“Du skall inte tro att du är något.
Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Du skall inte tro att du vet mer än vi.
Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du skall inte tro att du duger till något.
Du skall inte skratta åt oss.
Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
Du skall inte tro att du kan lära oss något.” – Jantelagen, se Wikipedia
Hos Schibsted/SvD har man i sin panik över att bolåneräntorna på journalisternas skulder inte sänks i samma takt som den i sammanhanget oväsentliga reporäntan dragit igång initiativet boräntekartan, eller låt oss kalla den BLK-kartan, bolånekollektivkartan.
Vad den i själva verket speglar är att alliansregimens tidigare väljarstöd, speciellt “arbetarpartiet” moderaterna, är ifrån fd socialdemokratiska väljare. Människor som tänker på och ser sig som ett kollektiv och inte som individer, där avundsjuka och missundsamhet är det som gäller om någon har det bättre än du själv. I det här fallet exemplifierat med lägre bolåneräntor. Genidraget från speciellt (m)oderaterna har ju varit jobbskatteavdraget som de fd socialdemokraterna direkt använt för att ta större lån och inteckna mer än hela sitt arbetslivs betalningsförmåga i överprissatta bostäder.
Men som alltid med socialister så är det avundsjuka som gäller. Oavsett om de senast råkade rösta på arbetarpartiet moderaterna.
I verkligheten är alla individer.
Schibsteds missvisande karta visar ort, storlek på lånet, ränta och eventuellt datum för bindningstid.
Men den utelämnar avgörande faktorer när banken sätter din ränta, t ex
- Ditt hushålls betalningsförmåga (=lön)
- Din utbildning och med det sannolikheten att behålla inkomst
- Din anställning och med det tryggheten i den
- Belåningsgrad, inklusive andra skulder
- Övriga tillgångar – pengar på banken, i fonder, i aktier, i skog etc
- Vad du tillför banken i övriga inkomster – fondavgifter, kortavgifter etc
- …
Kort sagt kan man inte utifrån BLK-kartan dra några slutsatser om att du har för hög ränta. Banken sätter din ränta bland annat utifrån hur stor risk du innebär för banken. Vid dagens bostadspriser intecknar många, speciellt i storstäderna, hela sitt liv och banken måste då göra en samlad bedömning om vad ditt livs samlade framtida gärning är värd. Och det är oavsett vad socialister och kollektivister tror en högst individuell bedömning.
Däremot är BLK-kartan intressant av en annan anledning. Vi kan se hur stora skulder folk har, hur mycket de har intecknat för rätten att bo.
Lite lånta fjädrar på Östermalm kanske? 8 MSEK, 5.5 MSEK, 7.5 MSEK, 6 MSEK osv. Djursholm 11 MSEK. Osv. Samtidigt säger inte dessa skuldstorlekar ett dugg om hushållen bakom. Tyvärr är det långt ifrån alla som anger storleken på sina lån, rent av en minoritet. Antagligen skäms de.
Nej, kartan fyller ingen funktion då alldeles för mycket data saknas. Inte ens storleken på lånen är ett krav att ange, och storleken säger ingenting om vad för objekt det är som är belånat även om man i vissa fall, speciellt nybyggda miljonlåneprogam med identiska medelklasscontainers, kan räkna ut detta.
Däremot säger kartans existens dels väldigt mycket om journalisterna på Schibsted/SvD och speciellt väldigt mycket om avundsjuka svenska Jante. Har du kass ränta så kanske du skall fundera på varför istället för att avundsjukt titta på andras räntor?
63 kommentarer
Haha, SvD spritter av skadeglädje mot bankerna i denna artikel. Har mamma tagit bort nappen?
Yeah baby, go get them!
Det är alltid någon annans fel..
Jag tycker faktiskt det är bra av den anledningen att de som tagit lån som är hanterbata utgör en liten risk och skall ha låg ränta, gärna allihop. Sänk gärna deras, tjäna inga stora pengar där.
Vad bankerna skall göra är att att de skall straffa ut de högst belånade med ännu högre räntor och ammorteringskrav än idag. Det skulle ge en rolig effekt.
Bo Bubbla
"rolig effekt" ?
Din människosyn är vidrig. Är det avundsjukan för att missat uppgången eller bitterheten för att du sitter i en liten hyreslya med hela familjen som förvrider dig?
Underbart att du reagerar surt. Må mängder av överbelånade störta in i ett ekonomiskt fördärv. Jag ska njuta av att se det hända.
Snart kommer media att fylla sina tidningar och tv-sändningar med snyfthistorier från överbelånade människor. Felet kommer givetvis alltid att vara någon annans; politiker, banker, media, vänner, Grekland etc. Att "äga" sitt boende gör man först när lånet är amorterat. Annars äger banken ditt boende – och det är banken som sätter räntan!
Nja, du kan nog sägas äga ditt boende när skulderna är lägre än 50% av marknadsvärdet. Då äger du iaf mer av bostaden än vad banken gör.
Men visst, kör med "jag såg på räntekartan att någon annan på min postort minsann hade si och så låg ränta, så jag vill ha lägre ränta". Det fungerar säkert jättebra.
Ja, det är säkert minst lika effektivt som att ta med en lista från Comboloan.
Ska man förhandla med bankerna måste man lägga ner tid ochvara beredd att gå hela vägen, lite gnäll ignoreras annars bara med ett överseende leende.
Sen får man ju automatiskt ändå "bra kund"-rabatt, baserat på de parametrar som du nämnde i inlägget, vilket många nöjer sig med. Annars får man ligga i som en iller och förhandla minst en gång om året då ju varje förhandling har "bäst före"-datum. Inte många som orkar hålla på så. Dessutom blir man ju då "dålig kund".
Torsken skriker
Torsken är vår tids parasit. En bidragstagare som skal gödas med negativa realräntor, räntebidrag, Rot och Rut. Men Torsken är inte nöjd. Torsken vill ha mer.
Därför skriker torsken ut sin frustration mot elaka banker som tar betalt för att låna ut pengar. Att räntorna är rekordlåga spelar ingen roll. Torsken ser det nämligen som en rättighet att få låna gratis,ja helst tycker torsken att det rättvisa vore om torsken fick betalt för att låna. Det är ju trots allt torsken som ser till att lånekarusellen hålls igång och utan lånekarusellen så stannar Tigerekonomin Sverige.
Fiskmånglaren
Torsken Skriker. Perfetkt titel pa forsta skivan fran mitt nya punkband, "BLK". 🙂
En slemmig torsk, en slemmig torsk. Med en (svindyr rostfri Dualit)brööööödrost!
/KurtSunesMedBerit
Haha utmärkt inlägg. Torskarna äro dock många och har många kompis-torskar i media och bland de som bestämmer. Därför kommer alla att göra sitt yttersta för att hålla torksen på bra humör.
"I verkligheten är alla individer".
Det hoppas man verkligen!
Räntan är en privatsak tycker jag. Att snegla på grannen och bli avundsjuk handlar mest den egna inkompetensen. Förhandla om lånen kanske, istället för att knyta jantenäven i fickan…?
Individer har olika åsikter om vad som är privat. Religion medlemskap i parti eller nykterhetsrörelse tycker en del är privat, andra skriker ut det från högsta topp. Man kan ju se detta som ett försök att utjämna ett informationsövertag som den starkare parten sitter på. Vi lever trots allt i offentlighetsprincipens o taxeringskalenderns land.
Utan referenser hur skall man veta att man är inkompetent förhandlare?
Kartan erbjuder dig inget relevant underlag, se blogginlägget.
Du överdriver det relevantas betydelse i en förhandling. Typiskt för en analytiskt lagd narurvetare, jag vet för jag är också en. Motparten har eller har inte en marginal att ge efter på. Kvalité på argument är sekundär för att få effekt. Som WWII äss sa till nybörjare gör vadsom bättre än att flyga rakt.
"Räntan är en privatsak tycker jag. Att snegla på grannen och bli avundsjuk handlar mest den egna inkompetensen. Förhandla om lånen kanske, istället för att knyta jantenäven i fickan…?"
Är det inte det som är huvudsyftet med kartläggningen? Att ge låntagarna ett bättre förhandlingsläge vid nästa omläggning. Jämför gärna med fackens listor på löner, tror du att de är till för att hjälpa de som tidigare inte kunnat förhandla bra, eller är de till för att man ska knyta "jantenäven i fickan"?
Allt handlar om hur man väljer att se på saken och många av er som kommenterar här är hopplöst inkörda på ett trist stickspår där allt handlar om att folk antingen är inkompetenta, handlingsförlamade eller utsugare. Det kan förstås ha med Cornus sätt att skriva och behandla icke-troende och den nedlåtande attityd som han dagligen sprider.
Men kartan är värdelös. Den säger ingenting om din "granne" annat än räntan och går alltså inte att använda som underlag. Fast du kanske inte förstår det. Inte lätt alltid.
Precis, jag förstår inte. Jag är antagligen normalbegåvad. Trevligt.
Jag håller med om att kartan i sig inte ger särskilt mycket ammunition, det hade krävts mer relevant information om varje lån för att verkligen kunna jämföra. Men det ökar medvetenheten hos allmänheten och bara det gör att man blir mer kritisk nästa gång man lägger om lånen. Samma sak gäller lönelistorna. Bara för att jag är exakt lika gammal och har exakt samma erfarenhet som de jag jämför mig med så innebär det inte att jag ska ha exakt samma lön; men det ger mig något hänga upp min förhandling mot! (fast det kanske du inte förstår, inte lätt alltid)
Bra, då håller vi nästan med varandra.
Ha det!
Visst, kartan går inte att använda som förhandlingsverktyg, det är sant. På så vis är det lite kvällstidning över det hela – eller ganska mycket kvällstidning. Däremot är väl artiklarna nyttiga såtillvida att de faktiskt tar upp det faktum att det går att förhandla om räntan.
Sedan kan man förstås tycka att alla som inte förhandlat är godtrogna idioter om det får en att må bättre.
Känner man inte till att man kan förhandla så är man ingen godtrogen idiot. Man har bara inte den kunskapen, antagligen tämligen normalt.
Sedan är det ju för tillfället kört att förhandla om räntan för alla som har fast ränta. Endast de med rörlig ränta kan för tillfället göra något åt saken.
Men nu har fler den kunskapen, det är väl bra? Så varför så negativ?
Visst, få kan kanske göra något åt det just idag, men många (förvånansvärt många?) verkar ha korta bindningstider.
Tittade lite snabbt på kartan nu och åtminstone i stockholmsområdet verkar många ha rörligt eller 3-månader.
De sju punkter som Cornu radar upp stämmer inte:
Banken frågar mig INTE om min utbildning och med det sannolikheten att behålla inkomst, Banken frågar mig INTE om min anställning och med det tryggheten i den, Banken frågar mig INTE om min belåningsgrad (dvs gör ingen marknadsvärdering utifrån värderingsman), Banken frågar mig INTE om mina övriga tillgångar – pengar på banken, i fonder, i aktier, i skog etc
Banken frågar mig INTE om min vad du tillför banken i övriga inkomster – fondavgifter, kortavgifter etc
Det banken däremot har frågat mig om är min lön. That's it.
Cornu är naturligtvis avundsjuk för att han inte kom på och startade motsvarande kartläggning. Det om något hade drivit trafik till hans blogg.
Att få upp ett utfall av de verkliga räntenivåerna säger väldigt mycket, kör statistiska begrepp på detta och mappa mot andra tillgängliga data så blir det verkligt intressant, tex om du själv vet att du din inkomst hör till de övre 10% i Sverige, att din belåningsgrad är 50%, att du är "helkund" i banken men ändå ligger på medelvärdet eller medianen i lånerabatten så inser vem som helst att här finns det möjligheter för dig att ordna med lägre kostnader för att få tillgång till krediter.
Att jag som individ inte skulle ha tagit lån från början är en helt annan diskussion. Att vara skuldfri är väsentligt bättre än vara satt i skuld är helt klart en sanning.
Men det innebär inte att detta är ett bra exempel på vad sociala media-tänk kan åstadkomma.
Du kanske har så hög lön att banken nöjer sig med den uppgiften?
Ägna istället lite tankeverksamhet åt de som ligger på marginalen i vad de kan få låna.
För övrigt hade jag aldrig fått 16000 kartpunkter. Av mina 25000 läsare har högst hälften lån och ganska få är speciellt villiga att fylla i sådant. Jmf 16000 av SvD:s kanske 2.5 miljoner läsare.
Ingen kommentar om kärnpunkten, dvs med information/data om verkligheten (även i den form som SvD ger) kan jag få ett bättre förhandlingsläge.
Självklart hade du inte på egen hand fått in lika många kartpunkter, men du hade kunnat göra motsvarande på tex en fristående site, skapat momentum genom andra medier och fått en uppslutning minst lika stor. Det hade säkert tagit några extra veckor tidsmässigt.
Anser att informationen saknar värde i det här fallet. Det är en åsikt. Åtminstone inkomstuppgifter och belåningsgrad hade behövts för att datat skulle vara värdefullt.
Tanken har inte slagit mig att göra en sådan karta och jag har inte gjort det och kommer inte göra det, så jag förstår inte din andra frågeställnings existens över huvud taget.
02:08, du missar att det går tvärt emot Cornucopias ideologi som i grund och botten går ut på att du skall sköta dig själv och låta andra sköta sitt. Så vill man nämligen ha det om man känner sig lite smartare än det stora flertalet.
Jämför med individuell löneförhandling, det fungerar på samma sätt. Om jag känner att jag har mycket att erbjuda arbetsgivaren, är värd en hög lön och dessutom tycker att jag är bra på att förhandla, ja då vill jag naturligtvis inte samarbeta med mina kollegor, utan hålla dem nere så jag kan få mer av kakan. Kommer någon med förslag om att vi skall vara öppna med våra löner och göra gemensam sak (vilket jag bedömt skulle förlora på), så kommer jag kalla det kollektivism, svaghet, inte kunna tänka själv, avundsjuka, jante, etc.
Bra, men du har fel.
Tror du verkligen själv att banken inte har koll på din belåningsgrad? Bankerna har automatiserade värderingsmodeller, de skickar inte en gubbe med monokel och plommonstop som värderar din lägenhet. De har också kreditupplysningsinformation på dig.
Om din bank beviljar lån med din uppgivna lön som ända underlag så skulle jag byta bank, de kommer få tillståndet att bedriva bankverksamhet indraget.
För övrigt ger inte en lägre belåningsgrad en högre rabattsats hos banken, i det närmaste tvärtom: har du låg belåning får du oftare lägre rabatt och om du har hög belåning får du en högre rabattsats
Tyvärr ser världen ut så här. Personligen tycker jag detta är helt åt skogen då bankerna verkar sakna grundkunskaperna om risk i förhållande till avkastning. Visst är det ju så att de tjänar mer ju mer de lånar ut, men att ge ytterliggare rabatt ju mer man lånar ut talar mot allt vett. Risken för inställda betlaningar för hushåll med över 85% belåning skulle jag säga är ganska hög om det börjar svaja rejält på bostads och arbetsmarknad, medans de med 50% belåning eller lägre är i det närmsta riskfritt i jämförelse. Dvs de klarar rejält fall på bostadsmarknaden och om de även skulle bli av med jobbet är ändå chansen stor att banken får igen sitt lån, vilket inte är fallet med högbelånade. Men finansmarknaderna har ju haft en närmast obefintlig riskpremie de senaste 20 åren så saker och ting fungerar ju inte så rationellt har det visat sig.
I grund och botten måste alla på finansmarknaderna lära sig och agera efter detta och faktiskt ta ansvar för vad man har på balansräkningen. Annars kommer vi även i fortsättningen få se bubblor, men det verkar iaf som utvecklingen för tillfället går åt rätt gåll iaf.
Det enda någon bank någonsin brytt sig om när jag tagit bolån är punkt 1 i din lista. Och då har jag ändå lyckats få en 2-årig ränta på 2.86%, utan att de ens känner till hur det ligger till med övriga punkter…
Precis, Cornu verkar ha någon överdriven tro på hur bankerna samlar in information inför kreditgivning.
Bankerna vet ju att privatpersoner med bostadslån i 99.9% av fallen kommer att betala ränta hela löptiden och att banken kommer att få tillbaka lånebeloppet vid något tillfälle i framtiden. Det är ju först när låntagaren dör och dödsboet inte har några medel och marknadsvärdet på panten/bostaden är lägre än bolånebeloppet som banken kan förlora pengar.
En annan anledning till varför de inte är intresserade av de andra uppgifterna är ju naturligtvis för att de vill ta så mycket betalt som möjligt för krediterna. Varför ska de då intressera sig för något som inte påverkar deras egna marginaler? Det är ju bara kundens rabatter som påverkas och det är ju inte banken intresserad av.
Cornucopia är väl egen företagare och då kanske bankerna är mer noga med inkomstuppgifter innan de beviljar lån? Så enligt hans egna erfarenheter kanske det stämmer.
Sist jag förhandlade om lån var 2002. Då frågade de om lön, om vi hade fått barn, var vi jobbade. De frågade inte om ekonomin i övrigt, men de tittade på vad vi hade hos den banken, vilket märktes på uttalanden som "jag ser här att …".
Vi fick 0.8% rabatt, men på den tiden var väl räntan på 5-årslån runt 7%.
Självklart. Banken utgår ifrån upplysningsdata i första hand. Tror ni seriöst att banken baserar sin kreditgivning på vad ni säger? "Aha, du är rik som ett troll säger du, jamendåså, här får du ett saftigt lån till janteränta, jag vet ju att du kommer betala.." Snillen spekulerar…
Just vad gäller inkomst så brukar bankerna utgå från uppgiven inkomst men denna verifieras mot senast taxerad inkomst så att avvikelsen inte är för stor.
resonemanget haltar lite, man får inte automatiskt mer rabatt på lånet om man redan har fonder, pensionssparande, kort etc hos banken. däremot kan man få mer rabatt om man köper fler produkter av denna typ av banken och därigenom matar banken med ytterligare avgifter. många BLT betalar alltså dyrt för sin rabatt…
Ja, precis. T ex "ja, vi kan erbjuda dig 0.2% i rabatt men då vill vi att du flyttar allt ditt privata pensionssparande och tjänstepensionssparande till oss samt börjar pensionsspara 1000:- SEK i månaden".
Annat: "Javisst, om du även flyttar ditt lönekonto till oss (med allt vad det innebär i transaktionsintäkter för deras del), vi erbjuder bra rabatter om du blir Specialkund hos oss, vilket innebär att du köper följande paket med tjänster: A, B, C. Har ni förresten något regelbundet sparande åt barnen?"
och bolånetorsken med fru som både är väluppfostrade bankkunder nappar lydigt på den personliga bankmannen flotta erbjudande och betalar tillsammans 24.000 kr / år i premier till banken för sina IPS och får en rabatt på kanske 4.000 kr / år på sitt tvåmiljonerslån
jag säger bara, jesus christ!!
Missunnsamhet och inte "missundsamhet".
Komma används som decimaltecken i svenskan.
Cornu lär väl inte snappa upp det, men kanske någon annan.
Intresseklubben antecknar
Jag tror att de flesta vet att man kan förhandla om räntan. Man kan förhandla om bundna räntor också, men du måste vara beredd på att lösa dem. Det kan ju iof också vara en del av förhandlingen. Passar det inte kan man alltid byta bank. Det finns ju en del banker och bolåneinstitut att välja på…
Svensken gick från bidragstagare under sossarna till låneberoende under socialmoderaterna. Aldrig kan svensken bli självständig, utan fortsätter att likt fågelungar gapa med näbben öppen för att bli matad.
När den svenska lånebubblan smäller kommer vi vara värre ute än Irland, för svensken är tafatt utan förmåga att ta egna initiativ. Ett patetiskt folk som jag som svensk föraktar mer och mer.
Kanske det
Tycker ändå att Havamal hade rätt
" Ingen är så bra att till allt han passar
Ingen så usel att till inget han duger…
Ej översatt till nusvenska
Hin etc, ni vet!
Glad Påsk på eder alla!
Skepparen
Socialism är inte lika med avundsjuka – billigt svepande. Det finns fortfarande äldre svenska medborgare som kanske kan berätta lite om varför det fanns en lång period i västvärldens historia då socialism var lika med hopp hos många arbetande INDIVIDER.
Svenskar och många andra västländers innevånare har helt riktigt blivit bortskämda med att staten tillsammans med fackföreningar garanterar både social och i någon mån ekonomisk "rättvisa". Senare generationer har svårt att leva sig in i vikten av facklig kamp t.ex. Det som eldade upp människor för har försvunnit, kampen behövs inte på samma sätt längre. Vi har det bra.
Men nu har returen påbörjats. Globalisering av ekonomin tillsammans med lättnader vad gäller regler runt beskattning och kapital flytt gör att vi som nation sakta blir mindre rika, åtminstone relativt dom tidigare fattiga nationerna.
Om denna utveckling fortsätter och det tror jag den kommer göra, så får vi nog börja släppa lite på vårt individ tänk och satsa på dig själv ideal. För när det blir fattigt kommer man inte långt med det.
Förstår inte alla muppar här som tycker att det är det är roligt när någon får betala hög ränta. Ingen vill väl betala mer än nödvändigt, eller tycker ni att det är roligt när banker gör miljardvinster på sina kunder. Tycker ni samtidigt att det är ok att en liter mjölk kostar 100 kr, så Ica handlaren kan få en extra fet lön? Jag tror att de flesta klarar sina räntor utan större problem, men irriterar sig över bankens girighet. Om jag inte kommer ihåg fel så tjänade storbankerna bortåt 120 miljarder de senaste tre åren.
Nä, kanske inte men å andra sidan verkar du inte förstå korrelationen mellan risk och premie. Så det är väl lönlöst i ditt fall då.
mupp? jag vill ju ha bra ränta på mina sparpengar…
10:12, köp du din mjölk för 100 spänn litern. Eller varför inte 1000kr, en jämn och fin siffra. Det är alltid någon i änden som gör en fet vinst, och det är ok. Nej, vi säger 2000 kr
Jag är aktieägare, jag vill att bankerna ska ÖKA sina marginaler.
Ja vad bra, kanske din bror eller rent av dina föräldrar lånar pengar i den bank du äger aktier i. Det är ju jättebra att de får vara med och betala din aktieutdelning. Det måste kännas jättebra för dig.
Men bostadspriserna, DET är bra det att de stiger. Så dina barn blir tvungna att bli skuldslavar precis som du, lr? Bara du får låna billigt så är allt annat skitsamma. Låter så…
Är ingen skuldslav, och har inget behov av att tjäna massa pengar på ett boende. Men du verkar vara en girig människa som rentav säljer din egen mor, bara någon betalar tillräckligt bra. Du har nog missat vad livet går ut på och det är bara att beklaga. Jag tror du vaknar upp när du är 80 år och inser att du har en stor hög pengar på ett bankkonto, till stor del finansierat av din egen familj. Det måste kännas tryggt.
Är det inte girighet att vilja ha något i princip gratis (lån)? När det är de som slitit ihop sina besparingar som får betala i form av negativ realavkastning, alternativt vara tvungna att spela på börscasinot för att överhuvudtaget hålla jämt tempo med inflationen. Ju mer "gratis" något blir desto mer krediter allokeras till tillgångsslag som gynnas av "gratis" krediter. Men som sagt, brottas aldrig med en gris. Grisen gillar det och du blir bara skitig. Eftersom du verkar lite trög vill tilläggas att grisen i analogin är du.
Muppen är den som efterfrågar den planekonomi vi faktiskt har, den bolåneknarkande ekonomi som fört västvärlden till skuldkris med massarbetslöshet och förintade pensioner.
Försök vinna lite insikt någon gång.
Bubblan I Norge, nyheter siste døgnet:
Så mye kan du låne
https://www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=10049640
Lite tilbud presser storbypriser:
Bonanza-tilstander i boligmarkedet
https://www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=10049708
Ugland pøser milliarder inn i eiendom
http://www.hegnar.no/eiendom/article688030.ece
Her kan du gjøre et feriebolig-kupp
http://e24.no/eiendom/her-kan-du-gjoere-et-boligkupp/20179711
UK: Take cover! The housing market is heading for a bloody and protracted crash
Read more: http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2124941/UK-house-prices-Market-heading-crash.html#ixzz1rA5Wi4tk
"In the decade from 1997, house prices trebled. They didn’t treble because British houses had suddenly trebled in size, or because people had become three times richer, or even because inflation had skyrocketed. They trebled because banks made it easy to borrow, easy to bid up the prices. That was all."
En obehaglig sanning.