Jag har alltid argumenterat för fast elpris och jag står fast för detta. Man skall dock inte bara låsa vid godtycklig tid på året eller vid godtyckligt pris, utan ha lite koll på när och till vilket pris man bör låsa. Anledningen är i teorin att elpriset ofta är som högst när man också förbrukar som mest el och att man därför inte tjänar på rörligt pris. Att ha fast pris innebär att man kompenserar för den säsongsmässiga prisskillnaden och inte betalar maximalt på vinterhalvåret men å andra sidan betalar mer på sommarhalvåret.
Istället för att köpa den försäkring det innebär med fast elpris kan man förstås själv fondera pengar över en treårscykel för att ha råd med eventuella vargavintrars elpriser.
När jag började intressera mig för ämnet på 90-talet så var schablonen att en villa (lägenheter kan fullkomligt strunta i sådant här om de inte har kallhyra och elradiatorer) gjorde av med 5000 kWh i hushållsel, 5000 kWh i varmvatten och 15 000 kWh i värme. Sedan dess har dock hushållens apparater och belysning blivit effektivare, men vi står kvar i förbrukning för hushållsel och varmvatten enligt denna schablon. Men totalt anser jag att om man idag förbrukar mer än 15 000 kWh så får man skylla sig själv. Antingen har man värmepump som då sänker både varmvatten och värmekostnad, eller så har man tilläggsisolerat, bytt fönster etc. Så jag räknar här på 15 000 kWh, dvs inte speciellt stor uppvärmningskostnad på vintern. Det gör kalkylen sämre för mitt argument, men det visar sig hålla ändå.
Den som gör av med mer än 15 000 kWh tjänar alltså ännu mer på att ha låst elpris vid rätt tillfälle än i detta exempel.
![]() |
Rörligt elpris Vattenfall 2008 – 2011
Notera att året är juli – juni i grafen vilket egentligen gör linjediagram lite felaktigt då december och januari för ett givet år inte hänger ihop. |
Rörliga elpriser är här hämtade från Vattenfall, elområde tre, dvs det elområde där flest svenskar bor. Dock ingen relevans då jag tittar på åren 2008 – 2011.
Värt att notera att för varje enskilt år var elpriserna högre på vintern än på sommaren, undantaget år 2008.
![]() |
Elförbrukning över året
Notera att året är juli – juni i grafen |
Jag har förutsatt lägre hushållselförbrukning sommartid, bl a pga att man är ute mer (=mindre TV, åtminstone i en ideal värld) och att det går åt mindre belysning. Går även åt mindre tvätt när man inte har lika mycket kläder på sig. Dock kan semestern dra upp förbrukning då man är hemma mer. Även varmvattenförbrukningen är mindre på sommaren enligt mig, men dessa skillnader är rätt små. Ingen uppvärmning under sommarhalvåret, undantaget lite grann i april. Dessa siffror är helt ovetenskaplig och mellan stortån och pekfingret. De har heller inget med mitt egna hushålls förbrukning att göra, för er som inte kan skilja på person och blogg.
Man skulle kunna göra de årstidsmässiga skillnaderna ännu större, vilket skulle stärka min teori om att man skall ha låst elpris.
![]() |
Kostnad per månad 2008 – 2011
utan skatter och nät. |
Vattenfalls rörliga elpris var för hela perioden i ovägt årsmedel 53.96 öre per kWh. Väger man för större förbrukning vintertid blev vägt årsmedel 54.90 öre per kWh. Enskilda år som kan skillnaden vara ännu större, t ex var vägt årsmedel ca 4.5 öre högre än ovägt årsmedel 2010 och 2.5 öre 2008. 2009 var vägt årsmedel istället ett halvt öre dyrare än ovägt, och ungefär det samma gällde 2011.
Just nu kan man låsa elpriset på tre år till 46.80 öre per kWh hos Vattenfall. Och de är inte den billigaste leverantören.
Det går alltså att få betydligt billigare fast elpris på tre år just nu än vad medel har varit, oavsett vägt medel eller ovägt medel 2008 – 2011. Det handlar om ca 7 öre per kWh, vilket vid 15 000 kWh innebär en besparing på 3150:- SEK på tre år. Fast elpris hos Vattenfall har inte varit under 46.80 öre mer än några månader sedan 2008. Det känns spontant som ett bra tillfälle att låsa elpriset på tre år.
Faktum är att rörligt elpris har bara varit under 46.80 öre 18 av de 48 månaderna 2008 – 2011. Bara det är ett argument för att låsa elpriset.
Tror man att vi generellt har högre elpriser att se fram emot så skall man förstås alltid låsa på så lång tid som möjligt. Den som låste på under 53 öre under perioden 2008 – 2011 har gjort en bra affär i exemplet.
Kan berätta att det var extremt lönsamt att låsa elpriset på så långa intervall som möjligt under perioden 1997 till åtminstone 2004. Förstod innebörden av peak oil 1998 (även om benämningen inte var etablerad då) och att energipriserna bör stiga över tiden. Ett tag hade jag ett låst elpris på 17 öre medan rörliga priser låg över 40 öre, när elpriserna i nyliberaliseringens spår stack iväg. Och på den tiden var det en villa med direktverkande el…
Men även idag, speciellt just nu, så finns det antagligen några kronor att tjäna på att låsa elpriset.
Detta är inte en rekommendation att låsa elpriset utan är bara allmän information och jag har inget ansvar för dina beslut. Historiskt utfall 2008 – 2011 säger ingenting om framtiden. Kontakta din oberoende certifierade energirådgivare som du sluter kontrakt med som fastställer (brist på) ansvar och betalar pengar för ansvarsfullt beslutsunderlag.
Ingen ersättning har utgått till mig eller någon till mig närstående för detta inlägg, Vattenfall nämnde jag för att de är statligt ägda och störst. Zon 3 för att flest bor där.
Och ni som påstår att ni tjänar på rörligt elpris, kanske gör ni det om ni bor i lägenhet eller bara har hushållsel. Men annars bevisar ni bara att ni har noll koll eller saknar förmåga att ta till er fakta ovan. Ni vet verkligheten istället för kartan…
Tillägg: Bifogar en graf där man ser hur många månader som haft ett rörligt elpris under en viss nivå hos Vattenfall. Idag kan man alltså låsa på drygt 46 öre, och under 46 öre är ett riktigt ovanligt rörligt elpris.
Det är billigt att låsa nu, sett historiskt 2008 – 2011.
Men på Internet har alla IQ 147 så alla låser förstås exakt på botten av marknaden. Bara att gratulera.
30 kommentarer
Om framtiden kan man inget veta. Vattenfall tror sig veta att vi får elöverskott framöver.
Jag tycker 2012 visat på vad detta innebär för elpriset. Eller kan det vara Zonindelningen som gör att det lönar sig mindre med marginalprisfusk för att få in kolpriser på elen.
Apropå zonindelningen så bör man i ännu högre grad låsa elpriset om man bor i zon 4 (Skåne etc).
Angående zonpriser: Det är bara ännu ett sätt att suga ut Skåningarna på 🙂
jag som vågar köra rörligt pris fick betala "det otroligt höga priset" av 66.02 kr / kWh exkl skatt och nät men med moms för februari 2012 och då var det jättekallt och "elbrist" eftersom ringhals stod stilla och i malpåselagda reservaggregat startades upp.
i längden sparar givetvis vi kunder inte på att binda elpriset även om elbolagen vill skrämma oss till att tro det…
Jaså. Jag har under sedan 1997 över varje treårsperiod tjänat på fast elpris och då har jag kontrollerat i efterhand och inte bara gissat.
Men som sagt, många binder i panik när priset är högst.
jag har inte heller gissat, rörligt är billigast. åtminstonde för mej…
Att ett bundet elpris är en försäkring mot höga kostnader för elköparen innebär också att det är en försäkring för producenterna för framtida låga elpriser.
Eftersom all elproduktion är väldigt kapitalintensiv med mycket fasta kostnader så måste kraftproducenterna försäkra sig om en intäkt i framtiden oavsett spotmarknadspriset, de måste ju betala bankerna för lånen samt lön och lite uran. Därmet säkrar de en stor del av sina leveranser i framtiden på termin, ofta till lägre priser än spot. De kan helt enkelt inte hantera risken med låga spotpriser om det blir en varm regning vinter. I Fortums redovisningar kan man läsa hur de prissäkrar sin produktion i framtiden. Normalt så har de prissäkrat i storleksordningen 70% för nästa års produktion på termin och därmed inte spot(rörligt)
Det finns således ett intresse från producenterna att sälja på fasta priser i framtiden istället för enbart spot, detta borde göra att det finns viss "rabatt" på fasta priser.
Av den totala volymen el är det en liten del som faktiskt säljs till spotpris.
PerJ
Helt OT, Cornu, spana in detta..
http://www.riksbank.se/Upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Ekonomiska%20kommentarer/2011/ek_kom_nr3_11sv.pdf
"Individer med bolån har i genomsnitt bättre räknefärdighet och finansiell förmåga än individer utan bolån. Detta gäller även de som gör högt belånade bostadsinvesteringar." ..
Jag dog lite inombords.
Tror att du missförstått vad en "normal villa" förbrukar. I Norrbotten är den normala förbrukningen 25000- 35000 kWh.
Glappar lite i mattekunskaperna här…
Om man förbrukar 15000 – 25000 kWh och bor i ett hyfsat hus ska man absolut inte byta ut fönster, och kanske inte tilläggsisolera heller. Finns bara en som tjänar pa det, det är de som säljer fönsterna.
Bundet. Helt klart. Hade jag inte det redan hade jag gjort det till priset ovan över tre år. Sen kan man bekymra sig om viktigare saker.
Binder du förbrukningen oxå?
Jag har 70 procent av förbrukningen under vinterhalvåret och binder under vår sommar så på tre år och ja jag har helt klart tjänat på det.
Varför ska vi kunna binda elpriset? Det gör bara att dom som har bundet pris kan slösa med el när det är riktig brist på el och högt pris.
Timavläsning gör oss motiverade att spara på el när det är brist.
Ingen kan på lång sikt vinna något på ett fast pris för en marginal har alltid elleverantören.
Med timavläsning så skulle vi teoretiskt kunna köpa elen direkt av elbörsen.
Om det är billigare att binda elpriset hos en elleverantör, så beror det på att de har räknat fel.
Du jämför dagens priser med historiska. Jag bytte till rörligt elpris i vinter och betalade 30 öre/kwh i december, 35 öre i januari, 48,88 i februari. Jag hade förut 3årigt avtal med vattenfall på 52 öre. Alltså billigare hela vintern med rörligt trots avstängda kärnkraftverk.
Något OT. För varje producerad kWh får ägare av bl a vindkraftverk och vissa kraftvärmeverk elcertifikat som säljs till elleverantörer som i sin tur debiterar oss privatpersoner 6,3 öre per kWh. Avgiften för elcertifikat är lömskt inbakat i elpriset för att vi konsumenter inte ska uppmärksamma den. Moms tillkommer naturligtvis med 1,6 öre.
När Sverige har överskott på el exporteras el till bl a Polen och Tyskland. Som certifikatsystemet är utformat subventionerar vi svenska elkonsumenter export till polacker och tyskar med 6,3 öre. Är det rimligt?
Vore det inte bättre att stänga av vindkraftverken när nationellt elöverskott råder, alternativt att vindkraft och kraftvärmeverk inte är berättigade till elcertifikat för el producerad vid sådana tillfällen? Bäst är naturligtvis att belägga all exportel med en exportavgift på 6,3 öre. Allra bäst är att skrota elcertifikaten.
Det skulle innebära väsentligt lägre kostnader för oss hårt prövade elkonsumenter.
/Semlan
Elcertifikaten kom till för att dämpa marginalpriset på el i avregleringens spår.
Om du förstår marknadsprissättning kan du instämma i Elmarknadsinspektionens slutsats att certifikatens prispressande effekt på elpriset är större än kostnaden för certifikaten.
Men det är klart är man redan hårt prövad så….
Elmarknadsinspektionen är inte ett organ som tillvaratar konsumenternas intresse utan får se som ett politiskt organ. Självklart tar de regeringens intresse och kommer med uttalande som passar den rådande regimens agenda.
/Semlan
"..uttalande som passar…"
Och själva kan vi inte räkna. Eller??
Hos oss är det maj/juni och augusti/september som är de månader vi gör av med mest el. Förbrukningen för juli är ungefär som januari. Vår årsförbrukning är ca 35000kwh. Jag har inte lyckats få det lönsamt att binda.
Jag vet vad man internt kallar kunder med rörligt pris på ett av de större elbolagen. Därför har jag bundit mitt pris. När det var lågt såklart.
Vore väldigt intressant att veta vad de kallas.
Inte särskilt.
Behärska din nyfikenhet, du hör dessutom inte till gruppen.
Klart du ska skvallra om vad de kallas! Det här är faktiskt internet.
Själv har jag socialistisk el.
Jag tror att Anonym ovan har förväxlat tillsvidarepris med rörligt pris. Kunder med tillsvidarepris älskas av elbolagen.
Jag har Göteborg Energi, "DinEl" som leverantör.
Jag köpte några vindkraftsandelar i VästanVind genom DinEl.
Nedan är avskrivet från sista räkningen från DinEl:
El-Vindandel och fast elpris
Årsavgift 120101 – 120131 31 dygn 240,00 kr/år 20,38 kr
Andelsel 120101 – 120131 322 kWh 26,00 öre/kWh 83.72 kr
Komplementel 120101-120131 0,0 kWh 64,70 öre/kWh 0,00 kr
Energiskatt 120101-120131 322 kWh 29,00 öre/kWh 93,38 kr
El-Vindandel och fast elpris
Februari är i stort sett identisk med Januari
Summa avstämning efter avläsning (01 jan – 29 feb) 379,79 kr
Moms 25% 94,95 kr
Till detta kommer ytterligare en räkning, också från DinEl:
Elnät Konsumenttariff 1
Abonnemang 2012-01-01 – 2012-02-29 60 dagar 745,00 kr/år 122,13 kr
Elöverföring 2012-01-01 – 2012-02-29 620 kWh 26,50 öre/kWh 163,30 kr
Summa ( varav moms ingår med xx,xx kronor ) xxx,xx kr
Jag hoppas att det inte skall dröja alltför många år innan jag tjänat in kostnaden för vindkraftandelarna.
Då jag tyvärr inte har IQ 147 så band jag på två år den 1/11 till 53,5 öre.
Det borde ändå bli billigare än rörligt pris, och om inte så slipper man i alla fall irritera sig över att priset blir högt under köldknäpparna när man förbrukar mest el.
Skogsägare
När ni anger priserna är det med eller utan skatt?!?