Påskhelgen utgör tydligen den helg då gammelmedia skall dra upp mina gamla käpphästar samtidigt.
Till en början diskuterar Schibsted/SvD utbildningsinflationen på ledarplats, signerat P J Anders Linder, min fetstil.
“Utbildningsinflationen är en realitet här också. Utbudet av högskoleplatser har ökat snabbare än efterfrågan på högskolekunskaper, och företrädare för olika yrkesgrupper försöker höja sin status genom att få grundutbildningarna förlängda.
Sorteringsfunktionen är i full gång: i dag måste man vara civilekonom för att ta hand om arbetsuppgifter som tidigare sköttes av gymnasieekonomer. Samtidigt väcks allt fler frågor om hur det egentligen står till med kvaliteten hos många utbildningar: I vissa fall begränsar sig undervisningen till några timmar i veckan och studenterna kan lugnt arbeta halvtid vid sidan om. Och det här med allmänbildning och tankelyft vid universitetet, hur mycket av det är verklighet bortom de vackra orden?
Alltsammans blir en dyr historia för både studenterna och det allmänna. När stoff som hade kunnat förmedlas på två år sprids ut över dubbla tiden, betyder det två år mer av lån och två år mindre av lön för den enskilde. Det försämrar livslönekalkylen rejält, och för många akademiker är livslönerna skraltiga nog som det är. I ett antal yrken är det redan en förlustaffär ekonomiskt att välja högre utbildning i stället för att börja arbeta direkt efter gymnasiet.”
Kommentarer överflödiga annat än att det är skandal att vi pumpar miljarder in i vårt högskole- och universitetssystem helt i onödan. Många diare av skattepengar där. Återstår att se när man behöver högskoleutbildning på minst två år för att vara städerska (sanitetsteknolog). En minst 2-årig utbildning för alla sanitetsteknologer skulle ju dessutom kraftigt öka antalet personer som fått jobb efter högskolan och därmed bättra på statistiken kraftigt.
Bonnier/DN har äntligen upptäckt att försäljningen av småhus minskar och att varslen och konkurserna regnar tätare än regnen på midsommarafton. Antagligen har något PR-bolag eller branschens lobbyorganisation TMF varit på DN, eftersom man inte skall ha så höga tankar om några som missat detta det senaste året.
Och käpphästen att nästa val kommer handla om vilket parti som kommer ösa mest pengar över det överbelånade bolånekollektivet har redan fått sin upptakt med att (s)ocialisternas näringspolitiske talesman Jennie Nilsson vill att SBAB skall sänka räntorna och gå mer förlust, för att pumpa upp bostadsbubblan och underlätta för de som tagit för stora lån. Citat:
“Med respekt för ägarna, det vill säga svenska folket, och alla de hårt arbetade familjer som sliter med höga boendekostnader, så måste nu regeringen inta en mycket mer aktiv ägarroll i SBAB.”
(s) har alltså slutligen kommit fram till analysen att BLK vinner valet. Anders “Bolånetorsken” Borg har försökt prata upp (m)oderaternas partisiffror genom att gnälla på bankerna, samtidigt som han själv äger aktier i sagda banker (Carolina Neurath om regimens dubbelmoral) via sina fonder. Men (s) tar det hela ett steg längre och kräver handling. BLK och delmängden BLT har förstås inte tagit dessa lån frivilligt och saknar allt eget ansvar. Jennie Nilssons kvalifikationer som näringspolitisk talesman är att hon är vårdbiträde. Och så bor hon i en villa i Hyltebruk, men lägre räntor är naturligtvis inte en partsinlaga för hennes del då vårdbiträden köper villa kontant på senaste månadslönen. Nu skall vi dock komma ihåg att riksdagspolitiker fortfarande är ett yrke och ett kall som inte kräver högskoleutbildning. Så att ha en näringspolitisk talesman som är vårdbiträde (alltså inte ens undersköterska från gymnasiet) kan ses som en merit. (s) visar här vägen utbildningsmässigt. Sökord: Fannie Mae, Freddie Mac, subprime, finanskrisen.
Slutligen har Schibsted/SvD fått tag på en placeringsstrateg som upptäckt att bankernas och medias tjat om “sitt still i båten” är en mycket kostsam rekommendation till småsparare. Ännu en käpphäst här på bloggen.
Är väl dags att lägga ner snart nu när media gör jobbet åt mig.
49 kommentarer
Har du legat på sjukhus den senaste tiden? Inte? Då hade du märkt hur skitigt det är. Kanske skulle högskoleutbildning hjälpa och fösa ut alla "jag halkade in här" från städvagnarna? Nivån på högskolorna ligger ju redan på botten i många fall så en städlinje stjälper knappt.(Påskskämt?) Ha en bra Påsk!
Lite mer optimistisk vinkel på energikrisen, 200 mdr euro på teknikutveckling och investeringar i förnybar energi i Tyskland känns ju mer konstruktivt än den nuvarande regeringens, "den som har minst pengar får frysa". Signifikant nog i det enda land i EU som inte helt har bränt sitt kreditutrymme.
http://www.svd.se/naringsliv/en-jatte-gor-helt-om_6980441.svd
Fast typ 75% av Tysklands elproduktion är fossil (gas och kol). Lägger man till fossilberoendet inom transporter så landar man nog på upp mot 85-90%.
Att ersätta kärnkraften räcker inte.
Redan de gamla socialisterna försökte ju gömma ungdomsarbetslösheten genom att stoppa in folk på högskolor och universitet.
Själv anser jag att utbildning på högskola/universitet inte har någonting öht att göra med arbetsmarknaden, verkar ensam om detta.
Alla (ja, alla som jag träffat och diskuterat utb med) har inställningen att ens utbildning är något man skyndsamt ska rusa igenom (tidigare desto bättre, varför inte högskolepoäng i gymnasiet?) för att sen ställa sig till förfogande för arbetsgivare.
Jag hoppas att man ska kunna bortse från arbetandet och i första hand istället tänka att den akademiska utbildningen är till för en själv, mig, det är jag i min person som utvecklas, jag växer och blir en tänkande och bättre människa tack vare min utbildning.
Att detta sen så klart är gynnsamt för arbetsgivarna blir en senare konsekvens.
Tänk till. Tänk om. Du utbildar dig för din egen skull. Inte för en eventuell framtida tjänst eller framtida arbetsgivare.
Utbildning är inte samma sak som bildning…/ Sigge
Instämmer. Bra högskoleutbildning höjer vanligen förmågan att tänka abstrakt, ger självförtroende och kunskap i att skriva begripligt och framträda inför andra. Men om det är för egen utveckling kanske man ska vara försiktig med att ta på sig för mycket studielån.
Har häpnat över diverse politiker som inte ens läst statsvetenskap och nationalekonomi. Fast de kurserna är samtidigt infiltrerade av ett visst paradigm så det kanske kan vara bra att ha sluppit den hjärntvätten. Men de andra vinsterna med högskoleutbildning fattas dem och kan inte fyllas på med partiernas internutbildningar. Det blir lika enkelriktat.
Borg slängde iväg 100 miljarder kronor i ett helt sjukt bidrag till tyska och franska banker.
För de pengarna kunde vi ha byggt vindelverk med en produktion motsvarande minst 2 kärnkraftverk.
( 3000 verk á 30 miljoner styck med märkeffekten 3000 x 2.5 MW = 7500 MW )
Det hade givet både jobb och inkomster för Sverige.
En ingenjörutbildning är ett säkert kort eller? Till exempel innom förnybar energi.
Funderar på det. Vad tror du Cornu?
//Micke
Man kan tro det. Tror mer på en doktorsexamen inom genusteori. Speciellt som man, där lär man kunna komma in på alla jobb via kvotering.
Av de som jag känner som doktorerat på ämnen med inslag av genusteorier har alla fått jobb på egna meriter och tillför samhället mer än jag anser att du gör Corny. Frågan är vad de genusteoretiker som du känner gör? Eller gör du bara som vanligt, kastar ur dig billiga poänger för att reta upp folk, utan att veta något om ämnet?
Micke hade en vettig fråga; kan du inte diskutera kring den istället?
05.27 AM: Ja, genusteoretikerna gör mycket nytta i Sverige (ha ha)….och än mer nytta i Afghanistan och Saudi
"… och tillför samhället mer än …"
Hur mäter du det?
—-
När det började stå mer och mer klar att vanföreställningarna om det socialt konstruerade fullkomligt saknade stöd i verkligheten och att mätningar i verkligheten pekade på den diametrala motsatsen, så har socionom-parvlarna desperat försökt återetablera sig och återta sitt inflytande över samhället. Det har man delvis lyckats med i genusvetenskapen.
Genusvetare är samma sorts människor som inkvisitionen på sin tid som är beredda att utsätta andra människor och samhället i största allmänhet för lidande och skador bara för att upprätthålla sina vanföreställningar och sin dominans i samhället.
Jag kan ge många exempel på mänskligt lidande som orsakats.
Kan någon ge ett enda exempel på att någon genusvetare har gjort något som med även med stor ansträngning kan ses som positivt?
Begriper inte riktigt gnället på Jennie Nilsson, med hänsyn till att det enda som sägs i vår riksdagsordning är att det ska finnas riksdagsledamöter och ersättare, punkt. Är hon inte fin nog för Cornu kan du ju kandidera själv? Jag anar en unken elitistisk attityd bakom det där. Hon har säkert varken jaktmarker eller kostym, liksom.
Hon är obildad och vet inte vad hon pratar om. Sådana personer ska inte få ta beslut som berör hela landet och befolkningen.
För jag gissar att du går till läkare när du är sjuk inte din lokala politiker. Efter allt snacket är att de bara magiskt förstår problemen och kommer med lösningar som de inuti det aktuella fältet inte ser…
Tragiskt hur hjärntvättade folk är i detta land.
Med ditt perspektiv kan du ju gå till en professor i litteraturhistoria när du behöver en blindtarmsoperation, för han är ju "bildad". Han vet säkert också vad han pratar om, åtminstone när han diskuterar litteratur. För det var väl inte "outbildad" du menade? Hjärntvättad kan du vara själv. Dessutom har du de facto fel, det är helt OK att personer som Jennie Nilsson "tar beslut som berör hela landet och befolkningen" enligt såväl grundlag som riksdagsordningen. Hjärntvättad kan du vara själv, vilka krav tror du egentligen det ställs för att sitta i riksdagen?
Krav? För att sitta i Riksdagen? Formellt i princip inga alls. Informellt ställs kraven att du ska vara en lydig partikamrat som utan att knorra ställer dig bakom partistyrelsens alla mer eller mindre fantasifulla påfund för att förslava den lilla människan.
En extra merit är förmågan att moralisera över, och driva en förbudslinje mot allt röstboskapen/patrasket gör som inte direkt drar in skattepengar. Särskilt om det "omoraliska" de håller på med råkar vara något de tycker är kul.
Tjat och bråk om Jennie… Hon har ju rätt kön! Hon utmanar gubbväldet inom Socialdemokraterna. Vad mer behövs?!
Cornu, låt gammelmedia ta hand om utbildnings- bostads och bankeländet, det finns mycket annat som medierna mörkar t ex energi- mat- reaktor- och rättssäkerheten. 0 % egen olja, 50 % egen matproduktion, Europas sämsta reaktordriftsegenskaper, 4 % uppklarning av inbrott…
Håller med om att utbildningssystemet i stora delar har urartat, och det nog bara är en tidsfråga innan de skarpa knivarna kommer att börja vina över den idag övergödda och urholkade högskole- och universitetsvärlden. Finns mycket dökött som kan/bör karvas bort, tveklöst. Behövs bara en tändande gnista i from av att statens finanser börjar rämna, vilket antagligen sker ganska snart…
Frågan är hur nedmonteringsprocessen kommer att gå till, och vad som kommer att överleva i slutändan. Vilka universitet, högskolor, ämnen, institutioner, tjänster, m.m. ska bort?
I likhet med inom andra skattefinansierade delar av samhället har t.ex. andelen administratörer och ekonomer ökat oproportionerligt. Vem tror att dessa, som självklart (om än säkert motvilligt) är de kommer att få sköta nedmonteringen i praktiken, kommer börja med att avveckla sig själva?
Nej, jag är rädd att vi efter "slakten" inte kommer att stå där med endast de delar som idag kan anses hålla högst "kvalitet, duglighet och produktivitet" av denna i grunden livsviktiga samhällsfunktion. Dessutom kommer säkert forskare och lärare att drabbas hårdare än annan personal.
Jag har gått en civilingenjörsutbildning. Det var förvisso på den tiden det var 4 år, men jag har svårt att se att man skulle kunna snabba upp den. Då förstår inte folk vilken kunskapsmassa, förståelse och färdigheter man måste trycka i sig.
Där jag jobbar anställer vi inte folk utan högskoleutbildning. Det är nog lite så att klarar man inte av en sådan så platsar man inte.
Sedan skulle jag nog säga att utbildning i störst allmänhet kan vara positivt för samhället som helhet iom att folk faktiskt tenderar att bli mindre korkade.
Om man dock som en del republikan-pundare i USA vill införa kreationism på schemat så har det nog motsatt effekt.
Det är väl knappast civilingenjörsutbildningarna som det är fel på. De var 4.5 år redan när vi fortfarande hade gymnasieingenjörer. Felet ligger väl snarare i att man idag måste ha tre års högskoleingenjörsutbildning för det som förr räckte med fyra års gymnasium. Plus alla andra utbildningar utanför naturvetenskap och teknologi.
En gång i tiden räckte det med att "gå på seminarium" för att få yrkesutbildningen till lärare, vilket var vad vi som föddes på 60- och 70-talet fick ha som lärare i åtminstone låg- och mellanstadiet. Idag krävs fyra år för att lära sig rätt genuskunskaper för att kunna utbilda alla "hens" till goda könlösa medborgare.
Det finns förstås en mängd kvalificerade utbildningar som i princip krävs för att fylla vissa platser på arbetsmarknaden. Men den stora huvuddelen av högskoleutbildningarna skolar inte fram näst generations superentreprenörer, spetsforskare eller superutvecklare. De skolar fram receptionister till Försäkringskassan, handläggare på kommunen, dörrvakter på krogen eller bokföringsassistenter på plttsättningsfirman. Vilket man i ärlighetens namn knappast behöver högskoleutbildning för, EGENTLIGEN…
Jag har inte lyft en krona i CSN-bidrag, men betalar mer än gärna skatt för att folk ska få kunskap och bli upplysta. Det får kosta vad det vill, det är omöjligt att ränka på de synergieffekter det för med sig. Eller de kostnader som brist på utbildning för med sig för den delen.
Först skriver du föraktfullt om utbildningsväsendet, högskolor och universitet och att folk utbildar sig för mycket. Sedan om Jennie Nilssons brist på utbildning. Hur ska du ha det? Är utbildning viktigt eller inte?
Vad tycker du själv?
Varför skall folk studieskuldsätta sig och utbilda sig när man inte ens måste gå ut gymnasiet för att bli näringspolitisk taleshin för Sveriges största parti i senaste opinionsmätningen? Samma parti som likt alla andra tjatar om hur viktigt det är med utbildning och kunskapssamhället?
Kanske finns det någon annan anledning till att man prackar på folk utbildning? Det stora svaret på allt? NIARU?
Vissa nyttjar sin examen, andra har svårt att bli självförsörjande hemmansbönder på sin civilingerjörsexamen. Klart man blir bitter då
Cornu-> Det är dags att tona ner klagandet på genusteori, framförallt när det inte är huvudämnet. Det börjar nu låta obstinat, gnälligt, tjatigt och enkelspårigt. Det känns som om det förekommer i vartannat av dina kommentarssvar nu. Det är inte direkt en poäng som måste upprepas 100ggr innan budskapet går fram.
instämmer
Instämmer 2
Tror det är ett fall av Genus-tourettes. Besläktat med massinvandrins-tourettes (vanligt inom sd) och bidrag-tourettes (vanligt inom m).
Och maskulin-hegemoni- och gubbvälde-tourettes, och klass- och kön-tourettes, alltså försök att läs en text i arena eller etc/fria utan att få de vänster flosklerna. Skillnaden är att där har man så stor likriktning att man kallas hatare om man ifrågasätter.
Akademikersnobben Cornu som anser att hantverkare är ett okvalificerat yrke klagar över att värdet i hans examen späs ut. Visst.
Genusteorin kan vi inte prata för lite om. Det är ett patetiskt skämt för människor som behöver känna sig speciella i samhället.
Kram Man och kvinna
Intressant!
Och Mike Shedlock pratade om att sitt-still-i-båten inte gäller, långt för dig.
Svenska nyheter och blogginlägg är inte på något sätt ledande, annat än möjligen i Sverige.
Ingen vettig människa har någonsin gått på det där
"sitt still i båten"-snacket.
Emil
Emil, nej precis. En del tror tydligen att det är först när man skriver ut det som man kommit på det.
De flesta som var med då bör ha lärt sig att inte sitta still i båten i och med IT-kraschen. Men en del lär sig aldrig.
Jag läste en kurs i genusteori när jag pluggade till civilingenjör. Gjorde du det det också Cornu? Tycker inte att genusforskning är trams. Varför finns det så få kvinnor i historie-böckerna? Vi läser om kungar och presidenter som startar krig och bygger imperier. Men var fanns kvinnorna? Inom teknik och forskning hittar vi en kvinna som hette Hypathia som levde i Alexandria på 300-talet. Sen är det tyst. Först drygt ett och ett halv årtusende senare dyker Marie Curie upp och vinner nobelpriset i fysik. Men som sagt perioden därimellan är blank. Sånt funderar du inte på Cornu?
Mvh
Observer
På min tid på universitetet så läste vi våra ämnen och inte en massa trams, Observer. Uppenbarligen kan man korta ner civilingenjörsutbildningarna om man läser genusteori även där. Vad mer för ovidkommande trams lär man sig som "civilingenjör" idag?
Kvinnorna var förtryckta. Finns ingen som påstått något annat. Get over it. Finns ingen anledning att överkompensera för historiska oförätter.
I Sverige idag har kvinnor större rättigheter än män (t ex havandeskapspenning, tidigare även fria från värnplikt) och när köttberget av gubbfläsk dött av kommer det visa sig att vi har betydligt mer kvinnor på ledande positioner än idag. Alldeles utan genusteori.
"Vad mer för ovidkommande trams lär man sig som "civilingenjör" idag?" Idag läser man om sociala medier på många utbildningar har jag hört.
Man kan välja bort krävande kurser i fysik och matematik mot detta.
Man kan ägna en hel läsperiod åt att lära sig utveckla appar till en iPhone exempelvis. Det tycker jag är trams och har alldeles får lågt akademiskt innehåll för att platsa på en civilingenjörsutbildning.
Mvh
Observer
Som jag misstänkte. Att lära sig utveckla för specifika plattformar som appar/iPhone är hantverksutbildning, inte en akademisk utbildning, och något man kan göra på gymnasiet eller en folkhögskola. För att inte tala om att välja bort grundläggande kurser i fysik och matte.
När jag har läst här så börjar jag förstå varför yrkeserfarenhet ibland kan slå en högskoleutbildning på fingrarna, jag utgår från att 'civilarna' har lite stolthet kvar o kan iaf. lite om sin diff.ekv. o mekanisk lösning, o då har lite magkänsla kvar o inte helt förlitar sig på ett datorprogram, som iofs. funkar rätt o riktigt men lär inte ut 'magkänsla'.
Vi ser ju idag hur spec. hallar rasar runt omkring, brofästen, pelare glider isär, hur vår 'vetenskap' isolerar hus.
Alltså utbildningskonsekvenser.
Annie Lööf med enbart en teoretisk utbildning uttalar sig om hur saker funkar . . . i verkligheten och styr hur saker o ting ska funka, i verkligheten.
Kartan o verkligheten typ.
Rätt ofta, Oops.
Nils; som ingenjör idag så skitar åtminstone jag ner händerna mer än vad de gamla rävarna på mitt företag sa sig göra förr i tiden. På industriföretaget jag jobbar så var det mycket ovanligt förr att man som utbildad ingenjör hade fysisk kontakt med det man verkligen konstruerade. Man kanske hade mer diff.ekv i huvudet förr i tiden och idag använder vi ingenjörer datorer och specialprogram i större utsträckning, men det gör inte att vi för den skull har sämre magkänsla eller konstruerar sämre. Nya tider kräver nya grepp, de som inte har utvecklats finns heller inte kvar på marknaden.
det är bra att det skrivs välformulerade inlägg mot cornus "genusfobi". Det visar att cornu är rätt på saken – min erfarenhet av genusfrågan i studiemiljön (student -64) är sådan att återklangen är klockren – samma förnumstighet, lättkränkthet och höga svansföring. Och jante jante jANTE : "vad är det som säger att man är något bara för att man kan eller vill lära sig matematik?"
mvh papagai
Biologiskt har inte människan utvecklats nämnvärt de senaste tusen åren. Däremot har ett fåtal av släktet drivit den "utvecklingen" framåt något enormt. Problemet är att hela den stora biomassan skall passas in i denna värld de inte förstår. Varenda kotte ska vara med och prata processer och strukturer, lämna rapporter avseende saker de inte förstår osv. Även mening med dessa processer m.m. är högst tvivelaktiga. Det är lätt skrattretande att höra när dessa olika stackare sitter och slänger buzzwords till varandra, som ingen av dem förstår, men de är alla lika rädda att bli avslöjade som bluffar (om de ens har vett till det). Min teori är att den genomsnittlige människan inte är skapt för detta samhälle (eller i vart fall inte dess (påhittade?)arbetsuppgifter). Till viss del försöker man kompensera detta med diverse akademiska bluffutbildningar med luftigt innehåll. Man talar även om att "EQ" (vad nu det är)skulle vara viktigare än vad man faktiskt har i skallen. För vissa yrken är det naturligtvis nödvändigt med en utbildning så man slipper uppfinna hjulet två ggr.
Slutsats ang dagens tjänstesamhälle: Aldrig har så många sagt så mkt om meningslösa saker de ändå inte begriper.
Hela Genushärdsmältan lämnar jag därhän då Tanja Bergkvist, på sin blogg, skriver allt jag tänker ang detta.
EFL i Lund har en kurs där man kan bli Civilekonom på 8 dagar. Inga förkunskaper krävs. Detta måste vara en sur nyhet för alla som spenderar/har spenderat mer än fyra år på civilekonomprogrammet.
http://www.efl.se/affarsmannaskap/utbildningaffarskunskap-affarskunskapsutbildning-eflse/