För att alls ha råd med bostäder till dagens priser måste de allra flesta av oss låna pengar. Och priserna ligger på sådana nivåer att dessa lån endast är hanterbara tack vare ränteavdragen. Men alla yrkesgrupper i Sverige är faktiskt inte berättigade till ränteavdrag. Detta gäller specifikt svenskt sjöfolk – de som arbetar ombord på rederiernas fartyg – om dessa flaggas ut till exempelvis våra grannländer. Vid utflaggning måste den som har bostadslån helt enkelt säga upp sig och söka ett annat jobb om man är beroende av ränteavdraget.
Internationell sjöfart, t ex Finlands-, Estlands- och Danmarksfärjor, men även fraktfartyg hos svenska rederier som Stena Bulk, Wallenius, Transatlantic, Broströms, DFDS Seaways, Svitzer, Tärntank, Ektank mfl är utsatt för internationell konkurrens. Därmed har det uppstått diverse regelverk över hela världen för skattefrihet för sjöfolk. För svenskregistrerat tonnage så ser lönebeskeden ut som för oss andra, dvs man får en bruttolön som det dras skatt på. Dock betalar sedan staten tillbaka denna skatt till rederierna, som alltså bara i praktiken betalar nettolön.
Men sjöfolk anställda vid ett svenskflaggat rederi kan alltså dra av räntan på sin bostad mot skatt på bruttolönen.
När fartyg flaggas ut, t ex till Norge eller Danmark, så går man över till ett nettolönesystem. Rederierna betalar bara ut nettolön, och betalar aldrig några löneskatter. Lönen kan visserligen höjas något vid utflaggning till t ex Norge eller Danmark jämfört med Sverige, men eftersom det inte dragits skatt så kan man inte heller göra ränteavdrag. En utflaggning innebär att svenskt sjöfolk med bostadslån får en kraftig lönesänkning i praktiken och måste säga upp sig.
Vad skulle du säga om din arbetsgivare en dag tar ett beslut som innebär att du blir av med ränteavdraget, men med bibehållen lön?
Ännu ett exempel på dels hur sjukt ränteavdrag kan vara och även att det finns specifika grupper i svenska samhället som hamnar illa till pga bostadsbubblan. Och då inte bara ungdomar. I Dagens Industri tycker t ex statssekreteraren Susanne Ackum på Finansdepartementet att ungdomar bör ta mångmiljonlån för att få jobb – kort sagt att de måste flytta dit jobben finns, dvs storstäderna. Där det inte finns några billiga bostäder tack vare regimens vurmande för utförsäljning av allmännyttan. Men med Ackums lön är det förstås inte ett problem. Samtidigt vill ju alliansregimen att ingångslönerna skall sänkas, vilket gör det ännu svårare för ungdomar att flytta dit jobben finns.
Gruppen ungdomar är förstås större än gruppen sjöfolk. Samtidigt är det ingen idé för ungdomar att söka sig just till sjöss. Med allt fler rederier som flaggar ut så har man ändå inte råd att köpa en bostad pga avsaknaden av ränteavdrag. Våra stora hamnar råkar ligga i anslutning till våra städer, och sammantaget innebär utflaggningarna att trots bibehållen nettolön så har inte sjöfolket råd att bo i hamnstäderna.
Är för övrigt omnämnd hos Hela Gotland pga en intervju jag gjorde för Gotlands Tidningar i januari, som dock inte finns online.
21 kommentarer
För lönen som är högre än snittet köp aktier med hög direktavkastning i vanlig depå som innebär lägre risk än isk/kf till den grad att utdelningarna hamnar i nivå med räntekostnaden… Ja det kan tyckas konstigt att ta lån med matchande tillgångar, men om man absolut vill vara en bidragstagare 🙂
Känner en sjöman med bostadsrätt. Han har betalat av lånet istället. Ligger nog bättre till än de flesta.
Hyresrätt ordnar du ju i Göteborgsområdet inom några veckor genom att skriva brev till några olika värdar – det har du ju själv skrivit i blogginlägg. Det finns lägenheter centralt i Göteborg placerade, tomma och redo att hyra. Det är lätt och det kan alla göra sa du för några veckor sedan.
Varför ska sjömännen köpa när det finns tomma hyreslägenheter?
Javisst, har du hög lön och fast jobb är det inga problem med att fixa hyresrätt i Göteborg på några veckor, men har de redan köpt bostad och inte vill flytta så säger de upp sig istället.
En hyresgäst har heller inte rätt till några ränteavdrag, även om en del av hyran faktiskt går till hyresvärdens räntor. Rimligen borde ränteavdrag bara kunna göras mot inkomst av kapital, men det skulle ju hämma lånekarusellen…
Den del av allmännyttan i Stockholm (andra städer saknar jag kunskap om) som har slumpats ut till hyresgästerna har till större delen varit i innerstan. Där satt man som ekorrar på sina lägenheter och de få lägenheterna som frigjordes kom knappats inflyttande ungdomar från landsorten till del. Möjligen om marknaden för svartkontrakt var ännu större då.
Största problemet i Stockholm har varit att hyresmarknaden varit reglerad. Detta har medfört att hyresgäster i innerstan har gjort allt för att inte bli av med kontrakten. Sitter man på större lägenhet än man behöver byter man inte ned sig om man har minsta möjlighet att klara hyran. Dör någon äldre eller sjuk är det alltid någon anhörig som den sista tiden har "sambott" och "tagit" hand om släktingen för att försöka ärva kontraktet. Jag känner de som sitter på 1-3 kontrakt utöver den bostad de faktiskt bor i, och gör allt vad de kan för att hyresvärden inte ska upptäcka detta. Dessa personer skriker sig hesa för att man inte ska införa marknadshyror samtidigt som när de själva hyr ut i andra hand tar minst det dubbla priset. Detta har gjort att provinsstaden Stockholm har bland de dyraste städerna i hela Europa för en nyinflyttad (dvs en som antingen tvingas hyra i andra hand till 2-4 ggr "brukshyran" eller måste ta ett jättelån).
Beträffande ränteavdraget är det långsiktigt enbart en banksubvention som gör att utlåningsvolymen totalt sett blir större. Det är inte en subvention till villa eller bostadsrättsägare utom i det ögonblick det infördes.
Det är knappast nhyresregleringen som varit det stora problemet utan hur bostadsbyggandet har planerats.
I Storstockholm har det byggts tiotusentals lägenheter i tråkiga kranskommuner.
Folk generellt vill bo i innerstaden, den har inte växt i någon utsträckning de senaste 50 åren, undantaget är Hammarby sjöstad.
Hade stockholms innerstad växt organiskt hade kranskommunerna varit väsentligt mindre(vilket de inte vill) och Stockholm väsentligt större.
Det är drömmen om sattelittäder ala USA som ställt till det. konsekvensen är att huvudelen av Stockholms läns innevånare bor i kommuner av Linköpings eller Örebro´s storlek och har ett nöjesliv som Säffle och ett utbud av affärer som Avesta eller Tranås.
Det är bara att öka kriminaliteten i innerstaden så vill inte folk bo där längre.
Problem löst.
C – Hacka på de vansinniga skatterna. Läste regionmagasinet till frukosten och vart vansinnig över vad skattepengar förslösas på!
Som t.ex. slösa skattepengar på att subventionera folk som skuldsätter sig över öronen?
På tal om ungdomar och arbetslöshet rekommenderas alla att lyssna på inslaget i ekonomiekot lördag 31/3, där två experter diskuterar denna fråga och kommer fram till att den inte alls är ett problem, och att siffrorna som anges är gravt missvisande. De var båda överens om att arbetslöshet bland äldre är ett mycket större problem och att den stora faran med att detta av politiska skäl görs till en stor sak är att vissa ungdomar felaktigt får intrycket att det är så svårt att få jobb att de inte ens försöker söka något och ger upp direkt. /H
Haha! Stor humor! "Experter"…
Det är en självklarhet att låna pengar så länge kostnaden för lånade pengar är lägre än för egna pengar (cost of debt kontra cost of equity).
Således är det naturligt att vi har ett ekvilibrium där vi hela tiden söker oss till att låna så mycket som möjligt, givet vår betalningsförmåga.
Helt enkelt för att det är det mest lönsamma för invididen/företaget.
Och bostadspriserna är inte alls till någon större grad boostade pga räntebidragen. Bankerna räknar exklusive räntebidraget när de räknar på månadskostnad och disponibel inkomst.
Den som köper räknar på sin månadskostnad och har man 30% rabatt på räntan klarar man 30% högre pris till samma månadskostnad. Vore oerhört märkligt om detta inte skulle skulle påverka priserna. Lite som att säga att räntan inte påverkar priset för att alla räknar på att man ska klara 10%…
Bra observation. I Danmark har sjöofficerarnas fack skapat en lobbygrupp pga detta: http://www.snydtsoemand.dk/
Dock verkar dom inte ha särskilt stor självinsikt, enda anledningen danska redare fortfarande anställer danskar är ju pga redaren plockar den danska sjömannens diverse skatteavdrag i egen ficka. Dansken har å andra sidan inbillat sig att han är den är den bästa sjömannen i världen, och är anställd enkom för detta.
Är själv sjöman och fastän jag inte har ränteavdrag, så kan jag pga mitt arbete bosätta mig nästan var jag vill. Alltså behöver jag inte trängas inne i storstäderna och betala hutlösa priser eftersom jag reser så sällan till och från jobbet.
Off topic – Limits to Growth verkar stämma ännu säger Yahoos löpsedel:
http://news.yahoo.com/blogs/sideshow/next-great-depression-mit-researchers-predict-global-economic-190352944.html
http://gizmodo.com/5898896/1970s-study-predictions-are-still-on-target-for-2030s-decline-of-humanity
Jag tror att Sjöingenjör är ett bra yrke för ungdomar som vill läsa vidare. Hela världen som arbetsmarknad.
Om det vankas familjebildning längre fram är ett jobb inom industrin inte otänkbart. Drift och underhåll på kraftverk är inte helt olikt ett maskinrum på ett stort fartyg.
Sjöfolk som arbetade utomland tjänade förr rätt så bra. Vet inte hur det är idag. Finns inte så mycket att lägga pengarna på de månader som tillbringas till sjöss. Läge att spara pengarna och köpa bostad kontant/med låg belåning.
Ränteavdrag är galenskap! Varför gynna folk som lånar pengar?
För att föregå med utmärkt exempel, så kommer Centern inom kort sänka partiledarens lön dit den hör hemma för den unga fjortis (-70%) som hon är. En ledare som aldrig haft ett riktigt jobb, hur tror Centern de någonsin ska få några röster och hamna över 4% spärren?
Som en annan sjöman här påpekar: Varför trängas i en hamnstad när man ändå bara åker till och från jobbet var tredje månad? Dessutom sker den transporten med flyg! Jag blir ju knappast hemskjutsad till Svedala mellan törnarna… Vi på sjön har ett guldläge som kommer runt bostadsbubbleeländet…
Att vi som jobbar till sjöss kan bosätta oss var vi vill är ju bara delvis sant. Visst kan jag bo precis var jag vill förutsatt att jag är singel och inte behöver ta hänsyn till någon annan än mig själv när jag skall leta boende. Men ev sambo då…..jag kan ju inte tvinga ut henne i vildmarken bara för att jag vill bo billigt och endast åker till/från jobbet några få gånger per år. Visst gör mitt yrkesval att vi är mer flexibla än många när det gäller bosättning, men fortfarande, jag kan inte bosätta mig var som helst för det.
Bostadslös, ungdom och sjöman i ett av inlägget nämnda rederier. Och än så länge på ett svenskflaggat fartyg. Skillnaden för min del är nog att när mitt fartyg blir utflaggat så blir jag uppsagd, eller om jag har tur, flyttat till ett annat fartyg.
Nicke, visst behöver vi inte välja bostadsort efter jobbet, men var man har vänner och familj har ju också betydelse.