Globala Energisystem i Uppsala har producerat ytterligare en “peak oil-doktor”. Den här gången heter han Kristoffer Jakobsson och hans avhandling finns att ladda ner i sin helhet från Uppsala Universitet.
Jakobsson har även varit medförfattare till några av de vetenskapliga papper som låg till grund för Dr Björn Söderbergs avhandling kring Norge, Ryssland och den framtida europeiska bristen på fossilgas från 2010, som torde vara högintressant för många av bloggens läsare. Titeln på den avhandlingen var “Production from Giant Gas Fields in Norway and Russia and Subsequent Implications for European Energy Security”. Även den doktorsavhandlingen finns att ladda ner från Uppsala Universitet.
Dr Söderberg jobbar för övrigt numera som analytiker åt Fortum. Som en del har noterat har priserna på t ex stadsgas stigit lite (200%) över vintern, inte för att stadsgas är exakt samma sak som fossilgas. Dock såg vi i vintras hur begränsningarna i fossilgaskapaciteten redan idag leder till brist när Ryssland stängde sin export till halva Europa eftersom man måste prioritera det egna landet. Nordstream fungerade dock så partnern Tyskland fick sin gas ändå.
Norges gasproduktion Källa: Dr Björn Söderberg, 2010 |
Problemen för EU kommer bara bli värre. Den inhemska produktionen inom EU kommer falla från 216 Gm3/år år 2006 till 90 Gm3/år 2030 enligt Söderbergs avhandling. Samtidigt förväntas behovet öka från 532 Gm3/år till 680 Gm3/år. Idag täcks gapet upp av främst Norge och Ryssland, men Norges gasproduktion beräknas toppa redan i intervallet 2015 – 2020 och börjar därefter att falla. År 2030 kan Norges gasproduktion vara lägre än den är idag. Detta inkluderar ett optimistiskt scenario om ännu ej hittad gas i omstridda Barents Hav.
Rysk gasproduktion, optimistiska tidplaner och framtida produktion Källa: Dr Björn Söderberg, 2010 |
Låt oss säga att Norges gasproduktion är 90 Gm3 år 2030, lika stor som EU:s inhemska produktion om 90 Gm3 vid det laget.
Det ser inte mycket bättre ut för Ryssland. Om alla optimistiska tidplaner håller planar rysk gasproduktion ut 2025 och börjar falla 2035. 2030 ligger i så fall total rysk gasproduktion på runt 900 Gm3 per år
Rysk gasproduktion, fördröjda tidplaner och framtida produktion Källa: Dr Björn Söderberg 2010 |
Men om tidplanerna inte håller, vilket ger sig nu under 2012 så kan produktionen redan plana ut runt 2020 för att sedan sakta öka något fram till ca 2040 då den börjar falla. I det scenariot ligger produktionen runt 800 Gm3 2030.
Ser ju på pappret ut att kunna fylla EU:s behov, men detta inkluderar inhemsk konsumtion av gas och även gasexport till bl a Kina.
Gasexport från Norge och Ryssland till EU. Källa Dr Björn Söderberg 2010 |
I realiteten kommer den norska plus ryska oljeexporten till EU att i bästa fall plana ut redan 2015 runt 275 Gm3 per år. EU kan komma drabbas av en fossilgasrelaterad gaskris redan i intervallet 2015 – 2020 med fortsatt fallande inhemsk produktion och utplanad import. I värsta fall faller importen redan inom något år.
Till 2030 är den inhemska produktionen alltså 90 Gm3 samtidigt som exporten från Norge och Ryssland (egentligen CIS – Commonwealth of Independent States, fd Sovjetunionen, dvs även Azerbadijan och Kazakhstan) bara kommer ligga runt 275 Gm3. Summa 275+90=365 Gm3. Samtidigt beräknar IEA att EU:s efterfrågan skall vara 680 Gm3 år 2030.
Detta är en helt orimligt ekvation. En stor del av EU:s energibehov tillfredsställs idag av fossilgas, fossilgas det kommer bli brist på med start någon gång efter 2015. Till 2050 kommer det i princip inte finnas någon fossilgas alls.
I framtiden kommer EU att dansa helt efter den ryska balalajkan. Via Nordstream har dock just Tyskland säkerställt att få sin gas framöver, då Ryssland kan hoppa över övriga länder och leverera direkt till Tyskland. Samtidigt verkar Southstream-pipelinens konkurrent Nabucco från Turkmenistan att hänga löst och kanske inte blir av alls (Wall Street Journal). Istället för att gå till Turkmenistan kanske den bara kommer gå mellan Bulgarien och Österrike, vilket betyder att det blir balalajkadans även i södra Europa i den mån det finns gas att leverera framöver.
Putin har i veckan utlovat 25%-igt höjda försvarsanslag för nytt material från 4000 miljarder SEK till 5000 miljarder SEK. För att kunna använda det politiska gasvapnet för att styra EU framöver behöver man ha en trovärdig arsenal bakom retoriken och maktspråket. Se även bloggrannen Wisemans blogginlägg om strategiska realiteter och Ryssland.
Oavsett kommer inte priset på den ryska gasen vara billigt framöver. Med risk för att den ryska oljeexporten upphör runt 2023 så skall gasen via högre pris helt täcka upp inkomstbortfallet som den sinande oljan annars innebär för Ryssland. Den som tror att Ryssland kommer prioritera oljeexport framför inhemskt behov kan notera följande
- När bränderna förstörde den ryska veteskörden 2010 stoppade man exporten av vete för att prioritera den egna befolkningen.
- I vintras stoppade man fossilgasexporten till halva EU för att prioritera den egna befolkningen
- Inför presidentvalet har man förbjudit prishöjningar på bensin och diesel
- Man har ett separat inhemskt pris på olja sedan länge
Och i Sverige jobbar gaslobbyn hårt för fortsatt utbyggnad av svenskt fossilgasberoende. Vi är idag en nagel i ögat på Ryssland eftersom vi är ett av få länder i EU som inte har ett avgörande beroende av gas, i en snar framtid rysk sådan nu när Danmark slutar exportera gas. Därmed finns det en risk att gasvapnet inte går att använda mot Sverige, vilket dock inte är ett problem. Det räcker med militärövningar för att få oss att göra som Ryssland vill.
För privatpersoner som blivit pålurade fossilgas för husuppvärmning (t ex längs gasledningarna längs västkusten) eller som har gasbilar så kan det bli ett bryskt uppvaknande de kommande åren. Prisbilden kommer inte se ut som idag. Vad värre är att bolag som Göteborg Energi har hängt upp en stor del av fjärrvärmen i Sveriges näst största stad på just denna fossilgas och situationen i Malmö är likartad. Kan bli en spännande överraskning även för fjärrvärmekunderna framöver. Och för Göteborg Energi.
Det är av största vikt att den svenska gaslobbyn inte får igenom sina önskemål om ökat gasberoende i Sverige.
Och Nordstream kommer bli en allt viktigare strategisk resurs i framtiden.
EU kommer få problem och de ligger nära i tiden. Vad som kan hindra en regelrätt energikris de närmsta åren är att EU hamnar i en permanent recession vilket gör att efterfrågan på energi successivt minskar och att kapital inte friställs till ytterligare utbyggnad av fossilgaskraftverken. Fortsatt ekonomisk kris drabbar dock alla och inte bara de som direkt eller indirekt hängt upp sin energiförsörjning på fossilgas. Men med sammankopplade elnät så kommer Sverige att drabbas av höjda elpriser. Bind även fortsättningsvis ert elpris på längsta tillgängliga intervall.
17 kommentarer
Tänk om vi hade sådana politiker i Sverige.
flute skriver också om viktiga saker, fröförsäljningen:
http://flutetankar.blogspot.com/
"Mängden biogas som säljs som fordonsbränsle har passerat mängden naturgas, enligt statistik från Energigas Sverige" – Wikipedia
Cornu, vi må vara oberoende av rysk fossilgas, men 40 procent av råoljan som importeras till Sverige kommer från Ryssland, av de oljebolag som verkar i Sverige men har sin marknad globalt. Som ett suveränt land är vi oerhört sårbara då det inte är staten Sverige som importerar oljan utan oberoende mulitsar som handlar globalt med den olja som de får tag i och säljer sina produkter till högstbjudande. Än så länge kan vi hänga med i budgivningen, men hur länge??
Men är verkligen gaskonsumtionen konjunkturberoende? Vet ju inte hur stor del av gasen som går till bilbränsle men nog torde största delen gå till husuppvärmning och matlagning? Inte har man det kallt hemma eller äter kall mat för att konjunkturen går ner?
Med takt med att biogasproduktionen ökar så är det ju bra att det finns en infrastruktur som hänger med. Jag ser naturgasinfrastruktuen som en brygga till ett framtida biogassamhälle.
Det finns ju dock något av en dark horse i form av LNG och konsekvenserna av gasöverskottet i USA. När LNG-tankers åker till Europa istället för USA så får det konsekvenser även här, och potentiellt möjlighet till diversifiering från det ryska beroendet. Till exempel har redan Gazproms tradition att prissätta gas efter oljepriset börjat luckrats upp. Se http://bakerinstitute.org/publications/EF-pub-DOEShaleGas-07192011.pdf .
Apropå Ryssland.
Har någon tänkt på varför Alliance Oil vägrar lyfta, trots superlågt P/E-tal och stora uppgraderingar i reserver ?
Görs inte Stockholms stadgas av flytande naturgas numera, efter nedläggningen av gasverket? Så rätt likt fossilgas.
Biogasen Cornucopia biogasen!
Göteborg vill förgasa vedråvara i ny anläggning.
Såg hur vi i väst slösar med maten. Med lite logistik och ingenjörskunnande så blir det nog fart på denna del också.
Sen har USA exploaterat skiffergasen. Det kan vi också få göra. Eller ta del av den via LNG.
AOILs tröga aktiekurs är nog en funktion av dess beroende av en något nyckfull skattepolitik. Tålamod!
P/e 7 och vinsttillväxt från 2010 på 289 MSEK 2011 på 409 MSEK och 2012 526 MSEK. Men det är först 2013 som raffinaderiet är klart.
Ang.framtiden för USAs shale gas; baserat på BPs Scenario för 2030 finns det en potential för en ökning i storleksordningen 30 Bcfd, dvs motsvarande ~5.5 Mbrl/day räknat i energiinnehåll. Detta bör betraktas som tämligen optimistiskt men kan vara bra att ha i bakhuvudet när man talar om USAs LNG export som lösningen på EUs gasproblem. Dessutom är den långsiktiga trenden för USAs inhemska oljeprod. fortfarande fallande (spec. t 2030) även om man kan skönja en dödsryckning de senaste åren, dvs viss del av denna gas kommer säkert USA att själva vilja använda i trp-sektorn. Biogas har stor pot. i vissa tillämpningar, finns dock vissa motsättningar mellan det fossila naturgasnätet, ex. biogas är ofta småskaligt i jmf med naturgasen. Småskalig gasdistribution görs lämpligen med diskreta trp. metoder medan stora volymer görs via kontinuerliga som pipelines (för bästa tot ekonomi).
Hmm. Jag som funderar på att skaffa en gas-Passat, delvis för att gynna Biogas-efterfrågan och en omställning till vettigare bränslen. Bör jag tänka om?
Bra inlägg. Det påpekar en del problem. En hel del av detta går nog att lösa för Nordens och Sveriges del. Men det gäller ha bra framförhållning. Och lite vilja. Det har inte vårt Svea rike just nu. En hel del politiska förslag som finns är ogenomtänkta. Tyvärr. Biogas är bra, men man ska inte förlita sig på idag existerande floden som finns tex på grund av ökad köttkonsumption, mycket mat som slängs och annat. Det mönstret kan ändras vid stor ekonomiska och resursmässiga omvälvningar.
mindre dåligt för Sverige/norden? tja kanske sätt till vissa direkta effekter då vi har låg användning av gas men vi är export-beroende och har en stor del tungindustri, fordonsindustri etc. stigande energipriser internationellt kommer således påverka dessa industrier nationellt då kunders preferenser, efterfrågan, etc. ändras. Vi är inte isolerade.
Fö. håller jag med, går att leva 'bra' med förnybart osv men flödena är mindre och efterfrågan prognostiseras som ökande.
Tror ni verkligen att all olja är "fossil" eller "biotisk" och inte abiotisk?
Har själv lyssnat igenom http://www.youtube.com/watch?v=MPDwusYGQ0U och tycker den "abiotiska" varianten låter mkt mer logisk.
Cornu, du som är "logisk/analytisk", vad tror du om saken?
Glömde skriva att en del anser att ALL olja är abiotisk.
Abiotisk olja är en bluff. Som lekman är det dock lätt att bli lurad.
Se bl a http://cornucopia.cornubot.se/2009/08/dags-att-lura-naiva-svenska-investerare.html
vad betyder gm3?