Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL) medger nu att bolagets storhetstid, innovationsförmåga och tillväxtfas ligger bakom dem och beslutar sig för att börja dela ut sin krigskassa till aktieägarna via utdelningar och återköp av aktier. Man ser bättre tillväxt i att köpa de egna aktierna över börsen än genom att fortsätta vara innovativa och expandera via förvärv eller organiskt. Entreprenören och innovatören Jobs tid är förbi och förvaltaren Cook har tagit över.
Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL)
stiger förstås på beskedet om att bolagets pengar växer bättre utanför själva bolaget |
Därmed medger Church of St Jobs (Apple) alltså att man numera är en fet katt, eller snarare ett övermoget äpple. Och som jag skrivit operativsystemet OSX Lion till kärnprodukten Mac-datorerna är den sämsta produkt Apple har producerat sedan Jobs tillträdde igen 1998, och är ett tydligt symptom på effekten av Jobs tillbakaträdande och sedan bortgång.
Apple är dock ett modernt företag och kommer dela ut pengar fyra gånger om året för mindre påverkan på aktiekursen. Detta i jämförelse med svenska börsföretag som fortfarande lever kvar i de aktiebrev som användes till början av 90-talet och bara delar ut utdelningen en gång om året.
Svenska börsföretag delar dessutom ut sina pengar sent på våren, vilket innebär att börserna i resten av världen redan kan ha vikt ner och dragit med sig Stockholmsbörsen nedåt. Speciellt utdelningsinvesterare tvingas då alltså sitta kvar länge med sina aktier för att få de eftertraktade utdelningarna en gång om året.
Det är dags för svenska börsföretag att börja dela ut sin direktavkastning fyra gånger om året. Vi lever faktiskt inte på 1900-talet längre! Vem blir först att ta klivet in i den moderna datoriserade tidsåldern?
27 kommentarer
Fast de måste ju göra nåt med sin kassakista, den beräknas ju fortsätta växa kraftigt. De var ju också tydliga med att de kommer fortsätta med olika förvärv, men de har helt enkelt mer kapital än vad som behövs för att driva företaget.
Visst är så. Men om är en man som till brädden är fylld av negativism så klart man skall kräkas även över detta. Trots att man föredömligt nu också kommer att ge fyra årliga utdelningar.
Jag tror du har helt rätt Cornu.
Apple´s stora problem är att Jobs inte finns längre.
Ipad och Iphone kommer sälja ett ett tag till, men sen då ?
De kommer sälja om 10 år också, men det kommer inte komma några nya fantastiska genombrott. Det är svårt att ligga på topp, det är ännu svårare att behålla toppositionen.
Inget av alla de företag som en gång har varit världens största innan Apple har bevisligen inte lyckats behålla sin position som just störst. Apple har bara en väg att gå och det är neråt. Sedan kan man även träta om hur innovativa Apple har varit eller om man bara har varit duktig på att indoktrinera sina kunder i ett sektliknande beteende där man prisar lite halvkassa lösningar. Men det är en annan diskussion.
Sanning. Tveksamt om Apple klarar av att gå før egen maskin utan helgonet vid rodret. Dock tror jag att de kan återfå delar av sin dynamik genom att førbættra befintlig teknik, och "underhålla" sitt førsprång från gamla dagar, men den taktiken fungerar ju som bekant inte før evigt; se på Microsoft…
-Apple måste sjøsætta något bættre æn Lion, tveksamt att de klarar av ett sådant misslyckande till utan att støra børsen.
Jag är ingen apple-kramare, men slutsatserna om innovationsförmåga är faktiskt bara trams.
Det enda man säger är att man inte behöver allt detta kapital man har. Hur innovationsförmågan ser ut efter jobs vet vi inte, det får framtiden utvisa.
Innovationsförmågan har på sistone begränsat sig till:
– iPhone 4S. Lite som 4:an men bättre.
– iPad 3. Lite som 2:an men med bättre skärm.
– Apple TV. Ytterst marginellt förbättrad.
– OS X Lion. Nedgraderingen från Snow Leopard har nu så sakteliga fått patchar till patchen (WIFI problem). I samma värdighetsklass som Microsoft på tidigt 2000-tal.
Det här är inte revolution. Det är evolution.
Cliff Barnes
Begränsat sig till produkter som redan var planerade och designade när Jobs fortfarande var aktiv. Ta en titt på nya iPad (den heter inte 3) och se om det inte är lite innovation, se om inte alla andra också kommer erbjuda "retina"-skärmar snart.
Vad de har under västen vet varken du eller jag.
"Retina"-skärmar (>300ppi) är inget nytt och fanns tex redan 2008 på SonyEricsson:s X1:a. Apple släppte sin IFån 4 först 2010.
Stora skillnaden var att SonyEricsson försökte marknadsföra det som teknik "Titta så många pixlar per tum"-skärm vi har medan Apple körde med sin sedvanliga religiösa marknadsföring "Titta vi trollade bort pixlarna"-skärm.
Så titta dig runt så skall du se att Apple nog snarare är sist ut med sin Ipad.
Något tekniskt genombrott har aldrig Apple stått för utan deras stora innovationspotential har varit marknadsföring, och där kan man inte annat än säga att de briljerar.
En av de stora genombrotten för Iphone i USA var ju tex att man kunde köpa musik direkt från telefonluren.
Här i europa hade vi då haft javaspel och appar samt musiktjänster i mobilerna sedan flera år tillbaka. Dyrt och dåligt putsade men fanns gjorde de.
Till skillnad från USA så tillät nämligen de europeiska operatörerna att släppa in andra så länge de fick del av kakan i form av ockerdyr datatrafik. Apple förstod detta och tog därför ett helhetsgrepp med egen hårdvara och specialabonnemang så de kunde göra som de ville.
I USA hade man vid samma tidpunkt då knappt ens uppfunnit SMS, vilket också är orsaken till att blackberry med sin eposttjänst sålde så bra i USA men knappt alls i Europa.
Och hur pigg var Jobs sista tiden tror du?
En bättre skärm är i mina ögon ingen revolution. Revolution var att fram själva iPad:en som fyllde ett behov kunden inte visste han behövde. Samma sak med iPod:en. Sett ur det perspektivet har det inte varit särskilt kreativt hos Apple på sistone…
(Och ja, jag vet att iPad:en inte heter iPad 3. Men ibland finns det ett behov att hålla isär produkterna.)
650 Miljarder USD i kassan.
Världens höst värderade företag.
Måste gynna sina nya aktieägare oxå.
Apple lever på samma grund som Microsoft när de blomstrade. I en kaotisk och snabb utveckling med många alternativ har de ett så starkt varumärke att många standardiserar på deras produkter och betalar för att sitta på en lugn kobbe i en strid ström av nyheter. Kobben försvaras mot utvecklingen med allehanda juridiska knep och en i lugn takt utportionerad teknikutveckling hämtad från innovatörerna ute i forsarna. Detta underlättar många kunders konsumtion och en hel del affärsidéer gynnas av stabiliteten. Dessutom förhindras marknaden från att kollapsa diverse icke-materiella värden.
Jag tröttnade själv under en period på att underhålla linux och ville ha en bra laptop och just då hade de hyfsade pris/prestanda, det har de inte längre. Ett mera allmän exempel på principen är att många företag väljer iphone och ipad då de förändras sakta.
Något som är irriterande med den här affärsmodellen är när den försvaras genom att misshandla standarder och förse produkter med unika kontakter.
Frågan är när det är dags att blanka apple.
Klar bubbelvarning.
Men när man vill ju inte blanka för tidigt…
Försökte blanka Apple vid 500usd, gav mig vid ca 520.
Problemet är att Apple inte går att blanka förräns övriga börsen ger upp, och ens då är det nog ett bättre alternativ att hitta ett annat offer.
Men fundamentalt är jag 100% mot det nya moderna Apple.
Ha, jag äger utdelningsaktier, sedan ett antal år tillbaka, och det går mycket bra – snittutdelningen FÖR MIG ligger på 8,4% per, efter skatt och curtage.
Tanken är att jag skall behålla aktien i många år, men sker något speciellt, så köper/säljer jag – har f.n. 23 aktier i depån, och gör 1-2 affärer per år.
Depån har jag hos Avanza, en KF, curtaget ligger f.n. på 90-95:-, den nya årliga skatten är i år på 800-900:-, och jag får tillbaka lika mycket via avräkning av utländsk skatt på utdelningar, vilket Avanza sköter helt automatiskt.
22 av mina innehav delar ut mellan 4 och 12 ggr/år, 1 st en gång/år.
22 av innehaven har jag köpt på USA-börserna, via Avanza, en har jag köpt på norska börsen.
Jag har en bra spridning, i flera olika brancher, och företagen kommer från 8 olika länder.
Depåvärdet har över åren pendlat mellan 20% minus, till 30% plus, f,n, ca 8% plus.
Med detta inlägg vill jag bara ha sagt, att om man lägger ner lite tid, och ser sig omkring utanför den svenska ankdammen, så finns det bra möjligheter att göra bra affärer med utdelningsaktier.
Margin Call skulle jag gärna läsa några recensioner om av någon som sett denna film-
Bra film, men inte mycket nytt
När du nämner utdelningar så finns det banker som betalar ut räntan på sparade pengar var 6:e månad istället för 1 gång om året. men som räntan är idag är det nog ingen som bryr sig
Jag tror det krävs en lagändring för att dela upp utdelningen i Sverige. Krävs väl stämmobeslut för utdelning här?
Stockman har skrivit en betydligt bättre redogörelse för det än vad jag mäktade med ser jag nu.
Vet inte vad folk förväntar sig av apple, de har släppt 3-4 nya revolutionerade produkter de senaste 11 åren, Mac os X (2001), iPod (2001), iPhone (2007) och iPad (2010). Där mellan har det alltid varit frågan om evolutionär utveckling. Så att hävda att all inovation på Apple har upphört när man inte släppt en ny revolutionerande produkt på 2 år är bara ren spekulation och bullshit. Det vet vi helt enkelt inget om. Kan vara så att de har slut på idéer, kanske har de en hel rad på kö och väntar bara på rätt tillfälle. Vi får helt enkelt vänta och se.
Sen kan man ju påpeka att om apples vinster håller samma nivå som 2011 så kommer kassakistan ändå öka över tiden då de "bara" band sig till att dela ut $45 miljarder över de närmaste 3 åren, 2011 var vinsten $26 miljarder, och apple har redan vuxit en hel den sedan dess…
Sen kan man ju fundera över vad apple skulle göra med pengarna annars? Återinvestera dem i företaget? Tror inte apple lider av någon brist på pengar internt, man kan inte växa hur fort som helst. Finns tex inte ens folk att få tag på i många fall.
Köpa upp företag? Det är inte alltid så klokt, apple har en ganska unik kultur inom företaget, det är kanske det viktigaste de har att förvalta om de ska ha en chans att fortsätta i Jobs anda. Då är det inte helt lätt att absorbera allt för stora nya företag, förmodligen en av anledningarna till att apple i regel inte köper så stora företag. Sen vet jag inte om det vore så lätt att hitta vettiga potentiella företag för $100 miljarder? Speciellt inte om de vill fortsätta att ha ett tydligt fokus inom företaget och inte flumma ut och göra all möjlig skit.
Cornucopia det är kanske dax att blåsa din Mac och installera om? Jag tycker personligen OS X Lion är bättre än Windows 7 men det är tyck och smak. Har god erfarenhet av framför allt Windows sedan 3.0 tiden(höll på att säga DOS 2.0).
Gissar att Apple har 3-5 goda år till för aktieägarna. Aktien bör stiga några procent om året + utdelning. Sen kan man sakta sälja av. Riskfri avkastning + 4 % under ett antal konjunktur cykler. Mer än så är svårt att förvänta sig av en buy and hold for dividend strategi. Möjligtvis kan man göra en och annan exit också.
Kvartalsutdelningar är bra mycket bättre än utdelning en gång per år. Det ger en stadigare ström av utdelningar.
Kan inte uttala mig om Windows, har aldrig kört det privat. Faktiskt. Och har inte använt en Windowsdator alls sedan 2006.
"Bättre än Windows" är som att säga "bättre än sämst".
Vad är det för bra med utdelning fyra gånger om året? Speciellt nu för tiden när man måste se till att ligga likvid långa perioder? Jag försöker i god tid köpa in mig på aktier för att få utdelning på våren för att sedan sälja av när jag kan göra det utan förlust. Aktier som exempelvis Astra Z som har utdelning flera gånger om året avstår jag då ifrån av förståeliga skäl.
Det handlar väl om att då inte aktien kan stiga så ska slantarna till aktieägarna fortfarande ramla in.
Då blir det utdelning.
Ja enbart till dom som nu innehar aktien o behåller dessa under den förmodligen korta tid som detta ska ske under.
Och det här är kanske pengar som är intjänade under andra aktieägare o kanske pga. dessa aktieägare.
Nu är det plundrarnas tur.
Vi har ju en beundrad Svensk som 'tömde' Volvo, kallades för omstrukturering.
Man är inte direkt unik när man förutspår Apples förutstående kollaps. Det har folk hållit på med sedan början av 2000-talet när iMac, iPod började sälja bra.
Den som har shortat AAPL sedan dess ligger lite risigt till…
Jag har tom sett folk som nu gör carry-traden long Nokia, short Apple. Då ligger man om möjligt ännu mer risigt till. Där kan man snacka om "burning platform"…
Trailing P/E 17, 70% omsättningstillväxt, över 100% vinsttillväxt. Över $100 Miljarder i kassan. Numer återköp *och* utdelning. Man har fortfarande bara kring 6% av PC-marknaden globalt (men över 30% av vinsten), 9% av mobilmarknaden globalt (men över 75% av vinsten). Samt total dominans i en marknad som mer än dubblat varje år hittils (tablets) och tar säkert över 90% av vinsten.
Drar man bort kassan så ligger forward p/e lik förbannat neråt ensiffrigt. Amazon har rakbladstunna marginaler och säljer sin tablet med förlust men har åndå ett p/e på över 100. Apple gjorde ungefär samma vinst *varje dag* under julkvartalet som Amazon gjorde på hela kvartalet.
Det är lite pinsamt att även du som normalt verkar vara en tänkande person gör analyser av typen "inget växer till himlen" utan att ha något mer trovärdigt att komma med än att SJ är död.
Någon gång kommer tillväxten att börja stanna av men under förutsättning att Apple fortsätter att ligga steget före så dröjer det ett tag ännu…
Framgången är dessutom lika mycket ett resultat av Apples klåpare till konkurrenter. Apple har ju visat facit till hemligheten hela tiden och ändå är det ingen som verkar lyckas att out-apple apple…