I media marknadförs trojkans (Euroländerna/ECB/IMF) tillskott till den grekiska skuldkrisen som grekiska stödpaket. Men det är förstås fel. Det finns inga grekiska stödpaket. Stödpaketen är till för europeiska banker.
Grekerna och Grekland är bara fångade mitt i. Man får utbetalningar från eurotrojkan, men dessa utbetalningar går bara till att betala förfallna statsobligationer, dvs lösa ut banker från sina kvarvarande riskpositioner mot grekisk statsskuld.
Det är inte tal om att rädda eller stödja Grekland utan bara om att rädda banker. För att denna grekiska fars skall fortgå så ställer man diverse krav på den grekiska staten att denna skall skärpa till sin ekonomi och regimen säger att de skall göra något, men det är ett spel för galleriet. Under tiden faller det grekiska samhället samman okontrollerat.
Men bankerna (främst tyska och franska) som är de som i en marknadsekonomi skall stå för risken kommer alltså undan via stödpengarna.
Trojkan har nu ställt ut ett litet krav på 300 miljoner euro i ytterligare grekiska besparingar, men det är också bara ett trick för att man samtidigt kan ge grekerna ytterligare 15 dagar på sig att hitta på något att säga. Man sparkar vidare problemet i ytterligare två veckor. Det börjar bli smått löjligt. Man har redan skjutit upp tidigare oförhandlingsbara deadlines flera gånger och nu ger man bankerna ytterligare 15 dagars varsel innan en grekisk statskonkurs. För övrigt är det först den 15:e mars som nästa vända av utestående obligationer skall betalas. Man kan alltså skjuta upp stödpaketsbeslut fram till någon dag innan den 15:e mars och allt prat om deadlines är just bara prat. 15:e mars minus beslutstid är vad som gäller.
De grekiska marknadsräntorna stiger mot skyn. Exempelvis är 1-årig grekisk statsobligationsränta 512%, vilket alltså visar att innehavarna av obligationerna för fullt håller på att dumpa dessa på marknaden. När de sålt färdigt och inga känsliga banker längre sitter på obligationerna så kan man tillåta konkursen.
Egentligen kunde trojkan ställa vilka krav som helst, t ex att regeringen skall dansa vals på borden för att nästa stödpaket skall betalas ut. Stödpaketet har ju inget med den grekiska ekonomin att göra, så varför skall grekerna göra olika besparingar? Varför inte lika gärna dansa på borden?
Förr eller senare blir det tydligt nog att enda vägen ur det hela är en omfattande statskonkurs (eng default). Utan räntebetalningar så går det att få den grekiska statliga ekonomin i balans och inga mer stödpaket skulle behövas. I samband med en sådan konkurs går man lämpligen också ur euron, som är själva grundproblemet.
56 kommentarer
Så betyder det att i teorin så behöver man veta hur pass stor exponering resten av Eurozonen har mot Grekland för att kunna räkna ut minskningstakten för att uppskatta en tidpunkt för statskonkurs? Men om tex någon Grekisk militär får nog och i en statskupp separerar Grekland från EU, faller väl även de tyska och franska bankerna?
Grekernas situation är dålig. Katastrofalt dålig.
Men den koppling till Europas banker som är förödande har kunnat avvecklas under den tid som paketen bollas fram och tillbaka.
Bra jobbat-nu kan de få göra sin konkurs ,utan att resten av Europa rasar med./Oppti
Bra jobbat? Så resterande länder i EU har sunda finanser då? Jo tjena! /Relle
Har man sparat ngt på militär/polis? Vore mkt intressant att se se hur mkt i så fall. När kan vi förvänta oss de förta myterierna om lönerna börjar tryta?
Det här är för övrigt en stor skam för den s.k moderna världen. Vi låter bankerna köra Europa i botten för flera generationer framöver. Jag saknar egentligen ord. Det måste till ngn typ av samhällsomstörtande omvälvning för att sätta stopp för detta, det råder det nu inget tvivel om.
/EDK
Jag har inte helt fattat hur det fungerar. När du skriver att de stora bankerna säljer sina obligationer, vem köper?
Har bankerna möjlighet att sälja CDS:erna också? Försäljningarna måste ju i sig ge en skaplig förlust även om den inte blir lika stor som vid en konkurs.
Euro går från perifirin till kärnan.. när kärnan fattar att de också är insolventa, vad ska de då göra av sina Euros?
Exakt, bra fångat !
Önskar bara att detta kunde framgå klart i gammel media.
nils
Framgår det nånsin något överhuvudtaget i gammelmedia?
Hos banker skall man undvika lån, tyskarna betalade av det sista på skadeståndet från förta världskriget 2010. Det andra betalar de fortfarande för. De vet förhoppningsvis hur man undviker det igen.
Tack för att du har ett kritiskt öga på vad som händer. Jag blir så trött på media som generellt bara löper politikerna i hälarna och förmedlar det de vill att de ska förmedla. Istället för att kritiskt granska och analysera vad som egentligen håller på att hända. Jag förstår inte hur media kan tillåta sig att vara så blinda och mesiga, medan de på hemmaplan tar på sig uppgiften att styra politiken genom att köra hårda drev och ensidiga analyser. De håller på att skära av den gren de sitter på genom att jobba på ett otrovärdigt sätt. Jag hoppas att någon journalist läser den här artikeln och tar sig en funderare på att göra en mer självständig analys av läget kring Grekland och våga ifrågasätta framför allt Tyskland och Frankrikes agenda.
Konventionell, politiskt korrekt, mainstreammedia har spelat ut sin roll, vilket de bevisar gång på gång. Det är mycket viktigare att just Du får reda på vem som eventuellt kommer att vinna melodifestivalen, vad du ska dekorera dina barn/gran med och hur du bäst inreder ditt drömhem. Det är bara att inse. En följd av medias urusla rapportering om "grekröran" och finanskrisen i stort är att ingen längre orkar/kan hänga med i följetongen. Ord som "ödesvecka", "ödesdag", "ödesstund", har använts alltför ofta (även i fallet Saab, där ingen till slut visste om de faktiskt redan konkursat eller inte. Har de det nu förresten?!?) för att någon ska kunna följa med. Det är villospår för oss och det känns som att det inte är meningen att vi ska kunna följa med. Vi ska helt enkelt luta oss tillbaka och lita på att De Stora Ledarna i Bryssel (i samråd med Goldman Sachs) löser detta åt oss.
Vill återigen lyfta fram något jag kommenterat om förut, angående folks totala ignorans kring detta ämne och relaterade ämnen. Det återspeglas tydligt när det kommer till diskussioner kring europakt/ev. förestående krig mot iran/negativ realränta/skuldbaserat valutasystem m.m. (ok, jag inser att det är ett väldigt brett spektra, men det förstärker eg. bara min poäng). Folk. Kan. Helt. Enkelt. För. Lite. På min arbetsplats, där s.k. välutbildade akademiker samsas (ingenjörer, samhällsvetare, m.fl.), mycket kompetenta inom sina arbetsområden, är det är mer eller mindre lönlöst att försöka ha någon form av konstruktiv diskussion vid fikabordet. Tro nu inte att jag sätter mig och surar i ett hörn eller för den delen tror att jag är upplyst och kan allt och genom detta försöker vinna diskussioner eller bevisa min kunskap. Jag är ute efter någon typ av konstruktiv diskussion kring de problem som i allra högsta grad berör var och en som faktiskt sitter i fikarummet, inklusive mig själv. Jag diskuterar gärna också väder och vind, sport och semesterplaner, men så fort ämnet kommer in på något som kan relateras till ekonomi på en mer övergripande nivå så inser man att folk inte kan särskilt mycket. Man kan prata bolåneränta, men när det kommer till att diskutera ev. bobubbla eller inte så tar det stopp. Man kan diskutera Europas problem (övergripande) men när det kommer till att problematisera att man byter ut folkvalda statschefer (om än pajaser, likt bunga-bunga-mannen Berlusconi) mot bankagenter från Goldman Sachs, då blir det tyst. Man kan diskutera bensinpris, men när man försöker problematisera oljans vara-eller-icke-vara och att vår lilla parentes av billig fossil energi och kopplingen till samhället i stort, ja, då blir det också tyst. De flesta man pratar med förstår inte hur det skuldbaserade pengasystemet med fiatvalutor fungerar. Varför lär vi oss inte detta i skolan eller genom media?
/EDK
forts. följer.
Utifrån ovanstående tycker jag att det är allas vårt ansvar som läser denna blogg (och andra bloggar likt denna) att sprida kunskapen. Posta gärna länkar på facebook till inlägg när folk kommenterar Reinfeldts utspel om arbetslösheten ("Det stora svaret på allt" är en utmärkt referenspost som jag ofta använder) eller andra dimridåer. Uppmuntra de personer i er närhet som faktiskt förstått att någonting inte står rätt till i systemet och erbjud mer information. De som inte vill förstå, de kommer inte heller vilja förstå, men vi ska inte underskatta tröskeleffekten i att fler och fler människor börjat ifrågasätta de strukturer som styr våra liv. Den här bloggen, samt Flutes, Morgonsur, Vidsynt, musik@centrifugen, Finansiella insikter, Zerohedge, Ett nytt penningsystem, Scoris, m.fl. är livsviktiga. Läs dem, kommentera och sprid. Det finns ingen som sitter inne på hela sanningen. Även om Cornus kunskap är diger och jag håller med i mångt och mycket så måste det uppstå diskussion och en konstruktiv dialog. Många, inklusive mig själv, har varit eller befinner sig i "uppvaknandefasen". I och med detta frilöses många känslor – man blir arg, frustrerad, besviken och vägrar inse den situation vi befinner oss i. Den känslan tror jag är totalt nödvändig men än viktigare är att man gör någonting av detta. Det är lätt att anamma ett bittert och destruktivt sinnelag eller helt enkelt slå ifrån sig fakta och fortsätta som inget hänt. För er som inte gör detta och är relativt nya på bloggen kan jag rekommendera att regelbundet följa och ta del av följande personer:
Chris Martenson
Kyle Bass
Jim Rickards
Nicole Foss
Marc Faber
Peter Schiff
Max Keiser
Mike Maloney
Gerald Celente
Nigel Farage
Debbie Cook
Alessio Rastani
Det finns mängder av videor på nätet och de framträder ofta i RTvs Capital account eller liknande program. Gemensamt för ovanstående är att de är relativt opolitiska. Man väljer inte ett enkelt höger eller vänsterperspektiv. Jag tror att detta är symptomatiskt – vår tid kräver nya sätt att tänka. Det går inte längre att applicera ett klassiskt grönt, rött eller blått perspektiv på saker och ting.
Nåväl. Det blev en lång post och måhända lite splittrad. Poängen är att jag tycker att denna bloggs existens är totalt nödvändig och jag uppskattar starkt Cornus insats. Det borde för övrigt finnas någon typ av plattform som samlar fler bloggar, kanske med ett gemensamt forum. Några bra idéer på hur man skulle kunna gå vidare med detta?
/EDK
Håller helt med dig EDK. Det finns ett antal kommentatorer på den här bloggen som har kommit lite längre i sin bearbetning av insikten kring "evig tillväxt i en ändlig värld" och kommentarer från dessa är mycket intressanta och givande och leder ofta kunskap, insikt och ideer kring framtida handlingsalternativ framåt. Det tråkiga är dock att det finns för många omogna, ogenomtänkta och rent ut sagt löjliga kommentarer, ofta direkt riktade mot Cornu (budbäraraen), som bara "skitar" ned bloggen. Måste dock säga att Cornu hanterar dessa bra, dvs klipper av/ner dom rätt effektivt, dock till priset att han tvingas hålla en onödigt raljerande och ironisk nivå! Hur man ska hantera detta vet jag inte. Har tidigare föreslagit att Cornu delar på inläggen på nåt listigt sätt. Kanske "märker" blogginläggen med vilka läsare dom vänder sig till? Framtidsinriktade som söker lösningar/kreativa diskussioner om olika visioner? Eller märkning till dom som tvivlar och fortfarande förnekar? Tja – inte vet jag, men jag blir i allafall glad för dom trådar där du, Peter M, Bosse, Morgonsur, Flute, Grönvit, m fl delar med sig av funderingar och ideér.
Kan inte annat än att hålla med i det du säger. Angående samtal vid fikabordet har jag dessvärre slutat försöka få folk att få upp ögonen. Jag kan helt enkelt inte disskutera dessa ämnen utan att bli för upprörd över folks ignorans. Och utan en retorik som en amerikansk president, är det väldigt svårt att få folk att tänka ett snäpp längre än näsans räckvidd. Allt som oftast när tex vårt stora oljeberoende tas upp så anses det vara personangrepp, vilket inte ter sig så lyckat för relationen.
Om du är skyldig en bank pengar och inte ens kan betala räntan på lånen då är stödet du behöver hjälp i första hand till räntan och i andra hand till avbetalning på lånet.
Det borde väl en BLT förespråkare gå med på.
Hjälpen som är villkorad kan ju bestå i att du avråds från att spendera mera och dra in lite mer stålar./Oppti
Hej
Om man säljer en ettårig obligation till ränta om 512%, vad är då priset? Vilken typ av ytterligare förlust är det man då undviker?
MVH
PC
Det här inlägget påminner mig om ett tidigare inlägg där Cornucopia beskrev hur Grekland minsann efterskänkt tyskt krigsskadestånd, utan att göra nån åtskillnad mellan krigsskadestånd som dikteras godtyckligt av krigets vinnare och vanliga lån som låntagaren själv tar initiativ till.
Här missar Cornucopia återigen samma poäng, i ett försök att va originell? Grekland har tagit lån med berått mod, levt upp pengarna, och nu vill slippa betala för sig. Sen ja, självfallet är EU;s manövrer inte ägnade att hjälpa Grekland, fattas bara, och det förstår väl de flesta.
Påminner lite om SAAB Auto farsen innan kk, fast med något högre insats.
Sedan ska jag nog bli "Micklare", de ska ju nu få BLT kollektivet att betala även om de inte säljer några hus. Fiint, för om BLT'n ligger risigt till kanske banken kräver försäljning och då är ju "samhällslönen" införd. Då kan man fortsätta med snips och kostum i fiin Skoda,= Au..
😉
Skoda är ingen dålig bil.Det är en mycket bra bil.
Problemet är att många människor anser sig för fina för att åka och äga Skoda. Skoda ger ingen status i grannskapet.
Och det är ju just detta som är grundbulten i hela BLT-problematiken.
Det duger inte att bara bo bra, utan man ska dessutom bo några snäpp "över" vad man egentligen klarar av, särskilt om omvärlden skulle krisa.
Samma fenomen återspeglas i makroekonomin,där det inte dög för Grekerna att leva på en rimlig nivå, utan istället ett antal snäpp "över" den nivå de klarar. Extra månadslöner och flashig Mercedes när alla egentligen mått bättre av normala löneuttag som räckt till att istället köpa, ja just det, en Skoda t.ex.
Helt rätt Anonym 02:50. "Allt" som vi konsumerar har primärt en sociologisk funktion; att markera social status och identitet, att inta och hävda ens position i den sociala statusstegen. En Skoda är en mycket bra bil, men den ger inte samma budskap om vem dess ägare vill framstå som. Bilen är f.ö. långsammare än cykeln; om du räknar in all tid du måste arbeta för att betala ditt bilåkande, så visar det det hade gått lika fort att åka cykel. Vi arbetar för att kunna åka till arbetet i bil.
Måste fortsätta på OT Skoda.
Skoda vart ju av Top Gear:s tittare eller nån undersökning, utsedd till bästa Golf:en.
Golf:en har många namn.
Golf vart också utsedd till sämsta . . . Golf.
Top Gear FTW.
Frälst sedan de visade att avgaserna ur en Saab var renare än Londonluften och att ju fler som körde Saab desto renare skulle luften i London bli.
Ehum *host* … Grekiska parlamentet måste fortfarande rösta för de nya sparåtgärderna. Hur den omröstningen slutar har svenska medierna helt missat.
Partiledarna i Athen är inte överens, de skjuter på möten hit och dit, de har inget färdigt sparförslag åt Bryssel. http://www.athensnews.gr/portal/1/53173
Något är helt klart i görningen. Greker tappar ogärna ansiktet, och de är grymma förhandlare och affärsmän, de uppfann ju med och uppfann pengar för några tusen år sedan, och vet hur det hela fungerar. Om detta följer vår nordiska logik eller inte, det är en annan fråga.
Jag tror att Grekland är på väg ur valutasamarbetet. Min gissning är under någon gång våren eller strax innan sommaren.
Om vi ska döma det grekiska uppträdandet efter grekisk standard så kommer de aldrig att tappa ansiktet. Det gäller att våga och orka döma det efter "vår" standard, och inse att dessa grymma förhandlare och affärsmän är pinsamma förhandlare och affärsmän.
@PC
Priset är väl då knappt 20 000 för en obligation på 100 000. Stiger räntan får man ännu mindre, så det är den förlusten man undviker. Och förfaller obligationen och Grekland inte betalar så förlorar man hela värdet.
MVH
Mac
ZH är nere. Jag blir orolig av det.
ZH hade ett mycket vasst inlägg om hur man i USA i praktiken hade upphävt avtalsrätten – till bankernas fördel – där ZH påstod att Obama-administrationen "övertalat/mutat" attorney generals i en del delstater att lägga ned processer mot bankerna och deras robosigningsrutiner.
Du kan via Google-cache se:
US To Settle Fraudclosure For $25 Billion Even As It Channels Fake Tough Guy In Meaningless Lawsuit Against Very Same Banks
Undrar om detta kan var en av många möjliga anledningar till ZH:s driftstörningar…
Cornu:
Kommer du inte förbi Stockholm på någon föreläsning under våren?
Hade varit kul och intressant att höra dig prata om peak oil och dess konsekvenser bland annat.
Mvh
Det är dags att definiera begreppet "peak-tax" eller "peak-state", lite beroende på hur man väljer att lägga tonvikten.
Generellt sett, kan man se hur idén om den allomfattande staten krackelerar. Eller annorlunda uttryckt, det bondfångeri som gått ut på att alla tror sig kunna leva på någon annans bekostnad, har nått vägs ände. Grekland är bara det första landet där politiker har lovat bort medborgarnas pengar och sedan försökt täcka de allt mer gapande underskotten med allt mer lånande pengar i en fullständigt fåfäng förhoppning om att det på något sätt ska ordna sig.
När vanliga anställda ägnar sig åt liknande aktiviteter på (finans-)företag, brukar det förr eller senare uppdagas och de leds ut med händerna handklovade på ryggen. När politiker gör samma sak, hyllas de istället och uppmuntras att fortsätta.
Det är nog bara en tidsfråga innan flera länder brakar samman, Sverige inkluderat. Det är i den kontexten man ska se det senaste utspelet om förlängd pensionsålder.
I jämförelse med detta scenario, är "peak-oil" vårt minsta problem.
Vore trevligt att höra lite reflektioner kring begreppet "peak-tax/state".
Cornu skriver:
"Men det är förstås fel. Det finns inga grekiska stödpaket. Stödpaketen är till för europeiska banker."
Utifrån det du skrivit så antyder du med andra ord att det finns någon/några som arbetar för att bankireliten skall klara sig undan förluster samt att EU/IMF/ECB säger en sak men arbetar för att uppnå en annan (rädda sina bankirkompisar). Man kan med andra ord säga att du menar att EU/IMF/ECB verkar ha en dold agenda som agerar på detta sätt.
Men vänta lite nu Cornu, detta resonemang låter ju lite som.. som.., ja, vänta, en konspiration?!
Ditt resonemang låter hemskt likt det "foliehattarna och konspiratorikeran" tidigare hävdat och som du gjort narr av vid flertalet tillfällen.
Min uppmaning till dig är att komma ner från dina höga hästar och sluta göra narr av de som vet så mycket mer än vad gu gör.
Man behöver nödvändigvis inte vara foliehatt eller rödvinsvänster för att tänka i dessa banor.
Var inne på en av mina favoriter "The Slog" (http://hat4uk.wordpress.com/ för er som inte känner till)
Han hänvisade till Daniel Hannans blog på The Telegraph; och ingen av dessa kan väl rimligen påstås tillhöra vare sig foliehattlägret eller vänsterflanken.
http://blogs.telegraph.co.uk/news/danielhannan/100135715/the-bailout-money-wont-go-to-ordinary-greeks/
Nej, precis, det här är ingen konspiration, det är en agenda. Det sker helt öppet och dokumenterat även om man säger en annan sak till allmänheten.
Finns gott om naiva människor. Om det inte skulle finnas dolda agendor och girighet så skulle vi inte finna oss i den här situationen. Allt handlar om girighet och pengar.
Grekerna kommer kasta in handduken när de inser att de att de kommer bli slavar under EU/IMF/ECB.
Mvh/XO
"Nej, precis, det här är ingen konspiration, det är en agenda. Det sker helt öppet och dokumenterat även om man säger en annan sak till allmänheten."
Problemet är bara att det stämmer in på de flesta så kallade konspirations "teorier" som circulerar kopplat till NWO.
Dvs allt från tvångssterilisering med hjälp av gifter i matt till reducerade IQ nivåer med hjälp av vaccin. Målet en global totalitär vetenskaplig diktatur a'la 1984/A brave new world Osv osv. Det handlar bara om vilka öppna och dokumenterade konspirationer man vågar erkänna för sig själv.
Studera UNESCO, FN, WHO, Bilderberg group, Trilateral commission, CFR osv.
Men snälla, det är väl INGEN som trott att stödpengarna skulle gå till "vanliga" greker. Dessa har ju redan haft sina sötebrödsdagar. Hur var det med den genomsnittliga inkomsten i den grekiska offentliga sektorn? Jag läste bara för några dagar sedan på DI att anställda greker får 14 månadslöner per år. Stödpengar går till räntor medan man tänker ut hur de ursprungliga pengarna ska återkrävas.
Detta med fjorton månadslöner tycker jag är så roligt, ingen diskuterar hur stor årslönen är. Är den stor eller liten? Att man väljer att dela upp den i 12 eller 14 utbetalningar har väl ingen betydelse. För inte så länge sedan fick lärare i Sverige bara tio månadslöner (de var lediga 2 månader under loven) – utspridda på 12 utbetalningar, dvs en gång i månaden.
Har ni sett filmen Spinal Tab när gitarristen är så glad över att förstärkarens volymvred går till elva istället för till tio?
Hur mycket är grekens årslön som betalas i fjorton delbetalningar?
Jag har hört flera siffror, motsv. 40.000 SEK i månaden, och poängen i mitt inlägg är att månadslönen är hög och dessutom betalas 14 ggr, som du borde begripa. Jag nämnde 14 ggr som EN av poängerna.
Nästa gång du får för dig att du är rolig och fiffig, så ta en promenad istället 😉
Vad händer vid en oordnad konkurs i Grekland? Det jag undrar är om det ekonomiska systemet mäktar med en sådan uppgift? Är det starkt nog?
Rädda bankerna stämmer men man skyddar också pensionsfonder i nämnda länder.
Sedan stämmer det inte att de nyalånen bara skyddar banker och pensionsfonder.
Grekland har fortfarande underskott i sina statsfinanser och behöver alltså nya lån för att fylla det gapet
Det enda som kan få ordning på situationen är:
Grekland måste införa ett lönesystem som är så flexibelt att människor kan börja producera efterfrågade tjänster så snabbt som möjligt igen. Bästa lösningen för det är en medborgarlön på någon slags miniminivå. Den bör täcka upp så folk inte svälter.
En låg medborgarlön gör att vem som helst kan tjäna extra även om det extra jobbet endast ger en krona i timmen. Tjänsten produktionen sätts igång snabbare istället som nu när hela landet kommer vara förlamat under en ganska lång tid.
Håller inte med om att stödpaketen inte är för Grekland. Som jag ser det är de för Grekland ända till Grekland går i konkurs, om de nu skulle göra det.
Tänk själv om du nu skulle vara en BLT, som ju är popordet här på bloggen. Du har skyhöga lån som du inte klarar av, och du behöver ny finansiering för att inte gå i personlig konkurs. En kompis lånar då ut en miljon som du kan använda till att beta ned lånet till hanterbar storlek, och du får betala tillbaka senare i mån av förmåga. Givetvis kommer hela miljonen att hamna i banken.
Är det lånet inte till dig i så fall? Det är ju trots allt din skuld som har blivit för stor, det är ju inte banken som har gjort av med pengarna.
Däremot har ju banken gjort en riskabel investering som slagit fel, men det är en annan sak.
Åker G ur Euron så blir det en bankrun i Grekland. Hade jag bott i Spanien så hade jag då direkt plockat ut mina Euro från banken… Det smittar nog av sig snabbt
"Utan räntebetalningar så går det att få den grekiska statliga ekonomin i balans och inga mer stödpaket skulle behövas." håller med.
Nu gör ECB nya pengar (REN SEDELPRESS utan minsta inflation) och lånar ut till bankerna som sen lånar ut till grekerna till orimliga räntor, det kommer att leda till en Grekisk konkurs och att bankerna förlorar sina pengar, grekerna slipper då att betala tillbaka.
Alternativ lösning ECB kan ta alla nytryckta pengar och i stället lösa ut bankerna och inte kräva någon ränta på pengarna istället så får Grekerna på sikt amortera av på skulden
Tar ECB med gratispengar (sedelpress) över Grekernas skulder så försvinner finansoron ögonblickligen och Grekland kan gå ur Euron under ordnade former.
Att sedelpressen orsakar hyperinflation är inte sant det krävs stora löneökningar för att hyperinflation ska kunna uppstå.
FED i USA och nu ECB trycker pengar och vi har inte ens inflation, det beror på att vi inte har några löneökningar som driver upp inflationen.
mvh ekvationsteorin
Undrar vad risken är för inbördeskrig i Grekland egentligen.
En betalningsmedelsbaserad ekonomi kan inte existera utan betalningsmedel(pengar).
Jämför med en elkrets där U styr effekten i kretsen
Ohms lag U/I=R (U kan jämföras med penningmängden,R=timlön, I=arbetstid)
Jag har sagt att kvoten av penningmängden och timlönen är helt avgörande, jämför med ohms lag kvoten av U/R avgör strömmen i kretsen.
Att öka U och R ökar inte strömmen, samma sak i ekonomin att öka penningmängden och timlönen samtidigt är meninglöst.
Öka U med samma R så ökar strömmen.
öka penningmängden med samma timlön så ökar jobben.
Ekvationen p/a=m, kan jämföras med ohms U/I=R lag det är samma typ av ekvation.
Det är så uppenbart att dagens ekonomiteorier inte är helt riktiga, det kan vara lättare att se det om man jämför med ohms lag.
mvh ekvationsteorin
Om man vill ha en viss ström i en krets så får man inte öka resistansen U/R=I strömmen minskar om R ökar.
Samma i ekonomin man får inte öka lönen för då minskar jobben, penningmängden / medeltimlönen = arbetstiden.
(löneökningar som motsvarar produktivitetsförbättringar är ok)
En ekonomi består i grunden av
1.betalningsmedel (pengar)
2.arbete som skapar varor och tjänster,
3.lön för arbetet.
punkt 2. vi får komma ihåg att det moderna samhället kan skapa mer varor per arbetstimme, varornas pris är totala arbetstiden det tar att göra varan * timlönen.
En vara som totalt har tagit en timme att producera skapar en lönetimme.
förenklat så är en arbetstimme = lönetimme.
Varor och tjänster kan härledas till arbetstid.
Vi har tre grundläggande delar i ekonomin
penningmängd, arbetstid, medeltimlön.
matematiskt så får vi min ekvation p/a=m
mvh ekvationsteorin
problemet är att folk har dålig moral. arbetsmoral, sexualmoral, generellt oärliga, tjuvar och bedragare rätt o slätt som dom säger här. i dom länder där det går sämst är dom med sämst moral, där det går bättre, bättre moral. mer kristet skulle man kunna säga, det är vad som avgör hur bra ett samhälle funkar. därför norge är rikast, som sverige för 30 år sedan
Moralen är viktig men för att ekonomin ska fungera så krävs det att vi har tillräckligt med betalningsmedel i ekonomin.
Varken moral, socialisering eller privatisering av företagen hjälper om vi saknar betalningsmedel, utan tillräckligt med betalningsmedel så kan det som produceras inte konsumeras.
Alla stirrar sig blinda på att det är vänstern eller högerns fel och glömmer bort vårt betalningsmedel.
En saga två personer trätte om det skulle vara regn eller sol nästa dag, dom var övertygade om att någon av dom skulle få rätt, nästa dag snöade det.
Vänstern högern träter eller går i krig för att dom tror att dom har rätt, är det kanske bara är ett matematiskt fel i ekonomin som dom båda har haft i sina ekonomier.
Kvoten av penningmängden och medeltimlönen har dom missat.
mvh ekvationsteorin
kvoten vad det än blir är väll en konsekvens av det hela, inte förutsättningen. om tillräckligt med betalningsmedel , så är det velociteten som spelar roll, inte mängden. säg om 117 miljarder omsättes 30 gånger om året får vi svensk bnp på 3500 miljader, mängden handlar bara om hur fet och ful du är
Vi bestämmer kvoten
Riksbanken trycker pengar och riksbanken reglerar fullständigt penningmängden.
lönerna är politiskt bestämda, arbetsmarknadens parter bestämmer lönerna.
p och m är redan bestämda i min ekvation, arbetstillfällena är p/m=a, där a är arbetstimmar vilket förenklat är antalet jobb.
Lönerna vill vi inte förändra så mycket, då har vi bara penningmängden kvar att påverka för att öka sysselsättningen.
a*m=p, antalet jobb vi vill ha och medeltimlönen ger oss storleken på penningmängden.
Jag har inte tagit upp omsättningshastigheten för det blir svårare att förklara ekvationen, det är bara att lägga till en konstant för p som anger omsättningshastigheten, först måste man förstå ekvationen.
Kvoten har alla glömt, det förklarar varför ingen kan styra ekonomin.
Corru som inte verkar vara bunden till en ideologi borde gilla ekvationen för den är helt opolitisk, både sossar och moderater kan använda sig av ekvationen.
mvh ekvationsteorin
Sedelpressen orsakar inte inflation.
Arbetstiden * timlönen = varupriset
En penningmängdsökning gör det bara lättare att få igenom en orealistisk löneökning, löneökningar orsakar inflation.
Den fanatiska rädslan för riksbankspengar gör att hela Europa nu riskerar får en djup depression, ECB sedelpress blir helt avgörande.
Mitt förslag är att ECB gör pengar som staterna får stimulera ekonomin med exempel staten betalar direkt för underhåll av järnvägsnätet med riksbankspengar.
Får vi fart på ekonomin så skyddar det bankerna från kreditförluster, bankerna måste vara ytterst tacksamma om vi ökar dom skuldfria pengarna lite.
Corru sedelpressens pengar är skuldfria har du tänkt på det?
mvh ekvationsteorin
Och så faller första brickan… Hur seg är den andra?
Lite väl konspiratoriskt inlägg av bloggaren.
Problemen med grekiska lån har varit kända i minst två år. Långivarna har kunna hedga för länge sedan.
Vidare har marknadspriset fallit och de som är skyldiga att bokföra enligt mark-to-market har fått ta förlusterna redan.
Det handlar alltså INTE om att rädda några banker. I den mån några banker äger Grekiska Statsobligationer är förlusterna redan tagna.
Lite anmärkningsvärt att så många här så okritiskt bara tror blint på vad bloggaren skriver. Underbetyg till de som skriver kommentarer.
Ja nu är det många kommentarer om att börja trycka pengar. Onekligen har ECB o FED tryckt. Men de mesta pengarna ligger och förräntar sig hos de samme. Vi kommer att ändra våra ståndpunkter när det gäller tryckning och det kommer ger oss hyperinflation. Bra jämnförelse med SAABs väg till döden. Det känns att allt får gå på väldigt lösa bolliner. Om det ändå fanns ngn bland de som bestämmer som kunde säga att det är fel, kejsaren har inga kläder, typ.
Om pensionsålders höjs så kommer jag begära att mina pensionsbetalningar blir spärrade på ett konto till jag blir 75. Eller så söker jag asyl i Norge.
orealistiska löneökningar är orsaken till inflation, arbetstid * timlön sätter priset på varorna, penningmängden har ingen direkt inverkan.
Frys penningmängden och öka lönerna så får vi inflation, minska på penningmängden och öka lönerna så får vi inflation.
Om penningmängden var orsaken till inflation så skulle USA ha hyperinflation med sin stora penningmängd.
Man kan inte bekämpa inflation (orealistiska löneökningar ) med att föra en stram penningpolitik för det leder till en för liten penningmängd som sen orsakar arbetslöshet.
Varför alla ekonomier har misslyckats är enkelt, alla ekonomier har haft krav på löneökningar som leder till inflation som dom felaktigt har bekämpat med en stram penningpolitik, när penningmängdens värde kvoten p/m (penninmängd / medeltimlön), är så liten att arbetslöshet uppstår då håls dom orealistiska löneökningarna tillbaka, vi får då en kronisk arbetslöshet.
Om vi ökar lönerna så minskar kvoten p/m, löneökningar minskar på penningmängdens värde, det har ekonomerna missat.
Ekonomiteorierna är delvis felaktiga.
Det vi nu måste göra är att öka lite på penningmängden och frysa lönerna, då får vi igång ekonomin.
mvh ekvationsteorin