Det kinesiska börsnoterade oljebolaget PetroChina (NYSE:PTR mfl) har nu gått om amerikanska Exxon (NYSE:XOM) som världens största börsnoterade oljebolag, sett till produktionen. (MarketWatch)
PetroChina producerade 2.4 miljoner fat olja per dag, vilket kan jämföras med Exxons 2.3 miljoner fat per dag. Även om PetroChina är börsnoterat så äger kinesiska staten en 80%-ig majoritet av bolaget. Men PetroChina är bara 13 år gammalt, vilket säger något om vad som händer när Kina investerar sina pengar i något.
![]() |
PetroChinas internationella olje-
och gastillgångar inkluderar Nordsjön |
Som bekant lägger Kina klorna på allt fler oljefält utanför landets gränser som en strategi i att säkerställa landets tillgång till olja. Den verkliga oljeexportmarknaden är mindre än vad jag rapporterat om tidigare eftersom en hel del export är till öronmärkta kunder som Kina och inget som svenska importörer har en chans att vara med och bjuda om.
För övrigt släppte just professor Kjell Aleklett och dr Mikael Höök en replik till Finansdepartementets Noreng-författade förnekelserapport om peak oil. Läs den eller drick Norengs och Timbros Kool-Aid.
13 kommentarer
Jag trodde de nationella oljebolagen typ Aramco var störst. Men de är kanske inte listade.
Lämna oljan ett tag nu, jag orkar inte med fler oljeinlägg;) Skulle vara intressantare att få en riktigt utförlig analys av situationen på bostadsmarknaden!
/ anders
Skulle vara intressant med läget för guld och silver.
Det är lustigt vad man har olika intressen. Jag är inte ett skvatt intresserad av bostadsproblematiken. Men väl av energifrågor. Men har noterat att det blir fler kommentarer på de inläggen.
Sedan en tid har Kina börjat köra CTL(Coal to Liquid) och "planerar" att på så vis framställa 7 miljoer fat per år, vilket väl motsvarar en dagsförbrukning i Kina. Om man nu får tro infomation som cirkulerar.
http://www.americanfuelscoalition.com/2012/03/05/china-surpassing/
Vore intressant att se någon slags utredning på om det överhuvudtaget är möjligt att mitigera den förväntade nedgången i olja från marken, med GTL, CTL och oljesand, och vad som i så fall skulle krävas.
Aleklett et. al. om oljesanden.
http://www.fysast.uu.se/ges/files/Tarsandsarticle.pdf
Se fig 14 på sid 42 för att förstå oljesandens marignella inverkan.
För övrigt torde alla okonventionella försök falla på alltför lågt EROEI även om det kan bli viss produktion under begränsad tid (så länge pengarna räcker).
Varför länkar inte Svd till bloggar i artikeln?
/Fredrik Roswall
OT, kommer han inte för sent till den gröna ön?
Aleklett skrev 1 April detta, vilket förhoppningvis inte var något aprilskämt:
"Vilket land hittade mest olja år 2011? Tidigare i år var jag inbjuden till Oslo för att hålla ett seminarium om Peak Oil. Det var Nordea som ordnade seminariet och en av de andra föredragshållarna berättade med stolthet att det var Norge som hittade mest olja under 2011. Det var mer än något land i Mellanöstern, mer än USA, mer än Brazilien, mer än länderna längs Afrikas västkust. Tycker ni att det är betryggande för framtiden? Faktum tycks vara att det var ett Svenskt oljebolag som gjorde det största fyndet, Lundin Petroleum."
Sweden rules!
Vilka oljebolag har stora reserver ( Black pearl ) och ligger bra till för uppköp? Letar producerande bolag och inga förhoppningsbolag.
Är COS ett bra köp idag?
Klart att Cornu inte skriver något om bostadsbubblan när den ännu en gång vägrar infinna sig.
Men fortsätter han predika om det stora raset så kommer han någon gång få rätt.
/ Linua
Snålla någon, jag har ju skrivit att det antagligen går upp nu i vår.
Exxon beskrivs ofta som världens mest välskötta företag, men en lång bakgrund med många förgreningar.
Man bygger inte upp en företagskultur av världsklass på några år.
Exxon –
Mobil Oil (jag hade två sommarjobb) –
Magnolia Petroleum (där min far började en gång i tiden efter WWII)
Vad är en PetroChina? eller en Gazprom?
(Ok, börsnoterade är de, bevisligen, men men . . .)
"Authoritarian Free Enterprise"
GSE: Government Sponsored Enterprise
Sverige har några också, SEK t.ex. är intressant.