Drabbades av trafikstockning idag.
Bilkö. Foto taget från stillastående bil. |
Helt oskyldigt är man ute och kör bil här i obygden en lördag förmiddag och så visar det sig att grannen har fest.
Rena releasepartyt.
Alla var där.
2 km bilkö är inte vad man väntar sig här ute på landet. I värsta fall kan det normalt vara 20 m kö vid stoppskylten ut till Stora Vägen.
Men nu hade alltså grannen releaseparty, sk kosläpp. Mjölkbio regisserat av Arla, som vill upprätthålla illusionen att de mjölkprodukter du förtär är lokalt producerade från lyckliga sommartid utegående kor, trots att du mycket väl kan få mjölkprodukter från instängda GMO-utfodrade danska kor som aldrig sett himlen när det står Arla på paketet.
I verkligheten gäller lokalproduktionen möjligen just mjölk, även om även den kan åka halva riket fram och tillbaka för förädling innan du får den i ditt glas, men Arlas övriga produkter produceras i princip bara på en plats i landet, t ex Yoggi. Om den nu inte i själva verket är importerad GMO-mjölk från instängda danska kor. För att avgöra det måste man titta på produktionsanläggningsnummer och om Arla-loggan på produkten är en röd ko eller inte.
Brukar vara något tusental besökare som skall titta på korna. Foto taget från stillastående bil. |
För den som är intresserad av mer småskalighet än Arla, och befinner sig i området i morgon söndag, så har gården Gångemad i Fotskäl vårpicknick med fårsläpp klockan 13 – 17. Kan om inte annat intressera en och annan som är ute på motorcykeltur i området.
23 kommentarer
Jag vet inte om du redan gjort det nån gång, men kan du annars avslöja vad du har för bil?
Kanske en Lada ??
Kanske en Lada ???
Så Rosa raskar över vägen eller? därav köbildning?
Nej, under vägen faktiskt. Tunnel. Men alla var där. Och när alla (utomsocknes) är där så blir det kö.
Jag bojkottar i och för sig Arla sedan åtta månader eller nåt, just för att de är ett så osympatiskt rovdriftsföretag. Men jag har trots det inbillat mig att om man köper ur det ekologiska Arla-sortimentet (vilket jag alltid gjorde på den tiden då jag fortfarande köpte deras varor), då kommer mjölken från "lyckliga sommartid utegående kor". Stämmer inte det?
Om du ska vara lite saklig Cornu så är det så här :ALLA produkter som har den RÖDA Arla kon på sig är gjord av HELSVENSK råvara,dvs producerad av svenska kor ,utan GMO foder och korna ska enligt lag ha möjlighet till betes vistels på sommaren.
Alla dessa lokalproducerade som du brukar hylla är de största mjölkproducenterna med största användandet av bekämpningsmedel och gödning.Det vet inte så många, men kolla gärna.De odlar oftast majs som kräver en hel del av dessa insatsvaror
.
Wapnö:s mjölk kommer från kor som ALDRIG går på bete under den tid som de mjölkar.
Arlas mjölk kommer från främst från mindre och medelstora producenter.
Jag skrev ovan om den röda Arla-kon. Dock har inte alla produkter en röd Arla-ko, men det är inte något som Ala uppmärksammar kunderna om speciellt. De övriga produkterna slinker med i varumärket.
Från Wapnös hemsida: Wapnös djur är alla frigående. De går fritt omkring inomhus under den kalla delen av året och utomhus under den varma.
Så du menar att de inte mjölkar under sommarhalvåret? Så vitt jag vet så går korna in i det roterande mjölkningshuset två gånger per dag även under sommaren.
Wapnö har fått en del kritik i lantbrukspressen pga att dom inte släpper ut mjölkande kor på bete.
Dom har säkert ett 100 tal sinlagda kor ute som syns vid mejeriet
Det kosläpp jag var på i helgen hade köttdjur.
Mjölkstockning!
/Göteborgare
är det bara jag som tycker det är ologiskt att ha kor inomhus om man har tillgång till betesmark, man slipper allt slit med matning, städning m.m. plus att kossorna blir lite lyckligare.
nej, men så är inte du normalbegåvad heller!
Det är inget vidare bete oktober-april i svenskt klimat. Det krävs väldigt mycket större arealer för att kunna ordna bete november och mars-april, och det blir oavsett ingen vidare kvalitet. Finns även en "ränta-på-ränta"-effekt. Släpper man på bete för tidigt hämmar man den kraftigaste vårtillväxten på betet och får sämre bete resten av säsongen.
Bra år har jag haft helt bete mars-november, men de senaste vintrarna har inte varit bra ur det perspektivet. Och jag har får.
Det finns en anledning till att man kan ha 1 ko per hektar betesmark sommartid, men bara 3-4 st älgar per 1000 hektar mark vintertid. Så dåligt är vinterbetet.
Sammantaget så förklarar iaf vinterbete varför det är extremt svårt för svenskt kött att konkurrera med t ex brasilianskt kött, trots transportkostnaden, både idag och i framtiden. Har man bete året runt i nedhuggen regnskog så blir köttet billigt.
aaah! sånt här gör mig förbannad. Kommer ihåg att jag redan för 6-7 år sedan när jag först hörde talas om sånt här jippo ringde till Milkos (bodde i värmland vid tidpunkten) servicenummer, inte för att ta reda på var "min närmsta milkogård med lyckliga och skuttande milko-kossor" befann sig som de tyckte jag borde göra, utan för att fråga kundtjänsten varför i hela helvetet kossorna var lyckliga överhuvudtaget för något så trivialt som att bli utsläppta i en hage?? Den något förvirrade killen i andra änden av linjen svarade "Ja… för att de får äta gräs?" Varpå jag läxade upp stackaren med att förklara att enda anledningen till att korna skuttar omkring är för att de förmodligen stått instängda en hel jävla vinter utan att få se nåt annat än foderbordet de står fastbundna vid, i nio.långa.jävla.väntande.månader. Det är enbart en galen uppvisning i bristande djurskydd över instängda stackars kor som äntligen får se dagsljus och definitivt inget spektakel jag tänker åka och applådera! Kundtjänst tackade för mina synpunkter och lovade att detta skulle noteras. haha.
För övrigt tänker jag snarast skaffa mig en egen mjölkko som visserligen kommer få stå uppbunden i en spilta under vintern, men definitivt ska få möjlighet att gå ut och sprattla lite i en hage även vintertid om den vill. Förmodligen blir det därför inget jippo på vårkanten heller, bara en kossa som ska ut i sin hage på morgonen efter mjölkning som vanligt, oavsett om det är en vinterhage eller sommarhage. Gäsp. "kosläpp" är inget annat än ett reklamtrick. Kanske ska man anordna dessa besök vintertid istället? Kossor kan skutta året runt ju.
MVH
hippievagnen
Korna står inte fastbundna vid nåt foderbord…
Vet att det finns olika system och att alla inte står uppbundet, men åtminstone för 6 år sedan så var väl uppbundet system fortfarande en av de mest vanliga systemen i mjölkproduktion hos medelstora gårdar, särskilt i värmland(frågan är om det inte fortfarande är det vanligaste?) jag har inget emot det, tvärtom, men jag tycker ju kossan ska få möjlighet att skutta lite även på vintern. Nuförtiden har många gett upp helt pga byråkrati och dålig lönsamhet, och de storbönder som finns kvar i branschen tvingas gå till banken för att låna och investera upp miljoner på robotsystem och nybyggen eftersom högteknologisk stordrift är det enda som verkar vara lönsamt alls. Korna kanske har det lite bättre i sina svindyra Matrix-system som bönderna betalar ränta på en halv livsstid, men får fortfarande väldigt sällan komma ut och rasta sig i dagsljus alls under vinterhalvåret. Det är inte lönsamt, rationellt eller praktiskt att idag vara en gammaldags småbrukare som gullar med korna, ger dem egna namn, daglig visitation av ett vant djuröga(alltså inte bara scannas av en robot), och låter dem gå ut och rasta av sig även vintertid, men det är den typen av småbruk jag tror skulle behöva återuppstå om folk vill dricka mjölk med riktigt bra samvete även i framtiden..bakåtsträvande eller inte. Dagens stordrifts-system är iaf inte hållbart. MVH hippievagnen
Cornu,
Det verkar som mejeribranchen är en öm tå hos dig. Förstår inte hur du i vanliga fall kan vara saklig och förnuftig men att alla dessa bra egenskaper blåser bort när det gäller Arla och mjölk. Du har gång efter gång fel i sak, och du försöker med avsikt att vilseleda folk.
Är det för att du blev utan smör ett tag eller för att du känner att du måste stötta något lokalt mejeri? Ett tips är att man framstår som en mer trovärdig person om du bara kort och gott uppmanar folk att köpa lokalt, istället för att huvudstrategin ska vara att vilseleda och hoppas att de inte förstår bättre. Eller är inte trovärdighet mycket värt?
Jag hoppas du fortsätter med du gör bra och drar ned på det som är ett slags hat-initiativ från din sida.
Mvh
Kent
Inte då. Jag har inte alls haft fel. Är det ingen röd arla-ko på paketet, vilket det inte är för majoriteten av Arlas produkter, så kan produkten vara dansk och man måste kolla en väl dold produktionsplatskod. Dessutom färdas de flesta av Arlas produkter långa sträckor, då de bara tillverkas på en plats i landet.
Arlas transportbehov är inte hållbart. Punkt slut.
För enkelhetens skull så kan du i varje fall lägga till att fil och färsk grädde tillverkas på fler ställen i landet, dvs "lokalt". Inte enbart mjölk. Så bor du i Stockholm, Göteborg samt en del andra städer så är dessa lokalproducerade.
Det vore intressant att höra vad du vill uppnå med en Arlabojkott eller hat mot Arla? Ska tex Stockholmarna köpa yoghurt från Valio (producerat i Finland, istället för huvudsakligen i Linköping hos Arla), mjölk från Gävleortens (flera gånger längre transporter än Arlas) och grädde från Skånemejerier/Lactalis? Ost från Holland?
Arlas mejeri i Kallhäll ligger ca ett par mil utanför Sthlm och tar mjölk från bönder i Mälardalen.
Numera finns även världens största mejeriföretag starkt representerat i Sverige genom Lactalis köp av Skånemejerier, som därmed slutade vara ett kooperativ och blev privatägt. Är alla alternativ till Arla alltid bättre enligt dig?
Själv älskar jag lokala mejerier och hoppas att de får många kunder, men jag blir ledsen när bloggare försöker få oss till att bojkotta Arla och genom okunskap skapar en kraft som inte alls stämmer överens med vad de vill uppnå. Kan det vara bättre att istället uppmana folk att köpa från sitt lokala mejeri då det är en mer lokalproduktion än Arlas/Lactalis/Norrmejeriers/Gävleortens?
Prisdumpning har du varit inne på tidigare. Du bör fundera över mejeriernas kunder (ICA, COOP, Axfood) och hur villiga de är att ta emot prishöjningar på löpande band. Om intäkterna inte motsvarar kostnaderna så måste något ge vika. Om du dessutom väger in spotpriser internationellt så kanske du kan nyansera dina påståenden om prisdumpningar.
I övrigt gör du ett jättebra jobb, så jag vill inte att du tar detta som en känga, utan som konstruktiv kritik. =)
Läs på lite mera om mejerimarknaden i stort så kan det blir trevligt att läsa dina mjölk-inlägg med.
/Kent
Mycket bra skrivet.Balanserat och sakligt Kent