Jag varnade härom dagen för ett MA50/MA200-dödskors på Torontobörsen och det har nu utlösts då MA50 stängde under MA200 i tisdags för indexet S&P TSX Composite.
Torontobörsen är en råvarutung börs och nästan halva indexet är uppbyggt av aktier inom energi och råvaror. Det är dessutom just dessa sektorer som fallit hårt sedan årsskiftet. Energiaktierna är ner drygt 10% och råvaror (eng materials) nästan 20%. I övrigt är det bara IT-aktier som visar kraftigare negativ utveckling i Toronto, och dessa utgör bara ca 1% av index mot 43% för energi och råvaror. Den tredje kvarvarande stora posten i index är bank och finans, som gått måttligt plus 3% under året och har ca 32% av index som vikt. Likt Sverige har Kanada alltså ett rätt stort börsvärde hos sina banker. De sektorer i index som gått bra är i princip bara konsumtionsvaror och sjukvård/läkemedel.
Svagheten i index för Toronto beror alltså på råvaru- och energisektorn. Detta bådar inte gott för aktierna. Själv använder jag detta index för förvaltning i PPM och gamla tjänstepensioner, där man sitter fast i aktiefonder som val och har därmed nu gått likvid i dessa, då jag enbart investerar i råvaru- och energisektorn där. MA50/MA200 som hedgemodell är utmärkt för just pensions- eller fondsparande som man inte vill behöva sitta och trixa med dagligen och dessutom handlar om väldigt långsiktigt sparande i fallet pension (inte för att jag tror att jag någonsin går i pension, men ändå…).
Veckochart S&P TSX Comp
med MA10 och MA50 |
Tidigare gyllene kors var (uppenbarligen) falskt och det har i princip inte hänt tidigare att man får ytterligare en falsk signal, dvs att nuvarande dödskors också skulle vara falskt. Vad som talar emot är möjligen att i princip inga index jag följer, utom spanska IBEX, ligger under dödskors, även om det ser ut att kunna komma inom någon månad om inte börserna återhämtar sig.
Bifogar veckochart för S&P TSX Composite. Istället för MA50/MA200 så har jag lagt in MA10 och MA40 i veckocharten för att ge lite överblick tillbaka till 2008. Det ser också ut som en sk huvudskuldra för TSX i veckocharten. Hela uppgången 2011 och tjurfällan 2012 är nu utraderad. En tjurfälla som jag för övrigt gick in i helt enligt modellen. Ligger dock fortfarande på plus relativt att sitta still i bankernas hyllade båt eftersom jag stod utanför på större delen av nedgången i höstas..
Naturligtvis säger inte historiskt resultat något om framtiden, men det här ser inte bra ut. Råvaror skall dessutom vara sencykliska, och med det även råvarubolagen. Att råvarubolag nu leder nedgången kanske iofs bara är ett tecken på att nedgången snart är över och skall tolkas positivt makromässigt?
Samtidigt skall råvarucykler vara 15 – 20 år och med start runt 2000 så är det några år kvar. Men å andra sidan upplever vi ett paradigmskifte. Men det är knappast annorlunda nu.
Dagschart VIX |
Jag är iaf likvid i pensionsparandet och PPM-leken nu. Förhoppningsvis ges det även fina köptillfällen för råvarubolag för byrålådan om nedgången fortsätter, t ex Black Pearl (TSX:PXX,OMX:PXXS SDB) och rent av Lundin Petroleum (OMX:LUPE).
I övrigt är kraschindikatorn VIX uppe på sin högsta nivå sedan december, men det säger inte så mycket än.
37 kommentarer
"…upplever vi ett paradigmskifte."
Den här gången är det annorlunda.
Hmm…
Jag har precis läst boken "Stefans lilla gröna" och den var RIKTIGT bra. Speciellt delen om varför allt ska bli större. Cornu har du inte läst den så gör det!
Hur bra var "dödskorset" 2010?
Strax efter steg indexet 30%, typ.
Du börjar bli rena sensationsskribenten. Gissar du mest bara gillar namnet, "dödskors".
Du kommer direkt från Scoris antar jag? Ni hade alla kunnat ha kvar era pengar om ni hade lyssnat på den som kom med som Scoris uttryckte det Keynesianska snurrteorier och sa åt er att sälja ganska precis på den förra toppen för ganska längesen. Kolla om ni inte tror mig. Möjligtvis har Scoris raderat dom kommentarerna 🙂
Cornu!
Jag skulle gärna vilja läsa vad du anser om krisen i Europa. Att Grekland är uträknat har väl alla förstått, men vad tror du kommer hända med Spanien och Italien? Och hur går det för Frankrike? Överlever euron? Kommer vi att få ett nordiskt (lutherskt) EU och ett sydländskt (katolskt)? Hur stort är tyskarnas tålamod? Blir det kanske Tyskland som lämnar det sjunkande skeppet?
Ser fram emot att få läsa dina synpunkter i ämnet.
att öppna bilderna i nytt fönster går fint i datorns webläsare, men hur gör ni i era iphones? det funkar ju allmänt värdelöst med all den svarta bakgrunden
Har också problem med detta. Samt att bildblänkarna (för tidigare blogginlägg) läses in senare vilket gör att man alltid lyckas klicka på dessa när man försöker få fram "visa kommentarer". Väldigt drygt. Cornu kommer nog hänvisa till Blogger, som vanligt 😉
Snarare till undermålig bläddrare i telefonen.
Likvid i PPM-leken? Förklara gärna.
/Simon
Det närmaste du kan komma säker likviditet i form av kronor är svenska statsskuldsväxlar eller svenska statsobligationer. I PPM finns ett schysst alternativ som växlar mellan dessa två för att försöka optimera avkastningen.
Kolla den här länken
http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/interssant-ren-svensk.html
Ähumm…men ligger inte råvarupriserna först i konjunkturcykeln. Dvs råvarupriserna är en kanariefågel i konjunkturgruvan. Det trodde jag var den gängse uppfattningen bland aktie-nissar. I så fall kan ju nedgången i råvarupriser ses som ett tidigt tecken på att det kommer att braka utför med konjunkturen.
Nej. En lågkonjunktur vänder till högkonjunktur iom att räntor, råvaror och arbetskraft faller relativt i pris, räntor via låg efterfrågan på pengar och penningpolitiska stimulanser, råvaror genom låg efterfrågan på råvaror och arbetskraft via högre arbetslöshet. Då vänder förstås räntor, arbetskraftspriser och råvarupriser upp. Men höga räntor, högt pris på arbetskraft och höga råvarupriser knäcker sedan konjunkturen. Vad som sedan vänder ner sist är de höga råvarupriserna. Det medför också att råvaruaktierna bör vara bland de sista att vända ner.
Här vänder de istället ner först nu, vilket alltså kan tolkas som att det värsta är över, om nu råvarupriserna också vänt ner. Det får vi titta på i ett separat inlägg.
Ja men….Om vi befinner oss i en lågkonjunktur där ingen köper någonting är efterfrågan på råvaror låg. Följaktligen är priset lågt. När någon sedan får för sig att börja köpa, måste varorna först produceras innan de kan levereras. Det första man måste göra för att producera en vara är att beställa råvaror. Följaktligen stiger priset.
Omvänt, i en högkonjunktur, når beställningarna av någon anledning minskar, blir det den omvända situationen, dvs det första industriföretagen gör är att minska sina råvaruinköp.
Vi verkar ha olika uppfattning om vad som är hönan och vad som och ägget….
Det finns säkert etablerade nationalekonomiska sanningar kring det här. Har du några länkar?
Investeringsklockan är ganska tydlig och etablerad:
http://cornucopia.cornubot.se/2012/01/var-anser-du-att-konjunkturen-ar-pa.html
Tycker Fortum är mycket köpvärd nu inom energi. El och värme kommer alltid att gå åt och Fortum har bl.a. vattenkraftverk, och vinsten tickar in hela tiden, utdelning 6%. Känns som stabil vinstmaskin och inflationsskydd, men jag kan ju ha fel.
El går bra om produktion och konsumtion går bra, inte annars. När man växlar ner växlar man även ner energiåtgången och därmed efterfrågan på energin. Men visst, en basförbrukningsnivå kommer nog "alltid" finnas.
Tänk Tepco. Väldigt stabilt.
Titta på skuldsidan i balansräkningen, den är ökande. Fortum har fått låna för att ha råd med utdelningarna de senaste åren. Verkar det stabilt?
Det råder väl inget tvivel om att miners och råvaruproducenter går dåligt. Kolla Baltic Dry Index t.ex. Se till bilförsäljningen i Europa, -7%, eller var det ännu mer? Hela marknaden är risk off och det börjar verka som att folk förbereder sig för en skitstorm. Alla väntar/hoppas på någon typ av förlängd säkerhet i form av ett QE3, som en i raden av alla "säkerhetsåtaganden" som centralbankerna runt om i världen ägnar sig åt. Hur länge funkar det den här gången, 2 år? 1 år? 2 veckor? Problemet är att marknaden har spader och traders börjar plocka hem vinster. Ser att det inte går att kräma ut mer ur marknaden just nu. JP Morgans lilla derivathaveri häromdagen gjorde inte saken bättre. Systemet börjar visa obehagliga tendenser och sprickor.
Om det är så att råvaruindex går före övriga marknaden, ja, då kommer vi att få se rejäla dropp där med. Troligtvis kommer man inte låta det hända den här gången heller, för då kommer mången tappa förtroendet. Det är våra pensionspengar som sitter i bolagen – hederligt folks besparingar och eg. hela välfärden bygger på tanken om de där pengarna ska ge avkastning. Vi har verkligen gått på myten om att "aktier går alltid upp på sikt" (lika heligt som "En bostad är alltid en inv… ja, ni vet – men det där tillhör ju ett helt annat ämne) Hela västvärldens grundläggande filosofi vilar på det fundamentet. Jag tror att 2012 kommer att bli ett riktigt tufft år, det är för många svarta svanar som lyft redan och när media inte ens orkar/hinner/vill publicera allt som händer så är det illa.
Apropå Torontobörsens koppling till guld och silver kan man väl säga så här. Det börjar bildas två marknader – en pappermarknad (där aktier till viss del ingår) med alla produkter i form av derivat osv. Som sagt, återigen, titta vad som hände JP Morgan nu. De har lyckats trolla bort 2 miljarder dollar (med mkt stor sannolikhet kommer den här siffran att skrivas upp rejält) och det är ingen big deal, de tar det av sin vinst. Bankerna ska växa som en konsekvens av att ekonomin i stort växer och behöver mer likviditet av bankerna. Hur kan då stora delar av världen vara i, eller näst intill i, recession samtidigt som bankerna plockar ut miljarder i vinst? Vi, de moderna skuldslavarna som snart kommer att få känna på "tillväxtens gränser" på riktigt, när inte resurserna räcker till för att ge dig en pension vid 65 och två decennier i Thailand eller på landet eller nere i Spanien. Den drömmen börjar rätt snabbt bli rätt luddig nu. Folk börjar att förstå att systemet är ohållbart när systemens diktat är viktigare än att systemet följer någon typ av naturlig balans eller rytm. Vad gäller den fysiska marknaden så är det inte helt lätt att komma över guld och silver. Folk fortsätter sälja på SMS-guld och nu när man publicerar rubriker som "Guldet rasar" osv. på Di.se tänker många att "jaha, då måste man se till att kränga moster Agdas guldringar nu då innan de är värdelösa". Centralbankerna världen över köper nu guld. Guldförsäljningen, den fysiska, är helt frikopplad från pappershandeln. Marknaden är manipulerad och det är mycket skickligt gjort. Fed o co. vet precis vad de håller på med och snart kommer tyvärr många få känna av detta.
För övrigt ska det bli intressant att se att se reaktionerna på detta: "Det finns mindre kapital tillgängligt, bland annat till följd av att många utländska banker som har lämnat Sverige vill bli av med sina svenska fastighetskrediter", säger Göran Göster, chef för SEBs fastighetskrediter till tidningen." (Di.se igår) Tuffare tid att belåna fastigheter – Di.se
Suck. Om jag fick en krona för varje gång jag hört hela den här historien så vore jag rikare än de flesta. Jag börjar tröttna lite på den här Rock and roll-versionen av ekonomi. Till viss del stämmer den väl men istället för att komma till något konstruktivt så avslutar den alltid med att försöka skapa en guldrusch istället för att komma till kärnfrågan om skuldfria pengar. Så, tror du comex defaultar snart?
Jag ställer mig frågan, var kom allt detta ifrån? Vanliga jeppar som aldrig intresserat sig för vårt penningsystem, aldrig ägt en aktie eller ens brytt sig slänger plötsligt runt uttryck som traders, risk off, qe, fed, currency wars, manipulation, diverse teorier om fria marknader, sedelpressar som regeringar tydligen har trots att det ju är ett av problemen att stater inte kan trycka egna skuldfria pengar, fysisk metall och pappersmetall (villigt ignorerandes det faktum att alla råvaror har pappersmotsvarigheter), ett plötsligt dyrkande av Jim Rickards och fan allt vad dessa herrar heter, och så vidare. Man undrar, finns det något medvetet bakom allt nonsens? Det är inte utan att konspirationsteorier kommer då den här nya läran på många sätt är skräddarsydd för att tjäna vissa intressen och förflytta skuld till märkliga ställen.
Du sade nyckelordet, konspirationsteorier. Mycket kommer det från just konspirationssajter som ofta vill förflytta skuld till lämplig grupp, beroende på vilken sajt. Nu är kanske ursprunget ett annat, men det är inte sällan via konspirationssajterna som tankegångar sprids vidare eller förstärks. Jmf med vad jag t ex skrivit om Russia Today. http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/russia-today-ar-kremls-propagandakanal.html
Du tror inte att det kan komma från något sorts ädelmetallgäng som delar på intäkterna i cirkusen de startat? Ja RT är väl knappast pålitliga men det är inte övrig media heller. Faktiskt, de konspriationssajter du pratar om är oftast också på något sätt involverade i handel med ädelmetaller och det förklarar ju delvis den något förvridna ekonomiska lära de kommer med. Du vet, fiatpengar och allt det där.
Konspirationssajterna är i princip alltid kommersiella. Å andra sidan gör även jag reklam för guld, men jag säger å andra sidan inte att man skall stoppa 100% av tillgångarna i guld. Men även jag är kommersiell.
Tycker dock att man skall
1. Skaffa en buffert på någon eller några månadslöner.
2. Amortera
3. Ha 10-20% av eventuella tillgångar/buffertar/investeringar i guld, men man kan välja att ha mindre än så om man sitter på obelånade reala tillgångar som skog eller jordbruksmark.
Och jag kanske har en lite mer realistiskt pragmatisk syn på penningssystemet, för vilket jag fått en massa nedsättande omdömen eftersom jag inte ansluter mig till haveristerna som jag ser de.t
Problemet rent kommersiellt är att det är väldigt svårt att tjäna några pengar på reklam för buffertsparande (=bankkonto) och ännu svårare att sälja reklam för amortering. Däremot kan man få reklampengar för att sälja guld.
Men allra mest reklam kan man få om man gör reklam för att folk skall LÅNA, LÅNA, LÅNA och LÅNA! Gärna till ockerräntor.
Det är skillnad på dessa haverister som du kallar dom. Det är vad jag försökte få fram. Guldbaggeversionen är uppenbart konstruerad för att fylla vissa syften. Bland haveristerna får jag nog erkänna att jag lutar åt Herr Lincoln 🙂
Vilken är "den nya läran" om jag får fråga? Vad är problemet med att folk intresserar sig och drar slutsatser utifrån vad de ser? Vilken lära representerar du själv? Det kan väl inte ses som något annat än beklagligt om du själv inte ser sammanhanget mellan vad som sker nu och den fullkomligt omöjliga situationen att hålla ihop systemet (främst ekonomiskt men även socialt och ekologiskt) utifrån rådande paradigm. Vi befinner oss mitt i den exponentiella tillväxtkurvans topp på flera sätt, såväl befolkningsmässigt som olje- och konsumtionsmässigt. Konsekvenserna av detta är (tyvärr) någon form av korrigering, för att få systemet i balans igen. Den korrigeringen kommer att ske oavsett om du eller jag vill detta, men vi har åtminstone möjligheten att förebygga en del skada. Genom att se igenom många av de s.k. "nyheter" och "fakta" som levereras i stora delar av main stream media. Är du för gammal för att se att en generation springer om de äldre (är själv 80-talist, så jag är inte särskilt ung längre iofs) genom den information som de kan ta del av med varandra och vad det innebär för systemets struktur? Antingen försöker man förvandla detta till en totalitär stat, genom lagstiftning och i sista hand våld, eller så uppmuntrar man folk slå sig fria från detta innan det är för sent.
Du är blind om du inte ser vad som håller på att hända. Vänner jag har i Spanien och Italien pratar om en närmast hoplös situation som riskerar att urarta – de vet att de är nästa Grekland. I och för sig tror jag att mycket att det som händer i Grekland nu är sunt. Ekonomiska strukturer slås sönder och människor söker sig tillbaka till varandra genom att byteshandla och försöka bli självförsörjande. Där finns det nog mycket positivt att lära när vi själva hamnar i den situationen. Förhoppningsvis kommer internet att vara lika fritt och öppet som vi känner det nu, men jag tvivlar. Vi sitter i en rävsax och den enda lösning som finns till hands är att försöka ställa allt tillrätta (åtminstone för en tid) är med mer likviditet, enligt rådande norm. Som att det skulle betyda någonting. Är det utifrån det konstigt att många nya "jeppar" dyker upp som förstått att något inte står rätt till och vill veta varför. Gå tillbaka i din dvala, gubbe.
Föregående var menat som svar till Anonym 18:45.
har du funderat på att folk som bara läser di svd osv ser dig som en konspirationsteoretiker?
ganska roligt med tanke på vad du kallar alla som inte har samma världsbild som dig.
Är väl inte så mycket att fundera över. De har fel. Jag ser ingen konspiration, finns ingen som drar i trådarna, finns ingen som är skyldig. Att banker pungslår alla andra för att profitera är ingen konspiration, det är bara fullt naturligt.
Jag är pragmatiker. Det hjälper inte att skrika så man kräks över orättvisor, systemfel etc. Vad man kan göra är att se om sitt eget hus så mycket som möjligt.
Systemet kommer inte göras om till något bättre bara för att man skriker sig hes. Anpassa dig istället så du klarar smällen någorlunda när den väl kommer.
Haha… Ja, ok. Jag är påväg mot 40 så ok, gubbe. Jag skrev att det du säger stämmer till viss del, men jag tröttnar på att det avslutas med samma guldbabbel som alltid. Jag vet, det är där man hamnar när man precis vaknat, jag vet. På något sätt vaknar folk men fastnar sen i guldpladdret med tjaffset om protect your wealth när det i själva verket är exakt samma dyrkande av mammon som alltid, profit är vad det handlar om. Inte har väl guldbaggarna tänkt lämpa över guldet vid rätt tidpunkt så att någon annan får sitta med Svarte Petter? Eller tror ni på allvar att guld ska användas som betalningsmedel? Mycket i guldbaggarnas histpriebeskrivning är kvalificerade lögner. The lost science of money av Stephen Zarlenga är en bra början om man vill börja förstå hur saker hänger ihop. Jag ska inte basha guldtramset för hårt för om det leder till någon sorts uppvaknande så är det väl positivt. En värld med guldmyntfot är ytterst marginellt annorlunda från vårt nuvarande skuldbaserade system.
En annan sak som stör mig i guldbaggeversionen är hatet mot staten som tydligen är roten till systemets problem. Staten har kapats, DET är problemet. Staten har närmast noll reell makt över sin egen ekonomi. Alla som försökt eller funderat på att försöka införa statliga skuldfria pengar kan verka som bevis på det.
Brukar påtala att guldmyntfot är precis lika osäkert som rena fiatpengar. Guldmyntfoten kan närhelst politikerna bestämmer det upphävas. Och så har alltid skett, förr eller senare, i 100% av fallen med guldmyntfot än så länge.
Ja bevisligen eftersom vi annars hade haft guldmyntfot nu 🙂
Det finns sist jag tittade 2 guldgrävarfonder inom PPM, det är nog dax att börja satsa på dessa, ev. i lika delar tillsammams med någon amerikansk treasury fond, om det nu finns något sådant.
När övriga råvaror och allt annat dessutom går ner i pris, blir det billigare för guldgrävarna att jobba, så enkelt är det.
http://www.321gold.com/editorials/hoye/hoye041112.html
It is worth noting that one of the key features of the lengthy post-bubble contraction is that gold, gold mining and gold exploration become the hottest games in town.
Fonderna har fallit rätt hårt den senaste månaden. Antingen tror man att trenden fortsätter, eller så ser man det som köpläge. Ditt val. Jag väljer inte, jag opererar för PPM och tjänstepensionerna helt utan mentalt arbete, bara på MA50/MA200, dvs "tror" att trenden nedåt fortsätter.
För övrigt har guldet nu stigit ca 3% i SEK per gram till 364:- från tidigare 353:-.
Men tänk då Cornu om du skulle råka slinta med yxan eller motorsågen eller vad nu använder och såga av dig benet. Du tror inte att det skulle vara bra med lite pension då ?