“Trams är trams och skall trams kallas” – Cornucopia?
Sveriges, och en av världens ledande experter på peak oil, professor Kjell Aleklett har nu replikerat Timbros tramsartikel på sin blogg. Han konstaterar föga överraskande att felaktigheterna och argumenten är i stort samma som i den förnekarrapport som Finansdepartementet släpper i morgon och som han fått i förväg för att genom sin närvaro under fredagen ge rapporten legitimitet.
“Eftersom Norengs rapport innehåller liknande argument som [Timbros] rapport kan ni som inte ännu inte kan läsa Norengs rapport läsa denna och på så sätt få en föraning om vad som komma skall på fredag.”
Några av replikerna från professor Aleklett.
“Först vill jag slå fast att vi som arbetar med resursbegränsningar aldrig säger att oljan tar slut och det är lika jobbigt varje gång som någon lägger dessa ord i min mun. Vad vi diskuterar är faktorer som begränsar produktionen och självfallet känner oljebolagen till dessa faktorer men vill inte diskutera dem då det är till nackdel för företagen. Därför är det så viktigt att personer som Jean Laherrere, som varit exploaterings chef för Total, och Colin Campbell, oljegeolog som arbetat inom industrin i hela sitt liv, är villig att dela med sig av sina kunskaper. Då vi diskuterar produktion är det fysikens flödesekvationer som är avgörande och inte marknasteorier som Hotellings regler.[…]Då ekonomer diskuterar Peak Oil diskuterar man i verkligheten Hubbertmodellen som är en statistisk fördelning. Det var i december 2000 som begreppet Peak Oil myntades under en diskussion mellan Colin Campbell och undertecknad. För oss är Peak Oil inte en statistisk fördelning utan beräkningar med parametrar som har fysikalisk förankring. Sedan i slutet av 1990-talet vet vi att Hubbertmodellen inte ger rätta svar på verkligheten. Det är förvånande att det är först nu som ekonomer tycks ha upptäckt detta. Felaktigt påstår Erik Lakomaa att Peak Oil ”inte tar hänsyn till utvinningstakten och framtida oljereserver. Det är just det som min forskningsgrupp gör men jag utgår från att han inte läst någon av våra ca 30 forskningsrapporter eller de 4 doktorsavhandlingar som gruppen presenterat.”
För övrigt har Markus Uvell, VD:n på Timbro, nu dragit in Demoskops opinonschef Per Nilsson (Twitter) i det hela på Twitter. För er som inte ser kopplingen så var Uvell tidigare VD för Demoskop. För att hålla uppe tramset från moderat håll på Twitter jobbar man alltså i skift med att förneka peak oil. Fascinerande hur intelligentsian i Timbro/moderat-sfären helt plötsligt skall vara experter på ämnet, men har så dålig koll att de inte skäms för att visa sig ha just noll koll. Den som inget vet förstår inte att hin har fel.
Jag har dock kort förklarat för Per Nilsson att det han skriver är trams och att han har noll koll. Tror inte att det hjälper dock, då man återigen får höra om att “oljan tar inte slut på si och så länge (minst)”. Men peak oil handlar inte om att oljan tar slut.
Däremot handlar exportlandmodellen om att oljan i praktiken tar slut för oss som importland och att det sker till ca 2030. Men det är inte vad Timbro diskuterar.
Under tiden har den ansedda vetenskapliga tidningen Nature publicerat ytterligare en artikel om peak oil, peer reviewat till skillnad mot Timbros trams, där det menas att peak oil redan idag påverkar världsekonomin och länders ekonomier.
Och USA, Frankrike och Storbritannien överväger att (se bl a bloggrannen Galen) använda katastrofreserven, det strategiska oljelagren för att pressa ner oljepriset. Det är som att kissa i byxan, det blir varmt och gott en kort stund, sedan blir det väldigt kallt och luktar illa. En anledning till att göra detta kan dock stavas valår i USA. Ryssland var ju lite mer rationella inför presidentvalet och gjorde prishöjningar olagliga istället…
När man bränt av den strategiska oljereserven finns sedan inga sätt att hålla borta en oljekris på.
Och Israels försvarsmakt IDF har dragit in alla permissioner den 6 – 14 april…
51 kommentarer
5-års terminen på olja är tydligen på $95. Oljehandlarna ser ingen peak än då?
Sedan 2003 har femårsterminen legat på ungefär samma nivå som spotpriset. Innan dess hade den i 20 år legat på $20.
Enkla non-risk-free-arbitrage-villkor gör att en termin T antal år fram i tiden inte tradar högre än spotpriset + förvaringskostnad i T år. De gånger detta villkor bryts brukar större traders låna pengar, köpa en tanker olja, chartra fartyget oljan ligger i och sälja en termin för att på så sätt låsa in vinsten.
Detta gäller alla lagringsbara råvaror.
Däremot kan terminspriset ligga under spotpriset utan att öppna upp för arbitragemöjligheter.
Maktfullkomligheten i den moderata maktsfären har nu gått så långt att de tror sig komma undan med vad som helst. Den nivå av maktfullkomlighet som det tog socialdemokraterna med bihang 40 år att bygga har moderaterna åstadkommit på bara 6 år.
Jag röstade på alliansen i de två senaste valen. Men nu är det dags att byta ut dem. Makt korrumperar, och moderaterna är nu redigt korrupta. Löfven verkar vara en redig karl som kan hålla vänsterflygeln i strama tyglar. Ska bli intressant att se om det är en fasad, eller om han är verkligt substansiell.
Ja, han är ju en redig karl som i likhet med Alliansen ser har ett tillväxtmål på 4 % om året. Förnuftig politik, minsann.
Aleklett och timbro säger nästan samma sak men döper det exportlandmodellen respektive tillgång/efterfrågan.
Jag tror att det något strategiskt med dessa "förnekarrapporter", från att inte kunna tala om det börjar man med att förneka saken för att sedan under diskussionens gång komma fram till hur det egentligen är men med andra ord. Men jag kan ju överskatta dem…
Jämför Västgötaskolan, som knappt någon akademiker bekänner sig till idag, men de flesta verkar nu ha liknande åsikt, men sagt med andra ord.
Vetenskapliga tidskrifter har förfärliga priser om man vill köpa enstaka artiklar. Den där artikeln i Nature som du länkar till är så vitt jag förstår bara på en enda sida och ändå får man betala 18 dollar för den. Det är dessvärre så det brukar vara.
Jag kan inte undgå att se lojaliteten mot makten här, hur pundit's och lobbyister kryper och rullar runt, viftar på svansen och säger vad som förväntas av dem. Vad förväntas man tycka om man är VD på timbro? Är det överraskande att VD'n för Timbro säger "det finns inga hinder mot tillväxten"…? Naipaul skrev i en bok att "det är där livet slutar för de flesta, när man anpassar sig i sina attityder till ett liv som någon annan stakat ut åt en."
Hejdå, strategiska olje-krock-kudde.. farvääääl. You served us well like.. oil-well. (?). 🙂
Timbros och materialet som skall presenteras imorgon är mer avsett att fungera som propagandamaterial för de lydiga inom både alliansen och ute i samhället. Det blir troligen det givna studiematerialet när frimurare m fl skall skolas in i argumenten för att motverka nödvändiga anpassningar, anpassningar som kommer att beröva nuvarande maktsfärer deras främsta plattformar.
När världens tillgång på olja minskar så innebär detta inte att vi får lägre tillgång till den i första hand, utan att priset stiger och konkurrensen om den ökar.
Vi som betalar 13000 SEK för eldningsoljan, eller motsvarande 300 USD/fat är inte de som först prisas ut. Är det detta Timbro försöker förklara?
Lite off topic, men här är lite gammalt Timbro trams (från förre VDn Maria Rankka);
http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/30/mps-resemotst-nd-h-nger-ihop-med-sds-fr-mlingsfientlighet
Praktexempel på "guilt-by-association". Bortsett från alla de sköna kommentarerna under artikeln tror jag inte ens någon brydde sig om att replikera inlägget.
Tack för länken! Samma fina retorik som när Maria Sveland och Åsa Linderborg klumpar ihop Benkt Ohlsson och Pelle Billing med Anders Behring Breivik.
Det som är den grundläggande frågan i denna kråksång är vilka slutsatser som vi bör dra från ett begrepp som Peak Oil.
Många, inkl denna blogg, menar att vi kommer se en enorm samhällsförändring med både kollapsande civilisation och ekonomisk tillväxt, till följd av PO. Dock baseras detta mer på tro, hopp och extrapolering. Vi vet att många ekologister verkligen vill att Peak Oil ska leda till samhällsförändring där man går bort från (helst) all förbränning av fossila bränslen och industrisamhället som vi känner det.
Timbros inlägg i debatten visar att det inte är rimligt diskutera samhällsförändringar på detta sätt. Långsiktigt är ekonomin och samhället dynamiskt, inte statiskt, och därmed är det inte rimligt att göra extrapoleringar av nuvarande förhållanden.
Mmmm. Nature-länken är Correspondence där läsvärdheten för bloggens insatta läsare, anser jag, utsträcker sig till rubriken. Hela kommentaren är tre stycken:
1) Tiden med billig olja är förbi och effekten av detta är redan här.
2) Exportlandmodellen.
3) EROEI sjunker globalt.
Den tidigare (26jan2012) kommentaren á tre sidor rubricerad som "Climate policy: Oil's tipping point has passed" är betydligt mer value-for-money.
Tänkte precis skriva samma sak 🙂 Intressant att bloggaren själv är så kass på att hålla sig till sanningen när det gäller referenser och fakta, skulle knappast påstå att det är en "artikel". Kan det möjligen bero på att han är obildad eller populist?
Men…men…jag trodde att det fanns obegränsat med olja och energi och att bostadspriser kan fortsätta upp i all oändlighet. Säg bara inte att bankerna myglar med pengar också! // Fåret Svensson
Gött med Tolgfors nu! Verkar som att nästa val redan är avgjort. Skönt.
Sten Tolgfors blev den femte ministern i Reinfeldts regering att avgått på grund av skandaler och oegentligheter. Mest hedervärd var hans företrädare Mikael Odenberg som gick då han inte ville kalla en miljardneddragning på försvaret för en satsning. Då Sten Tolgfors aldrig haft liknande samvetsbetänkligheter kommer han förmodligen att hyllas i de egna leden. Hursomhelst så skiter vi i allt bara räntorna är låga. /Den moderate väljarbasen med villafokus på tillvaron.
Om man ska förenkla något så verkar vi ha två tydliga läger i Peak-oil debatten:
1) Den ultraliberala, tillväxt förespråkande ekonomen, "marknaden löser alla problem – personen som inte "tror" på Peak oil och stoppar huvudet i sanden.
2) Den apokalyps – skrikande, "världen går snart under", "vår livsstil är dömd att gå under", fjällräven och gummistövlar älskande – personen.
Man kan därför förstå att debatten inte blir särskillt konstruktiv när dessa två ska debattera.
Och självklart, just du hör naturligtvis inte till någon av dessa två kategorier.
Felet som jag vill hävda att bägge lägren gör är att man inte ställer sig frågan hur man egentligen skulle vilja att vår värld såg ut. Att man inte intresserar sig för att tänka om på nytt. De som idag missionerar om att tiden med billig olja är slut och pratar om dess konsekvenser kommer aldrig få särskillt många lyssnare. Läs gärna Göran Häggs bok om Retorik så förstår ni varför. Det spelar ingen roll om du kommer med sanna argument så länge som ditt budskap är negativt och nedslående. "Peak-oil" förespråkarna har därför en utmaning att sälja in sitt budskap som något positivt och något att se fram emot annars får vi mer av den debatt vi redan har.
När de ekonomiska konsekvenser som vissa hävdar kommer bli (eller redan är) resultatet av Peak Oil väl slår igenom så följer också de förändringar som är nödvändiga.
Vi behöver alltså inte "sälja in något budskap". Eftersom Peak Oil, som det hävdas, är en ekonomisk realitet så kommer också ekonomin att successivt anpassa sig efter detta fenomen.
Vid ekonomiska nedgångar följer nya livsstilar automatiskt, det är inget som måste prackas på människor. Såvida man inte tycker att det är ett politiskt ideal, men då handlar det om ideologi snarare än faktiska förhållanden.
Källa till att Israel dragit in permisar?
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154265#.T3PT4NV2P2m
Googla?
Väntar dom sig ett Påskuppror ???
http://www.dn.se/nyheter/sverige/massiv-palestinsk-markprotest-vantas
inget nytt, detta har väl inget med peak oil att göra?
Det är obehagligt att riksmedia ganska ofta citerar timbro och svenskt näringsliv som om de vore politiskt ofärgade och kom med sanningar när de släpper sina partsinlagor. De är lobbyorganisationer och skall som så behandlas.
Stämmer inte. Media nämner i princip alltid organisationsnamnet om undersökningens avsändare är Svenskt näringsliv eller Timbro.
Däremot tycker jag det slarvas i media med att uppge att LO ligger bakom i frågor som tex gäller chefslöner kontra anställdas löner. Eller Rädda barnen när det gäller "fattiga barn" och dylika frågor som är populära att lyfta fram i media. Dessa är lobbyorganisationer och skall som sådana behandlas.
Håller med anonym.
Ja, man skall lyssna noga på lobbyingorganisationer samtidigt som man är medveten om vilka de är och vad som gynnar dem och helst även hur deras tankevärld är. När folk organiserar sig och förbrukar pengar på att säga saker gör de det för att något är viktigt för dem.
Att se partiska källor som opartiska är ett otyg, framförallt när källor påstår att de är opartiska men så illa är det inte med Timbro och Svenskt näringsliv.
Fast när det gäller Timbro så tycker inte jag det räcker att påpeka vem avsändaren är – de måste ju behandlas som de extremister de är. Inga seriösa nyhetsmedier skulle ju ens överväga att plocka in material som stalinistiska fronten eller nåt liknande hade tagit fram.
Här är lite vad olika företag tror om sin framtid, Från Nordic Energy Summit.
http://nes2012.first.no/program.html de har massa presentationer man kan ladda hem och läsa..
Publicerad 29 mars 2012 kl 01.32
Mjölken från Arla kan bli dyr i glesbygden. Arla begär 500 kronor för att köra ut 90 liter mjölk till Olles bensin och kiosk i jämtländska Tulleråsen, skriver Länstidningen.
— Då måste vi lägga på 4,50 kronor per liter för att kunna sälja den. Vem vill köpa så dyr mjölk? frågar Tord Edler som arbetar i butiken.
http://ltz.se/nyheter/krokom/1.4564920-han-ar-for-liten-for-arla
— Det är inte försvarbart att köra ut små leveranser i stora lastbilar. Inte miljömässigt heller. säger chefen för Arlas kundservice Dan Danielsson.
Då kommer ju "marknaden" ta hand om det och starta småmejerier i byarna. Eller hur?
Antagligen bättre än en skattefinansierad politikerlösning. Eller hur?
Antagligen bättre på vissa sätt och sämre på andra. Som det brukar bli. Den heliga marknaden har heller inte visat sig vara vägen till paradiset. Eller hur?
Tyvärr har vi väl en politikerlösning i en massa föreskrifter som förhindrar all form av försäljning av mjölk i småskalig form.
Sverige och svensk företagsamhet skall bort verkar vara koncensus
antar att det är olagligt och staffbart för glesbygdsbonden att köra sin mjölk direkt till affären, antar att även gårdsförsäljning av mjölk är förbjuden, och antar att mjölk direkt från kossan luktar kossa
Miika, ja naturligtvis är det olagligt, förbjudet och straffbart.
Grundregeln är att allt som inte kräver mångmiljoninvesteringar och separat byråkratisk personal som hanterar regelverket och dokumentationen är förbjudet när det gäller livsmedel.
Livsmedlen blir ju inte EU:s heliga spårbara om man köper direkt från bonden. Då vet man ju inte varifrån maten kommer.
För övrigt smakar mjölk samma oavsett om det kommer från bonden eller från ICA. Det är samma ko. Ljuver tvättas förstås först.
Jag håller inte med till 100% om att mjölken smakar lika från bonden och ICA. Mjölken på ICA är medelmjölk från tusentals kor, mjölk från bonden är medelmjölk från hundratalet kor och då går det att känna smakvariationer beroende på fodret och tar man mjölken före tanken för att få aningen högre kvalitet får man mjölk från någon eller ca tio kor och då märker man att smaken varierar lite. Dricker man bara sådan mjölk prickar man någon gång om året en svag dålig smak då en ko börjar få krassligt juver.
Dvs man blir ytterst sällan besviken på ICA mjölken medan mjölken från bonden kan ge en nitlott, vill man få ICA-mjölken att smaka lite mera lantligt kan man hälla i en skvätt grädde.
Mjölken från bonden håller sig jättebra i ett par dygn med kylning och naturliga antibakteriella ämnen i mjölken men sedan är de förbrukade och den blir fil eller skämd snabbare än pastöriserad köpemjölk. Sedan finns det även en liten risk för sjukdomar som sprids via mjölk men som uppväxt på mjölkgård skrattar jag år den risken, den är pytteliten jämfört med alla andra naturliga risker som att bli stångad av korna eller överkörd av traktorn. 😉
Då den inte är homogeniserad flyter grädden upp till ytan när mjölken står i kylen vilket inte ger lika lätthanterlig vispgrädde som köpegrädde men mycket grädde som är bra för såser.
Mera praktiskt och mindre nostalgiskt är lanthandels problem ett logistikproblem. Små butiker, framförallt om de ligger långt ut på landet, behöver mellanlager med rationell omlastning så alla standardvaror kan köras ut med en enda bil. Den andra sidan av problemet är att det börjar bli orimligt för stora aktörer som Arla att ha egna lastbilsflottor för distribution vilket innebär att de tappar en del av sin självständighet.
Om transportkostnaderna stiger enormt och arbetskraftskostnaderna sjunker gynnar det småbutiker och lanthandlare då bilturerna för kunderna börjar bli dyra medan den samordnade logistiken förbrukar tiondelen eller mindre bränsle. Så efter en butiksdöd borde det komma en butiksblomstring överallt där det finns arbetsplatser så folk bor där.
Förr i tiden körde Arla ut paket med mejerivaror till bönder när de hämtade mjölken. Det fanns helt enkelt ett par "bagageskåp" under tankbilen och man fyllde i en blankett med det man ville ha ur arlas sortimentet som föraren tog med sig till nästa hämtning. På mejeriet fanns det någon som gick igenom listorna och bokförde dem för avdrag från mjölkavräkningen, skar upp ostbitar, slog in varorna i brunt kraftpapper för att skydda dem i den skitiga lastbilen och skrev på leverantörens nummer och så packades de i bilen.
I vilket fall är det så att längs med den rutten som en tankbil kör varannan dag för att hämta mjölk går det att ha skåp på lastbilen som rymmer några hundra kilo varor till kunderna. Givetvis blir det manuell omlastning och det skulle inte förvåna mig om det i dag skulle räknas som ett arbetsmiljöproblem.
Magnus, något sådant skulle ju vara rationellt och motverka centralism, onödiga transporter och gynna småskalighet. Det går ju inte för sig.
Framförallt går det åt lite mer förartid och lågkvalificerade anställda på varje mejeri som hanterar och packar och sådana jobb kan inte betala en hög lön och har alltså rationaliserats bort. Samtidigt kostar det kapital i bagageutrymmen, lite lastförmåga för lastbilarna, ännu mera kapital i kylrummet och så blir det ett flöde till som saktar ner avlastningen och diskningen av bilarna så de hinner med färre omlopp.
Mindre energiintensiva samhällen blir lite fattigare men de funkar när energin blir dyr och det är en väldigt bra egenskap…
Angående Nature:
2. Correspondence
These items are 'letters to the Editor': short comments on topical issues of public and political interest, anecdotal material, or readers' reactions to informal material published in Nature (for example, Editorials, News, News Features, Books & Arts reviews and Opinion pieces).
Själva innehållet i inlägget kan kokas ned till: "We call for peak oil to be considered more seriously as a subject of peer-reviewed research."
Det är alltså inte en Peer-rewievad artikel i sig utan snarare ett debattinlägg till Nature.
/Johanneberg
Kan tillägga att Per är tillsammans med Lydiah på Timbro.
Naturligt att man förbereder användande av reserven om man vet om förberedelse för bombning av Irans kärnvapenprogram. Genomfört av Israel, understött av USA. Obamas enda intresse är att bli omvald. Inga problem för USA att hålla Hormuzsundet öppet, men bombningarna ger honom en anledning att ta till reserven och pressa ner oljepriset ordentligt före valet. Detta skulle då kunna bli första gången oljepriset går ner pga av en konflikt i arabvärlden (det brukar vara tvärtom). Sen kommer det bli spikar av spekulation just när bombningarna inleds. Vid kris så går sannolikt dollarn upp, och det gör då att oljan blir billigare för amerikanerna (men kanske inte för oss i SEK)
Rädd/hoppfull att du har rätt!
Spännande!
Hinner väl med en Rhen/Moselresa först i alla fall!
Skepparn
Det vore märkligt att ta en sådan risk för att sänka oljepriset, dels kan kriget spilla över på Irak och Saudi-Arabien och sedan finns det flera aktörer som kan hålla uppe priset genom att minska exporten en aning.
Konspirationsteoretikern says:
Målet är ju att bli omvald. Krig + lågt oljepris = win (för Obama)
Det verkar inte gå så bra för Aleklett. Det har snart gått en vecka och han har ännu inte lyckats precisera vad som är fel med Timbro-rapporten (den kritik han preciserade har han däremot backat ifrån).