541
Veckans fråga får på förekommen anledning bli hur resurskrisen peak oil skall hanteras.
Jag ger inga flersvarsalternativ här för att öka polariseringen.
Svara som vanligt ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningen.
59 kommentarer
Enda sättet är en storskalig statlig intervention på alla plan, men det kommer inte att hända. Vi har redan försatt chansen att på allvar minska krisens verkningar och verkar vara fast beslutna att inte ägna oss åt smärtlindring alls utan istället gasar vi på fastän bergväggen tornar upp sig rakt framför oss.
Våra cyniska politiker struntar totalt i konsekvenserna av den väg de har valt; nu gäller det att krama ut de sista dropparna välstånd medan det går. Om den kommande kraschen kan jag bara anta att de räknar med att klara sig undan helskinnande eftersom de har sett till att göra sig själva ordentligt välbeställda. Resten av oss skiter de uppenbarligen fullständigt i.
"Enda sättet är en storskalig statlig intervention…"
"Våra cyniska politiker…"
Genomtänkt inlägg.
Nu förstår jag inte riktigt vad som skulle vara motsägelsefullt i att tycka att det behövs storskalig intervention och att säga att politiker är cyniska i samma mening?
Det är väl rimligt att en cynisk politiker som skyddar de egna intressena inte nödvändigtvis kommer att (re)agera på peak oil-varningar och påskynda en statlig omställning, speciellt inte om det strider mot ideologi och egenvinning hos politikern i fråga.
Jag uppfattar att de kända oljeresurserna är ständigt ökande men att användning och försäljning varierar beroende på sparåtgärder, aktivitet i ekonomin och spekulation.
Vi hittar hela tiden mer olja med då vi förbrukar i en snabbare takt än den nya vi hittar så hjälper inte det så mycket. Men jag får intrycket av att du inte alls är insatt i peak oil och i så fall är det min starkaste rekomendation att för din egen skull sätt dig in i det nu så vida du inte tänkt gå och dö inom ett par år.
Vi bränner olja snabbare än vi hittar mer. Så har det varit sedan ca 1980, och gapet har stadigt ökat. Det finns sedan länge kända, stora reserver av icke-konventionell olja, men denna är mycket kostsam och långsam att utvinna. Enligt alla tillgängliga prognoser så kommer den idag blygsamma utvinningen av icke-konventionell olja att öka i alltför långsam takt för att kompensera när utvinningen av konventionell olja sjunker.
Tillåt gengasdrift, därmed tillåt biltillverkarna att utveckla mer rationella gengasaggregat som kanske går att tanka med t.ex. pellets!
Kommer inte att ske! Gengasdrift betyder att bränslet kan tillverkas med så enkla redskap som såg, yxa och en huggkubbe. Det kan ske var som helst ute i buskarna utom all kontroll av politiker, byråkrater och skattemyndigheter. Så kan vi ju inte ha det…
Gengasdrift är redan tillåten!
Gengasdrift är endast tillåten för fordon äldre än 30 år…
Sanning med modifikation: för nyare fordon gäller nya avgasregler vilket innebär att motorn måste vara certifierad av biltillverkaren. Sålänge det inte blir en selling point för tillverkare med gengas-alternativet så lär nog inte detta hända. Dvs tillverkarna tillåts redan utveckla gengasdrift.
Till en början blir det ransoneringar, men på sikt väntar samma öde som vi nu ser i delar av Mellanöstern. Dvs sammanfallande samhällen och i förlängningen kanske våldsamma konflikter och inbördeskrig. Upplösningen har redan börjat i södra Europa där skuldsatta länder som Grekland, Spanien mfl ser sänkt levnadsstandard och hur välfärden sakta men säkert vittrar bort. Vi skulle för länge sen påbörjat arbetet med att bygga bort vårt oljeberoende. Istället kör politikerna business as usual taktiken och upprepar gärna det eviga tillväxt-mantrat. När peak oil slår till på allvar kommer vårt nuvarande ekonomiska system att upphöra och då finns det inte resurser längre till att ställa om samhället.
Många ser mig nog som ultra-pessimist, men ser man på mänsklighetens historia så har långsiktigt tänkande och förebyggande samhällsbyggande varit rätt sällsynta. Och resursbrist har så gott som alltid i förlängningen lett till våldsamma konflikter.
/Krille
Stackars dig !! Ryck upp dig och satsa på framtiden…för många här som bara ser problem,problem som Cornu,men han har det som sin affärsidé här på bloggen / Sigge
Förebyggande samhällsbyggande kan bara företas av de facto-diktaturer med stort folkligt stöd, typ Tyskland på 30-talet eller USA under andra världskriget. För demokratier är detta omöjligt. Väljarna är för korkade, politikerna måste bli återvalda och styrande särintressen är sjukligt kortsiktiga och enögda.
På sätt och vis bestämdes nutidens rus in i väggen redan 1945 eftersom anammandet av vårt nuvarande samhällssystem då blev oundvikligt.
Reducera populationen ordentligt.
Detta kommer att ske helt automatiskt.
Jag tror att Hubbertkurvan blir osymmetrisk, då de lågt hängande frukterna redan plockats. Blir nedgången snabb, hamnar vi helt oförberedda tillbaka till 1850-talet.
Utan konstgödsel, fosfat och drivmedel till traktorer och transporter är vi där.
Vi saknar dessutom hästar att dra plogen och stora delar av den bästa åkerjorden är asfalterad eller bebyggd.
Med kaos, upplopp och plundring, drivna av svält, kommer förhållandena att bli mycket otäcka. Olika etniska grupper kan komma att bekämpa varandra.
Förmodligen kommer politikerna att förlita sig till militären, med resultat att vi ganska snabbt kommer att bli en militärdiktatur. Tyvärr kommer denna diktatur att få makten alldeles för sent för att kunna göra något. När de lyckats återställa ordningen är kvarvarande folkmängd högst 2 miljoner.
Börja med er själva.
Varför det?
Det är ju peak-oil förnekarna som är orsaken till att det kommer att gå så illa som det kommer att gå.
Men det är typiskt, förneka fakta och inte göra något och sedan, när skiten hamnar i fläkten, kräva solidaritet av dem man varit osolidarisk emot.
Till Åke M
Få har en djup och bred kunskap om det som är på väg att ske. Av dina rader ser jag direkt att du satt dig in i problematiken. Men Åke M det går inte att få förståelse för detta hos populasen som saknar den bakomliggande kunskapen som behövs, och som tar så lång tid att skaffa sig.
Vårt land kan försörja på sin höjd två miljoner utan de moderna redskap vi använder oss av. Redskapen drivs tillverkas av olje produkter. Sedan använder vi oss av gödsel kemikalier för att få skördar. Dessa varor transporteras av lastbilar till fabriker och sedan till grossister och därefter till butiker där populasen hämtar sina varor i bilar.
Allt är olja – dessa system går inte att försörja med något annat är olja.
Varje kalori vi äter i detta land liksom i alla andra länder som ingår i OECD är beroende av olja som en narkoman till narkotikan, och i våra fall till drogen olja vilken vi behöver 10 kalorier av för att göra en ätbar kalori.
När den stora smällen inträffar, och den kommer snarare än senare då kommer samhället att rasa samman mycket fort. det kommer att handla om några dygn men vad som utlöser smällen det kan ingen idag säga med säkerhet annat än att den kommer.
Den som då befinner sig på fel plats är det kört för.
Fel plats är ett ställe där du inte är hemma. Det må vara bara 20 – 30 mil bort men det kan då vara lika långt som 1000 mil idag.
Men varför försöka påverka dem som ändå inte vill bli upplysta. Bry dig inte om dem tänk på dig själv bli så osynlig som möjligt. Göm dina förråd väl låt ingen förstå vad du har eller kan. De första tre veckorna efter smällen blir de kritiska sedan blir det något lungnare eftersom Die offen tilltar och rensar undan.
Skulle nu någon vilja veta mer så börja med att Googla ordet Die off.
Det låter på dig som att du förväntar dig att man kör iväg någonstans 20-30mil och helt plötsligt är alla bensinmackar tomma? Jag tror inte oljan kommer att försvinna så plötsligt och dessutom har någon givetvis samtidigt hunnit slanga ur all soppa ur bilen. En sådan händelse skulle man nog se på oljepriserna åtminstonde några veckor innan och då kanske man inser att man inte skall köra på en långresa ifall man vill komma hem någorlunda enkelt.
Det finns mängder av händelser som kan ske mycket plösligt.
En EMP utlöst av ett kärnvapen över Europa är ett scenario, ett annat är en solflamma. Detta är bara två händelser och då får man gå eller stjäla en cykel.
När det här sker kommer det som en blixt från någonstans.
Om du är orolig se till att ha en del utrustning i din bil. Grova skor en filt vattenflaskor och några dagars reservproviant – lägg det i en låda bak i bilen.
Jag är inte speciellt oroad för sådana händelser – det finns mycket annat som skulle kunna inträffa som är mer oroande. Dessutom kan man fråga sig vad dessa har med peak oil att göra…
Ur ett icke-antropocentriskt perspektiv är det bäst att inte på ett genomtänkt sätt hantera oljetoppen. Desto mera billig energi som används för att t.ex. flytta 2 ton stål t.o.r. 50 km om dagen desto mindre kan homo sapiens använda till ännu mera skadliga aktiviteter. Energieffektivisering är ekologins största fiende, eftersom chansen att vi, på global nivå, avsiktligt kommer att avstå att använda de sista billiga fossila energiresurserna är är försvinnande liten. Alltså – nästa gång du ser någon ta bilen för att hämta tidningen eller skotta garageuppfarten med en snöslunga – var tacksam för de raser som vi därmed inte kommer att ha råd att utrota.
Den enda lösningen är att införa ett globalt expertstyre som sätter folkhushållnings och miljöfrågorna främst och som har modet att bortse från kortsiktiga väljarkrav.
Om man får tro det här:
http://phys.org/news/2012-05-nanostructure-batteries.html
står vi inför ett genombrott i batteriteknik.
Följdaktligen blir det då en naturlig omställning mot eldrift för transporter. Och då kommer det att behövas massor med elproduktion för att ersätta den minskande oljeproduktionen.
Men först kommer det att bli kris och ransonering, för då kan politiker få visa handlingskraft och få alla mindre vetande svennebananer att gå i led och marchera i takt.
Sen blir det ett kraschprogram (Manhattan typ, eller Stureplan med svenska mått mätt) för att bygga ut kärnkraft som genom krisen fått sin upprättelse som det enda kvarvarande energislag som kan producera när det behövs.
På lite längre sikt är naturligtvis solenergi, producerad i Sahara, i kombination med den nya batteritekninken det som kommer att vinna.
Genombrott rapporterat 2008, googla på "Nocera battery".
Det tar bra många år innan produktionslinor är uppsatta eller ens råvaror paxade. Till det är det hur många som helst som ljuger för att antingen få forskningsanslag eller snacka upp sitt börsvärde. Nanosolar pratades till skyarna i grön-energirapport men visat sig vara väsentligen en bluff. Gullmarsfjordet visar sig vara döende vart 5:e år när ett gäng forskare behöver anslag. Eller varför inte knäppgökarna som låtsas som att kvantkrypton funkar för att få feta anslag. Bluff alltihop.
Jag skulle inte lagt alla ägg i denna korgen även om jag verkligen hoppas på den.
Höj bensin- och dieselskatten gradvis tills omställning skett (typ inga husvagnar kvar på vägarna).
Tvinga elbolagen att köpa solel från abonnenterna till årets högsta dygnspris. Hela året.
Glöm "hela Sverige ska leva"…
Det här ämnet lockade visst fram enormt många kontraproduktiva förslag. Har aldrig sett på maken.
Men några argument har du inte, tydligen.
Jag är motståndare till höjda skatter som främst slår mot arbetare. Främst tror jag att en småskalig omställning som utgår från landsbygden kan vara ett alternativ eftersom mackdöden är ett faktum och lantbrukare måste ersätta sitt oljeberoende med något annat. Förslagsvis kan entreprenörer också erbjuda "avfallshantering" för restauranger där man omvandlar använd frityrolja till drivmedel.
Borg slängde 100.000.000.000:- kronor i ett5 svart hål.
Hade dessa pengar satsats på vindkraftverk hade vi fått en elproduktion motsvarande minst två kärnkraftverk. Denna satsning hade gett positiva sysselsättningsresultat, inte bara i Sverige. Med underleverantörer i Europa hade det även hjälpt där, förmodligen gjort bättre nytta än att hjälpa banker som spekulerat bort sina pengar.
Men typiskt nog sväljer svenska folket Borgs lek med våra pengar. Men jag kan föreställa mig vilket djävla liv det blivit om han i stället låtit pengarna gå till en nödvändig utbyggnad av vindkraften.
Att satsa på kärnkraft när det börjar bli bråttom, man har ont om pengar och måste spara är ett mycket dåligt alternativ. Då vill i alla fall inte jag vara med.
Men, men, men, alla vill ju ha vindkraft, men konstigt nog då den ska byggas i närheten så avger den buller, och vibrationer, och ljusreflexer och byggs den på avstånd, så ödelägger den utsikten, och dödar fåglar, och gör att det blir farligt för flygplan, ja den är ju i princip totalt livsfarlig när allt kommer omkring!
På kortare sikt finns det mer att hämta iom effektviseringar än genom vindkraft. Energimyndigheten har visat att det kostar mindre än 10 öre/kWh att spara el. Samtidigt kastas subventioner efter vindkraft som kostar typiskt 70 öre / kWh att producera.
Vad anser du vara ett "positivt" sysselsättningsresultat? Att fler jobbar i elproduktionen eller att färre jobbar i elproduktionen? Vill vi har fler så kan vi avlöna arbetslösa för att sitta på motionscyklar med dynamos lika gärna. Det blir mindre fult i naturen, fler arbetslösa kan utföra uppgiften och vi får även bättre hälso-effekter.
Kärnkraft kostar ungefär hälften mot vindkraft och det är väl utmärkt när man ska spara? Särskilt bråttom har vi inte.
Industrijobb!
Om något byggs, så finns det ju leverantörer och dessa har underleverantörer som ofta i sin tur också har underleverantörer.
Kärnkraften är så olönsam att icke någonstans i världen byggs det ett enda verk utan att statliga pengar finansierar bygget.
Statliga morötter, statliga piskor, statligt stort Manhattanprojekt, småskalig gräsrotsomställning och när tiden kräver så ransonering. Villken av dessa som är bäst vet jag inte och kan därför inte svara på undersökningen på ett bra sätt men för att inte kasta bort min röst väljer jag någon av ovanstående och därmed visar att jag tar peak oil på allvar.
Instämmer. Det var smått djävulskt att behöva välja. Det kloka är förstås att välja fler vägar samtidigt. Skatter och subventioner går dessutom fint hand i hand. Och småskaligheten ligger förstås varmast om hjärtat. Men för att akut få (dvs tvinga) igång en omställning tror jag (omfördelade) skatter biter bäst. Därför svarade jag det.
Du glömmer tyvärr den uppenbara lösningen, nämligen att teknikutvecklingen håller jämna steg med oljeproduktionsminskningen. Så har varit fallet de senaste 40 åren och så kommer vara fallet i framtiden.
Det har inte varit en oljeproduktionsminskning dom senaste 40 åren så jämförelsen är irrelevant.
…storskalig statlig intervention…
Reducera populationen ordentligt.
…var tacksam för de raser som vi därmed inte kommer att ha råd att utrota.
Den enda lösningen är att införa ett globalt expertstyre…
…få alla mindre vetande svennebananer att gå i led och marchera i takt.
Tvinga elbolagen…
…statligt stort Manhattanprojekt,
Andlighetens högtid har fått fram fascisterna ur sina hålor.
Billigt att komma med fascistanklagelserna istället för att komma med förslag hur krisen skall hanteras.
Det är ju ingen direkt hemlighet att insikten om det vi står inför är begränsat – alla minst hos de väljare som politikerna tyvärr måste förlita sig på
Jag föreslår att vi använder våld. Vi "övertalar" Norge att återskapa den gamla unionen. Sedan upphör Norge att förse världsmarknaden med olja. All Norsk olja används på ett klokt och ransonerat vis uteslutande av Unionen. Den borde räcka flera decennier.
Smart va?
Nej vi gräver upp Billingen och norra Jämtland och producerar yellowcake som vi kan förädla i Nyköping på Studsvik, och så kör vi igång ett dussin kärnkraftverk så blir Västeråsarna nöjda, så bygger vi elnät över våra motorvägar och bygger om till trådbuss/trådbil.
Åk till Tallinn ockh kolla. Det funkar!
I agenda när man diskuterade minskade subventioner till flyget så verkade den stora punkten handla om det verkligen var rätt att göra det dyrare att flyga eftersom det skulle missgynna "fattiga" som skulle få nöja sig med kortare semesterresor.
Ja jisses. När bränslet börjar sina då kommer det ta hus i helvetet.
Trött,trött,trött,trött,trött,trött,trött,trött av att läsa bloggaren+allt trams på denna bloggen !! slutar läsa bloggen här och nu…/ Anders Lööf
God Natt!
Sov gott..
Du väljer det blå pillret alltså.
Röstade på småskalig omställning i brist på mer passande alternativ.
Eftersom problematiken är global och vi inte har fungerande verktyg för att få vare sig ransonering eller "manhattan-projekt" att fungera så är ju de uteslutna. Piska och morot kan endast användas för att balansera upp förbrukningen internt på nationell nivå – det kan behövas subventioner för att vi skall kunna behålla inhemsk matproduktion som kan bli nödvändig i ett senare stadium.
Ett problem är att folk kanske inte har tillgång till information de behöver när de tar investeringsbeslut. Om det är troligt att soppa-priset kommer rusa i höjden inom en snar framtid så kanske det inte är rationellt att binda upp sig i beroende av att kunna köpa den för runt 15kr/litern. Samma sak gäller givetvis statliga investeringsbeslut, men som tur är har vi iaf motivet att vara klimatsmart som gör att endel investeringar åtminstonde syftar till mindre oljeberoende.
Vi kan nog glömma frivillighet i ett allvarligt läge som detta. Oljebolagen har massiva PR-resurser och deras hantlangare (ex Timbro) komner säkert kunna dupera fårket att det inte finns någon anledning till oro. För att komma till rätta med denna kris krävs att vi satsar globalt och inte låter "petty politics" komma i vägen. Åtgärder bör helst ske på FN-nivå. kanske skall vi ha ett globalt ransoneringsråd som delar ut oljekvoter till olika länder och som bestämmer vad de sista dropparna får användas till. Detta kan konbineras med en global satsning på förnybart – om man vill slå två flugor i en smäll så inför vi en finansskatt och finansierar omställningen med den. Men det kräver att fårket inte sparkar bakut.
Med tanke på hur bra det har gått att få till något vettigt när det gäller växthusgaser så ser det ju ut som (med tanke på tidskalan som publicerats av Cornu) att man kan komma överens om oljekvoter lagom till att det inte finns någon olja att kvotera…
Bra inlägg. Jag tror att vi skall satsa på småskalig off grid teknokogi. Behövs mer självförsörjning. Kan rekomendera http://libris.kb.se/bib/7247204 för tips och instruktioner. Låna den på biblioteket så spar du resurser
Sverige, Norge, Danmark och Finland går i union. Tillsammans har vi resurserna för att utvinna olja och gas samt raffinera denna. Dessutom har vi ett väl fungerande jordbruk som blir prioriterat i ransoneringarna som följer. Förutom jordbruk har vi även naturresurser nog att kunna försörja befolkningen i norden samt de viktigaste funktionerna i samhället medan vi ställer om produktionen och samhället till att långsiktigt fungera utan olja.
Problem? Ryssen och arktis, Ryssland kan få för sig att utnyttja de svaga nationerna för att ta över strategiskt viktiga områden som arktis för gas, och östersjön för handel.
Det kan även hända att vi är tvugna att handskas med enorma folkströmmar från icke självförsörjande länder.
Vad tror ni, är det ett troligt scenario?
Mvh
Joakim Von Anka
Ny fracking-teknik ökar uttaget ur "okonventionella" källor, framför allt i USA/Canada. Lite information om hur det fungerar…
http://nextbigfuture.com/2012/05/improved-fracking-technology.html
Detta kommer framför allt att dämpa kraschen och vinna tid inför den nödvändiga omställningen. I takt med att oljeimportbehovet minskar kan USA frigöra nödvändiga resurser som idag används till att bevaka "internationella intressen" (olja). Detta kommer i sin tur att stimulera ekonomin.
Nöden är uppfinningarnas moder och cornucopian som jag är tror jag att mänskligheten som helhet fortsätter framåt. I skenet av de senaste framgångarna för SpaceX och publicerade planer på asteroid-gruvdrivt etc. finns möjligheter till exponentiell tillväxt i många generationer.
Mänskligheten är som en liten bakteriekoloni i en vattenpöl på stranden invid en ocean. Vi grälar och bråkar om de små resurser som finns i vattendroppen istället för att utnyttja oceanen. Förhållandet mellan resurser på jorden och utanför (i solsystemet etc.) är faktiskt ännu mer extremt än denna liknelse…
En enda liten asteroid innehåller mer metaller än vad som utvunnits hittills i samtliga gruvor i mänsklighetens historia. Jag har sett beräkningar som visar att kunde vi få hem en sådan så skulle värdet motsvara att alla människor på jorden får 10 ggr högre levnandsstandard än vad man har i USA idag. Allt ligger där och bara väntar så framtiden borde vara ljus.
Jag läste någon gång att amerikanerna spenderar mer på plastikkirurgi för sina husdjur än hela NASAs budget. Jag tror det handlar mest om prioriteringar huruvida vi vill leva i överflöd eller duka under i vårt eget avfall.
Tid behöver vi alldeles bestämt. Rymdoperationer är mycket energikrävande och energi har vi en tilltagande brist på. Påståendena om asteroiders stora metallinnehåll får du gärna underbygga. Wikipedia skriver i artikeln om Asteroid Mining: "Currently, the quality of the ore and the consequent cost and mass of equipment required to extract it are unknown and can only be speculated. Economic analyses indicate that the cost of returning asteroidal materials to Earth far outweighs their market value, and that asteroid mining will not attract private investment at current commodity prices and space transportation costs."
Varför tror du att asteroider är så extremt rika på värdefulla mineraler? Jamfört med t.ex. jorden. De här planerna låter ju mer som att man är mer ute efter att utvinna så mycket som möjligt ur investerarnas fickor.
Och att hämta energi i rymden kräver att vi lär oss hantera fusions-kraft tämligen väl (och då har vi ju redan energi tillgängligt i "obegränsade" mängder på jorden).
Den inre delen av solsystemet flödar av solenergi. Reaktionsmassa finns det gott om och det krävs inte mycket energi att flytta runt saker när man väl lyckats lämna jordens dragningskraft. Däremot tar det längre tid än man är van vid. Kvartalsekonomi funkar dåligt i interstellära sammanhang.
I stort sett alla metaller vi utvinner här på vårt lilla dammkorn i rymden, kommer från asteroider och annat som trillat ner. De ursprungliga metallerna har samlats i jordens inre sedan tiden då planeten var i smält form. Som helhet innehåller Jorden samma saker som asteroiderna. Vi kan bara inte komma åt godsakerna.
Det som krävs för massiv industriell exploatering utanför jorden är främst mer avancerad robot-teknologi. Det viktiga med SpaceX och annan privatkontrollerad rymdteknologi är just att den är privat. Väl ute i rymden finns inga regeringar och lagar andra än naturlagarna. Privata initiativ får plötsligt totalt fritt spelrum och man kan inte ens säga att "the sky is the limit".
Vi står nu på randen till denna utveckling och naturligtvis har ett gäng rika visionärer för länge sedan insett att den som kontrollerar rymden, vinner. Vad det gäller det omdiskuterade mining-projektet så har de en hyffsat detaljerad affärsplan som har goda möjligheter att gå med vinst redan i fas ett innan gruvdriften börjar.
Småskalig gräsrotsomställning är också marknaden. Har aldrig fattat vitsen med att göra marknaden till något stort abstrakt monster. Jag är också en del av marknaden.
Eftersom staterna konfiskerar så stor del av ekonomin så borde de rimligen "hjälpa" till men det bästa vore om de inte stal våra resurser i den omfattning de gör så vi fick bättre möjlighet att göra omställningen.