Bloggaren Mengerian har en utmärkt genomgång av vad som styr våra bolåneräntor på sin blogg.
Vad som tydligt framgår via en graf från Riksbanken är att bankerna 2007 – 2009 hade obefintliga marginaler när de priskrigade om att kunna erbjuda kunder så stora lån som möjligt för att köpa bostäder till bubbelpriser. Det handlade om marginaler som var allt annat än hållbara och finanskrisen satte effektivt stopp för detta vansinne.
Anders Borgs så hatade räntenetton idag är i själva verket på nivåer man såg exempelvis 2004. I övrigt upprepar Mengerian svaret som skrivits här och på många andra platser fler gånger förr om hur pengasystemet fungerar och hur pengar och krediter skapas, och att bankerna faktiskt har kostnader för att kunna låna ut pengar, oavsett vad haveristerna fått för sig.
Läsvärt iaf. Gå och läs.
9 kommentarer
Vore intressant att få grafen över räntan tillsammans med ökningstakten av utlåningen samt ev utvecklingen av hus/lgh priser nått du kan fixa?
//Olle
Varför gnäller folk så mycket på bankerna? Dom försöker väl bara göra maximal vinst med handen dom fått?
Ja. Fast folk har fått för sig att banken vill dem väl och är deras kompis.
Han lyckas inte heller få mig förstå!
Varför är bankernas avgifter mellan varandra mindre upprörande än avgifter direkt till bolånetagarna.
Hans fina tydliga bild visar att det uppkommit en gråzon där bankerna tar betalt av varandra för något de tidigare bjöd på.
Nu är jag inte speciellt upprörd- tvärt om.
Men ni nyttiga arbetare mot bankerna har gått på en av deras specialiteter-förvillande avgifter.
Glömde SVDs tydliga bevis på att bankerna alltid är värdefulla.
De jämförde Ericsson , Astras och samlade bankernas börsvärde 1992, 2002 och 2012.
Bankerna hade vuxit rätt bra. Ständigt med ett P/e värde på 10.
Övriga hade en topp kring 2002 , med P/e tal på 30?
Analytiker gillar tillväxten!
Ett par procents förändring i bolåneräntan gör inte speciellt mycket mer eller mindre för den totala kostnaden av ett hus. Det som spelar störst roll är hur mycket man har köpt kontakt. Även mindre summor kan minska den tid man amorterar på lånet med åratal.
Trodde jag hade koll på det här, men så var visst inte tillfället…
Men var kommer växten i peningmängden från då om bankerna inte "gör nya pengar"?
Hej! Banker är med och skapar pengar. Om du sätter in pengar på ett konto, som du kopplar kontokortet till eller som du kan skriva ut checkar mot, då ser både du OCH banken den som ni att ni har tillgång till denna likviditet! När det gäller kortfristig upplåning (på säg 3 månader) har det inte riktigt samma effekt (du som utlånare anser att du har "låst" pengarna). Däremot kan bostadslån vara med och dra igång inflation av andra anledningar. Den som får betalt för det gamla huset kanske lägger pengarna på en massa annan konsumtion, som i sin tur hamnar på någons bankkonto ("deposit account").
Lite off topic, men läsvärt.
http://www.seb.se/pow/wcp/filedownload.asp?file=DUID_D59DECC8C1A6FD58C12579B1003069FC_veckanskronika_1209.pdf