Alliansregimens företrädare med statsminister Anders the Borg i spetsen gjorde igår ett utspel om sk korttidsjobb för att sänka svenska lönekostnader när den svenska ekonomiska krisen slår till om något år och på köpet hålla arbetslöshetsstatistiken nere.
Detaljer finns inte än, men tanken är att låta anställda få samma upplevelse som egna företagare när det blir dåliga tider – jobba färre timmar och därmed få ut mindre i lön. När det blir ekonomisk kris skall heltidsarbeten förvandlas till timanställningar så att folk inte behöver känna sig arbetslösa. I gengäld så skall arbetsgivarna slippa arbetsgivaravgifter, men ändå hålla fast folk vid sina anställningskontrakt.
I sig en lysande idé, helt i linje med alliansregimens politik för bättre arbetslöshetsstatistik.
Det är nämligen av största vikt för Anders the Borg att vi skall ha en höglöneekonomi i Sverige, t ex via högavlönade jobb som RUT, ROT och KROG-politiken som är alliansregimens enda arbetsskapande åtgärder på sex år.
Hög lön avser här lön per timme. Inte sammanlagd månadslön.
Men sedan snurrar Anders “evig tillväxt i en ändlig värld” Borg iväg sig. Vi (och då antar jag att han inte menade “vi” som i politiker) skall nämligen alltid ha höga reallöneökningar. Det förutsätter evig tillväxt i en ändlig värld. Eller så avsåg han bara att politikerna, dvs ur hans perspektiv “vi”, skall ha rejäla reala löneökningar även i framtiden.
Ett annat sätt att få höga reallöneökningar utan ekonomisk tillväxt är förstås att färre gör mer. Dessa färre får högre lön, resten får arbetstidsförkortning via korttidsjobb och lägre månadslön.
Men man skall alltså framför allt berömma alliansregimen för att vara proaktiva här och rusta landet juridiskt inför den kommande krisen. Det kan även ses som en företagarvänlig politik, eftersom det inte längre kommer skilja sig mellan att vara egen företagare eller anställd – oavsett vilket så får man lägre månadslön när tiderna blir dåliga.
Nu klarar förstås alla svenskar av att sänka sina löner. Det är ju inte så att vi privat är en av världens mest skuldsatta folk och måste jobba för att betala våra räntor. Och oavsett så säger ju “analysansvarig” på Mäklarförbundet att det är rimligt att bostadspriserna fortsätter stiga med ytterligare 250%. Så man får väl fortsätta att bo sig rik. E24:
“Priset på en bostadsrätt i Stockholm har stigit 250 procent de senaste 15 åren. Inte heller det förvånar Wörmann. Och hon tror inte att det är orealistiskt att vi får se en liknande utveckling de närmaste 15 åren.
– Jag tror det är rimligt”
Så nu vet ni. Alliansregimen does arbetstidsförkortning och bostadspriserna skall stiga med 250%. Det innebär att dagens priser i centralare Stockholm om säg 65 000:- per m2 skall upp till 227 000:- per m2 eller drygt 11 MSEK för en 50-kvadratmeter stor lägenhet.
43 kommentarer
Mäklarförbundet-länken verkar inte leda rätt?
Och om 15 år så har vi ingen arbetslöshet.
Då är de flesta svenskar mäklare.
Även Anders Borg.
Utmärkt reform för att få fler företag att överleva våldsamma konjunktursvängningar pga skuldkris och peak oil. Tur att vi har en regering som tar tillvara på en erfarenhet från finanskrisens akutaste skede.
Hoppas att de även gör något klokt med den privata svenska skuldsättningskrisen. Undrar vad som skulle kunna göras för att göra ett fastighetsprisfall mera utdraget med färre personliga konkurser? Månne staten borde fondera pengar för skuldsaneringar?
Man undrar ju om det är syfilis som härjar i regeringen. Eller möjligen något allvarligare.
Och när det gäller eurotomtarna, hur kan dom få hållas?
Världen är full av idioter! Det enda positiva med det som händer är att vår västerländska så kallade civilisation kanske är på väg att ta slut.
Är du kines eller hatar du bara ditt eget ursprung?
Är du blind för verkligheten eller bara väldigt naiv?
Nu får man väl beakta motiven, men rent generellt ser jag arbetsförkortning som både självklart och positivt. Man kan ju vända på det: vad är det som säger att 40h i veckan ska vara det 'normala'? Ekorre i hjulet.
haha, mycket underhållande inlägg i alla fall. lagom ironiskt.
Borgs idé är ett tecken i kristiden. Under hela efterkrigstiden har LO, arbetsgivare och regeringar varit överens om att enda sättet att bevara det svenska välfärdssamhället är att hela tiden rationalisera driften. LO:s generallinje har varit att det handlar om att rädda människan och inte jobben. Därför har arbetarrörelsen tidigare vägrat att gå med på lönesäkningar under sämre tider. Man har hävdat att industrigrenar som inte klarar av att betala samhälleligt nödvändiga löner ska fasas ut till förmån för nya sektorer som har framtiden för sig. Det fungerade ganska bra fram till 2009. Det var IF Metall som bröt trenden genom att föreslå sänkt arbetstid för att rädda jobben. Nu handlade det inte om att hopplöst otidsenliga verksamheter (plåtchabrak på fyra hjul) skulle läggas ner och arbetskraften skulle flyttas över till framtidsindustrier. Som var och en förstår beror detta trenbrott på att några sådana framtidsindustrier inte går att hitta. Nu handlar det om att anpassa sig till en Västvärld med låg eller obefintlig tillväxt. Det kräver lägre löner.
Långsamt anpassar vi lönenivån till den nivå som är samhälleligt nödvändig. När tillväxten går in i väggen tvingas samhällsbyggarna att rätta sig därefter.
Ett problem i sammanhanget är dock att dessa samhällsbyggare vill upprätta hålla illusionen av att denna anpassning är tillfällig. Vänta bara, snart är krisen överstånden och då blir allt som vanligt igen.
Detta var riktigt rolig läsning, skrattade gott, tackar för det!
Bo Bubbla
jag känner mitt huvud vill sprängas när jag läser sånt här, det är så mkt galenskaper som pågår från alla håll..
Kommer att bli intressant rent fackligt.
Det finns ju särskilt i Norrland "duktiga" fack-grobianer som i alla lägen,
hög som lågkonjunktur tycker sig vara UTNYTTJADE. Timme efter timme, dag efter dag. Och inte drar sig för att företag körs i döden. Av princip.
Det var ju ändå bara en plats att bli utnyttjad på.
Ser fram emot primalskriken från dessa om denna idé sjösätts.
Du motsäger dig själv när du både kritiserar alliansen för att försöka göra lönebildningen mindre rigid och anpasslig till konjunkturcykler, samtidigt som du tidigare spytt galla över vårt inflationsbaserade monetäristiska system där rigiditeten i lönebildningen hanteras med planekonomiska metoder som "naturlig arbetslöshet". Hur ska du ha det?
Kan rekommendera Friedrich A. Hayek's text "Can We Still Avoid Inflation?" för de som vill förstå varför ett mindre rigidt lönebildningssystem är ett måste om vi någonsin ska komma ifrån centralbankernas planekonomiska räntestyrning och uppnå verklig marknadsekonomi.
Har jag framfört någon annan åsikt än "man skall alltså framför allt berömma alliansregimen för att vara proaktiva här och rusta landet juridiskt inför den kommande krisen. Det kan även ses som en företagarvänlig politik, eftersom det inte längre kommer skilja sig mellan att vara egen företagare eller anställd – oavsett vilket så får man lägre månadslön när tiderna blir dåliga".
Jag tycker förslaget är bra. En vettig väg framåt när tillväxten går i stå. Utom för de som har stora skulder.
Huvudet på spiken!
Men du glömmer det som Alliansen ser som det mest jobbskapande de gjort.
Jobbskatteavdraget.
Det som fått en majoritet att luta sig tillbaka och säga;
– Jag har i alla fall en tusing mer i plånboken per månad!
I övrigt …
En tusenlapp mer i näven i månaden gör att man kan höja sina skulder med ca 400 000:- och konsumera. Snacka om multiplikatoreffekt på jobbskatteavdraget! Och det är också vad många gjort. Höjt sina skulder. Fast mest har de höjda skulderna gått för att pressa upp bostadspriserna och det ger ingen tillväxt eftersom det inte är konsumtion utan bara höjda tillgångsvärden (ungefär inflation).
En tusenlapp mer i månaden är bara skit när den fattigaste tredjedelen av befolkningen inte fått det, den tredjedel som skulle konsumerat upp pengarna.
När det gäller medelklassens två tusenlappar i näven efter skatt så saknar de pengarna helt köpkraft eftersom jobbskatteavdraget också kickade igång inflationen, de enda som har kvar köpkraften är de som fick rejält med extra tusenlappar i skattesänkning.
Ett problem är att det av "tradition" så gott som alltid att det är de med lägst inkomst som skall vara mest solidariska, och bidra med störst sänkning. problem nr. 2 är ju att alla priser utgår från vad medelklassen är beredda att betala. Om Borg´s ide skall fungera måste ju priset ner på i stort sett allt = väldigt låga vinster för grossister och handlare
Att det kan ske är inte omöjligt, bubblor är som du säger irrationella, men att påstå att det är rimligt att bostäder går YTTERLIGARE 250% är att visa att man inte vet vad ordet "rimligt" betyder.
Mäklarna tycker det är rimligt, de kommer ju få rimliga löner. 3% på 11 miljoner blir ju 330 000:- för att förmedla en liten lägenhet. En 100 m2 lägenhet ger ju då 660 000:- i ersättning. Det känns rimligt tycker jag. Det är ju ett hårt jobb, folk kan ringa på helgerna.
jag ska göra min 10 veckors praktik så jag kan bli mäklare sen när jag blitt av med mitt babyface. 2020 verkar det ju bli go bisness
Enda problemet med lönesänkningar är att kostnadsnivån är anpassad för ständiga löneökningar.
Hyrorna höjs årligen mer än inflationen, matpriserna och energipriserna likaså. Väldigt mycket inflation som dock inte väger upp mot billigare elektronik i KPI.
Vi har lurats av KPI i minst 10 år, staten har så att säga butt fuckat svenska folket via falsk kpi. Negativ realränta, negativa reallöneökningar etc etc
Men va fan, vi fick ju en TUSENLAPP mer i månaden!
Så träffande och bra skrivet.
Jag kommenterade om samma sak i ett tidigare blogginlägg och tar mig friheten att göra en vad man i folkmun brukar kalla för klassisk copy-paste.
(Start)
Men… jag vill poängtera att inflationen/Deflationen är ekonomernas och politikernas hyckleri och aggregerade trams (men något bättre finns egentligen inte), för den räknar inte med andrahandsmarknaden… (Något Cornu varit inne på tidigare…) nämligen kostnaden för att köpa en bostad (som säljs en andra gång). Likväl så tas en massa onödiga varor med i korgen som gemene man i själva verket inte konsumerar, och alla varor och tjänster som gemene man faktiskt konsumerar tas istället inte med i statistiken (en omöjlighet). Och vart är den progressiva skatten medräknad? Eller Börsen (en andrahandsmarknad den med), valutakurser för den som gillar att resa, mm, mm?
För att veta var mans personliga "Reella" inkomst så får man ta sin egen löneökning, dra av skatt och kostnadsökningar för… Bil, el, bränsle, kläder, mat, semester, eller vad det nu är man konsumerar. Då har man räknat fram en egen reell inkomst, vilken skiljer sig från aggregerat trams. Vad jag vill säga är att det är fullt möjligt att ha en "aggregerad inflation" om 4%, en löneökning på 3%, och ändå bli rikare reellt! Det enda man behöver göra är att konsumera precis samma varor och tjänster nästkommande år, och förutsätta att ens egen varukorg håller sig till den aggregerade medelinflationen. Ingen tvingar någon till något.
T.ex… Tjänar man 20 000:- netto, har utgifter på 7000:-. Ens egna kostnader för samma varor och tjänster går upp med 4%, och löneökningen är 3%. Det är lätt att tro att man "förlorar pengar", men det jag egentligen gör är en reell ökning med 320:-. Det är bara när man i sådana fall avancerar till "nästa nivå" på konsumptionsnivån som man blir "fattigare". (Slut)
Anonym 2012 09:41 är inne på helt rätt spår. Den riktiga inflationen hos Svensson är betydligt högre än 2-3% per år räknat med alla faktorer i en privat hushållsekonomi. Skattesänkningen har dessutom direkt ätits upp av ovannämnt, trots den så "låga" och "stabila" inflationen i Sverige. Frågan är hur länge man kan lura människor med detta unkna statistiska beräkningsmedel.
Kortarbete borde parallellt införas även inom den offentliga sektorn, där det finns många som spelar luftgitarr…
Jobbar du kommunalt? Nej tänkte väl det, på den förvaltning där jag huserar är det hårt tryck, det finns inte mycket tid över för luft gitarr. Det många idag inte förstår är att det är pressat och slimmat i alla branscher såväl den privata som den offentliga.
Pressat och slimmat. Så säger också dom som blandar papper och gör utredningar om varandra på Skellefteå kommun. Där finns det strax fler kontorsslipsar än jobbare i verksamheten.
7600 kommunanställd rö(s)tboskap på 71500 invånare.(10,6%.)
Hälften stressade pappersblandare,överfullt i de många kommunala kontorshusen. Stressen är så monumental att man tvingas leja in utomstående konsulter att göra lokalförsörjningsutredningar, utredningar om gatubelysningens släckningstider, skolbespisningsutredningar mm.
Jämför med vilken Stockholmskommun som helst, Haninge 4100 kommunanställda på 77000 inv (5,3%), Lidingö 2300 anställda på 44000 inv.(5,2 %) o.s.v.
Pressat och slimmat, ja det tycker säkert pappersvändarna i Skellefteå också. På vissa ställen finns hela symfoniorkestrar som spelar luftinstrument så svetten lackar.
På sina håll är det säkert så, särskilt folk som gör verklig nytta pressas säkert stenhårt. Det tvivlar jag inte på. Men någonstans finns dom, pappersvändarna som slösar bort världens högsta skatter. Sveriges offentliga sektor har den lägsta effektiviteten i hela OECD.
Det skulle vara intressant att läsa den informationen där man kan läsa detta…
ALLIANSEN: -Vi ska arbeta mer, inte mindre! Mer eller mindre så har ingenting någon betydelse längre. Sverige är förstört. Splittrat. Kaputt. Finito. De lyckades lura er. Grattis Svensson. Att det tog så lång tid att inse att totalt kaos skapar arbetstillfällen. Får vi be om största möjliga tystnad, till lägsta möjliga lön. We shall overcome!
Kul! Eller nåt. Men statsminister är den gode borg inte. Än…
Nån mer än jag som börjar bli jäkligt trött på alla dom här Bagdad-Bob clownerna som ihärdigt fortsätter att förneka alla problem ? Eller är rent av en moderat strategi för att vinna valet 2014 ?
Britt-Marie Mattsson i Nyhetspratarna SVT i tisdags kommenterar bilderna från Grekland: "Det finns en obehaglig förrevolutionär stämmning över vad vi ser just nu"
250% ökning av bostadspriset är väl rimligt om vi bara ser till att få en sjuhelvetes inflation.
250% ökning är inflationen
Vid högtidliga tillfällen flödar detta ymnighetshorn rikligt över med sarkasmer som manar till omläsning och eftertanke.
När man inte vet om man ska skratta eller gråta är det alltid bättre att skratta för här måste väl ändå de självklara framtida problemen anses så belysta så att ingen kan missförstå.
Jodå, tjo flöjt. Redan i tredje kommentaren fastnar skrattet i halsen när den moderate politikern Magnus Redin snusförnuftigt löser alla tänkbara problem med sin idé om fonder för skuldsanering …
Sensmoral: – Hur jävligt det än verkar, kan det alltid bli värre.
Det är viktigare med räddning av individer än räddning av konkursade bankers ägare. För övrigt skall även före detta bankägare ha rätt till skuldsanering och om det går helt på tok för dem försörjningsstöd.
Lysande! Extra fonder till bankdirektörers försörjningsstöd och deras skuldsanering. Moderaterna är inte bara det enda arbetarpartiet, – de är oxå det enda kommunistpartiet numera.
Cornu, det hade varit intressant att läsa ett blogginlägg om 6-timmars arbetsdag från dig. Problem, möjligheter osv.
Själv kan jag bara se fördelar om man vill bygga ett sundare, mer resilient, hållbarare samhälle där konsumtion och tillväxt inte är det huvudsakliga målet.
Om vi förkortade arbetstiden, vem ska då göra jobbet? Inom många kvalificerade yrken råder brist. Idén med arbetstidsförkortning bygger på nån skev bild av verkligheten om att alla skulle kunna utföra alla arbetsuppgifter.
400 papp?!?!
Jippie, här ska shoppas!
Fortsätt skirv Cornu, Du börjar bli riktigt bra!
(det är väl bara i vargfrågan som Du har en blind fläck.
Kolla samhällskostnaden för varg någon gång och jämför med älgens som kostar ca 1 miljard i förstörd skog, och lika mycket i sjukvård efter olyckor.
Varg håller ner dessa kostnader då de äter älg (ska vi minsk något så är det ju på älgsidan)
Sen håller ju vargen nere rådjur och sorkbestånden och då minskar ju fästingarna. Så där sparar vi lite till med färre Borrelia och hjärnhinneinflammationer.
Mer var är en välgärning för samhället, tro mig!
🙂
)
Och när den etablerar sig i villakvarteren så äter den hund och katt så vi slipper bajset, kan den även se till att ingen släpper ut ungarna också så lägrar sig friden totalt.
Fast detta med FAS 3 som det inte finns några siffror på längre (men borde omfatta 35000 pers) är ju en låglönesatsning från regeringen, staten betalar ju företag för att ta emot gratis arbetskraft. En arbetskraft som hade kunnat generera skatter och ekonomisk tillväxt men istället så får företag 5000 spänn för att ha någon som kokar kaffe åt dom. Och det kostar skattebetalarna 2 miljarder i år (om inte mer, nästa år så blir det 50000 pers. och 3 miljarder).
Fast jag kom precis på att det borde i praktiken kostar mycket mer för skattebetalarna då dels företagen får sina 5000 kronor skattefritt, och sedan så betalar ju skattebetalarna också FAS3:arens "lön" vilket består av akassa eller socialbidrag. A-kassan finansieras ju som alla vet via medlemsavgifter och arbetsgivaravgiften. (Sedan går ju en tredjedel av akassans pengar till att finansiera jobbskatteavdraget, men det är ju en sekundär fråga).
Klart Borg tycker det är bra.
Staten slapp a-kassa för runt 20-tusen av 100-tusen personer genom att arbetarna gick ner i lön o tid.
För arbetarna skulle det ha blivit mer lönsamt att låta dessa 20-tusen bli arbetslösa o låta dom 80-tusen som blivit kvar kompensera dom a-lösa.
80% får 100% i lön =80%
20% får 60% i lön =12%, a-kassan ger inte mer, idag är den kanske under 50%
Tot. 92% i lön mot som vart 80%
Klart Borg tycker det är bra.
Tror även att företagen tyckte det vart bra, annars skulle dom ju aldrig gått med på detta, nyckelpersonerna gick kanske att behålla.