Det finns alltid de (många) som har åsikter om vad jag bör skriva om på bloggen, speciellt negativa åsikter, dvs vad jag inte skall skriva om. T ex uppfattningen att jag bara skriver om försvaret, bara skriver om bostadsbubblan etc. Och det finns de som menar att jag bara skriver om bostadsbubblan för att tjäna pengar på den uppmärksamhet det ger.
Mitt svar där brukar vara att ca 10% av blogginläggen handlar om bostadsbubblan och med det ca 10% av trafiken och ca 10% av reklamintäkterna. Har jag något på fötterna när jag säger detta? Naturligtvis.
För till alla inlägg finns det etiketter som beskriver vilka ämnen ett inlägg handlar om. Se mitt massiva etikettmoln för allt jag skrivit om.
Nu har mitt etikettbruk utvecklats genom åren och det blir mer och mer fokus på att vara mer sparsam med etiketterandet och jag är mer försiktig med att införa nya etiketter, t ex om enskilda offentliga personer, enskilda företag etc.
Totalt har jag än så länge skrivit 4 648 blogginlägg under bloggens snart fyra år. Nedan följer de tio vanligaste etiketterna. Jag har försökt slå ihop felstavningar under samma etikett nedan, men länken går till den vanligaste eller den jag föredrar att använda idag. T ex finns använder jag finanskris 310 gånger, men har råkat tagga upp finanskrisen 125 gånger, samt stavat fel två gånger för en redovisad summa på 437 inlägg, eller 9.40% av inläggen. Etiketter kan också överlappa, t ex kan jag skrivit om finanskris och börsen i samma blogginlägg. Därför är summan nedan 5061 inlägg.
- Börsen (864 inlägg, 18.59%). Etiketten används för allmänna inlägg om börsen, börsindex etc.
- Peak oil (641 inlägg, 13.79%). Självförklarande etikett. Ofta inlägg som är samtaggade med etiketten olja, men inte alltid.
- Teknisk analys (636 inlägg, 13.68%). Ofta överlappande med börsen eller aktier. Betyder inte att jag enbart sysslar med teknisk analys som investerare, men jag hade knappast hunnit med att skriva 636 fundamentala analyser ens på tre år och är inte heller intresserad av att göra detta. Jag tittar ju bara fundamentalt på den handfulla bolag jag själv investerar i, plus en del andra prospekts eller sådant som har aktuellt nyhetsvärde.
- Bostadsbubblan (532 inlägg, 11.44%). Där har ni grunden för mitt uttalande om 10% av inläggen. De som säger annat vet alltså inte vad de talar om. Inkluderar åtta felstavade etiketter. Finns även en del relaterade etiketter som bostadslån eller den generella etiketten bostad, som bägge oftast överlappar med inlägg med etiketten bostadsbubblan
- Aktier (530 inlägg, 11.40%). Används vid generella diskussioner om aktier och specifikt när jag diskuterar någon enskild börsnoterad aktie eller börsnoterade företag.
- Finanskris (437 inlägg, 9.40%). Handlar om finanskrisen eller finanskriserna. Här har jag angett etikett finanskrisen 125 gånger, är lite osäker på vilket jag brukat använda den senaste tiden.
- Olja (421 inlägg, 9.06%). Generella inlägg om olja, ofta överlappande med peak oil, men inte alltid.
- Guld (382 inlägg, 8.22%). Inlägg om guld. Finns en del i princip alltid överlappande taggar som guldpris, som används på inlägg som inte bara diskuterar metallen utan även guldpriset.
- Skuldkrisen (342 inlägg, 7.36%). Handlar om den europeiska skuldkrisen, men även ibland om USA eller Japan. Samtaggas ofta med landsnamn eller etiketten EU. Drömmen är att man en dag hos Blogger interaktivt kan selektera sökningar på flera etiketter.
- OMXS30 (283 inlägg, 6.09%). Kommentarer om börsindexet OMXS30. Ofta överlappande med teknisk analys, men även kortare börskommentarer. När det finns en chart för respektive index har jag alltid med etiketten, men försöker annars numera bara använda den generella taggen börsen.
Cirkeldiagram för top-10. Procentsatserna
är utifrån summan 5061 och blir alltså något lägre än i texten. |
Först på 11:e plats hittar man t ex försvaret med 275 inlägg. Ser man på de vanligaste etiketterna ovan så förstår man varför denna blogg kallas för en blogg inom finans, ekonomi och miljö (peak oil). Samtliga tio vanligaste etiketter tillhör dessa ämnen, vilket också bostadsbubblan gör.
Så där har ni vilka ämnen jag skriver om, objektivt kvantifierbart. Den som exempelvis påstår att jag bara tjatar om försvaret vet inte vad hin pratar om.
Men gå alltså gärna in i etikettmolnet för att hitta olika ämnen jag skrivit om. Men många av de hundratals ovanliga etiketterna är “bortglömda” och används kanske inte längre, så en del relevanta inlägg kan saknas.
För det här inlägget använde jag etiketten bloggar, som handlar om bloggen eller bloggar generellt. 168 sådana inlägg har skrivits.
30 kommentarer
Du glömde en kategori: Midvintermörker
Finns ingen egen etikett för det. Använder litteratur, vilket skrivits om 120 gånger, men det inkluderar andra böcker eller generella diskussioner om litteratur.
Vore kul att se ett cirkeldiagram för listan ovan.
Dessutom, hur fördelningen utvecklat sig över åren. Jag har "på känn" att du skrev mer om finans och post-apokalyptisk överlevnad för några år sedan och gradvis mera om BLT under senare året. Hursomhelst, ett area-diagram borde göra susen.
Cirkeldiagram ordnat ovan.
Naturligtvis ändras ämnesfördelningen över tiden. Jag har t ex skrivit det mesta som jag ville ha sagt om (neo)survivalism 2010 – 2011 (se http://cornucopia.cornubot.se/search/label/survivalism eller http://cornucopia.cornubot.se/search/label/neosurvivalism) och om jag inte vill upprepa mig så dör ämnet kanske ut relativt.
Tyvärr finns det dock inget enkelt sätt för mig att få fram utvecklingen över tiden, men det hade varit helt klart intressant att titta på.
Somnade i soffan igår och vaknade upp mitt i Agenda. Nu var jag lite groggy och kan ha missuppfattat, men där satt nån professor från Chalmers o yra om att om oljan blir för dyr går vi bara över till andra fosila bränslen. Exempelvis kan vi göra diesel av kol. Enda bekymret med det, tyckte han, var att det var betydligt sämre ur klimatsynpunkt.
Någon annan som såg detta och har lust att kommentera?
Azar ser ju inga resursbegränsningar i sin oändliga värld.
http://cornucopia.cornubot.se/2009/07/peak-coal.html
Jag såg det inte, men man kan konstatera att kol alltså förvisso förekommer i större omfattning än olja, men det innebär bara att man skjuter problemet en aning – kan förvisso vara bra eller dåligt. På vilket sätt det är betydligt sämre ur klimatsynpunkt ser jag inte – hade man inte tänkt att elda upp kolet annars?
Sen är frågan vad han var professor i?
Saknar etiketten 'rysskräck'. Alltså, jag vet att du tycker det är spännande, men Narva kommer aldrig igen.. 😉
103 inlägg skrivna om Ryssland. http://cornucopia.cornubot.se/search/label/Ryssland
Det är din blogg, du skriver om vad du vill. Knappast kriminellt att skriva om bostadsbubblan eller att tjäna pengar på det för den delen. BLT kanske gnäller på att du inte är en icke-vinstdrivande, åsiktsfri faktainsamling, men det är väl snarare de som hittat fel i blogosfären? Märklig grej, att attackera en blogg för att den inte är en annan blogg. Varför skriver du bara om mat, du borde skriva mer om miljön i Östersjön! Jaha?
Det där med vinstdrivande, de som gnäller över detta har väl själva avsagt sig sin lön och jobbar gratis åt sina arbetsgivare. Annars är det svårt att respektera gnäll över att jag vill kunna få mat på bordet som ersättning för den arbetsinsats jag gör med bloggen.
Det är din blogg, du skriver om vad du vill. Knappast kriminellt att skriva om bostadsbubblan eller att tjäna pengar på det för den delen. BLT kanske gnäller på att du inte är en icke-vinstdrivande, åsiktsfri faktainsamling, men det är väl snarare de som hittat fel i blogosfären? Märklig grej, att attackera en blogg för att den inte är en annan blogg. Varför skriver du bara om mat, du borde skriva mer om miljön i Östersjön! Jaha?
Dina försvarsinlägg brukar vara långa och väldigt faktaspäckade (med fakta som inte hör till den generalla allmänbildningen). För någon som är ointresserad av försvarspolitik upplevs ju ett sådant inlägg väldigt långt.
Jag själv började följa din blogg p.g.a. mitt intresse för ekonomi och bostadsbubblan. Men p.g.a. dina inlägg om försvar har jag nu blivit intresserad av försvarspolitik.
Undrar om du skulle få en annan bild av innehållet om det gick att extrapolera antalet tecken som är skrivet i varje blogginlägg under respektive etikett. Det skulle ju bättre spegla mängden material snarare än antalet inlägg.
Relevant det där med antalet tecken, men jag har inget sätt jag kan ordna fram de uppgifterna på, speciellt inte samkört med etiketter.
Man får nöja sig med överblicken ovan, den är inte osannolikt någorlunda rättvisande.
Du skriver mycket om kol och olja. Men hur ligger det till med vår kära malm? När kommer peak-malm att inträffa för oss? Eller finns det så mycket malm kvar att detta inte ens går att förutspå? Kanske har peak-malm passerats? Kanske är detta en "oändlig" resurs och vi Svenskar kan sova gott.
Det är ingen oändlig resurs, speciellt inte för ett enskilt land som Sverige. Tvärt om finns det stora problem med tillgång och ekonomi, då utvinningen blir allt dyrare. Kan vara värt att gräva vidare kring.
För samhället i stort är det dock möjligt att återvinna metaller, även om det alltid blir ett svinn, medan energi förbrukas och blir icke återvinningsbar energi med hög entropi (=låggradig värme).
Mellan tummen och pekfingret är ca 70% av periodiska systemet metaller, järn är det vanligaste grundämnet och peak järn är extremt osannolikt.
Som prospekteringsgeolog kan jag ju passa på att svara, vi kommer troligen aldrig att få en peak järn. Dock så befinner vi oss mitt i peak alla andra metaller och metallurgiskt kol att elda masugnarna med så resultatet blir det samma.
Möjligen befinner vi oss inte heller i peak aluminium, har inte riktig koll på världens bauxitförekomster.
Vad gäller i stort sett alla andra metaller så har upptäcktstakten fallit sedan 60 och 70-talen och sedan 80-talet så ersätter vi inte det vi bryter.
Mvh Johan Sjöberg, geolog
Peak järn lär väl sammanfalla med peak energi tämligen väl tycker man? De enklaste utvinnbara och de kanske lite svårare åtkomliga men rikaste fyndigheterna torde redan vara mer eller mindre förbrukade. Att mängden järn som utvinns ökar beror på att vi bryter på fler ställen, i högre takt och med större maskiner, dvs, vi använder mer energi. När energin blir dyrare, eller rentav brsiter i tillgänglighet kommer mängden järn som utvinns även den att sjunka vilket i praktiken innebär "peak järn" även om det rent geologiskt inte är sant blir utfallet så ändå. Eller?
Precis, tillgången på metallurgiskt kol är styrande, inte tillgången på järnmalm. Jag gjorde en enkel beräkning för något tiotal år sedan, baserat på produktionen och uppskattade globala tillgångar så räcker järnmalmen i ca 100 000 år. Så om någon kan uppfinna soldrivna masugnar så blir allt bra!
Själva gruvdriften går det alldeles utmärkt att göra elektrisk, de flesta underjordsgruvor är elektriska idag och just järnmalm fraktas ju i första steget med tåg, så om man har sina kunder med soldrivna masugnar på samma kontinent så är det görbart.
Att folk kommer hit, läser och sen gnäller. Snacka om curlingungar, de vill att andra ska anpassa sig efter deras smak.
Finanssystemet är på väg att kantra, undrar hur alla dessa prinsessor på ärten ska överleva när man inte kan låna till sig köpkraft?
Nu betyder ju iofs 10% av inläggen inte nödvändigtvis 10% av läsarna… Hur ser du ut om du räknar kommentarer på inläggen istället (om det är möjligt?)
Genomsnittligt antal kommentarer till de senaste 20 inläggen för topp 5 på listan ovan (jag orkade inte räkna fler…):
Börsen: 27.7
Peak Oil: 32.3
Teknisk Analys: 16.6
Bostadsbubblan: 41.6
Aktier: 23.25
Ser väldigt mycket ut som att det är inlägg om bostadsbubblan som, i snitt, drar flest läsare till bloggen…
Om man kompenserar för antal inlägg får vi lista (siffran betyder inte direkt något – det är bara min siffra ovan multiplicerat med procenttalet från Cornus inlägg):
Börsen: 515
Bostadsbubblan: 476
Peak Oil: 445
Aktier: 265
Teknisk Analys: 227
Så Bostadsbubblan drar till exempel dubbelt så mycket kommentarer (och, kan man därför anta, besökare till bloggen) som inläggen om Teknisk Analys, trots att inläggen om Teknisk Analys är fler. Och alltså säkerligen betydligt mer än 10%…
Med reservation för eventuella räknefel…
Men Du har inte koll på valutor! Nu har dollarn kraftigt stärkts mot SEK ca 7% på 14 dagar.
Skönt att man har ett eget tänk.
Hur många inlägg handlar om smink, krogliv eller kändisar?
Mer om bostadsbubblan mindre om "ryssen kommer"
Cornu? skriver fantastiskt intressanta saker. Mycket uppskattad. Men trots etiketterna så leder de flesta inlägg till "BLT" "BLK" eller "bostadsbubblan"
När börsen går ned så går det åt helv*te med bostasbubblan
Peak oil leder naturligtvis till en bostadskrasch
Oavsett teknisk analys skriver man att det berör bostadsbubblan
Finanskrisen leder till krasch av bostäder
Skuldkrisen leder till krasch av bostäder
Cornu? skriver vad han vill och jag tycker alltid det är intressant. Dock kan man konstatera att nästan oavsett ämne eller händelse så skrivs det ofta att det leder till bostadskrasch. Samt ett förlöjligande av alla som äger sin bostad. Verkar som om man är en riktig idot även om belåningen endast är 25% och huset är värt dubbelt så mycket som när man köpte det. Kanske dags att döpa om bloggen?:-)
Ovan sammanställning säger mig nada om hur det ser ut idag.
Jag började läsa din blogg för ca 1,5 år sedan. Känns som att den procentuella fördelningen är annorlunda om man tar rullande 12.
Om blondinbella skulle göra samma körning på sin blogg skulle "typ lixom" kanske komma på första plats.
Vill nog tycka att hennes blogg har utvecklats under åren som har gått.
Kan det vara så att du har sett vilka rubriker som genererar klick och anpassat dig med tiden? I så fall inget konstigt.
Denna blogg är ett företag.
Är inte statistik underbart 🙂
Tack för en bra blogg. Läser den nästan varje dag.
/Japanen som förmodligen ställde frågan som ligger till grund för detta inlägg
Av de senaste 553 inläggen (sedan i Julas ungefär) har 125 etiketten "Bostadsbubblan". Det är nästan vart fjärde inlägg…