Alliansregimen med statsminister Anders Borg i spetsen presenterade idag åtgärder i samband med vårbudgeten (Schibsted/SvD) för att blåsa liv i bostadsbubblan och få svenskarna att skuldsätta sig ännu mer för billiga snabbproducerade fuskbyggen, specifikt bostadsrätter.
Man skall nu få dra av 40 000:- SEK för uthyrning av bostaden och bostadsrättsföreningarna skall inte få säga nej till den som vill hyra ut sin bostad. Det innebär bland annat att man t ex kan hyra ut sin bostadsrätt i Östermalm till Socialkontoret eller Migrationsverket utan att föreningen får hindra dig. Kort sagt bra för integrationen.
Bostadsrätter skall också få hyras ut till full täckning av både medlemsavgifter och kapitalkostnader och om man inte är fullbelånad skall man få ta ut hyra som om man vore belånad. Det skall inte heller gå att överklaga sk ockerhyror i efterhand. Kort sagt öppnar man för spekulationsköp för andrahandsuthyrning (eng buy-to-let). Speciellt att hyra ut centrala lägenheter till socialen eller Migrationsverket bör bli mycket lukrativt.
Dessutom skall fastighetsskattenavgifterna för (nybyggda?) flerbostadshus sänkas till 0.3% från nuvarande 0.4%. Detta innebär alltså lägre medlemsavgifter för klubbmedlemmarna och skall minska skatteintäkterna med 630 miljoner kronor.
Eftersom svensken bara fokuserar på månadskostnaden och inte på storleken på sina skulder innebär sänkta medlemsavgifter på 630 MSEK att man till rådande 2-årsränta på 3.90% (Swedbank) och 30% avdrag för ränteutgifter kan öka sin skuldsättning med 630/(0.039*0.7)=23 miljarder. Dessa 23 miljarder är alltså hur mycket byggföretag som JM, Peab, Skanska mfl kan höja priserna på nybyggda bostadsrättlägenheter och det blir alltså en stimulans rakt ner i bonusdiarnas och aktieägarnas fickor. Vilket förstås ökar incitamenten för ökat byggande.
Men en kommande buy-to-let-hysteri lär vara det som drar upp bostadspriserna mest. Speciellt för den som har likvider och nu kan köpa lägenheter i centrala stan för att sedan hyra ut till mycket bra ränta, dessutom med 40 000:- i skattefri inkomst. Istället för några procent på banken, med skatt från första kronan, så kanske man kan få 4-5% och 40 000:- skattefritt (dvs skattefrihet för en investering på 800 000 – 1 MSEK om man köper en lägenhet för pengarna) om man köper en lägenhet och hyr ut istället. Lyckas man dessutom få påskrivet för ockerhyra eller för uthyrning till företag eller organisationer likt socialen eller Migrationsverket, så är det bara att skratta hela vägen till banken då möjligheten att överklaga alltså försvinner. Detta innebär de facto att marknadshyror införs på andrahandsmarknaden.
Regimen hoppas att 20 000 lägenheter skall köpas enligt devisen buy-to-let eller som man formulerar det “20 000 lägenheter skall hyras ut”.
Detta är alltså ett första steg som visar vägen. Alliansregimen kommer göra vad de kan för att pumpa upp bostadspriserna, speciellt i storstäderna. Villaägare får inga avgiftssänkningar, men antagligen sparar man det stora bubbelstimulanserna reformkrutet till valet.
Diverse partsinlagor är förstås kritiska respektive gör stående ovationer. Men ingen kritiker bryr sig om att priser och skuldsättning kommer drivas vidare uppåt.
Ett alternativt utfall är en krasch i bostadsrättspriserna när folk upptäcker att grannen kanske hyr ut till socialen, när man lånat mångmiljonbelopp för att få det “lugnt och tryggt”. Det kan också slå väldigt olika mellan olika föreningar, beroende på vad det blir för hyresgäster och i vilken omfattning. Bostadsrättsägare som är oroliga skall kanske fundera på om de skall sälja nu eller efter grannen börjat hyra ut. Men vart flytta? Gated communities kommer ju exempelvis inte fungera när man inte kan hindra folk från att hyra ut.
141 kommentarer
Enligt mig är detta det första vettiga på länge för bostadsmarknaden. Ett förslag som ökar rörligheten och utbudet.
Att öka utbudet innebär att priser går ner.
GIvetvis är det det första vettiga på länge, då det inte ens skett något ovettigt i 6 års tid. Man har ju bara suttit med armarna i kors och hoppats att någon annan ska ha löst problemet sedan 2006.
Nu kan jag belåna mig, köpa den där ettan till sonen, hyra ut i 16 år och sen ge honom lägenheten. Tröskeln för att ta det där lånet sänktes verkligen. Däremot, som medlem i brf känns det mindre bra…
Precis. Fast timingen är kanske lite dålig prismässigt. Bostadsmarknaden kommer krascha inom 16 år. Vänta säg 4 år och hyr ut den i 12 år istället. Så kanske du kan köpa två lägenheter…
Inte om priserna går ner, desperata människor är de som tvingas hosta upp mycket pengar. Om alternativen ökar så backar man när priserna skenar
Bostadssituationen är så kaotisk att folk tvingas till enorma risker för att komma in, kaotisk är den för att utbudet inte finns där. Gamla som sitter på jättebostäder kan nu lättare att göra en hacka genom att flytta till mindre och hyra ut.
Är det någon som vet om det går att utkontaktera en bostad till Migrationsverket eller socialen? Kanske ett 10-årskontrakt parat med ett 10-årigt lån kan ge en fri lägenhet?
Haha, månadens citat:
"Bostadsmarknaden kommer krascha inom 16 år."
Det blir förstås ännu svårare för någon att få en egen bostad. Var det inte de borgerliga partierna som tyckte det var så viktigt att folk skulle kunna äga sina egna bostäder? Så blir det förstås inte med en ökad mängd buy-to-let.
Jag håller med 06:57. Det här verkar vara ett steg i rätt riktning att städa upp i andrahandsmarknaden efter många år av svarta kontrakt, dålig rörlighet bland förstahandskontrakten samt planenliga hyror.
/Jonas
Vill man städa upp i andrahandsmarknaden borde man ju börja med att rensa upp i svarthandeln med förstahandskontrakt. I dagsläget är det ju hur lätt som helst att mygla med kontrakt.
Svartköp av hyresrätter är ett oskick, men väldigt utbrett. Eller hur, Alexandra Pascalidou.
Öh svartkontrakt? så säger man att det inte finns någon korruption i sverige.
Välkommen till verkligheten. Marknaden för svartkontrakt är stor, åtminstone i Stockholm. Mycket mygel med lägenhetsbyten också. Alla vet om det, politikerna vågar/vill inte göra något åt det.
Allt detta "bidragande" har gått för långt, man kan tro att vi är en del av Sovjet, kanske är det Sverige(och möjligtvis Norge)som är det riktiga Sovjet./ Mörka moln
I Ryssland har de ett talesätt: "Sverige är det enda land som lyckats med kommunismen, som det var tänkt". Detta har jag fått berättat av 1 ryss och bekräftat av 2 andra.
Perfekt
Touché!
Självfallet bör också de som har hyresrätt få hyra ut i andra hand som de vill, om det skall vara på det här viset.
Måste gälla även för hyresrätter
Självfallet bör också de som har hyresrätt få hyra ut i andra hand som de vill, om det skall vara på det här viset. Allt annat är oacceptabelt. Varför skall bostadsrättsföreningar ha mindre att säga till om än privata hyresvärdar?
(Min kommentar är nu högst rankad bland de 275 kommentarerna till Dagens Industris artikel i ämnet)
Hyra ut en hyresrätt? Varför då? Då behöver ni som bor i hyresrätten ingen lägenhet.
Tyvärr tror jag att du försöker förklara en självklarhetför en ixxxt!
Hyra ut en bostadsrätt? Varför då? Då behöver ni som bor i bostadsrätten ingen lägenhet.
12:21, därför att om du bor i Stockholm så släpper du aldrig ett förstahandskontrakt även om du köper hus eller lägenhet eller flyttar ihop med någon i en annan hyresrätt. Du håller i kontraktet och hyr ut i andrahand. Naturligtvis inte tillåtet men oerhört utbrett.
Att hyra ut i andra hand är bara meningsfullt om man själv hyr under marknadspris. Har man marknadshyror så kommer det inte finnas någon vits att sitta på en lägenhet och hyra ut den i andra hand.
Även med marknadshyror kan det vara svårt att få fatt på en lika trevlig lägenhet som den man har utan att köa i många år om man inte har infernaliskt mycket pengar. Förhållanden kan ta slut snabbt (fråga Reinfeldt) och då måste man ha något i reserv. Andrahandskontrakt kan tvinga en att flytta hela tiden, vilket kan bli jäkligt eländigt.
Med marknadshyror kommer den som har förstahandskontrakt betala i hyra det han får när han hyr ut i andra hand (eller till och med mer eftersom man med förstahandskontrakt inte behöver flytta hela tiden som du säger). Till detta tillkommer en del risker för innehavaren för förstahandskontraktet.
Detta gör att man isf inte sitter på sitt förstahandskontrakt bara för att hyra ut i andra hand.
Vid marknadshyror ökar hyran ifall det råder brist och allteftersom hyran ökar försvinner bristen – obarmhärtigt men effektivt.
Är du verkligen säker på att effekten blir just detta?
Ökat utbud att hyra borde väl minska trycket på att folk måste köpa?
Men många med mycket pengar kommer ju samtidigt att köpa för att hyra ut dyrt med syfte att tjäna pengar
Varför skulle folk göra det i en nedåt gående marknad?
skulle du??
Ett alternativ är väl att marknaden för bostadsrätter torkar upp helt i och med att ingen vill sälja på just en nedåtgående marknad när man kan hyra ut istället. Framförallt inte när man kan hyra ut sin egen lägenhet och hyra en annan i väntan på bättre tider. Kan bli rejäl inavel.
Så jag ska betala en större del av offentliga utgifterna medans bostadsspekulanterna ska betala mindre? Vi ska alltså få starkare incentiv att öka kreditbubblans storlek? Vi ska, i sann kissa i brallan-anda, lätta lite, lite grann på storstädernas hyrestryck för att i samma drag pumpa upp BRF-priserna ännu mer?
Man kan argumentera att Alliansens har en svår situation men det lägger ju grunden för en sjuhelvets smäll i framtiden. Detta slutar inte bra…
Det här kan bli riktigt sunkigt för de som bor i bostadsrätt. Vi bodde tidigare i bostadsrätt i Stockholms innerstad och i föreningen förekom det en hel del andrahandsuthyrning och utlåning av s.k. övernattningslägenheter. Resultatet var en vidrig boendemiljö med ständiga fester, spring i fastigheten etc. Hade turen att få en nybyggd hyresrätt för ett par år sedan så att vi kunde flytta därifrån.
Under de två åren vi bott i hyresrätten har det varit 1(!) enda fest som vi blivit störda av. Då ringde vi störningsjouren och det blev tyst inom en timme.
Första spiken i kistan på BR som ägandeform?
Bra lägenheter på bra lägen är värda pengarna. Man får vad man betalar för.
Det är en tidlös lag du har hittat här förstår jag? Svarta tulpaner är alltid värda pengarna, typ. Man får vad man betalar för. Intelligent!
Trevlig granne du är då, en fest och du ringer störningsjouren…
Är du dum eller bara en rejält tråkig och grinig människa?
Folk försöker alltid få det dom inte har råd med. Men det finns inga luncher som är gratis. Inse verkligheten. Håller med att man får vad man betalar för. Så är det alltid.
Ser inget negativt i att delvis avskaffa den DDR-liknande hyresregleringen. I och för sig avregleras bara 2:a handsuthyrningsmarknaden, och inte hela hyresmarknaden.
Eller hur. Oskäliga hyror FTW!
När är det tänkt att dessa förslag ska sättas in?
Hur pass mycket lättare kommer det att bli att hyra i andra hand jämfört med nu (har dålig koll på hur det fungerar i dagsläget)?
Hur pass stor kommer prisskillnaden i hyra att kunna bli jämfört med idag?
Gå in på hemnet, hitta en lägenhet motsvarande vad du skulle vara intresserad av att hyra. Räkna ut bostadskostnaden för maximalt lån och där har du en _indikation_ på vad hyran kommer bli.
Oj vilken revolution! Man petar i några tiondels procentenheter och ändrar lite i beskattningen. 😉
Dock bra att man ger tillbaka mer av makten till ägaren (där den borde varit från början).
Tycker det är en väldigt förvaltande regering vi har. Inga nysatsningar alls. Man pillar lite på någon promille i skatterna och försöker lansera det som en nysatsning.
För småföretagare har man gjort, wait for it: Ingenting!
/ Lowrisk
Ägaren? Banken alltså?
Hyr du ut till någon som stör de andra boende så har Brf rätt att vräka dig. Så det kan mycket väl sluta med tvångsförsäljning och för övrigt så äger du inte lägenheten.
Du äger en andel i en förening som äger en fastighet.
Man kan fundera på om det blir svårare att få representanter i Bostadsrättsföreningens styrelse när få eller ingen av de som äger lägenheterna längre bor i huset.
Samt hur lätt det blir för styrelsen att få tillgång till lägenheten ex vid ommålningar av fönster och andra reparationer etc.
Det lär bli ganska tomt också på den årliga "städdagen" i föreningen.
Dessutom lär nog också skadegörelsen etc öka. Mao hyresrättskänsla även i Brf föreningar framöver.
Den som hyr ut kan ju också i princip köra "hotellverksamhet" och ta betalt per natt eller per timme av hyresgästerna. Det kan nog leda till en del intressanta hyresgäster. 🙂
Varför ska alla motståndare dra det till det yttersta. Alla kommer ju inte hyra sina lägenheter, de flesta får man väl ändå tro att de köpt för att bo i?
När man satsat så stora belopp är det väl rimligt att man har lite mer att säga till om. Alla bör inte längre i hyreslägenheter.
När man satsat så stora belopp är det väl rimligt att man har lite mer att säga till om vad ens grannar har för sig.
Det finns redan ägarlägenheter då ägaren kan hyra ut sin lägenhet, men tydligen vill inte ens borgarpacket bo i dylika upplåtelseformer.
Alliansens ensidighet tilltar, skäms de inte ens längre?
Varför skulle man hyra någons br och betala dennes räntor när man lika gärna kan köpa lägenheten själv och betala sina egna lån? Jag ser inte att detta kommer underlätta rörligheten för vanligt folk. Företag får loss lägenheter för specialister som man tar hit och betalar uppehälle för. I gengäld får medelklassen belåna sina lägenheter mer och arbetarna kommer när marknadshyror införs få se sina hyror gå i taket. Jag har svårt att se några vinnare här som är fysiska personer.
Därför att man inte har råd med kontantinsatsen? Eller helt enkelt p g a att man vill ha den flexibilitet det innebär att hyra.
har man inte råd att spara ihop till kontantinsatsen så har man inte råd att hyra lägenheten för ett sådant pris.
Därför att man inte vill ta den finansiella risken för ett boprisfall?
"har man inte råd att spara ihop till kontantinsatsen så har man inte råd att hyra lägenheten för ett sådant pris."
Men man måste ju bo någonstans under tiden som man sparar ihop till kontantinsatsen…
Plus som Anonym ovan sa, man kanske inte vill ta risken. Eller så planerar man bara att bo en kortare tid och vill inte göra sig besväret att köpa. Eller så har man precis flyttat någonstans och vill hyra i början för att lära känna stan och sen köpa. Finns massor av anledningar till att hyra.
Låter svinbra. Andrahandsmarknaden idag är i princip en svinjobbig svartmarknad p.g.a. orealistiska regelverk. Med den här lagstiftningen så finns det hopp för mig att få ett vitt andrahandskontrakt. Dyrare säkert, men det struntar jag faktiskt i – jag vill ha en trygg existens.
Kollade min BRFs stadgar när jag såg det där. Står (lyckligtvis) uttryckligen i stadgarna att andrahandsuthyrning måste godkännas av styrelsen. Stadgarna måste väl rimligen gå först iom att det är en ekonomisk förening? Eller hur ser förslaget ut – tänker de sig att inskränka avtalsfriheten så den typen av stadgebestämmelser inte kan göras gällande?
Finns massvis med saker där avtalsfriheten är begränsad redan idag, så ja, lagen kan köra över stadgarna.
Om den formuleras korrekt, lagen alltså.
Vore ju j-la märkligt. Är ju inte direkt så att en hyresrätt kan hyras ut i andra hand hur som helst utan fastighetsägarens ok (nu ser väl bostadsrättslagen och hyreslagen ungefär likadan ut där). Känns orimligt att en BRF skulle tvingas att alltid ok:a det. Men samtidigt så ska man väl aldrig upphöras att förvånas av bristen på respekt för privat egendom…
@ Anonym Apr 12, 2012 08:09 AM
Den formulering ni har i era stadgar har förmodligen de flesta Brf
Den ingår i Bolagsverkets mall för stadgar till Brf
Om jag förstått förslaget Alliansen slipar på rätt, är intentionen att lagen ska köra över dessa formuleringar i stadgarna
Annars kommer ju inte många att kunna hyra ut – i alla fall inte de som bor i Brf med engagerad styrelse och engagerade medlemmar…
Jo, när jag läste din artikel trodde jag att du överdrev, Cornu. Men SVD-artikeln verkar stöda ditt påstående att regeringen vill inskränka bostadsrättsföreningarnas rätt att kontrollera andrahandsuthyrningen.
Det står förstås varje förening fritt att tillåta andrahandsuthyrning. Det borde vara lätt att inse att om en bostadsrättsförening väljer att begränsa medlemmarnas möjlighet att hyra ut finns det goda skäl. Medlemmarna förlorar förstås ekonomiskt på att inte kunna hyra ut, men vinsten ligger i stabilitet, låga driftskostnader och trygghet. Notera att idag är det medlemmarna själva som beslutar om hur det ska fungera i en förening. Regeringen vill ta ifrån medlemmarna den rätten.
Jag har röstat borgeligt sen jag fick rösträtt, men om alliansen genomför detta förslag kommer jag inte att rösta på alliansen nästa val.
kh
Helt i linje med politiken. Överför risken på den enskilde och minska statens inblandning.
Bra för skattebetalarna!
Som du skriver så ger det fantastiska investeringsmöjligheter för kapitalstarka. Men det allra "bästa" är att en BR köpare nu ges en implicit prisrisksförsäkring. D.v.s. skulle priserna falla rejält så kan du flytta till en billig HR ute i skogen och täcka upp förlusten och mer därtill genom att hyra ut och använda vinsten till att amortera ner motsvarande förlust.
Om 5 år har har marknaden förhoppningsvis vänt upp igen. Och har den inte gjort det så är det bara att flytta in igen, vänta ut den 2 åriga karantänen och sedan köra en ny 5 års period. Har inte marknaden vänt så har du iaf täckt upp förlusten i hyresintäkter.
Många kanske inte gör detta i praktiken. Men bara vetskapen om att man "aldrig behöver sälja med förlust" kommer ge marknaden en rejäl boost.
De riktigt företagssamma kan bygga upp en liten hyresverksamhet med en "stock" med BR:ar som man hyr ut. Framförallt på små lägenheter blir det ett mycket attraktivt investeringsalternativ.
Slutligen kommer de sista HR "fence sitters" kasta in handduken och köpa en BR nu när det blir glasklart att marknadshyror i praktiken genomförs bakvägen.
När väl det här förslaget är på plats så blir det lätt att säga "är det rimligt att det ska finnas ett litet bestånd bruksvärdeshyresrätter som har billigare hyra än omkringliggande lägenheter". Och så har man marknadshyror på plats utan större kontrovers.
/Realisten
"De riktigt företagssamma kan bygga upp en liten hyresverksamhet med en "stock" med BR:ar som man hyr ut. Framförallt på små lägenheter blir det ett mycket attraktivt investeringsalternativ."
Mycket vanligt i England.
Exakt. Det lär inte slarvas med andrahandshyresgästerna heller eftersom ägaren är ansvarig inför styrelsen och ytterst riskerar att få sin BR tvångsförsåld om hyresgästen missköter sig grovt.
Inte om man spelar "rasistkortet" och anmäler föreningen för diskriminering.
Hehehe. Tror nog på Migrationsverket som kund, kanske kan få några ensamstående barn som hyresgäster. Tvärkört att vräka de små änglarna.
Realisten, kan du inte ringa till spanjorer, danskar, irländare, amerikaner, ungrare m.fl. och delge dem din fantastiska upptäckt i hur de bara behöver flytta och vänta ut nedgången. Där har det varit möjligt att spekulera och hyra ut sina lägenheter fritt. När banken knackar på för att begära in säkerheter för att du hamnat i negative equity, kommer de nog hitta var din brevlåda bor, oavsett!
hur är det med reglerna att man bara får äga en bostadsrätt då? kan ju inte spekulera så mkt om man bara har en. tänker jag fel?
Finns ingen sådan regel. I Teorin kan du köpa på dig så många som du kan få kredit för. Det fina är att om uthyrningsmöjligheterna är goda så kan du räkna in hyresintäkterna i din låneansökan. På precis samma vis som ett riktigt fastighetsbolag skulle göra.
p.g.a. 5 års regeln så måste du dock sälja av ditt bestånd senast var 5e år.
Men varför vänta så länge? Varför inte rulla hela ditt fastighetsbestånd , säg vart 3e år. Du behöver aldrig bo i lägenheterna. Det enda du måste tänka på är att ifall du rullar vid en prisbotten så måste du ha cash nog att putta in vid köpdelen av rullningen.
Så länge du köper i en tätort så kommer du *aldrig* ha problem att få in hyresgäster. Dina hyresintäkter kan du sedan använda för att finansiera ditt verkliga boende.
Möjligheterna kommar vara oändliga för den verkligen bestämmer sig att kapitalisera på det här.
Man måste vara en komplett idiot(eller mindre bemedlad) för att välja att bo kvar i HR efter detta.
/Realisten
Eller så vill man inte bo bland alla drägg som kommer hyra i andra hand och kommer ha fest flera gånger i veckan?
Sen är man en komplett idiot om man tror att detta kommer ge för evigt stigande BR-priser, man har redan buy-to-let i London och där sprack bubblan ändå.
Skulle vilja se den bank som glatt lånar ut till någon som räknar in hyresintäkterna i en låneansökan, de väljer nog att säga nej pga risken. Dessutom är väl förslaget att man får ta ut en summa som täcker räntekostnader och avgift och inte göra någon vinst på uthyrningen.
Tror man att detta kommer leda till spekulationsköpande, vilket jag inte är övertygad om, så är det ju smart att köpa BR och sälja. Dock inte att köpa för att bo, för när nästa kris kommer så kommer ju inte bara bolånebubblan spricka, allt spekulationskapital kommer fly också, då är det fritt fall.
Realisten verkar vara en sann BLT om man läser mellan raderna. Det mest troliga är att det här kommer få lika stor effekt på bostadsmarknaden som när möjligheten till ägarlägenheter infördes. Alla mäklare höll på att kissa på sig av upphetsning (lite som Realisten i detta fallet), men det blev en tummetott.
09:52 – brittiska banker erbjuder särskilda buy-to-let lån, så det är inte alls orimligt att även svenska banker skulle kunna tänka sig att erbjuda en sådan produkt.
Vill tipsa om Bengt Hanssons inlägg i DI.
Staten och kommunerna kommer bli populära hyresgäster, de gnäller inte på hyran. Hörde av en som är inblandad i utslussningsboende för fd fängelsekunder, mycket lönsamt, likt migrationsverkets klienter.
Detta kommer röra om i bägaren rejält, BLTs kommer nog sätta skrattet i halsen i slutändan.
AnonymApr 12, 2012 08:31 AM
Kan nog bli så som du skriver. Men jag tycker att detta förslag även bör gälla hyresrätter från start om man menar allvar med öka flexibiliteten. Angående hyresgäster så som kommuner mm, så kommer säkerligen förlaget justeras på något sätt så att detta inte blir möjligt (eller man medvetet inför kryphål för att förhindra detta), vänta och se bara.
Personligen så tycker jag att hyresrätter bör fortsätta finnas, jag menar alla är inte så sugna på att hoppa på BLT-racet av mer förutseende skäl eller ekonomiska.
Så nu skall alltså de kapitalstarka kunna begära exploateringshyror av de bostadslösa. Ja, det var ju en fräsch nyhet för alla de som står i bostadskö.
Att göra politiska reformer som ökar byggandet av prisbilliga bostäder var väl inte att vänta från en regering som denna.
Personligen tror jag att detta till stor del handlar om att förebereda införandet av marknadshyror för hyresrätter. Det råder något som liknar en besatt upptagenhet hos borgerligheten över att inte allt, precis allt, i samhället skall styras av den enskildes tillgång till pengar.
Om de bostadslösa har råd att betala exploateringshyror kan de lika gärna köpa en bostad istället.
Nej, de har nämligen inte råd med kontantinsatsen. Och medan de betalar exploateringshyror så kommer de heller inte klara av att spara ihop till någon insats heller, vilket gör att de för evigt sitter fast med höga hyror.
Man vill kyla av bostadsmarknaden så man inför bolånetak på 85% men man vill stimulera bostadsmarknaden så man vill underlätta köp för uthyrning. Märklig logik. Det enda gemensamma med förslagen är att man ger förmögenhet mer marknadskraft än inkomst. Det ska löna sig att arbeta i Sverige. Eller hur var det nu. Det här är jävligt snurrigt, jag tror Moderaterna har tappat greppet…
Medhåll. Antingen är alliansen fullständigt förvirrad eller så är det bara deras retorik som är alldeles inkoherent med sig själv och/eller med vad man faktiskt strävar efter.
Man har pratat om att "Det skall löna sig att arbeta" och att "Folk skall äga sina egna bostäder" men politiken handlar uppenbarligen om att man skall få bra inkomster på att hyra ut bostäder åt folk. Hur förenligt är det med retoriken man använder sig av?
I den översyn som ligger till grund för regeringens förslag finns det svar på funderingar kring detta.
"Översyn av beskattningen av hyresrätter och vissa andra boendeformer" Finansdepartementet
http://www.sweden.gov.se/download/c7e86ca4.pdf?major=1&minor=190450&cn=attachmentPublDuplicator_0_attachment
Det finns en sak att tänka på. Skuldsättning kan faktiskt minska om bankerna är lika restriktiva med bostadsutlåning som idag. Dagens bostadslån är utformad för just boende och inte buy-to-let. Det är inte helt säker att banken kommer att låna ut för att en ska köpa sig flera lägenheter för att sedan hyra ut.
Om det skulle ske så lär de tar mer betalt vilket medför högre kostnader för den som vill hyra ut. Buy-to-let lån kan vara en bra affär för bankerna.
De som inte har lån blir vinnarna. De med redan höga lån kommer att förlora för att de konkurrerar mot de som kan köpa och får billigare lån.
Denna scenario kan mycket väl inträffa.
Mvh,
Patrik
Vi som inte har lån, och verkligen äger vårt boende, är alltid vinnarna. Inte minst moraliskt. Vi har jobbat hårt och betalat av våra skulder. Pengarna vi har på banken lånas ut till andra; med den låga räntan mest till fördel för dem.
Naturligtvis ska hyresrätterna vara kvar, alla har inte råd att köpa sin bostad. Till det kan man säga att vi har en idiotisk regering som fattar korkade och kortsiktiga beslut. Det här senaste beslutet är ytterligare ett.
Bra! Det kommer att hjälpa hyfsat många bostadsrättssägare att mjuklanda sin ekonomi vid problem samtidigt som det ger en vit hyresmarknad. Om folk spekulerar ovanpå detta hoppas jag de inser att spekulation innebär risk.
Anställingar på arbetsplatser idag är inte helt säkra, att sitta med en borätt och förlora sin anställning och hitta ett nytt arbete på annan ort kan ställa till det, det är inte alltid så lätt att omsätta borätten till pengar genast. Att få tillstånd att hyra ut borätten istället utan att bostadsrättsföreningen lägger sig i så kan folk få mer tid på sig att hitta en köpare genom att hyra ut den i andra hand och dessutom anstränga sin egna ekonomi mindre när man flyttar till annan ort.
Suck, så svenska staten har, genom att hålla låg ränta, varit med och drivit upp priserna till absurdum, och med ett bolånetak gjort att det är ytterst få unga under 25(30?) som har möjlighet att hosta upp det som behövs för en två, eller ens etta, i storstäderna. Efter det ger man de här möjligheterna till 50-60-70-talisterna med BR att klämma ur saftiga hyror av de unga som man precis har blåst på köpen. Fint, riktigt vackert våra föräldragenerationer har ordnat det för oss unga.
Glöm heller inte att det i många fall var hyresrätter som ni på olika sätt snikade till er genom ombildningar som i många fall var fulspel. Ni äcklar mig och det enda sköna är väl hur ni lyckas bränna era pensionspengar i finansspekulation i jakten på mer. Jag börjar bli riktigt trött på hur ni har styrt upp samhället.
Vi kommer knappast att komma och lira speciellt mycket schack med er på hemmen!
/hyffsat less ~25-åring
Roligt inlägg! Men precis så är det, tyvärr.
//En annan 25-åring
Word. Inget schack, inga promenader.
Haha! Skönt att se att det fortfarande finns ungdomar med skarpare intellekt än majoriteten medelmåttor till invånare i det här landet.
Bra skrivet. Är riktigt trött på många 40- och 50-talister som samtidigt har mage att gnälla över dagens ungdom.
/En till 25-åring
Välartikulerat, nickar och säger mmm…
Det handlar om de äldre besuttna idag, men… Samhället är en kropp och ett ekosystem. Utan muskler i ben eller armar så mår inte kroppen så bra.
Diskrimineringen av unga (armar och ben) på arbets- och bostadsmarknaden drabbar till slut det ruttna gamla huvudet. För det är de individer som lurar runt 50 som kommer att få smaka på det riktiga välfärds- och pensionsförfallet inom 10-15 år. Lugn och fin. Denna diskriminering kommer att slå mycket hårt mot "toppen".
/En 27-åring.
Ni får väl hitta på egna sätt att göra pengar era j..la parasiter
/En 69-åring
Jadu 40-talisterna har verkligen haft det gott förspänt.. Och nu har den generationen verkligen rullat snöbollen uppför backen och kan som grädden på moset nu kliva åt sidan genom att casha in ordentligt på bostadsbubblan. Baksmällan lämnas åt barnbarnen.
/En 27-åring och tvåbarnsfar
Ni som är lite yngre kan sluta gnälla. Det är väl för fan bara att jobba. Men räkna med att det tar tid att få ihop en förmögenhet. Men det går.
Den amerikanska drömmen är ganska död också i USA. Den är helt körd i det här landet redan på grund av att man i stort sett bara kan bli rik på bostadsaffärer och det var förra decenniet och tidigare. Nu är också den vägen stängd. Men de 5% vill alltid låtsas att de 95 % har någon chans. Eller så skiter de helt enkelt i de 95%. Tillhör du inte begåvningseliten så är du helt enkelt inte värd att tilltala. Du är till för att slava för de som föddes i en gynnsammare tid.
Visst är det så att de äldre generationerna trampar på er ungdomar på alla upptänkliga sätt.
Skillnaden på "ungdomar" och "äldre" är antalet arbetade timmar, erfarenhet och i viss mån kunskap. Ungdomarna ligger efter helt enkelt för att de inte har gjort jobbet än.
Så är det. Sluta gnäll!
Svenska ungdomar kommer rösta med fötterna till slut, men det förstår inte de kortsiktiga politikerna. Vilken tur att de då fyller på med idel raketforskare.
Jaja, nyanser är ju inte Cornus grej men det här var knappt ens normalbegåvat.
Om folk stoppar in en halv livslön i sitt boende, så vill de (och deras långivare) ha mer kontroll över det ekonomiska utfallet av den satsningen, inklusive möjligheten att kunna disponera över lägenheten. I den bemärkelsen så är det en utveckling mot ägarlägenhetsliknande förvaltning (som finns och fungerar i de flesta västländer). Bostadsrätten var ju ursprungligen en socialdemokratisk idé om att göra bostaden till något som inte skulle finnas på marknaden, man skulle helt enkelt ta över boendet och ta hyresvärdens marginaler själv. Problemet är att det förutsätter att man kan undvika alltför höga insatser (vilket HSB t.ex. gjorde genom ganska hög belåning i föreningarna och genom att gamla föreningar understödjer nyare). Det speglas inte minst i att Jordabalken kap 12 (aka Hyreslagen) behandlar bostadsrätter och hyresrätter närmast identiskt. Bostadsrättslagen var ett steg mot att skilja mellan de här formerna och det här blir ett steg till. Sedan kommer det effektivt att ta död kvarvarande hyresrätter i storstäderna (i landet utanför storstäderna där så där 5.5 miljoner människor bor finns redan marknadshyror).
Retorik om att socialen eller migrationsverket skulle hyra in sig är retorik (men Cornu behöver ju även klick från de som är besatta av i-ordet). Problemet är knappast spritt i de länder där ägarlägenheter förekommer. Dessutom hade kommunen förköpsrätt på borätter (liksom på mark) fram till 2006. Kommunen var definitionsmässigt inte begränsad när det gällde vem som skulle fått hyra sådana lägenheter i andra hand och fenomenet har varit helt marginellt. Betalar man inte marknadspris för borätter, lär man inte betala marknadspriser för hyror för socialfall eller flyktingar heller.
Vad gäller allehanda fantasifulla scenarier om prostitution: glöm det, det är en grund för vräkning/tvångsförsäljning av borätter idag och
kommer att förbli så.
Diskrimineringskortet lär inte fungera heller eftersom poängen är att man inte har besittningsskydd som hyresgäst och br-ägaren fortfarande är ansvarig.
Tillgång till lägenheter för reparationer: hört talas om huvudnycklar?
Det praktiska problem som är tydligt är att det blir svårare att få folk till styrelser för brf, svårt nog redan idag. Vad gäller städdagar och annat, utlejning eller att man köper sig fri från det.
Jag tror inte detta blir en fantastisk lösning på alla bostadsmarknadens problem, snabb urbanisering i kombination med litet byggande ger inga sådana lösningar. Fördelningseffekterna kommer att likna de engelska eller schweiziska, där en liten grupp äger en stor andel bostadsrätt.er
Den stadigt stigande bostadsstandarden för medelsvensson var även under den ganska höga tillväxtens 1960-1990 byggda på statliga subventioner som i sin tur hängde i hop med en starkt reglerad kapitalmarknad (kreditgivning), små eller obefintliga valutaflöden (dvs kapital i Sverige var inlåst i landet, AP-fonderna användes t.ex. för miljonprogrammet). Dessutom var det en tid av hög beskattning, generösa ränteavdrag, löneinflation och reallöneökningar. Det kommer inte tillbaka.
Men din insikt, vad rekommenderar du?
Om du inte var ironisk är väl slutsatsen följande: undvika billiga bostadsrättsområden (där kreti och pleti kan ha råd att hyra) eftersom man kan få in dem via andrahandsuthyrning, men däremot satsa på välbelägna lägenheter/våningar och hyra ut dem. Som hyresvärd har man ju också ett visst intresse av att hyresgästerna är bra, vilket minskar incitamenten att hyra ut till socialfall eller folk som sliter hårt på lägenheten. Det finns liksom en förklaring till varför sådana lägenheter finns i Fittja men är sällsynta hos privatvärdar i Årsta.
Nä, inte alls. Men det är alltid av intresse att höra infallsvinklar och lösningar på ev. risker med bostadsförslaget.
Något lär man sig alltid, även om du givetvis kan ha fel också.
Time will tell.
Jaha, det rent faktiska är korrekt, förklaringen kan diskuteras, prediktionen får man se. Man kanske ska lägga till att jag tror det framförallt stöttar mindre och centralt belägna lägenheter även om det säkert också gör företagsmarknaden för större lägenheter smidigare. En del av de tristare konsekvenserna kommer vid en krasch i mer marginella områden.
En halv livslön är förstås överdrivet, men 25% (räknat på nettoårslöner) är ju inte helt ovanligt i storstäderna. Att det är en indirekt avreglering av hyresmarknaden behöver man inte tveka om.
Effekterna på skuldsättningen, ja initialt lär de inte direkt minska men samtidigt så kan man inte ta hur stora bolån som helst eftersom man då ändå redan idag hamnar i segmentet för "kommersiella" fastighetskrediter. (Å andra sidan, lågbelånade kan förstås använda kreditutrymmet på sitt boende till fastighetsinvesteringar redan idag.) Jag tror alltså inte det är riktigt så självklart som Cornu att det leder till stigande skuldsättning, eller snarare, då måste bankerna ändra policies för fastighetskrediter. Vilket förstås kan hända.
Någon här nämnde att man kan köpa och sälja lägenheter vart 5 år, en annan variant är ju att den bara står tom vart 6 år och så börjar man om på nytt efter det, kostar visserligen uteblivna intäkter, men man slipper transaktionskostnaderna.
Finns väl ingen bostadsrättsförening som har kvar huvudnycklar?
För mig är detta framförallt en signal att inte köpa en bostadsrätt för annat än uthyrning i andra hand. Det kommer att bli mycket svårare att sköta föreningens ekonomi på ett bra och långsiktigt sätt eftersom det kommer att vara en del medlemmar som endast har lägenheten som investeringsobjekt. Uppfräschning av tvättstugor etc kommer inte att prioriteras eftersom detta inte kommer att gagna dessa investerare som får lägenheterna uthyrda ändå.
Man kan även tänka sig ett scenario där ett några personer med samma investeraragenda går samman och köper upp lägenheter i ett visst hus för att på så sätt kunna få majoritet i föreningen så att de kan påverka ekonomin hur de vill.
Tycka vad man vill om de gamla reglerna, men de fanns av en anledning.
Krösus Sork
"Uppfräschning av tvättstugor etc kommer inte att prioriteras eftersom detta inte kommer att gagna dessa investerare som får lägenheterna uthyrda ändå."
Stämmer nog rätt bra det, förutom att tvättstugor förmodligen på sikt kommer försvinna. Allmänutrymmen kommer inte få kosta något.
Skitsnack om höga bostadspriser. Ett par med bra löner, koll på sin ekonomi och inga extravaganser kan spara ihop 250 kSEK på ett år. Några års sparande och sedan kan de köpa en lägenhet var de vill.
Att sedan dessa två personer sedan väljer börsen och bostadslån istället för skuldfrihet är kanske bra, kanske dåligt. Med dagens låga ränta och ränteavdrag tror jag detta kan vara en bra väg.
Efter 6 års sparande utan semesterresor har de då fått ihop 1.5 mille, räcker knappt till en etta i byhålan götet.
Sluta yra, plz…
Räkna med att spara 10-15 år. Du måste ju kämpa lite. Jag fattar mig inte på folk som tror att de ska få allt på en gång; utan att jobba hårt och spara längre.
När ungdomarna kämpat nog för att få en vettig inkomst och en vettig bostad så är de för gamla för att skaffa barn. Vad skall man kämpa för? Vårat genomruttna samhälle som är på väg ner i pytten?
12:48, men efter 10-15 år har paret – om paret ens finns kvar – förmodligen barn och kan inte längre spara de där pengarna.
Om man inte kan spara är det bara att bo efter egen förmåga. Bo billigt, långt från stan. Bo i hyresrätt, gärna långt från stan. Var inte så jävla bortskämda. Visst kan vi hjälpa genom skatter, bostadsbidrag och annat så att folk kan bo. Men ingen ska behöva betala för att andra konstant lever över sina tillgångar.
Med två löner runt 40 kSEK, ingen bil och en tvårumslägenhet kan man leva ett bra liv och ändå spara 250 kSEK per år, dvs lite drygt 20 kSEK sparande i månaden och ungefär 20 kSEK att leva för i månaden. Alla som sitter med iPad, MacBook Air, billån, 3G-mobildataabonnemang, båtlån, charterresor etc och menar att det inte går borde ta och gå igenom sin ekonomi och fundera på vad konsumtionen egentligen ger. Jag håller med att man kan ifrågasätta vad folk lägger på sitt boende i månaden, men än mer tycker jag att man kan ifrågasätta vad folk lägger på hemelektronik, kabeltvkanaler och annat onödigt trams.
Jag tror framförallt att det finns möjligheter för någon som vill driva ett förvaltningsbolag. För min del hade jag gärna köpt för att hyra ut om rätt objekt dyker upp, men förutsättningen är att jag inte hade behövt beblanda mig med de som jag hyr ut till. Det handlar enbart om att jag inte vill riskera att åka på någon gnällspik som blir omöjlig att bli av med.
Förvaltningen kommer nog mäklerifirmorna erbjuda som extratjänst. De fixar köpet, finansieringen, inredning, uthyrning – du behöver inte ens besöka ditt investeringsobjekt om du inte vill.
Bästa sättet att garantera ett socialhygieniskt boende fritt från drägg är att köpa en hel jävla fastighet och göra den till en bostadsrätt, och sen hyra ut bostadsrätterna till garanterat fint folk.
Skulle det funka? Man blir som en privat hyresvärd utan krav att hyra ut via allmänna bostadskön.
OT. Spanien – "som att ordinera fasta för en anorektiker."
http://www.e24.se/analys/svarsmalt-spansk-diagnos_3367551.e24#xtor=AD-500-%5Be24%5D-%5B3367551%5D-%5Bbox%5D-%5Baftonbladet%5D-%5B%5D-%5B%5D
Hur länge tror ni det dröjer innan "5 års begränsingsregeln" ryker förresten ? Inom 10 år har vi fri uthyrning till marknadshyror utan begränsningar. Och det kommer byggas precis lika lite som det görs idag.
/Realisten
Känns mer som desperata önskemål från din sida än realistiska framtidsvisioner. Blir det lättare att hyra ut bostadsrätter känns det som ytterligare en faktor som kommer bidra till sjunkande priser, precis som det gjort i många andra länder. Det kommer inte längre vara lika attraktivt att köpa en bostadsrätt där många av ens grannar är tillfälligt boende och inte tar lika stort ansvar att upprätthålla standarden i föreningen.
Vilka länder tänker du på? Majoriteten av städer i andra länder har hyror som rusat ju mer man släppt på olika regleringar. Samtidigt så har man sett till att hålla byggandet obefintligt.
Samma sak kommer hända här. Politikerna här och där har egenintresse i detta. Ofta är de av medel/högre medelklass med bostadsrätter. Naivt att tro att de kommer göra något som gynnar andra än de själva…Nu låter jag säkert jäkligt gnällig men folk bör vakna. Hur fasiken kan man låtar hyresrätter gå över och bli bostadsrätter. Maken till resursförflyttning! Det är ju hyresrätter vi behöver, speciellt inne i storstäderna!
Media 2012- Keeping people stupid!
Igen ett superbra förslag från alliansen. Äger två kåkar som nu ska hyras ut. Har tidigare inte kännts lönt besväret. Detta sitter som smäck.
Kåkar fick du hyra ut även tidigare. Vet du inte det så är du väldigt bakom.
Kåken, den finns bara i fantasin, men den är fin…
Visst fick jag hyra ut tidigare, men tydligen haltar din läsförståelse då jag skrev att det inte kändes lönt besväret. Men kan jag få 40 000 per kåk skattefritt är det intressant med besväret att hyra ut. Det är bara i fantasin det är frid och fröjd med att hyra ut. Ofta mycket problem med det.
Dessutom har min son en bostadsrätt som kommer att hyras ut i fem, sex år. Det blir studier på annan ort.
Mycket bra gjort av regeringen.
Osäker på vem som har problem med läsförståelsen. När jag läser "kåk" så tolkar åtminstone inte jag det som en bostadsrätt. Och det är bostadrätter det handlar om här.
Intressat att folk inte verkar fatta att migrationsverkets pengar kommer från deras egna fickor. Die dumme schweden.
När bostadsmarknaden kraschat kommer staten göra om era bostadsrätter till hyresrätter igen. Själv har jag redan cashat in! Det kommer finnas gott om hyresrätter och gott om billiga bostadsrätter i innerstan.
Det är fortfarande en vansinning kvot mellan mediannettoinkomsten och priset på villor o bostadsrätter i storstäderna; även om man räknar in nyblivna läkare, jurister, ingenjörer m.fl akademikeryrken. Att köpa nu för att hyra ut funkar kanske bara till den 31/12-14. Sossarna kan genomföra retroaktiv lagstiftning tillbaka till den 1/1-15 även om lagberedningstiden skulle bli t.ex 6 månader.
EU
PS
När arbetslösheten blir tillräckligt hög hjälper inga trix – vare sig de kommer från vänster eller höger
Toppen! Kunde inte varit battre! Jag tillhor en av de manga svenskar (sakerligen mer an 20 000) som har en lagenhet jag egentligen inte behover pga. parbildning, omflyttning, etc. Marknadshyran pa den borde bli cirka 12 000kr i manaden. Det racker gott och val for att forsorja sig pa vart an i varlden man rakar befinna sig. Sweet deal! Mina stackars slaktingar som bott i lagenheten nastan gratis de senaste aren kan ju lugnt se sig som bostadslosa nar den har lagen gar igenom! Lyllo mig, en sandstrand i Karibien vantar!
Öh Cornucopia, du har stavat fel på: "lukrativt". Sista ordet, tredje stycket.
mvh Språkpolisen
"Bostadsmarknaden kommer krascha inom 16 år." Hahaha
Den skulle ju kraschat under 2011. Sedan skulle vi ju sett "Mäklarnas död". Hahaha
Hahahhoooo hahahah
Vi får väl hoppas att det finns hyresgäster nog till att fylla alla andrahands och svindyrt inköpta lägenheter.
Problemet brukar vara att när priset drar iväg uppåt 7000-10.000 kr/mån för en liten etta så reduceras antelt tänkbara spekulanter rejält.
Det räcker med en spekulant som är beredd att betala…
Ja, vill man släppa in vilket patrask som helst så.
Det är smärtsamt uppenbart att nästan ingen av de som kommenterar (eller Cornu själv) faktiskt har läst förslaget…
1. Du får bara hyra ut 1 eller 2 lägenheter (2 är iofs 1 för mycket…).
2. Bara 25% av lägenheterna i en förening får hyras ut.
3. Oklart om detta gäller, men det skulle vara lätt att hindra buy-to-let genom att kräva att 2 års karrens även gäller innan första uthyrningstillfället.
"Du"
Men hustrun?
Barnen?
Föräldrar etc.
Kan ju ägas av hela familjen.
Eller var för sig.
Skepparn
Till och med alliansen har nu insett att något nytt undre lager i pyramiden kommer inte att tillkomma i det här prisläget. Folk kommer inte debutera på bostadsrätt-marknaden i tillräcklig utsträckning för att hålla priserna uppe. Man väljer att agera innan den nuvarande lilla uppåtrekylen är över. Och att göra något reellt åt bristen på bostäder är opinionsmässigt och ideologistk omöjligt, det kostar och gör bara skadan ännu större för de som gått in sent och högbelånade och man vill värna om bolånekollektivet. Då återstår åtgärder som den här som kan mildra skadan för enskilda BLT genom genom att dela konstnaden med folk ur hyreskollektivet. Vi kommer få se mer av försök att få hyresmupparna på perongen att hjälpa till att betala för kalaset! Där finns många som kommer alldeles för billigt när krisen slår på bred front då de sitter med ganska låga hyror i helt ok bostäder. Det kommer inte alliansen acceptera när det står klart att de som belånat sig duktigt råkar illa ut. Vänta er krig!