Nouriel “Dr Doom” Roubini menar numera att oljepriset är det största hotet mot världsekonomin, så USA:s exploderande statskuld och skuldkrisen i Europa har flyttats ner till tredje och andra plats.
Detta framkommer i en omfattande och exklusiv intervju i Foreign Policy med Ian Bremmer och Dr Roubini. Att Roubini nu ser oljan som största hotet har förstås fått plats även i Dagens Industri, men det är bättre att gå till källan, dvs FP. Samtidigt baserar sig DI:s sensationsrubriker i princip på en enskild mening.
“So I would let other people assess the risk of a conflict, but confidently I see oil prices from here going higher, rather than lower. The one thing I worry about more than the eurozone is oil.”
Roubini gör även en korrekt analys av att Ryssland och rådande rysk politik, rent av politiska system (läs Putinistan), är helt beroende av dagens höga oljepriser. För Ryssland över hela samhället nödvändiga reformer uteblir så länge man förblir en bananrepublik som bara exporterar bananer (85% av exporten är råvaror, varav 75 procentenheter är energi. Något hårddraget är resten vapensystem.).
Vad Roubini annars ser är ägget oljepriset, men inte den äggläggande hönan – oljebrist och stagnerande global oljeproduktion som följer i spåren av att vi är på peak oil-platån just nu. Resultatet är förstås det samma även om Roubini använder oljepris som diagnosmetod. Sedan snurrar han in sig lite väl mycket i Iran-frågan. Hade det inte rått oljebrist hade eventuell konflikt eller risk för konflikt inte varit ett problem.
Det är förstås inte mindre rätt än att använda en febertermometer för att konstatera att någon är sjuk och bör stanna hemma från jobbet (ekonomin in i recession), utan att göra någon djupare analys om det är ett virus eller en bakterie som orsakar febern. Oljepriset är en god mätare på oljebrist. Problemet när man inte gör en djupare analys är att det hela kan sluta i en livshotande lunginflammation för världsekonomin, rent av kronisk sjukdom.
Lite för många liknelser i ett och samma inlägg där. Men det här är en blog, ingen svenskalektion.
FP-artikeln innehåller mycket annat läs- och tänkvärt.
11 kommentarer
Han är ekonom och då skall man ha måttliga förväntningar. Inte illa att han ser oljepriset som ett hot.
Nåja inga problem som inte 100 åriga obligationer kan råda bot på.
"… livshotande… rent av kronisk…"
Kul förstärkning.
Vad kom först – hönan eller ägget?
Skägget!
Vad kom först – Cornucopia eller skägget?
Hönan!
Kan knappast vara ett verkligt problem att avgöra vad som kom först av hönan eller ägget!
Det var naturligtvis ÄGGET.
Ägget behöver inte ha lagts av en höna men om det kommer en höna ur ett ägg var också ägget först. ALLTID ÄGGET FÖRST!
Förstår inte hur man kan göra det till ett problem.
Du kanske skulle behöva en svenskalektion? Man börjar inte en mening med men, det är något fjortisarna hittat på.
Svensklektion heter det faktiskt …
/Messerwisser
Till både Anonym och Messerwisser;
Detta kallas språkutveckling.
/Über Messerschmitt
När regeringen totalstagnerat och ältar sina fallande siffror finns det kommuner och företagare som faktiskt GÖR något angående oljan.
http://svtplay.se/v/2746270/rapport/forsta_bilpoolen_for_solcellsbilar
Ett bra initiativ som ger bränsle åt nya tankegångar.
Detta är väl inga nya tankegångar? Självklart går det att fixa elbilar – men när man kommer till den mängd som behövs, då tar det stopp.
1 miljard bilar är byggda för fossila bränslen – när fossila bränslen sinar minskar också antalet bilar per automatik.
Man har då inte råd att åka bil eftersom kontraktionen i ekonomin inte kommer att medge detta.
Hej!
Du hade en länk till ett program på youtube som handlade om svenska försvaret. Det var ett klipp från SVT på 70 talet. Kan inte hitta det nu; kan du hjälpa mig? 🙂
x trader y