Sedan 2007 och alliansregimens avskaffande av förmögenhetsskatten i Sverige har det blivit svårare att få bra statistik över svenska folkets förmögenheter. Medelvärden kan man hitta hos t ex SCB:s sparbarometer eller SEB:s sparbarometer, men det säger ju väldigt lite då Sverige har en av de ojämnaste förmögenhetsfördelningarna i världen.
De flesta svenskar har väldigt lite nettoförmögenhet alls.
Källa: SEB Sparbarometer |
Det finns dock en rapport från Credit Suisse som kan vara användbar (PDF). T ex skall 441 338 svenskar ha en nettoförmögenhet på 1 – 5 MUSD år 2011, dollarmiljonärer. Det handlar om ca 5% av befolkningen. I gruppen 5 – 10 MUSD skall det vara 29 321 svenskar, eller 0.3%.
Å andra sidan skall ca 26% av befolkningen ha en nettoförmögenhet på över 100 000 USD.
Topp 1% landar alltså någonstans under 5 MUSD. För att räkna sig till denna grupp i Sverige behöver man alltså ha en nettoförmögenhet på runt 30 MSEK. Men når man 6.73 MSEK (1 MUSD) så ligger man åtminstone hos topp 5%. Var topp 10% hamnar är svårt att avgöra, någonstans mellan 100 000 USD och 1 MUSD.
Trots bostadsbubblan så har likväl 74% av svenskarna mindre än 100 000 USD i nettoförmögenhet. De som blivit nettomiljonärer på börsbubblan eller bostadsbubblan är långt ifrån alla.
Så vill du med säkerhet kunna slå dig för bröstet om att du tillhör de rikaste (5%) i Sverige så är det dollarmiljonär som gäller. Netto.
En annan fråga är frågan om likviditet. De flesta svenskar lever hand ur mun och är helt beroende av senaste lönen. Men de kan förstås ha en nettoförmögenhet inlåst i sitt boende ändå.
Svenskarna har en nettoförmögenhet på 7 107 miljarder SEK enligt SEB. Om 441 000 svenskar i snitt har en nettoförmögenhet på 1 MUSD (lågt räknat då gruppen har 1 – 5 MUSD, naturligtvis med sjunkande frekvens för de högre förmögenheterna) så skulle det vara ca 2 900 av de miljarderna. Med hypotetiska 250 000 USD i snitt för 26% av befolkningen (som ligger mellan 100 000 USD och 1 000 000 USD) så försvinner ytterligare ca 4 000 miljarder, vilket lämnar 200 miljarder till resterande ca 68% av svenskarna som då får dela på 22 000 kronor var, vilket ligger i linje om uppgifter om att medelsvensken inte ens har 10 000 kronor sparat.
Tillägg: Då pensionspengar, både gemensamma och privata, räknas till hushållens och privatpersonernas förmögenheter så ser det förstås direkt ännu sämre ut. Efter kanske 10-15 år i arbetslivet har många redan 1 MSEK i “tillgångar” i pensionsystemet. Drar man bort dessa så ligger i själva verket många av dessa svenskar med 100 000 USD i nettotillångar i själva verket minus.
53 kommentarer
Är kanppt 50 år. Sitter med 9 MSEK i cash privat och 30 MSEK (oskattat) i cash i eget AB, allt från försäljning av innovationsbolag, men vad farao ska jag göra med det?
Tycker skogen är dyr. Mentalt jobbigt att köpa aktier eller guld, det kan ju mycket vär gå ner 20% direkt efter man köpt det och det tycker jag inte känns bra. Men jag är väl medveten om pengatryckandet som urholkar min cash.
Tycker om natur, umgänge, barn, hållbarhet, intellektuella diskussioner, svensk kultur, företagande etc
Tycker inte om våld, överbefolkning, orättvisor, sportradion, privatisering av sammhällsfunktioner, reklam, korrumption etc.
Jag har alltså verkligen ett i-landsproblem, men det är likväl ett problem. Några förslag?
Bygg ett hyreshus.
Eller vänta till skogspriserna kraschat.
Köp guld ändå för en del av pengarna. Det kan inte gå till noll i värde, vilket papperspengarna kan.
Tack för era tips. Har funderat på ett flertal investeringar, dock ej husbygge. Förvånad över att förslaget bygga hyreshus kommer upp med tanke på dagens byggkostnader. Borde väl vara väl så bra investering att köpa ett befintligt även om priserna i och utanför stor stad som jag bor i är rätt höga, eller?
Njut av varje dag, sköt om dig själv samt dina nära och kära 🙂
Ta dig tid och fundera på om du kan göra något bra för mänskligheten. Vi går in i tuffa tider och mänskligheten kan behöva hjälp att ta sig över de trösklar som väntar framöver.
Du behöver inte bekymra dig för din egen ekonomi, om du inte är otroligt klantig. Skulle inflationen börja rusa våldsamt så hinner du säkert stoppa in pengarna i något. Men deflation förefaller mer troligt just nu, så se bara till att få lite bankränta på pengarna.
Lär dig ändå att klara dig på lite. Det känns bra mycket bättre än att vara en lyxlirare som bränner enormt med resurser varje år medan världen är på väg ner i pytten.
Det låter ju inte klokt men menar du att du har 9 milj i cash (kontanter)? I så fall förstår jag att du är sur på att inflationen urholkar pengarna.
Mitt råd är sätt in pengarna på ett ränteförande bankkonto, varje procent i ränta ger ju 90000 kr före skatt. Sen ett år tillbaka har SBAB banktillstånd och erbjuder 3% i ränta. Eftersom svenska staten äger banken så borde ju riskerna vara minimala även för belopp över insättningsgarantin.
Förmögenhetsrådgivaren
Nja, med cash menar jag att jag har olika sparkonton, mest i SEk, en hel del i statspapper, även en del i dollar just nu.
Ett (i-lands) problem är ju att man måste hitta väldigt många högräntebanker som insättningsgarantin gäller på. (Har faktiskt prövat insättningsgarantin då jag hade 500' priv + 500 i AB i Capinordic som gick i konken, funkade bra).
Nu vet jag inte hur ditt kontaktnät ser ur men du kanske har en viss "tillgång" till människor som driver företag? Isf kan ju en lösning vara att gå in som minoritetsägare mot att din investering går till att sänka skulder eller bekosta en ny investering som ökar lönsamheten eller dylikt. Hur mycket du sedan engagerar dig i företagets drift är väl något som kanske lämpligen görs upp i förväg men om du vill bör du kunna vara passiv delägare vilket ger dig tiden att själv dra igång ett nytt projekt om så önskas. Det kan ju vara ett sätt öka det lokala välståndet samtidigt som du idealt får passiva inkomster som överstiger räntan. Oavsett, lycka till vad du än beslutar dig för.
Hej J,
Jodå, kikar allt på det. Det var så jag gjorde sist i eget bolag: Satsade alla besparingar, ca 3 MSEK på ett projekt(dock utan att riska att bli skuldsatt och helt utblottad). Det gav ca 10 ggr pengarna efter ca 6 år, och ca 200 nya arbetstillfällen f.n. Hårt arbete men kul. Kunde ha misslyckats, men hade ju gett mycket erfarenhet även om det inte lyckats. Är inte aktiv i bolagen längre.
Har gjort två lyckade "resor", men har inte hittat projektet med stort P för en ny resa, och funderar därför mer på placeringsstrategier istället/sålänge.
Skänker till välgörenhet gör jag inte förrän jag blir en gammal man. Bra projekt får gärna maila mig på [email protected]
Pfft… Skulle 1/4 av befolkningen vara miljonärer i Sverige? Hah… troligt (not!). Har du tagit hänsyn till att ca 1/3 av den totala förmögenheten är upplåst i pensionssystemet? Alltså ett fullkomligt orealiserbart kapital, som överhuvudtaget inte borde finnas med i förmögenhetsstatistiken. Inte fastigheter heller om du frågar mig eftersom de sällan är realiserbara utan att skapa en skuld i andra änden genom ett pantbrev, men va fan så länge Svenne Banan kan duperas att känna sig rik, så länge får den rådande regimen ha kvar sina jobb vid makten.
Vad är "orealiserbart"? LF sålde ut 27 miljarder i aktietillgångar 2011.
Varför tror du svenska börsen störtdök.
Ja vad kan det vara som inte går att realisera för gemeneman innan pension men ändå tas med i förmögenhetsberäkningen? Ja, just det, de samlade pensionstillgångarna! Genius….
Det verkar ju vara helt orimliga siffror känns det som. Kan det verkligen stämma att nästan 0.5m har över 1m USD i "wealth"?
Och att 25% har över 100k usd…är barn och ungdomar med i statistiken?
Vad är wealth eller nettoförmögenhet?
Enligt SCB's Förmögenhetsstruktur 2007 för individer i decilgrupper efter nettoförmögenhet har 30% en nettoförmögenhet på 454 000 eller mera. 10% har nettoförmögenhet större än 1 704 000.
Stämmer väl bra med att 5% kan ha över 6.7 MSEK i förmögenhet.
Kom ihåg pensinspengarna och bostäderna. Köpte man bostad i centrala Stockholm på 70-talet och alltså är 30- eller 40-talist så har man rätt många miljoner i statliga "pensionstillgångar". Plus bostaden.
Då hamnade man topp 10% med god marginal. Trodde det skulle vara bättre än så. Man kanske skulle ha behållit mer av pengarna haha, men barnen och andra måste man väl ändå hjälpa då och då. Bra att det finns så många med pengar i Sverige. Hoppas dom använder pengarna klokt.
Cornu, statliga pensionstillgångar ingår inte i "wealth" i Credit Suisse rapporten.
På sida 116 står det följande: "Our wealth estimates follow the standard convention in national balance sheet accounting, by including private pensions in the definition of household wealth, but not public pensions."
Vem bryr sig, kan man äta sig mätt, klä sig snyggt, ha hälsan.
Behöver man så mycket mer, rika människor är generellt snåla och säkerligen olyckligare än genomsnittet.
Jovars, men att slippa tvångsarbeta är skönt och bra för hälsa och välmåendet. Att kunna styra över hur/varnär man vill arbeta ger frihet och ett längre och lyckligare liv.
Visst, pengar ger inte lycka. Lycklig kan man vara ändå. Men jag har märkt att pengar ger stor frihet. Det ger också mig möjligheten att ge bort både pengar och tid. Man har råd att inte vara snål.
Det är inte helt fel att ha lite eget kapital i form av likvida tillgångar(ej bostäder), som gör att man klarar sig exempelvis om pensionssystemet kollapsar(vilket det troligen kommer att göra). Det ger trygghet för ålderdomen. Ca tio miljoner för ett pensionärspar kan vara lagom.
Vet inte om jag tycker att rika människor generellt är snålare, möjligtvis mot sig själva men inte mot andra. Däremot är vänsterväljare generellt otroligt egoistiska, precis tvärtemot vad dom säger sig vara. Lustigt men empiriskt bevisat.
Jag tycker att pengar är det viktigaste näst efter kärlek, det där skitsnacket om att pengar är oviktigt är just skitsnack. Jag har varit fattig tidigare så jag vet.
Tio miljoner för ett pensionärspar?! Jisses vilka pretentioner en del människor har. Champagne till frukost en livsnödvändighet?
Jag har ett halvstort kapital och tänker klara mig på det fram till pensionen genom att vara levnadskonstnär. Jag kommer sannolikt bidra med en del av värde också, men inget mer löneslaveri för min del. Bara sådant som är verkligt nyttigt eller verkligt roligt. Tar man bort pensionerna så klarar jag mig nog ett tag ändå. När jag är slutkörd blir det ättestupan eller något snarlikt.
Tio miljoner för ett pensionärspar är inte mycket pengar. Räkna med att ni är 65 år gamla och kanske lever tills ni är 95 år, vilket blir 30 år. 30% går bort i kapitalskatt. Kvar blir 7 miljoner = drygt 230 000 kr/år. Det räcker inte till champagne.
För det första blir ni högst sannolikt inte 95 år, i synnerhet inte om tiderna blir dåliga. För det andra torde ett allmänt pensionssystem återupprättas förr eller senare, när världen har stabiliserats. För det tredje är det lite märkligt att du plötsligt skall dra kapitalskatt på de där tio miljonerna du talade om. Jag förutsatte att det handlade om redan beskattade pengar. För det fjärde torde du kunna få de där pengarna att förränta sig på ett eller annat sätt och bara förräntningen bör ge betydligt mer än 230 000 kr/år. Då räcker tio miljoner "resten av evigheten".
Men hallå. Vet du vad inflation är eller? Du dillar om "förräntningen", men det är ju inte trivialt att fixa en ränta som överstiger inflationen. Tänkte du inte på det eller? Tio miljoner SEK ÄR inte mycket. Tyvärr.
10 miljoner SEK är väldigt mycket. Inflationen är över tid runt 2% och investerar du 10 miljoner i ett bundet sparande hos en av storbankerna får du utan att ens förhandla en ränta på över 4%. Givetvis kan du med den summan få specialanpassade lösningar med avseende på ränteutbetalningar, räntenivåer osv …
Är alla siffror per person?
Tva vuxna +tva barn ska ha 4 MUSD för att tillhöra topp 5%?
När du tidigare skrev om SEB:s sparbarometer var det blandat siffror per hushall och siffror per person, kan ju göra en viss skillnad.
Imponerande arbete av Credit Suiss.
Men jag tror de överdriver vår privata förmögenhet i Sverige-i alla fall vi som tidigare straffades för förmögenhet. 1,5% skatt som drog in max 6 Mdr SEK indikerar en odold förmögenhet på 400 Mdr, visserligen med ca 1 miljon avdragsrätt. 5% av 7 M med 6,5 MSEK skulle ge 30 Mdr!
Men det är skönt att ha så det räcker ändå!/Oppti
Nu glömde du allt ett par nollor – 441000 svenskar med mellan 1-5 miljoner dollar ger ett minimum på nästan 3 BILJONER, om vi antar att snittet är 2 miljoner dollar i den gruppen så skulle de ha 6 BILJONER – redan där är nåt galet då svenskarnas totalförmögenhet ligger på runt 7 BILJONER http://www.dn.se/ekonomi/hushallens-formogenhet-minskade-2011
Lägg till de 0.3 % med mellan 5-10 miljoner dollar = minst 1 BILJON i den gruppen – sen alla som har mer än 10 miljoner dollar – finns ju 100 personer med mer än 1 miljard, så gruppen med mer än 10 miljoner dollar lär ju ha MINST 1 BILJON – troligen mer dock…
Lägg till de 20 % utöver dessa grupper, som har minst 100000 dollar – ett minimum på 1.3 BILJONER i den gruppen, snittet är såklart högre – så låt säga 2 BILJONER i den gruppen.
Sen har såklart de övriga 74 % några kronor med, låt säga 30000 dollar =1.5 BILJONER där…
Det går såklart inte ihop, bara tänk på att det skulle alltså finnas ca 220000 par (jag förutsätter här att de flesta i den gruppen är gifta) som sitter med en nettoförmögenhet på >14 miljoner – bostadsbubbla i all ära, men bostäder som är värda mer än 14 miljoner är HYFSAT sällsynta i Sverige – de skulle alltså sitta på aktier osv? Nä, jag köper inte Credit Suisse uträkning för fem öre
/Oraklet
Rent allmänt verkar många tro att de skall leva för evigt så fort de lyckats bli 50 år med det mesta av hälsan i behåll.
5 mille efter 65 fyllda är för mig värt mindre än 500k innan 40 fyllda.
Varför ?
För att de flesta är trötta och förändrade när de är gamla. Inte enbart negativt men alltid på ett sådant sätt att livskvaliteten inte är direkt förknippad med antalet miljoner på banken. Andra livsvärden helt enkelt.
Cornucopia du får nog göra ett nytt tillägg till din artikel.
"statliga pensionstillgångar ingår inte i "wealth" i Credit Suisse rapporten."
På sida 116 står det följande: "Our wealth estimates follow the standard convention in national balance sheet accounting, by including private pensions in the definition of household wealth, but not public pensions."
Verkar som jag är borderline 5% och firman rullar på fint.
Men vad gör man nu? Familjen har inga dyra vanor och har allt vi behöver.
Kan man bli ännu lyckligare på något vis för pengar?
/ L
Det kan man genom att använda dem till att förbättra världen i stort och smått. Det finns miljontals människor som inte får de möjligheter du haft. Använd de värden du skapar och inte behöver till att hjälpa några av dem.
Så jävla dåligt om medelsvensson inte har mer än 10 000 på sparboken. Vilka värdelösingar.
Tänk på att medelsvensson tycker att staten skall totalstyra hans liv och tror att byråkrati och höga skatter är bra. Det förklarar ett och annat.
Jag har vid 41 års ålder sparat ihop ca 800 000 kr i privata pensionsförsäkringar och har ca 1 Mkr i premiebestämd tjänstepension som arbetsgivaren betalt. PPM är nu värd ca 100 000kr. Äger ett sommarhus värt ca 3 Mkr och en bostadsrätt i centrala Stockholm värd ca 3,8 Mkr. Lånen på dessa två fastigheter uppgår till sammanlagt 2,6 Mkr. Jag har haft strategin att amortera på lånen ganska hårt men ibland har jag valt att inte amortera och istället köpa fonder och aktier t ex under 2008-2010. Idag har jag ca 500 000 kr på sparkontot, aktier och fonder. Jag har inte ärvt eller fått något utan varit sparsam utan att vara snål på något sätt. Jag började arbeta vid 25 års ålder efter universitetet. Efter ett par år med låg lön lyckades jag komma upp i ca 400 000 kr vid 28 års ålder (1998) och den har stigit upp till 700 000 kr idag. Jag känner mig absolut inte rik men har aldrig behövt titta i plånboken när jag handlar.
Gratulerar. Bra jobbat. Rätt så.
Lyckan ligger inte i pengarna i sig, men de är en mycket bra grund för att kunna leva ett gott liv med valfrihet. Du kan välja.
Jag kan tillägga att jag alltid gjort maximala avdrag för privat pensionssparande sedan 1996 – därav 800 000 kr i privata pensionsförsäkringar. Dessutom har jag valt att inte köpa en massa grejer som jag inte behöver. Har vänner som aldrig har pengar för de hela tiden köper en massa onödiga grejer.
Vad du är duktig! Vill du ha en guldstjärna av magistern nu?
6500 personer får Connoisseur i sveerige pga sin förmögenhet överstiger 5 miljoner.
Hur vet Connoisseur vilka personer som har en förmögenhet över 5M?
Det vet de inte. Sedan förmögenhetsskatten avskaffades och med det taxeringen så hugger de rätt vilt. Bl a går de på taxerad inkomst. Men jag har även massvis med författarkollegor som fått inbjudningar därför att de "är ett känt namn" utan att vara i närheten av att tjäna det som behövs.
Rimligen så skickar de tidningen till de som fick den innan + skickar till exklusiva adresser osv.
Men Connoisseur har nog bättre koll än Credit Suisse iallafall. Inte en chans att 441000 har TAXERADE tillgångar på 7 M+ (lägg till alla skattefifflare och folk som har pengarna i sina bolag på det)
/Oraklet
Jag och min hustru är nyligen pensionerade statstjänstemän med medelinkomster. Vi har ett litet hus (60 kvm) skuldfritt, och har lyckats spara en dryg miljon, vilket vi investerat i guld och silver vilket nu är värt 2,5 miljoner. Det bör öka i värde rejält framöver räknar jag med.
Det gör, att vi kan klara oss hyggligt även ifall pensionssystemet kollapsar(vilket det sannolikt kommer att göra).
Alla kan med lite sparsamhet sörja för sin pensionering utan att vara helt och hållet beroende av statens osäkra pensioner
"Magasinet distribueras till de 35 500 personer i landet som har en deklarerad inkomst över
1 200 000 kronor. samt de 6 000 personer som har en förmögenhet om minst 5 miljoner. Totalt 41 500 ex. Connoisseur Exclusive distribueras i december varje år till 6 000
personer med en förmögenhet över 5 miljoner kronor och till de 8 500 personer
med högst inkomst. Ålder 20-66 år."
Ytterligare bevis på att det inte finns i närheten av 441000 som har 7 M+ i privata taxerade tillgångar…
/Oraklet
Har en förmögenhet på 7 mulle, har haft det sedan 2006. Aldrig fått ngn tidning. Tidigare gick de på taxerad förmögenhet, ich sedan 2007 har alla noll. Jag taxerade noll, eftersom min taxerade förmögenhet var lägre än 3 mille.
Tja, visst missade Connoisseur de som inte hade taxerad förmögenhet, men att de skulle utgöra en så stor grupp(C hade dessutom en gräns vid 5M, där 6000 personer klarade spärren) med andra ord så skulle de som hade en taxerad förmögenhet på 7M bara utgöra nån enstaka procent av de som faktiskt har 7M+? Nä, det köper jag inte, och varifrån skulle Credit Suisse få tag på sina siffror om de inte gick efter senaste gången som svenskarnas förmögenheter var taxerade?
CS har troligen trots allt räknar med "public pensions" även om de påstår motsatsen…
/Oraklet
Intressant lasning om energi och stader: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=merriam-kansas-peak-oil-and-climate-change
Frågan är hur många som har arbetat ihop sina förmögenheter, och hur många som har fått pengarna via spekulationer. För spekulationer är inte ett produktivt arbete.
Frågan är hur många som har arbetat ihop sina förmögenheter, och hur många som har fått pengarna via spekulationer. För spekulationer är inte ett produktivt arbete.