Med den andra gröna vågen så tycker jag (igen) att det saknas ett ord i svenska språket. Ordet jordbruk och tillhörande jordbrukare/bonde uppfattas ofta som någon som kan leva heltid på sin mark, en självförsörjare, medan med den andra gröna vågens utflyttare inte sällan handlar om personer och familjer som nöjer sig med ambitionen att delvis vara självhushållande på det marken avkastar och inte självförsörjare. På utrikiska kallas detta ibland för homesteading, och homestead översätts till det gamla svenska ordet hemman. Så ett möjligt svenskt begrepp på den andra gröna vågens självförsörjare kan vara hemmanbrukare, personer som ägnar sig åt hemmanbruk. Med en lite mer modern form på ordet kanske man kan tala om hembrukare och hembruk? (Tillägg: Eller hemmansbrukare och hemmansbruk – tack Flute)
En läsare föreslog att jag skulle tipsa om lite attraktivt prissatta gårdar i våra storstadsområden för den som är intresserad av att casha hem storstadens bostadsbubbla och hoppa över till smågårds- och hästgårdsbubblan istället… När omöjligt pga de bubbelpriser som överbelånade hästgårdsägare fortfarande begär.
Men försöka kan man. Nöjer mig med Stockholm och Göteborg.
Först några kritierier. Jag har antagligen skrivit om det förut, men hittar inte blogginlägget nu – hur mycket mark behöver man för självhushåll? Skall man värma med vet behövs 3-5 hektar skog förutsatt en schablonmässigt normal tillväxt om 5 skogskubikmeter per hektar och år. För grödor behöver en familj högst en hektar, men då går det mesta till spannmål. Egna rotfrukter och grönsaker kan man ordna på några hundra kvadratmeter per person. Men säg en hektar odlingsmark i anslutning till gårdscentrum. Till det kommer mark för behovet av kött. Säg en hektar bete och en hektar vall, vilket räcker för kanske 3-5 får med tillhörande lamm, beroende på markens beskaffenhet.
En sökning efter gård hos Booli ger en massa träffar på en massa småhus med några tusen kvadratmeter mark. Gård kallas de av mäklarna för att man kanske kan stalla en häst i någon gammal lada på den avstyckade gården, nu oanvändbar för det mesta. Jag ignorerar allt under fyra hektar.
Ett annat problem är att de utpräglade gårdsmäklarna likt LRF Konsult, Areal, Egendomsmäklarna mfl ofta inte sätter ut några priser utan vill att man skall buda i blindo. Jag ignorerar även fastigheter utan pris.
Godtyckligt sätter jag också en övre gräns på 2.5 MSEK. Fortfarande enorma överpriser för en gård, då gårdarna kanske kan vara välskötta, men bostadshusen har ofta 70-talsstandard, långt från storstadens Teppenyaki- och espressobryggarnivåer. 2.5 MSEK kan också vara en möjlig ackumulerad vinst man kan ha med sig skuldfritt från bostadsbubblan i staden. Att köpa ett hemman till dagens priser med lånade pengar är nog att skjuta sig i foten med stora hagelbössan.
Härmed är på inget sätt sagt att man skall eller bör flytta ut på landet pga peak oil, men en del verkar vilja det. Har diskuterat det ämnet i flera inlägg tidigare, och det finns inga enkla svar. Mycket talar för att staden kommer vara bättre i det kortare perspektivet, 10 – 20 år.
Tänkte plocka ut tio stycken tänkbara objekt från varje storstadsområde. En del är obebyggda, så slutpriset landar förstås mycket högre i de fallen, men det går att bygga en villa för en miljon om man inte har Teppenyaki-krav. Avsäger mig all lokalkunskap.
Stockholmsområdet
Definierar Stockholmsområdet rätt brett som Stockholms län, Södermanlands län, Västmanlands län och Uppsala lön. Och pga priskravet så hamnar man rätt långt bort från Stockholm. Med noll lokalkännedom så blir det som det blir, dvs Tierp=Stockholm.
1. 11 hektar norr Uppsala. Bra fördelning av mark för hembrukaren – skog 3 ha, åker 7 ha. Ordentligt med byggnader – lada 200 m2, maskinhall 240 m2, lider 60 m2, sommarhus plus bostadshus på 3×75 m2. Lite väl tilltaget pris på 1.975 MSEK, men det är en “prisidé”.
2. 11 hektar i Enskär/Tierp för överpriset 1.975 MSEK. Bra fördelning av mark. 6 hektar skog, 2 ha åker, 2 ha bete. Även egen sjöbod i Östersjön och traktor på köpet!
3. Unik fastighet i Riddarhyttan på 11 hektar varav 5 ha bete för endast 775 000:-. Möjlighet till vattenkraft, då fastigheten redan idag reglerar åtminstone en sjö av gammal hävd, men sådant kräver tjockt pannben mot myndigheterna, speciellt som större delen av fastigheten är fornminne. Om inte för hembruk, så en utmärkt sommarställe/BOL för survivalisten kanske?
4. 22 hektar i Sala för 2.49 MSEK. Mycket attraktivt om det inte vore för priset.
5. 15 hektar + 24 hektar sjö i Surahammar för 2.2 MSEK.
6. Hästgård på 6.4 hektar i Östervåla för 2.195 MSEK. Bäst boendestandard med hus från 1998, bara bete, men också bara 1.5 km till service i Östervåla. Pool!
7. Hästgård på 9 hektar för 2.1 MSEK i Tierp. Ingen skog men till synes bra mark och bra byggnader. Inget för den som har krav på bostadshuset dock. Men går att bedriva hembruk på om man väljer får istället för häst.
8. Välhållen hästgård i Anders Borgs kommun Katrineholm för endast 1.45 MSEK. Dock endast fyra hektar.
9. Obebyggda 13 ha utanför Flen. 1 750 000:-. Ser ut att vara bra marker, inklusive fastighetsgräns mot en å, vilket ger naturligt vatten för betesdjur. Flen ligger längs stamjärnvägen Göteborg – Stockholm och den järnvägen bör vara det sista som läggs ner i Sverige. Får man i en framtid med fossilbrist fler järnvägsstationer så handlar det bara om någon kilometer till järnvägsstation, annars är det fortfarande cykelavstånd (eller elmoped) in till Flen. Förhandsbesked för bygglov av ny gård. 1.75 MSEK för 13 ha är fortfarande ett enormt överpris, men man kan ju alltid lägga skambud.
10. Delvis bebyggda 20 ha i Tierps kommun för 850 000:- SEK. Tydligen behövs förvärvstillstånd om man inte redan bor på orten. Men 15 ha skog och 2.3 ha åker, samt en maskinhall vilket kanske innebär att det redan finns el indraget på fastigheten om man vill bygga på riktigt. Kan faktiskt inte påstå att detta är en överprissatt fastighet hektarmässigt, men hopplöst överprissatt sett till stående skogsvolym, men pga att den idag inte har en bostad så hamnar den sist ändå.
En bubblare som får vara med enbart pga annonsen, men inte pga priset är ett objekt för 850 000 USD (5.6 MSEK) som mäklaren marknadsför till amerikaner som vill fly USA enligt följande (stavningen är mäklarens zunamies antar jag är en kombination av zombieundergången och en tsunami):
“We have a high degree of safety and a caring society.We have no earthquakes, hurricanes, cyklons, landslides, fires which threatens big areas,
wars, zunamies, gangwars, terrorists and very few criminals here. We keep mostely all of our dangerous animals like sharks/ tigers / scorpions/ dangerous snakes, and so on and species in the zoo. In the Swedish wilderness we still got some potential dangerous animals like some wolfs and bears.We also have a very green summerlandscape, look at the pictures, a very clean society, good possibilities to develop your buisness and so fort here. Know much more click here: http://www.sweden.se/ or this link: http://en.wikipedia.org/wiki/SwedenVery good medical support which has given a healthy population. You can speak your mind here, and not be put to jail for it. Its a country with freedom. Welcome :)”
Ord och inga visor. Glömde dock det där med att vi inte heller har några poliser i praktiken då de är fullt upptagna med att skriva av brottsanmälningar i brist på spaningsunderlag. Om de inte är på genuskurs.
Göteborgsområdet
Definierar godtyckligt göteborgsområdet som Västra Götalands län och Hallands län. Eftersom jag har lokalare kännedom och t ex själv letade gård i nästan fyra år (vilket gjort att jag känner till en bunt med bynamn man aldrig hört talas om normalt) så kommer jag här inte välja ut gårdar från Västra Götalands motsvarighet till Tierp (Karlsborg eller kanske Töreboda), utan försöka hålla mig någorlunda “nära” Göteborg. Annars samma som förut, högst 2.5 MSEK, mer än fyra hektar, pris utskrivet.
1. 7.5 hektar i Frillesås för endast 1.495 MSEK. Utmärkt med 3.5 ha åker och 4 hektar skog för den händige hembrukaren som vill totalrenovera bostadshuset efter eget huvud. Typiskt hemman för andra gröna vågen och relativt plattmarkat cykelavstånd till Frillesås eller Åsa (pendeltåg till Göteborg framöver!) med mycket service. Dock inget för den som inte gillar kärnkraft och Ringhals, men kommunalskatten i Göteborgsområdets gräddhylla Kungsbacka kommun är ju också en fördel. Vet att det finns flera andra gröna vågare i närområdet (i lantlig bemärkelse, dvs XX minuter med bil).
2. 18 hektar, varav nästan 10 ha skog och 7 ha åker i Vårgårda, en kommun som kanske kan kallas Göteborgs Flen (fast utan Göran Persson och andra fd politikerpatroner i kommunen) – också längs stambanan etc. 1.5 MSEK.
3. 20 hektar i Svenljunga för 1.695 MSEK. Utmärkt för hembruk med 6 hektar skog och 13 hektar bete. Nästan Teppenyaki-standard på bostadshuset också.
4. 11 hektar i Ale kommun för 2.475 MSEK. Nästan Teppenyaki-standard på bostaden. Ladan behöver nog ses över dock.
5. 19 hektar i Varberg för 2.5 MSEK, 4 ha skog, 11 ha åker och 3 ha bete. Överpris förstås, pantbrev på 75 000 säger en del om när fastigheten senast bytte ägare. Läge för skambud, då knappast säljarna (dödsbo?) lär gå med förlust.
6. Hästgård på 10 ha i Vårgårda för 1.995 MSEK. Naturligtvis hopplöst överprissatt, men bara 2.5 km cykelavstånd in till Vårgårda med all service och järnvägsstation gör det hela mycket attraktivt.
7. 5 hektar i Bollebygd för 2.195 MSEK. Antagligen det närmaste man kan komma Göteborg på de här prisnivåerna. 3 ha skog och 1.5 ha bete räcker bara till hembruk.
8. Hästgårdsavstyckning på 10 hektar i Herrljunga för 1.995 MSEK, också en kommun längs stambanan. Typiskt destruktion av fungerande lantbruk via avstyckning då övriga 90 hektar säljs separat. Endast en hektar skog.
9. Att kalla Vara för Göteborgsområdet är att ta i så det sprutar hjärnsubstans ut genom öronen (likt Tierp=Stockholm), men i brist på bättre så finns 13 hektar för 1.725 MSEK, fördelat på 8 ha åker och 4 ha skog.
Hittade inte ett tionde objekt som kan räknas till Göteborgsområdet utan att skämmas, givet < 2.5 MSEK i utsatt pris och med mer än 4 ha. Finns massvis med attraktiva objekt med “gissa mitt pris” och hur många som helst objekt med storlek villatomt på några tusen kvadratmeter som kallas “gård”, eller dyrare än 2.5 MSEK.
Kommentarer, kritik, egen rangordning och lokalkännedom hos läsare uppskattas.
54 kommentarer
Låter lite av Ryan air stil.
Stockholm syd= Skavsta/Nyköping
Eller kanske utspätt i en HOMEopati variant.
Borde man f.ö. inte upp i Eubidragsyta på gården?
Ej följt med sista åren var gränsen går.
Ja, jag vet!
Pappersarbete.
" anonym "
Tack! Letar själv går med exakt samma kriterier som du använt. Sjö eller rinnande vatten i anslutning till gården är dock ett krav för min del. Gör ju inte saken lättare direkt. 🙂
men va faan cornu… du drar ju upp priserna på de bästa genom att länka dem här! Du kan ju glömma att få skydd hos mej när zombietsunamin kommer.
Hemmanbruk är ett utmärkt ord, som både låter bättre och är en bättre motsvarighet till homesteading, tycker jag. Hembruk blir lite för intetsägande och kan betyda andra saker: "Jag tog in 100 liter öl från Tyskland i helgen, men det är inte för att sälja utan bara till hembruk."
Enligt SAOB:
HEMMAN
[fsv. heman, boning, bostad, hem, gård, hemman, utvidgad form av fsv. hema, hem, motsv. isl. heima, hem (se HEMMA, sbst.).]
2) (relativt liten) landtegendom av tillräcklig storlek för att dess brukare av dess avkastning kan erhålla sin bärgning o. utgöra på densamma vilande utskylder, bondgård; särsk. om landtegendom som åsatts visst (icke allt för litet) mantal;
Ja, hemmanbruk är ju svårare att blanda ihop med något (utom för Google).
Lite OT men de gamla bönder som i min barndom titulerade sig hemmansÄGARE ville genom detta skilja sig från de bönder som var belånade. Hemmansägare= skuldfri bonde. Betydelsen kan säkert skifta beroende på var man befinner sig.
Från början hängde det även samman med rösträtten i sockenstämman. Endast de som ägde hemman fick rösta och rösterna viktades efter storlek på jordegendom. Tex hade Mobergs Karl-Oskar 1/48 hemman och därmed inte så mycket att säga till om.
Någon behöver dock förklara för amerikanska flyktingar att vapenlagarna är lite annorlunda här.
Vi var och tittade på Hästgård på 10 ha i Vårgårda för 1.995 MSEK. Det var vår familj och ett mycket ungt par som vände efter en kort stund. Bara en visning utanonserad. Mäklaren hade tydligen ytterligare en familj att visa det för men intresset verkar inte vara större än så. Frågan är om de får ut begärt pris.
Cornu: När du säger hopplöst överprissatt. Vad grundar du det på då? Vad bedömer du skulle vara rätt pris på "Hästgård 10 hektar vårgårda"?
Har precis börjat titta på gård och har svårt att avgöra var rätt pris borde vara men du låter så säker så du måste ha någon beräkningsgrund?
Du kan få en villa med helt OK standard invändigt för 775 000:- inne i Vårgårda… Det lämnar 1.2 MSEK för 10 hektar och en lada…
Minns att titeln "Hemmansägare" var vanlig i gamla tiders telefonkataloger och associerade till en på små marker självförsörjande familjejordbrukare.
En ganska respektabel titel på 50-talet som kanske återkommer.
kolla obbhult i halland. fär han detta sålt?
Inte de senaste 521 dagarna iaf.
http://www.booli.se/bostad/gard/rolfstorp/obbhult+14/757445/maklare
Skall man tolka texten i annonsen riktad mot Amerikaner som att de flesta börjar förstå att det Amerikanska politiska systemet leder till endast elände ?
Det är ju inte direkt några trevligheter mäklaren antyder att Amerikaner slipper om de flyttar hit, men hur ser det ut här om 10 år om alliansen får fortsätta ? Skatterna är säkert ganska låga, men allt annat ?
Många läser Cornucopia
Jag som skriver detta är en äkta bonde från feta slättbygden med massor med hektar, grisar och lite skog. Jag driver detta på vad ni skulle kalla industriell basis men det är vad jag tror är effektivast i resursutnyttjande och då menar jag inte bara i ett snävt monetärt perspektiv. I vilket fall blev min granngård till salu, drygt 100hektar åker och ca25ha skog samt en vacker gård med lite herrgårsstuk. Vi var två grannar som tänkte dela på detta och stycka av husen. Vi har en belåning på knappt halva vårt taxeringsvärde på våra egna gårdar som är betydligt större än denna så vi var ganska säkra på att få kunna köpa detta. Marken är dock den bästa som finns avkastar ca 3 gånger vad genomsnittsjordarna gör i världen ca 7-8 ton vete per ha konventionellt odlat och 5 ton eko ologiskt om man får för sig att nyttja bidragssystemet. Vi fick dock ge oss i budgivningen, köpare blev Linköpings Stift som köpte den i syfte att värdesäkra kapital. Priset blev så högt (ca 260´/Ha åker och 90`/ha skog) så hur du än räknar så ger skördarna en avkastning på 1-1,5% av kapitalet alla eu stöd inräknade och resterande avkastning får man söka i värdestegring.
Jordbrukare Nationalekonom fd Reservare
Sjuka priser.
Jag är benägen att hålla med dig om att det mycket väl kan vara resurseffektivare med stora brukningsenheter, någon jag tagit upp på mina föreläsningar hos LRF (och kommer göra hos Arrendatorföreningen senare i april).
Detta gäller speciellt de stora jordbruken på "slätterna" (Östgöta i ditt fall, Västgöta, Halland, Skåne och Mälardalen).
Kan vara värt att skriva om i ngt blogginlägg. T ex betydligt enklare att räkna hem ett gårdsslakteri som större brukare, men å andra sidan blir volymerna så stora att det kan vara svårt att sälja dem "själv", fast lämpligen knyter man upp lokala och regionala handlare som man levererar direkt till. Jmf med att Wapnö kan hålla eget mejeri och kapa halva transporterna för sin mjölk, vilket knappast är möjligt för små enheter. De har även sin nya utgödsling där man kör ködseln i pipelines ut till noder på åkrarna, till vilka man kopplar slangar till speciella utgödslingsmaskiner och sparade hundratals mil som man annars hade behövt köra gödsel i vagn fram och tillbaka över sina 4000 hektar eller vad man nu har.
Samtidigtser jag det som positivt om lågbelånade idealister med småskaliga metoder börjar bruka mark som annars överges, om inte annat hur riskspridningssynpunkt.
Ett möjligt första resultat av peak oil är som sagt att jordbrukare slås ut, och då antagligen de mindre brukarna före de stora. Allting blir inte idealiserat Astrid Lindgren här i världen.
Har även en skiss på hur man kan elektrifiera ett jordbruk, skall lägga ut det som en vision för Jordbruk 2030 i ngt blogginlägg. Kräver förstås storskalighet och "slättjordbruk" med enkla drivningsförhållanden.
Inget fel med småbrukare det finns gott om mark i Sverige det anmärkningsvärda tyckte jag var att Kyrkan köper mark för ca 40 miljoner trots en avkastning som i bästa fall blir någon procent
Cornu: ASEA har varit(/är?) inne på det där, elektrifiering av jordbruk alltså. Har sett det i ett blad från dem. Men du ligger "lite" efter, tror det var daterat tidigt 1930, kanske tom 1920…
Tror jag läst det där, 20-talet, för några å sedan. En inspiration till mitt förslag.
Vad är anledningen till din speciella stavning av den omtalade stekhällen?
Jag kommer ihåg att du tidigare hävdat att du inte tänkte stava som alla andra men jag vet inte varför!
Kunskapsbrist?
Knappast. Med väl utvecklad Google-fu och andras uppmaningar till uppdaterad stavning kan inte "problemet" ligga där.
Nåt slags uppror? Jag är bara nyfiken…
Nonchalans? Lathet?
Månskensbonde heter det…
Tänkte på om man kan investera i skog som vedkälla. Med den avkastning, ca 5 kbm/ha och pris (100 000/ha?) verkar ju det helt omöjligt… Man behöver kanske 20 kbm för att värma ett gammalt hus ett år, och den mängden ved är värd drygt 10 000 SEK. Det betyder alltså att man måste köpa 4 ha för 400 000 SEK för att avkasta 10 000 SEK/år i ved, den kalkylen är ju värdelös, 2,5% avkastning på satsat kapital.
SCA äger 3 milj ha skog. Om de använde allting för ved skulle det bli ved för ca 20 mdr/år. Det motsvararen avkastning om 35%/år sett till skogsvärdeingen i rapporten, mycket intressantare. De skulle med andra ord kunna göra en förmögenhet på att producera pellets och ved i stor skala istället för tidningspapper och annat olönsamt.
2,5-3,5% I avkastningskrav står det i många markköparkalkyler. Förklaringen är att marken slutar ju aldrig att producera och bonden räknar inte med mera än en timlön på 100kr. 100 000kr/ha är dock för dyrt om du inte lägger in annat som jakt mm mm. Lev fattigt dö rik.
Buy land they dont make it anymore.
Jordbrukare och nationalekonom
Ja, men Holländarna har ju påstått att de skapat holland
Vår herre resten av världen
Estetiskt vann ju vår herre,enligt min uppfattning….
Skepparn
"Självhushållare"?
Sen tycker jag att "hemmansbrukare" och "hemmansbruk" (med s i mitten) är bättre än "hemmanbrukare" och "hemmanbruk". De passar därmed bättre ihop med det gamla ordet "hemmansägare". Konsonantkombinationen "nb" är inte heller så lyckad, men blir lättare med ett s i mitten.
MVH
Språkbrukare "Flute"
Språksbrukare "Flute"?
Det här är ju värre än det verkar! En miljöpartist !! jag tror att jag kräks!
Det finns ytterligare en sorts bönder: "lördaförmeddasbönner" de har mycket mindre skog och åker än månskenarna.
Det där stället i Riddarhyttan var ungefär hur häftigt som helst, men…
Lite jobbigt att 6 av 11 hektar var fornlämningsområde samt att byggnaderna när som helst kan bli klassade som byggnadsminnesmärke.
Svårt att få det att funka som BOL om man inte har tumme/släktingar på Länsstyrelsen.
Uppföljande forskningar förtäljer att det finns fantastiskt fina fastigheter till försäljning i Bergslagen.
Nummer 6 till Stockholm, Östervåla: spendera en midsommarhelg utomhus dar innan ni koper i den trakten sa far ni se vart det laga priset kommer ifran. Bedovande vackert men…
Bergslagen ar fantastiskt.
Appropå något helt annat, och kanske mer intressant, vad har Cornu för åsikter om thorium?
T.ex. LFTR in 5 minutes på youtube.
Småskaligt jordbruk är ett minne blott. Visst det kanske finns de som nöjer sig med att hålla marken öppen vid sidan av sina ordinarie arbeten alternativt arrenderar ut marken till den stora granngården men att tro att man kan få ett långsiktigt och fungerande jordbruk på ett par hektar jord och ett par hektar skog är att lura sig själv. Min far som nyligen slutade som jordbrukare för att satsa på mer lönsam verksamhet har ca 150 hektar åker och ungefär lika mycket skog, detta är numera att betrakta som ett småskaligt jordbruk i mälardalen. Cornu, det vore väldigt intressant att läsa ett inlägg med dyn syn på effektiviseringen av jordbruket
Och från en "annan del av köping" får vi läsa att FP vill införa en "spotmarknad" där BR ägare fritt får sätta marknadshyror vid andrahands uthyrning
D.v.s. de vill gå ännu längre än hyresbostadsutredningen redan gjort.
Man behöver inte vara raketforskare för att begripa att det fullständigt kommer underminera bruksvärdesystemet ytterligare. Helt avsiktligt förstås. Och innebära en extraordinär förmögenhetsöverföring från hyresgäster till BR innehavare.
1) Driver upp priset på BR
2) Ger direktavkastning iform av fantastiska hyresinkomster på BR
3) Sätter upp barriärer för folk att komma in på BR marknaden då det i praktiken kommer omöjliggöra att spara ihop en kontantinsats för en hyresgäst pga av (1) och (2).
För att föreningen inte skall bli sur över att det blir "spring i huset" så ska de få en del av kakan:
"Föreningen får i gengäld ta ut en avgift från ägarna till uthyrda lägenheter, som kan vara upp till 25 procent av månadsavgiften"
För att lugna oss så lägger man en brasklapp:
"En ägare av bostadsrätt ska till exempel ha en lagstadgad rätt att hyra ut sin bostad. Uthyrning ska dock få ske i max fem år. Därefter måste ägaren själv bo i bostaden i minst två år för att ha rätt att åter hyra ut"
Ett barn kan räkna ut att det inte blir svårt att kringgå. Speciellt då föreningen själv kommer få ekonomiskt intresse i form av vinstdelning av hyran. Allt man behöver göra är att hävda att man tror att Kalle visst bor i sin BR.
Vad det här förslaget effektivt gör är att transformera BR föreningar till hyresvärdar som har rätt att ta ut marknadshyror.
Det stora racet med överbud till BLK inför valet 2014 ser ut att ha dragit igång på allvar.
/Realisten
Är du dum i huvudet eller enbart boende i HR?
Skulle det inte vara Hemhinsbruk?
I mina trakter, mellan norrland, kallas smågårdar på upp till 10 ha för torp.
Torparna var nästan självförsörjande på livsmedel men jobbade periodvis åt bönder eller skogsbolag för att få ihop till det som måste köpas in.
Så torpare kallar jag mig!
Skaplig utväxling om de lyckas sälja…
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=572952
Tack! Det var jag som önskade. Jag tror att det skulle vara ännu svårare att hitta bra objekt utanför Malmö/Lund om man vill ha ett några hektar skog och inte överprisat.
Jag driver ett konsultföretag som har gått vädligt bra under ganska många år. Sitter alltså på en hel del pengar som jag hade tänkt göra nånting med. Eftersom jag gillar att ge mig på nya saker så är jag inte sugen på att göra om en resa liknande den jag har gjort utan vill göra nånting nytt. En kompis tipsade mig om att köpa skog och det var så jag hittade din blogg. Vad skulle din råd vara till någon som har runt 5 MSEK att köpa skog för? Placeringshorisonten är väldigt lång, förmodligen kommer jag att skicka skogen vidare till mina barn. Jag måste inte köpa skog nu, men när tillfälle dyker upp vill jag veta vad man skall titta efter.
Tack för en intressant blogg.
Skogstokig entreprenör
Nån som vet hur man kan se slutpris för en viss tomtarea i ett visst område? Sökte bland Booli's slutpriser, men den vägrar att visa någon tomtarea… och anger man ett intervall i sökkriterierna så får man ändå upp allt möjligt (sökte på 45-65ha och fick upp villor med typ 1000kvm tomtarea). Endast ett slutpris och boarea säger ju inte ett dyft när man inte känner till tomtarean…
Gud vad billigt det är med mark och hus utanför stockholms city. Det är egentligen helt obegripligt billigt.
Med dessa priser undrar jag hur det egentligen kommer sig att det finns människor över 35 år utanför stockholms city som fortfarande löneslavar då det med dessa låga kostnader vore extremt enkelt att spara ihop en bra trave med pengar vars avkastning räcker för att täcka de LÅGA kostnaderna och ge dessa personer frihet att göra vad de helst vill göra. Tror inte att det är att löneslava iallafall.
Jag får ytbehovet för mat till 7500 kvadratmeter per person om jag gissar att ni är fyra personer i hushållet. Det är nästan det dubbla mot vad som sägs i boken "Mat och klimat", 4000 kvadratmeter. Och jag gissar att ni också köper en del från mataffären, t.ex. socker och kaffe som lägger till en del till ert ytbehov. Har du tagit i i uppskattningarna, eller varför hamnar ni så högt tror du?
Extensivt bruk av naturbetesmarker drar mycket areal. Markerna är också pga sin beskaffenhet lågavkastande – torrt, tunn jordmån, branta sluttningar etc. Exempelvis står bästa sommarbete för 10% av ytan, men ger 30% av betet, vilket visar på hur kvaliteten kan variera.
Och vi odlar bara potatis bland de intensiva avkastarna, dvs spannmål odlas inte. Grönsaks-, bär- och rotfruktsodlingarna tar upp drygt 500 m2, varav en del inte är odlingsytor – transportvägar etc.
En del av betesmarken är samtidigt skog, officiell EU-betesmark är 1.96 hektar, totalt betas/slåttras ca 3 hektar.
När vi skaffar höns kommer vi öka självförsörjningsgraden utan att behöva öka arealen – de kommer äta resterna från hushåll och trädgård, men ge oss mer mat och mer gödsel tillbaka.
Ja, det gör det ju lite mer komplext att sätta en siffra på hur stor yta som behövs för att försörja en människa med mat. Köttproduktion på icke odlingsbar mark, hur ska det räknas egentligen?
Jag tycker det är viktigt att kunna göra det för att visa på den begränsade möjligheten för matproduktion i städerna. Jag tycker det ska odlas i städerna av ett antal skäl, men många verkar tro att det kan ge mer matproduktion än vad som är möjligt.
500 kvadrat grönsaksodling, pust… Jag tyckte det räckte med mina drygt 10 kvadrat för att få tillräckligt med ogräsrens.
Höns är klockrent, som du säger kan de äta era matrester. Kanske kaniner också? Körde min morfar med under kriget, och Maja Söderberg hade kaniner i fjol för gräsklippning och köttproduktion.
Har man får blir kaniner tämligen meningslöst. Kan inte göra allt.
500 m2 inkluderar bär- och frukt odlingar, det som andra kanske har på sin gräsmatta. Lägg till X meter runt varje fruktträd och bärbuske för en rättvisande bild.
Rensar i princip inte ogräs annat än i odlingsbänkarna. Kör med täckodling istället.
Sant angående får och kaniner.
Har du mördarsnigelfritt än så länge, eftersom du kan köra med täckodling?
Relativt. Kör med järnxxx för sniglarna. xxx=trisulfat, trikaliumsulfat eller vad det nu heter.
Ska visst svara i separat tråd ser jag nu! Nästa gång! 🙂
Tror det är järnfosfat man kör med.