Det finns mindre pålästa människor som tror att solenergi inte är något att ha på svenska breddgrader, men det är förstås nonsens kan alla som exempelvis haft solvärme intyga. Men det yttersta beviset är om det är möjligt att leva med normal levnadsstandard off-grid i Sverige. Alltså helt utan koppling till elnätet.
Och svaret på detta är förstås ja. Det finns ett exempel ifrån det svenskaste av svenska, nämligen gnällbältet och Örebro (alltså inte ens i sydligaste Sverige), där ett par har byggt ett 210 kvadratmeter stort hus och istället för att betala för nätanslutning byggt off grid. Ute på landet kan det som bekant bli rätt dyrt med anslutning till elnätet, oräknat den fasta årskostnaden. Man får rätt mycket solceller och solvärme för de pengarna. Viktigt att notera är att som off grid så har det inte utgått några bidrag för anläggningen, för solcellsbidragen krävs att man är on-grid.
En artikel om huset finns i Kloka hem och en annan i Metro. Man ser på storbildsfilm via projektor, man har kyl och frys, man diskar i diskmaskin, golvvärme osv. Dessutom laddar man en gammal elbils-Golf från 1991 med den egenproducerade elen. Huset ligger inom cykelavstånd från köpcentret Marieberg söder om Örebro. Google Streetview från motorvägen nedan.
Naturligtvis bygger inte vem som helst ett sådant här hus. 80 av de 130 kvadratmeterna är garage och verkstad och ägaren av huset driver ett företag inriktat just på sådant här. Mer om huset kan man också läsa på företagets hemsida, inklusive massa foton på tekniken. Och för den som tycker heminredningen ser stylad ut på bilderna så beror det på att hustrun i familjen driver ett heminredningsföretag.
Kort sagt driftiga entreprenörer. Att göra något sådant här är kanske inte något för den som helst tittar på Melodifestivalen i repris hela veckan.
Men detta ett bevis på att det går att leva på solen, inklusive ladda en elbil, även på svenska breddgrader. Och det visar att det finns de som inte bara satsar på yta utan använt de senaste årens möjlighet till billig finansiering på ett bättre sätt.
Sedan har man förstås använt olika metoder för att minimera energiförbrukningen, t ex är diskmaskin (och rimligtvis även tvättmaskin) kopplade till husets solvärmedrivna/värmeväxlade varmvattensystem, istället för att köra med elpatron. Speciellt på kontinenten finns det versioner av våra vanliga vitvaror med två inkopplingar – en för varmvatten och en för kallvatten, så man kan använda centralvärme istället för el till disk och tvätt. Men av någon anledning är inte detta så vanligt i Sverige, trots värmepumpar, vedpannor, solvärme, pelletspannor eller rent av fjärrvärme – alla ger billigare energi än el, men ändå envisas vi fortfarande i Sverige att tvättmaskiner och diskmaskiner skall köra på elpatron. Det finns rent av torktumlare som värmer luften med centralvärmens varmvatten nere på kontinenten, men inte i Sverige. Här finns rejält att spara. En svensk variant hade kanske varit att kopplat in en termostat innan tvätt- och diskmaskin och “manuellt” köra in förvärmt vatten i brist på utrustning att köpa över disk.
Andra smarta lösningar är t ex markventilation, dvs att man tar in friskluften genom rör som går på tjälfritt djup i marken, vilket gav förvärmd friskluft på +8 grader när det var -20 grader ute. Man har också riktiga strömbrytare till fast monterad utrustning som köksfläkt, mikrovågsugn och diskmaskin, eftersom dessa annars drar rejält med ström även när de verkar avstängda.
Enda “fusket” är att spisen är en gasolspis (eng liquid petroleum gas, LPG), dvs kör fossilt. Men ugnen kör på el.
Hushållselen, inklusive pumpar, värmeväxlande fläkt och cirkulationssystem, går på bara drygt 1100 kWh i huset, i jämförelse med schablonen 5000 W, vilket visar hur man kan spara energi utan att ge något som helst avkall på levnadsstandard. I själva verket slösar de flesta hushåll alltså enormt med energi idag.
Ja, man har numera ett nominellt 1 kW mikrovindkraftverk ansluten till huset (vindkraft beror för övrigt också på solen som driver vårt väder), men man klarade t ex första vintern utan verket som inte var monterat då. Andra erfarenheter är att man pga snön byggde ut anläggningen med 950 W (19*50) vertikalt väggmonterade solceller, då vi som bekant ibland har snö i Sverige. Vertikalt monterade paneler är för övrigt effektivare vintertid än traditionellt vinklade.
Huset drar ca 3 kWh om dagen, vilket också är vad solcellspanelerna ger en mulen dag. Soliga dagar kan man få upp till 25 kWh per dag, vilket också förklarar hur man kan ladda elbilen.
Hela huset kostade ca 3.5 MSEK, inklusive tomt och eget vatten och avlopp (kostar ca 200 000:-). Som boende på landet driver man alltså även en vattenpump med solenergin.
Ingen form av ersättning har utgått för detta inlägg.
27 kommentarer
Bugar och bockar! Häftigt!
Intressant!
Du ska all heder för att du så villigt ger förnuftiga (och relevanta) företagare gratis redaktionell reklam.
Tja, är det relevant så är det. Dessutom handlar det om enskilda småföretagare och "vi" är glada över all gratis uppmärksamhet vi kan få.
Fantastiskt! Har letat efter denna typ av info (inte så aktivt kanske) och alltid varit förundrad varför inte hustillverkare är mer intresserade av att utveckla detta.
Cornu, du har fel. Han spetsar även varmvattnet med gasol. I övrigt står det sig dåligt i jämförelse med t ex Villa Åkarp tycker jag.
Villa Åkarp är inte off-grid utan köper in 2400 kWh el varje år, plus pellets för uppvärmning vintertid. Visst, sedan säljer man 4000 kWh per år, men justerat för pelletsåtgången så är det lite väl att kalla det ett plusenergihus.
Jaha, så förnybara pellets för ev kompletterande värmebehov = dåligt, men fossilt bränsle för tappvarmvatten =bra. Jomensåatt, eh, verkar vettigt hörrö. Dessutom är det ju ingen som har sagt att de verkligen eldat en enda pellet därute i Villa Åkarp, bara att beredskapen finns.
Dessutom så får dom inte en spänn för de 4000 kWh dom skickar ut på nätet under sommaren. Ett tag sen jag läste om projektet så de reglerna kanske har ändrats.
Aer du Äng Anonym?
Jag tycker det här är väldigt intressant. Både denna villa och villa åkarp har sina poänger, tillsammans visar de att det går att bo komfortabelt "offgrid".
Ingen av dem har dock gått "hela vägen", och det visar också att det är, iaf idag, relativt sett dyrt att fixa "det sista".
Ser man på ovanstående villa så kanske merkostnaden för att kapa kanske 90% av "ongrid" behovet landade runt på runt miljonen. Sista 10% kanske kostar 500000 till en miljon till. Ren spekulation givetvis, men mina egna generella erfarenheter av systemdesign är att de sista 10-20% ofta kostar lika mycket som de första 80-90&, särskilt om de ska vara helt fristående, klara toppar osv.
Hej Cornu
Tack för ännu en intressant artikel.
En liten korrigering dock, första stycket under google streetview "80 av de 130 kvadratmeterna är garage och verkstad" ska vara "80 av 210".
/
För 3.5M får du ett litet radhus med 250 kvm "tomt" i någon obskyr förort miltals ut från Stockholms city. Hus och mark är extremt billiga runtom vårt land, den saken är helt klar.
Intressant! Betr. varmvattenkopplade maskiner säger min leverantör att tvättmaskiner ska skölja i kallt vatten för ett bra resultat.
Diskmaskinerna har jag varmvattenkopplade i de hus som har billigt varmvatten från värmepumpar. Då blir disktiden dessutom kortare.
Skogsägare
Bristen är att det inte är en normal funktion i Sverige att kunna ansluta tvättmaskiner till både kallt och varmt vatten, marknaden för det har ännu inte vaknat.
Bästa disken får man faktiskt om man sköljer i kallt vatten. Bättre glans och mindre avlagringar.
Men det är kosmetika förstås.
Har man "billigt" varmvatten så är det lönsamt att ansluta diskmaskinen till varmvattenkranen, dels så använder (en modern) diskmaskin relativt lite vatten, dels så slipper man använda el till uppvärmningen av diskvattnet. Har man el som uppvärmningsform är det dock en ren förlustaffär.
Hur det är med tvättmaskiner vet jag inte. Men ska jag spekulera så är det väl pga att tvätttemperaturen blir svårkontrollerad, och då olika material trivs bäst i olika tvätttemperaturer så verkar det knepigt att mata in varmvatten som i regel håller 65-70 grader rakt in i maskinen. Att sköljningen skulle bli "bättre" med kallvatten är jag nog faktiskt lite tveksam till. Möjligen så är det väl vissa material som rent kosmetiskt sett blir bättre efter en sköljning i kallt vatten, mindre skrynkligt eller så.
Det finns vitvaror hos bl a ASKO som kan köras via VP eller fjärrvärme t ex.
http://www.svenskfjarrvarme.se/Medlem/Fokusomraden-/Fjarrvarldens-omvarld/Energieffektivistering/Energieffektiviseringsexempel/Bostader/vitvaror/
/cygnus
Läste för några år sedan om en byggnadsforskare som renoverat ett gammal stort 30-talshus (över 200 m2) och hade noll energikostnader förutom cirkulationspumpen till bergsvärmen samt belysning. 70 cm isolering i väggarna, över en meter i tak samt inga element och energibov #1 var spisfläkten. Vattnet värmde han upp med kombination av bergvärme och solpaneler. Varmt på vintern och kallt i den värsta sommarvärmen.
Tråkigt bara att eldragning och inkoppling ser ut att vara gjord av värsta klåparen utan yrkesheder.
Av bilderna att dömma så sitter varenda strömbrytare och regulator snett på väggen med sladdar som bildar ormbon värre än man normalt har bakom tv:n.
I en bild ser det tom ut som att de inte ens bemödat sig dra ledningarna i rör utan låter dem ligga oskyddade mot åverkan innanför väggar och tak bäst de får plats. Skitsamma om det "bara" är 24v.
Snacka om dålda byggfel som bara väntar på att göra sig hörda. Enstegsputsade hus är nog bara en ljummen försmak om det är detta som kallas framtidens husbyggande.
Aer du också Äng anonym?
Intressant, men alla som sysslat med batterier vet vad kostnad och livslängd är för dom.Det köper man mycket prima el för.Eldragningen är ju rent ludermässig.Dålig reklam för en som ska försöka sälja konceptet.Du cornu som bor på landet med effektkrävande grejor (kompressor ,svets,vedklyv mm);lycka till. Ska du köra dom på bensin eller gasol. Skulle vilja se vad solpaneler o vindkraft producerar jan-feb när det verkligen behövs.Annars är det ju bättre och ta sina 3-4 milj flytta till en Grekisk ö, sitta i skuggan och dicka lite retsina.
Faktiskt riktigt imponerande!
Nu sparade de ju in anslutningen till elnätet och antagligen den mesta elinstallationen och då är det klart att det lönar sig. Men är det lönsamt rent ekonomiskt att göra en sån här modifiering av ett befintligt hus?
Förresten, hur är det egentligen med golvvärme? Är det så himla effektivt? Har läst diverse rapporter med motsägande resultat. En del kommer fram till att golvvärme är effektivare än radiatorer, andra kommer fram till att radiatorer är effektivare än golvvärme. Ytterligare andra kommer fram till att golvvärme i teorin är effektivare, men att radiatorer tjänar på att vara mindre "tröga" och snabbare kunna anpassa temperaturen till behovet… Sen att man upplever det som varmare med golvvärme är en annan sak, det gör ju ett par morgontofflor för 199:- också. Någon som vet något definitivt svar?
Som vanligt är svaret "det beror på". Beror på fönstrens U-värde, plattans isolering, framledningstemperatur och även takhöjd. Generellt kan man kanske säga att golvvärme blir lite mer effektivt om man bygger ett modernt, välisolerat hus med golvvärme från början. Men i en halvtaskig 70-talsvilla är det helt galet att efterinstallera golvvärme.
Jag såg bara dom 26 enorma truckbatterierna och funderade stilla på vad man skulle göra av 26miljoner kasserade sådana från 1miljon småhus. Vidriga blyföreningar.
Mina bäst spenderade 90 minuter på youtube någonsin.
http://www.youtube.com/watch?v=P9M__yYbsZ4
En presentation av han Thorium/Molten Salt-reaktor förespråkaren. Jag brukade titta på Solceller med hjärtan i ögonen, men karln har en poäng.
Man kan ju pol vrida batterier när de är slut. Tömma dem helt på ström och göra minus polen till plus och plus till minus. Ger nya färska batterier som skall fungera lika lång tid igen. Har ej provat men det finns beskrivet på nätet någonstans. Säkert värt att prova.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jättetrevligt och uppmuntrande att se pionjärer. Vart än och hur än är det välkommet. Måste ändå säga att personligen har jag lite problem med att den "moderna" människan ytterst sällan verkar vilja släppa på bekvämligheter, och detta gör mig väldigt orolig inför framtiden. Själv tvättar jag i en tryckbehållare helt utan ström och diskar för hand med helt biologiskt nedbrytbara medel. Det är nu flera år sedan jag är helt självförsörjande både på el, vatten och mat, med en sammanlagt investering på under 100 000 kr (inklusive byggnade av mitt hem). Saker behöver inte vara så komplicerade eller tekniska/dyra heller. En hög med halm, kompost eller ren hästskit kan t. ex. värma varmvatten till en hel familj ett helt år. Man har sedan bra jord och gör om det hela. Många U-länder applicerar metoder som denna och jag tror vi har mycket att lära/avlära. Är någon nyfiken skickar jag mer än gärna mer information om vad jag eller andra jag sett pysslar med. Och blybatterier är återvinningsbara.
Allt gott
/P
3,5miljoner det blir ju inte billigare i månaden. Lånade pengar måste också betalas tillbaka. Men det är ju snällt att ni byggt ett generations hus som barnbarnen också är med och betalar på.