle ta många veckor innan nån hyrbilsfirma satte upp en internetbaserad tjänst där man kan hyra sig en elbil från Luleå till Malmö med elbilsbyten med jämna intervall. Inget mer problem med laddtider och långa resor.
Om elen inte skulle vara tillgänglig till attraktivt pris på nätterna skulle folk investera i värmelager och batteripack för att undvika att köpa den dyra natt-elen. Och vi skulle antagligen klara oss på solenergi och vattenkraft. (för dem som tror att industrin inte skulle klara detta är vi bara ett politiskt beslut från att baskraften i landet i första hand ska gå till industrin)
Men de flesta vägrar tänka tanken att bilåkande och el-användning kan ha begränsningar. För dem betyder restriktioner att vi kommer att flytta till grottor med stampat jordgolv. Själv tror jag att vi kommer att anpassa oss på ett sätt som gör att vi efteråt inte ens märkte förändringen.
Om vi i Sverige skulle börja använda elbilar, skulle vårt behov av el att öka kraftigt.
Enda alternativa energikällan i dag, som någorlunda snabbt kan byggas ut till den kapacitet som då krävs, är vindkraften.
( Sen får Du tycka så illa du vill om vindkraften ).
Men någon större satsning sker inte, vilket helt klart tyder på att varken politiker eller "kapitalet" tror på elbilar.
Det är ju som att bygga vanliga bensinbilar utan att ha något raffinaderi.
Det som nu sker är endast skådespel för folket, för att visa att något görs. ( När i praktiken inget görs ).
Det du säger om att elbehovet skulle öka kraftigt om vi skulle börja använda elbilar stämmer inte alls.
Om alla bilar, lastbilar, motorcyklar och andra förbränningsmotordrivna transportmedel skulle bytas ut mot eldrivna motsvarigheter så skulle den elkonsumtionen motsvara i storleksordningen 5 % av Sveriges total elkonsumtion.
Självklart är det omöjligt att byta ut samtliga förbränningsmotordrivna transportmedel snabbare än 20 år så vi ha god tid på oss att anpassa nätet till eldrivna fordon.
Jag tycker att elcyklar verkar vara riktigt smart. De kostar ca 10000:- och gör att det inte är drygt och svettigt att cykla i uppförsbackar längre. De gör att cykeln blir ett mycket intressantare fordon för att åka och handla (med cykelkärra), hämta barnen på dagis (med cykelbarnvagn), pendla till jobbet även på lite längre sträckor (1-2 mil). Dessutom kan någorlunda stora barn skjutsa sig själva till skola, kompisar och fritidsaktiviteter.
Räckvidden är obegränsad eftersom man får köra på ren muskelstyrka om batteriet tar slut.
Nu vill jag inte vara snorkig, men har du ens provat på att cykla året runt oavsett väder? Jag har, och det är inte alls så lätt som du tror. Cykla 10-20 kilometer enkel resa till jobbet? Inte praktiskt möjligt. Cykeln är fin för kortare avstånd på några kilometer som högst och för tillfällen när det inte är snö, svår kyla eller regn. Snö på marken begränsar cyklandet mer än vad man tror.
När jag fortfarande konsultade hade jag flera kollegor som cyklade ca en mil till jobbet ute på Volvo Arendal (motvind på morgonen) året runt, i Göteborg. Sällan snö i Göteborg, men de cyklade även när det var snö, storm och åska, hagel och driiiiiviiiiis (obskyr pop-kulturell referens).
Men alla är ju inte vikingar.
Jag bor längre norrut än i Göteborg. Det som sänker cyklandet under vintern är snöbeläggning, som gör det påtagligt trögare att trampa då man måste plöja genom snön, och den brutala vindavkylningen, som kräver tung beklädnad. Det är inte helt lätt heller att hantera de stora snövallar som byggs upp längsmed gatan i takt med att vintern fortskrider. Ju längre det går desto smalare blir den. Regn och hagel har inte samma inverkan eftersom det rinner bort från vägen och man blir "bara" blöt.
Gör det själv! http://luigi500.blogspot.com