Jag sammanstrålade med Pär Holmgren, som var i Borås och föreläste i går kväll, och satt i foajen på Scandic Plaza och pratade in på det nya dygnet. En slutsats var att i en värld där politikerna allt mer fjärmar sig från några djupare analyser av de stora framtidsfrågorna så fortsätter militären att göra detta. Bland annat har ju både amerikanska försvaret såväl som det tyska uppmärksammat peak oil och de konsekvenser detta kan få säkerhetspolitiskt. Även svenska FOI har gjort en del intressanta rapporter om t ex den ryska energipolitiken ur säkerhetsperspektiv.
Det slumpade sig så att idag damp nya numret av Officerstidningen (och som kontrast alternativ.nu:s tidning Åter) ner i brevlådan, inklusive en artikel med titeln Global resursknapphet ökar konfliktrisk.
Ett brottsstycke:
“Medan utvecklingen tidigare har kunnat ske i en värld av överflöd – där man i princip kunnat tillgodose ökad efterfrågan genom att investera i resursutvinning – kommer framtiden att definieras av knapphet på resurser. Detta skifte innebär en ny ekonomisk och geopolitisk dynamik med ökande spänningar och utmaningar för världssamfundet, för länder och för företag.
Världen är på väg mot snabbt ökande osäkerheter. Ökande konkurrens om begränsade naturresurser driver upp råvarupriser, styr om finansiella flöden och ökar globala finansiella risker. IMF visar i 2011 World Economic Outlook hur stagnerande produktion
av olja – världens viktigaste handlade vara – i kombination med ökad efterfrågan från snabbväxande tillväxtekonomier riskerar att skapa sådana obalanser i den globala ekonomin att den kollapsar.”
Artikelns innehåll kanske inte är så mycket nyheter för bloggens läsare, men det visar på hur de allt akutare framtida problemen med resursbrist får allt mer spridning.
Författaren är Karl Hallding från tankesmedjan Global Utmaning.
För er som inte får tidningen i brevlådan så finns den att läsa som PDF online. Artikeln hittar man på sidan 25 och 26. Som vanligt finns det även en hel del andra intressanta artiklar om vårt nya försvar utifrån de anställdas perspektiv, inklusive en artikel om arméinspektör Grundeviks förslag till kraftfullare arméstridskrafter (blogginlägg), att IT-systemet PRIO slagit ut försvaret (blogginlägg) och vad MSB säger om svenskarnas attityder till försvaret (blogginlägg). Ämnen som skrivits om här på bloggen, men ändå.
11 kommentarer
OT. Fullskalig "bank run" i Grekland nu. ECB slutar tillhandahålla kapital till fyra grekiska banker:
http://www.reuters.com/article/2012/05/16/us-ecb-greece-banks-idUSBRE84F0SN20120516
This is some scary shit!
Gulligt med alla som tror att världen ska gå under.
Som vanligt kommer fria marknaden att fixa biffen, även när alla tror på motsatsen.
Frågan är ju till vilket pris det kommer att ske. Många menar ju att framtida energibrist inte kommer att drabba de industrialiserade länderna i så stor utsträckning eftersom deras sårbarhet är mycket lägre än icke-utvecklade länder.
Som den gjorde på trettiotalet menar du? Inget skäl att oroa sig alltså!
Självfallet fick inte marknaden alldeles fritt spelrum på trettiotalet, men dels är det inte troligt att det hade varit så himla bra om marknaden fått göra vad den ville och dels finns det verkligen inget skäl att tro att den här gången kommer politikerna låta marknaden ha sin gång. Att hoppas på den fria marknaden är som att hoppas på Elvis. Sorry, men han är död. Han kommer inte tillbaka.
Syftningsfel som sabbar vad du vill säga, herr Wilderäng. Det står nu: "…i en värld där politikerna allt mer fjärmar sig från några djupare analyser av de stora framtidsfrågorna så fortsätter militären att göra detta".
Det framgår av andra delar av inlägget att du menar att militären INTE allt mer fjärmar sig etc. Lägg alltså till ett inte eller skriv om.
I övr tack för en värdefull blogg!
F
Att länder inte gör djupa analyser är ett påstående som jag inte delar. Omfattande analyser görs på bland annat Arktis av flertalet länder, det är måhända bara Sveriges strategi som inte är särskilt omfattande.
http://www.arctic-council.org/index.php/en/about/documents/category/12-arctic-strategies
En bra jämförelse mellan de olika strategierna/analyserna finns skriven av Lassi Heininen (2011) med titeln "Arctic Strategies and Policies:
Inventory and Comparative Study".
Norges strategi ingår f.ö. som analysobjekt i min C-uppsats där jag försöker utröna Norges syn på miljön ur tre olika miljösäkerhetsteorier.
http://www.regjeringen.no/en/dep/ud/Documents/Reports-programmes-of-action-and-plans/Action-plans-and-programmes/2006/strategy-for-the-high-north.html?id=448697
Såhär långt kommen i min analys kan jag säga att Norges strategi är omfattande och på många sätt välgrundad (om än med många inre spänningar).
Du har väl inte missat att amerikanska representanthusets försvarsutskott (republikanskt) satt stopp för US Navy:s satsning på gröna bränslen? Inte svårt att lista ut det underliggande motivet.
http://www.wired.com/dangerroom/2012/05/republican-navy-biofuel/
USA håller verkligen på att försöka bli Sovjet. Femårsplanen, förlåt business as usual gäller, verkligheten måste anpassa sig till den centrala maktens beslut!
Att icke folkvalda militären intresserar sig för Peak Oil och den egna verksamhetens energiförsörjningen är naturligt. Folkvalda politkler däremot vågar inte tala klarspråk om vad Peak Oil innebär, utan fortsätter att trassla med CO2 och global uppvärmning. Att tala klarspråk vore politiskt självmord…
Det är ju då en väldigt märklig politik som drivs av centralregeringen i Stockholm, att lägga ner sjukvård, telefon och all möjlig samhällsservice i just de delar av det svenska riket där råvaror produceras och utvinns.
Hur tänker de då? Tror de på evig fred, eller?
Militären övar förstås genom Cold response sedan några år mot tänkta separatiströrelser i de råvaruproducerande delarna av det svenska riket.