Handels har fortfarande tänkt att ta ut gôa arbetare i strejk hos livsmedelsdistributörerna på fredag, men Coop kommer vara förskonade då de omfattas av annat avtal än det aktuella. Ingen större fara försörjningsmässigt alltså, man kan ju alltid handla på Coop istället för Willys eller ICA. Men i grunden är strejken en positiv händelse, om den nu blir av. Den sätter nämligen ett finger på vår livsmedelssårbarhet.
Vi kan nu få facit på hur snabbt drabbade varor tar slut hos ICA.
Och en och annan oupplyst kanske börjar reflektera över sin egen sårbarhet och kanske börjar lägga upp ett litet beredskapslager i hemmet. De flesta svenska hushåll är bara några dagar från svält idag, men som sagt man kan handla på Coop så det blir bara en torrövning.
Men i slutändan blir det kanske ingen strejk. Och en rimlig motåtgärd i form av lock-out är ju att när hyllorna på ICA väl gapar tomma låsa ute alla ICA-anställda. Så det kanske blir svårt att empiriskt undersöka hur snabbt varorna tar slut efter fullbordat faktum.
Ett potentiellt problem är om man har satt in alla matpengar på sitt ICA-kort, vilket inte fungerar hos Coop. Kan vara en tanke att ta ut kontanter ifrån den matkassan innan ICA:s “bankanställda” blir lock-outade i kassorna.
Ett annat potentiellt problem är att det hela leder till ökad miljöbelastning när man inte längre kan handla i sin närmaste butik utan kanske måste åka långa sträckor för att handla nödvändig mat hos Coop. Men alla neosurvivalister bland läsarna har förstås redan lager nog för några veckors strejk.
I slutändan får Handels som de vill och alla som äter mat får betala via dyrare mat i butikerna, inklusive de Handelsanslutna. ICA-handlarna kan fortsätta räkna pengarna, det är inte så att kunderna kommer sluta köpa mat bara för att de anställda får högre lön och priserna i butik höjs.
42 kommentarer
Jag protesterar mot deras strejk genom att (äntligen) skaffa shop-express vilket i förlängningen avskaffar en del kassa-tjänster på affären. 😛 Jag tycker de skulle varit fullt nöjda med sina 2,6% löneökning i dessa tider med så dystra utsikter..
"i grunden är strejken en positiv händelse"…Cornu,har du tappat all vett o sans ??
F.ö är det gott om fyndbolag nu när börsen surat några veckor
Utveckla gärna varför skulle det inte vara vettigt att folk vaknar upp och inser samhällets sårbarhet? Eller tycker du inte man ska ha rätt att strejka alls?
Livsmedelsbranchen är väldigt lönsam. Om en större del av pengarna går till fattiga människor (snabbköpskassörskor) än till rika människor (icahandlare) så kommer en större del att användas till konsumption vilket är bra för ekonomin.
Ok då var det en god tanke som jag i nuvarande systemform håller med om. Men som det har påtalats här ibland 😉 så är ökad konsumtion inte hållbart i längden. Fast så länge vi lever i detta system så bör vi fördela tillgångarna så jämt vi kan mellan arbetarna (altså dom som gör så gott dom kan oavsett om det är städare eller doktorer).
Cornu antydde igår att han är sjuk igen.Ett sjukt inlägg kom idag när han tycker det är ok med strejk.Förresten sätter aldrig min fot på Coop, då svälter jag hellre.
Vad är felet på Coop? Förutom att de är dyra?
flute, COOP är en del av konsumentkooperationen. Konsumentkooperationen är historiskt sammankopplad med (S) och fackföreningsrörelsen. Dvs det är socialism, socialism är ungefär samma sak som kommunism, kommunism leder till Gulag. Alltså om du köper din mjölk på COOP så är du för att politiska dissidenter ska arbeta sig till döds i blygruvorna i Kolyma.
Du förväxlar socialism och kooperation.
Föräldrakooperativa dagis, är det också socialism? Mer eller mindre socialistiskt än kommunala?
Socialism är att genom reformer jämna ut klyftorna och Kommunism är att genom dom medel dom anser behövs t.ex. våld och revolution jämna ut klyftorna en enorm skillnad på kommunism och socialism som så många missuppfattat att det tas som sanning, framförallt dom som är ideologiskt förblindande. Vi hade socialism i Sverige i många årtionden och jag har aldrig hört talas om nått Gulag här, men det jag minns är ett Sverige som var ett av dom rikaste länder i världen och ett Sverige som tog om hand om dom svaga i samhället.
Bodis!
Problemet är balansgången mellan reform och.. någonting mer.
Vi ser redan idag hur politiker, myndigheter och proffstyckare i kamratlig symbios "reformerar" med hjälp av demokratins diktatur. Dvs två stycken slår den tredje, och de är överens i sann demokratisk anda.
I Sverige är politik och proffisionellt tyckande mycket viktigare än lag.
95% av konsumenterna kommer antagligen inte ens märka av någon strejk, även om den blir av…
Språkpolisen funderar: Gôa = göa = vadå? Vad jag har förstått används ^ t.ex. när man skriver ordet tjôta för att visa på Götlaborrgsk accent. Eller?
/Palle
Löneökningar som går snabbare än produktivitetsutvecklingen driver förr eller senare fram inflation. Följden blir att reallönerna stannar upp och att köpkraften inte förbättras, oavsett hur imponerande lönelyften ser ut. I Sverige visar erfarenheterna från 1970- och 1980-talet hur inflationen bidrar till långvarig ekonomisk stagnation.
Riksbanken har legat lågt inför årets avtalsrörelse och kommit med flera räntesänkningar. Det beror på att man på förhand har bedömt läget för måttfulla löneavtal som gynnsamt. Men räkna med att tonläget därifrån blir ett helt annat om det visar sig att inflation hotar!
Saxat från DN.
Bo Bubbla
Eller så kan löneökningarna pressa ned vinsterna vilket vore rimligt med tanke på att vinstandelen av BNP konstant ökat de senaste 30 åren.
sic
Som vanligt haltar Cornucopias analys. I slutänden kommer Handels INTE att få igenom sina totalt orealistiska lönekrav. Skulle de gå igenom hotas nämligen hela lönebildningsmodellen. Detta är otänkbart, inte bara för arbetsgivarna, utan även för de tunga industriförbunden.
Dessutom: får Handels igenom kraven kommer andra (Kommunal) efter och då är inflationsbrasan tänd. Vår konkurrenskraft på den internationella marknaden urholkas och plötsligt är vi tillbaka i det dystra 70-talet.
Alla vettiga människor inser att det är industrin, som agerar på den pengagenererande utlandsmarknaden, som måste sätta märket. Inte branscher som opererar på hemmamarknaden.
Så, tyvärr Cornucopia, återigen har du fel.
/Trött
… vart analyserar Corno själva strejken och dess innebörd – hur får du fram en analys av lönebildningsmodellen, inflationsbrasa mm.?
Jag ser ett inlägg om sårbarhet i relation till det vi köper, du ser .. ?
Anonym, folk som läser bloggen har väldigt god fantasi och hittar på vad de tror att jag skriver.
"Trött" orkar inte läsa inläggen utan chansar bara på vad det står i dem. Därför blir det som det blir.
Jaha, Cornucopia. Kan du inte läsa vad du själv har skrivit? Var det inte du som skrev: "I slutändan får Handels som de vill och alla som äter mat får betala via dyrare mat i butikerna"?
Det är detta jag kommenterar, inget annat, även om du har god fantasi.
/Trött – kanske till och med tröttare.
Har inget emot handelsanställda men läser att snittlönen är 21300:-….
Verkar för mig väldigt högt eftersom åtminstone merparten av jobben är okvalificerade. Det var inte så väldigt många år sedan en nyutexad civilingenjör hade denna lön i snitt, idag kanske de får 24 000:-?
Ett område där snittåldern är 29(!) år (kan det stämma?) och man kan börja utan särskild utbildning kan ju knappast vara löneledande.
Om vi ser arbete som viktigt så bör vi se till så detta finns i överflöd.
Ett sätt att få fler i arbete är låga löner, (eller som LO föreslår bidrag till lönerna).
Handeln är en bra arbetsgivare för unga outbildade.
Vi har ca hälften så många anställda per omsatt peng som tex Tyskland.
Varför inte sänka lönerna för handelsanställda?
Varför skulle det bli fler arbeten med lägre löner?
Någon måste ju köpa de varor och tjänster de arbetande ska producera, med lägre löner så kommer löntagarna att köpa mindre och färre arbetstillfällen uppstår.
Löneandelen av BNP har nu minskat i 30 år och under samma period har vi haft massarbetslöshet oavsett konjunkturläge. Det borde således vara uppenbart att lönepressar-politiken inte ger fler arbeten. Dags att tänka om.
Jag har svårt att tänka mig att mathandlarna skulle konkurrera med personaltäthet. Jag har i alla fall inte hört någon säga "vi går till ica istället, det är kortare köer där." Hur bra fungerade sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar? Jo, inte alls.
Svenskt Näringslivs vd Urban "Saknar verklighetskontakt" Bäckström sitter i nyhetssändningarna och påstår att de handelsanställda haft reallöneökningar på 45% (!).
Vilken löjlig tomte !
Willys har flest butiker som får bära naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Det tycker jag bör premieras. De säljer inte rödlistade fiskarter bla. Bojkottar numera ICA trots att jag tidigare varit stamkund.
Hela listan:
http://sn.snf.se/bmv/bmv-register/livsmedelsbutiker.cfm
Tack för tipset ! fFan det där var nytt för mig och skall stödjas ! ICA är man så jävla trött på ivf.
Fast nu är det ju inte så att SNF går runt och miljömärker allt de kommer över. De erbjuder en tjänst mot pengar.
SNF:Vill du att vi miljömärker era produkter med vårt miljömärke?
Butik: Ja tack.
SNF: Ok, det kostar 50 000 kr per produkt.
Rena pajaserier det där. Det är en affärsidé hos SNF. Tro mig, jag har haft med dem och göra två gånger i min yrkesroll och båda gångerna har det handlat om att miljömärka/miljöcertifiera något mot pengar.
kapitalism
Det må så vara men det fungerar ju uppenbarligen då nyttiga i****er faller pladask och högljutt proklamerar hur de minsann ska handla dessa produkter i miljöns namn.
Den största tjänsten man kan göra miljön är att inte skaffa barn. Men istället så väljer folk att köpa den märkta produkten istället för den omärkta utan minsta aning om vad som egentligen är bättre. Det handlar som vanligt om att döva sitt samvete inte att göra gott, för det har man inte en susning om ifall man gör.
ICA säljer rödlistade fiskarter det gör inte Willys.
Miljömärkning från någon oberoende aktör underlättar för konsumenten att välja miljövänligare alternativ. Att miljömärkningen sedan kostar är väl självklart, men det är ju en struntsumma för en stor koncern. Det skickar i alla fall en signal till producenterna att det finns kunder som bryr sig om miljön och är beredda att betala för den.
Givetvis är vi i min Maxibutik förberedda. Vi har också andra externa leverantörer på lokal och nationell nivå som mer än gladeligen levererar till oss en tid. Givetvis kommer vi inte ha samma breda utbud som vanligt. Men det kommer ändå vara en bra butik och inte påverka kundens upplevelse och fredags-tacos-shoppande nämnvärt.
ICA-fierad.
Själv handlar jag på Matrebellerna i Stockholms-området. Dom är billigast.
Så jag påverkas nog inte av strejken?
PS Intressant att vissa grupper i samhället strejkar. Sopgubbar, kassabiträden, vårdbiträden. Vi läser aldrig om programmerare/civilingenjörer som går ut i strejk.
"Vi vägrar skriva en enda kodrad till om vi inte får 5000 mer i månaden"
Vad beror det på? Är deras fack konflikträdda eller…?
Mvh
Observer
Kassabiträdena har ändå relativt trygga jobb. Ingen större risk för outsourcning till Indien som fallet är inom IT-branschen…
Har inget fack, fick ändå ca 6% i löneökning…
Utbytbarheten, och därmed förhandlingsläget, är väl sämre i lågkvalificerade yrken? Det är i alla fall min erfarenhet från äldreomsorgen. Det finns alltid folk som kan ta din plats om du är obekväm (t.ex. påtalar missförhållanden eller kräver högre lön). Det är inget svårt jobb att lära sig direkt. Bara tungt och jävligt.
"Utbytbarheten är väl större", bör det stå ovan.
Bortsett från miljöfrågan finns det ändå ingen anledning att handla på ICA.
Otrevig personal, dåliga produkter, höga priser. Varför utsätta sig för det när det finns trevligare och bättre alternativ. Bättre att gynna utmanarna inom detaljhandeln. Konkurrens är bra.
Jaha. Jag konstaterar – helt utan självgodhet – att Cornucopia fick fel och jag fick rätt. Handels fick inte alls som de ville, utan avtalet landade på 2,6 procent. Dystopikern hade alltså återigen fel, ett mönster som går igenom i hela denna blogg.
/Trött
Du verkar bitter?