Sedan platsåfasen av global peak oil inleddes i slutet av 2004 har oljepriserna som bekant skenat iväg, undantaget kraschen i samband med den akuta finanskrisen, vilket fått EU:s medlemsländer att allt mer minska sin oljekonsumtion. Men problemet för EU är att oljeproduktionen faller snabbare än konsumtionsminskningarna, speciellt när man räknar in EES-landet Norge till EU.
EU och Norges oljeproduktion,
konsumtion och importbehov Datakälla: EIA |
I själva verket ligger EU:s (inklusive Norge) importbehov av olja på de högsta nivåerna man sett sedan tidigt 1980-tal, trots ekonomisk kris i de sk BIGPIS-länderna.
Man klarar alltså bara knappt av att minska oljekonsumtionen i den takt som behövs för att hänga med fallande oljeproduktion. Hade det inte varit för finans- och skuldkriserna hade importbehovet antagligen varit ännu högre och med det också oljepriset.
Inte för att det egentligen säger något med EU:s (+Norges) platåfas för regional peak oil varade i åtta år, vilket är en ledtråd till hur länge den globala platåfasen kan pågå. Ju större region, desto längre platåfas är en rimlig slutsats.
För övrigt är det Storbritannien och Norge som står för den absoluta majoriteten av oljeproduktionen. Att Sverige finns med i listan över producerande länder beror på uppräkningar i raffinaderiverksamheten (eng refinery processing gains) på något tusental fat per år.
Grafen är framtagen för lördagens föreläsning hos Utrikespolitiska Föreningen i Lund och årets konvent, som för övrigt började idag. Se program. Kjell Aleklett kommer också föreläsa om peak oil på konventet i morgon förmiddag.
21 kommentarer
Ingen fara. Den Osynliga Handen kommer likt en fé att trolla fram all den olja som behövs, och allt annat förresten som någonsin kommer att behövas för all framtid.
Annars är du ju kommunist.
Marknaden löser inte allt. ALLTSÅ SKA VI FUCKA UPP ALLT SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT!
Tycker vi ska låta landstinget ordna all matförsörjning i Sverige, förbjud privata aktörer att sälja och producera mat.
Den "Osynliga Handen" kan också likt en fe "trolla bort" oljekonsumtion.
Den Osynliga Handen kan allt och lösa alla problem som någonsin kan uppstå, inkl. dåliga betyg, oljeberoendet, försenade brev och vädret.
Ayn Rand är ju en sådan människa som trodde på allt detta om hur marknaden kunde fixa allt, även om hon själv dog utfattig och levande på skattepengar (vilket brukar vara ganska vanligt bland dom som har denna syn (t.ex. Lööf och Reinfeldt, som hela sitt liv levt på skattebetalarnas bekostnad (dvs varit en parasit på samhällskroppen).
Ni är fan inte läskunniga.. Självklart löser inte marknaden allt. Men i alla fall där politiker inblandas blir resultaten värre än innan.
Ditt problem Daniel (att du önskar dig alternativ som inte är möjliga) kan den "Osynliga Handen" nog inte hjälpa dig med, men lösningen där är att du inte får din önskan uppfylld.
Samma sak gäller oljefrågan: önskan om oändliga oljetillgångar är inte möjlig att tillgodose, lösningen är att man får finna sig i att de är ändliga och allt eftersom oljan blir dyrare och dyrare kommer den användas i allt mindre takt…
Texten ovan är uppenbar ironi, därav pratat om féer och väder.
Eller så var det bara Annie Lööfs tankar jag förmedlade 🙂
Det som skrämmer mig med många neoliberaler är deras fanatiska tro att det i rätt tid ska komma en ny okänd teknik som löser problemet och att det därför inte är något att oroa sig över. Marknaden är mycket men det är ingen magiker, kopplat med den sjuka girighet som råder bådar det inte gott om framtiden.
Säg att ett företag skulle sitta på en revolutionerande lösning, vem tror att de skulle agera altruistiskt och dela med sig utan krav på lönsamhet och berikning? Människan är av naturen egoistisk och girig, det kommer man aldrig lösa i neoliberalismen.
En fri marknad leder alltid till att makt och resurser koncentreras till ett fåtal händer i slutändan, större köper upp mindre, konkurrensen minskar, den negativa friheten ökar etc. En helt fri marknad motsäger stor konkurrens tyvärr, strävan efter att maximera vinsten leder alltid till minskad konkurrens med tiden. Det är bara teoretiskt som i all ideologi det skulle fungera, lagar anpassas efter de som har störst makt att påverka dem.
Ideologier är utopiska i sin natur.
Problemet med det du skriver om nyliberaler antagligen inte avser riktiga nyliberaler. Jag antar att begreppet har börjat användas som ett skällsord från vänsterhåll på allt som är till höger.
Nyliberalismen tror att marknadsekonomi resulterar i en optimering av vad som produceras utefter de förutsättningar som finns. Nya lösningar kommer då bara tas fram om det är ekonomisk fördelaktigt – att lösa oljeproblemet med att hitta ny olja är med nödvändighet inte fördelaktigt – det kan komma en punkt där det är mer fördelaktigt att lägga energin på andra saker…
Fördelarna med marknadsliberalism är att:
1. de "egoistiska och girigas" energi kanaliseras på ett konstruktivt, kollaborativt sätt.
2. tillgången till maktpositioner på marknaden är föremål för öppen konkurrens, vilket leder till mindre konflikter och mindre "rent-seeking".
Det är därför som krig och andra konflikter minskat. Det är därför demokrati och marknadsliberalism stärker varandra (öppen tillgång och konkurrens till maktpositioner).
Ni som tror att marknadsliberalism handlar om vilda västern och den starkes rätt har varken begripit grunderna eller alternativen. Eller, mer koncist: Flytta till Kuba, då, förih…!
Den som tror på marknadsliberalism som vilda västern och den starkes rätt flyttar lämpligtvis till Ryssland.
Kan problemet med den ringa uppmärksamheten av oljeproblematiken i gammalmedia bero på att en del journalister har problem med matte. Början på en artikel i SVD idag:
"Enorma vattenresurser under ytan
Den notoriskt torra kontinenten Afrika vilar på enorma grundvattenresurser, uppger brittiska BBC på nätet. Den totala vattenvolymen är omkring 100 gånger så stor som volymen på kontinentens yta, skriver forskare i tidskriften Environmental Research Letters."
Nanotec
En yta har ingen volym. Vad forskarna säkert menar är att alla sjöar och vattendrag som syns på ytan bara är 1% av det vatten som finns underjordiskt.
Nanotec
Kan tolka det som om man kan utvinna 100 m3 vatten på en yta av 1 m2.
Men om det bara regnar 200 mm så är det till att tulla på reserverna!
Eller så läser man vad BBC skrivit innan en s.k. journalist orsakat översättningsfel.
"They argue that the total volume of water in aquifers underground is 100 times the amount found on the surface"
Dvs 100ggr mer grundvatten än ytvatten. Så var det med det.
"Journalist" är väl att ta i, tycker majoriteten av skribenterna på tidningarna idag är glorifierade och inkompetenta översättare.
Orkar du rota i den skandal som vi elkonsumenter utsatts för tills EU förhindrade det genom att påtvinga oss Zonering av elområdena.
Tydligen var det fritt fram för elbolagen att spela med marginalprissättningen över hela Sverige tidigare. Då såldes billig el till konsumenter i Söder samtidigt som producenterna fick de höga priserna som krävdes för en smutsig kolkraftsimport.
Tack Danmark för att ni tvingade EU ingripa. (DI debatt-Pär Holmberg)/Oppti
Är det helt slut i kranarna i Rumänien alltså?
Det var ju ett väldigt kiv om om oljan där för 70 år sen.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/arkelsten-slutar-som-partisekreterare_7072207.svd
axeletikett: tusental fat per dag
/diagrampolisen
Vi har väl oljeproduktion i sverige? Finns det inte en oljekälla på gotland som producerar ett par fat om dagen?