669
Det är nu femton minuter kvar till klockan F som i Förnekelse, klockan 1300 idag när Finansdepartementet officiellt går ut och förnekar att peak oil får några som helst konsekvenser.
Bloggrannarna ASPO Sverige och Cruel Crude har skrivit en kort skrift om peak oil som de kommer dela ut till närvarande på seminariet. Den finns att beskåda hos Cruel Crude eller hos Google Docs. I den kan man läsa om hur organisationer som Lloyds och ansedda Chatham House, respektive en brittisk industriorganisation varnar för peak oil, eller tyska och amerikanska försvarsmakten, samt referenser till vetenskapligt publicerade artiklar.
Länk till seminariet som startar 1300.
18 kommentarer
Jag hade problem med att komma åt videoströmmen via websidan, men är är en direktlänk till strömmen
mms ://qstream-live.qbrick.com/00151_pull_regeringskansliet_live2_sweden
ta bort mellanslaget efter mms och innan kommatecknet, var tvunget att lägga in det för att kunna posta
öppna i lämplig mediaspelare
Prova websidan först alltså
Jag tittar med er.
Trist att rapporten som ASPO tagit fram ser ut som något högstadieprojekt, versaler och utropstecken används som om det inte skulle bli någon morgondag.
Jag tror på högre oljepris framöver, så brusa inte upp er nu.
Go go cornu!
Tur att vi pratar om "peak oil" – och inte "end of oil". Och där får vi väl hålla med debattören i SvD om att det borde finnas tid till omläggning av vårt energiutnyttjande. I övrigt är han väl ganska resonabel – han förnekar ju inte att det är en ändlig resurs. Skillnaden mellan domedagsprofeterna och artikeln i fråga är hur lång "svansen" är dvs tillgångarna efter peaken, och hur själva "sinandet" detta kommer att påverka forskning, oljepriser etc.
Det finns ju en peak på allt, det har vi ju lärt oss inte minst på den här bloggen. Det finns även en "peak population". Redan idag har vi negativ befolkningsökning i bl a Ryssland och Italien. Och ju fler länder som industrialiseras, desto färre barn blir det. Vad det nu kan innebära för framtiden.
Det intressanta är egentligen inte peaken utan utvecklingen på exportmarknaden. Det tragiska är att Noreng helt missar det. Den krymper trots allt sedan 2005.
Angående "peak population" så är det mycket som talar för att många länder inte kommer att industrialiseras, konkurrensen om råvaror, geopolitik, mm kommer att sätta käppar i hjulen.
Aleklett är pinsam som föredragshållare och sumpar tyvärr just nu möjligheten att verkligen förklara Peak Oil och få fram allvaret i frågan. Det är hög tid att få honom att kliva ner från sin post alternativt att alltid använda någon annan som presenterar åsikterna.
Tyvärr har det alltid varit så, Mikael Höök borde varit där istället – dock väger inte hans namn lika tungt.
Tyvärr är inte Aleklett en speciellt duktig föredragshållare, det är jag den första att hålla med om. Men med tanke på hans dyslexi så är det imponerande att han kommit så långt som han gjort.
Men med tanke på Norengs norska så vinner nog Aleklett detta ändå – jag fick huvudvärk av att lyssna på Noreng…
Intressant att Torbjörn Iwarson försöker hävda att de som tror på oljetoppen är "troende" när han själv är troende kristen… 😉
Torbjörn Iwarson. Var har de hittat honom? Pinsamt okunning. Är det sådana här som styr den ekonomiska sektorn förstår jag att det går åt skogen. För övrigt var han sämre än Aleklett som talare. Och varför började han prata om religionssociologi?
Torbjörn sågar Aleklett vid fotknölarna och Aleklett svarar "Jag begriper mig inte på ekonomi". Sååå lamt, sov han under föredraget?
Roligt att Torbjörn Iwarson också hittat fel i rapporten…
Din besatthet av Peak Oil ter sig närmast religiös.
Det du Cornu missar (eller vägrar diskutera) är att de långtgående slutsatserna av Peak Oil fortfarande är tvetydiga.
Du kan inte avgöra vad Peak Oil har för samhällskonsekvenser över lite längre tid.
Att sen ekologister hoppas och tror något om POs samhällskonsekvenser måste ses just som tro, hopp och gissningar.
Vi är nog många som gärna diskuterar den både kortsiktiga och långsiktiga effekten av PO. Vad är din bild? Ska vi köra på som vanligt eller börja ställa om medan vi har lite resurser kvar? Det är egentligen den springande punkten. Tidpunkten för lite kursändring. Eller ska vi bara hoppas på att tekniken löser det hela? Utveckla gärna lite hur du tänker.
http://www.youtube.com/watch?v=8WBiTnBwSWc allt man behöver veta.:)
Thorium: http://www.youtube.com/watch?v=uK367T7h6ZY, det kanns som att han ar ute och cyklar nar han borjar saga att vi ska gora flytande bransle. Men om hanhar ratt, varfor finns det inga Thorium reaktorer?