Mycket AstraZeneca idag.
Det framgick på presskonferensen tidigare idag att ca 200 av de 2 400 anställda hos AstraZeneca i Mölndal (för Göteborg vad Solna är för Stockholm) får sparken (Stampen/GP, Bonnier/GT), så det är inte bara Södertälje som berörs.
Kvar i landet blir alltså ca 2 200 inom forskning, utveckling och administration i Mölndal och 2 800 inom administration och produktion i Södertälje, baserat på att bolaget skall ha kvar 5 000 anställda i Sverige åtminstone fram till nästa kvartalsrapport.
Campuset i Mölndal har byggts ut väldigt kraftigt de senaste tio åren, men med en neddragning på 8% så lär det bli lokaler lediga inne på området. Naturligtvis inget i jämförelse med Södertälje. Samtidigt är ju beskedet rätt tydligt i Södertälje – alla får gå. Det lär råda en del osäkerhet i Mölndal nu, eftersom det inte direkt är tydligt vilka som blir av med jobben.
Det förblir oklart hur många konsulter som indirekt drabbas av nedskärningarna som bara avser anställda. Det är inte orimligt att det även handlar om något hundratal konsulter, speciellt inom IT, som får gå i Stockholm och Mölndal.
En läkare lämnade för övrigt följande intressanta kommentar till förra blogginlägget, min fetstil.
“Precis min spaning; och jag råkar vara utbildad läkare. Att KI eller AZ skulle syssla med att främja människors “hälsa” är naturligtvis skrattretande absurt. Deras levebröd är just att människar har ohälsa, och där finns alltså inget som helst incitament att främja någon “hälsa”. Hälsa främjas, precis som du skriver, av motion, tallriksmodellen, solsken, meningsfullt socialt liv, närhet, och i bästa fall kärlek. Lejonparten av dagens läkemedel har i princip syftet att minska biverkningarna från felaktig kost, stillasittende, och ensamhet. Att främja hälsa är extremt enkelt och billigt – mycket svårt att tjäna pengar på dvs. Att producera molekyler kallade läkemedel har däremot stora profitmarginaler.”
44 kommentarer
Kan detta vara ett uttryck för ökande protektionism?
/Lars
läkar-citatet var klockrent. nycktert och objektivt. uppskattas!
Tallriksmodellen… vi vet alla att den är framtagen av industrin och bara ett sätt för att få människor att konsumera… ffs, läkare my ass.
Trams. Inget fel med en balanserad kost i lagom mängd. Tvärt om.
Oh ja, så sant som du säger. Men tallriksmodellen är framtagen av industrin och har inget att göra med forskning från medicinskt håll för att hitta en balans som skulle ge bra hälsoeffekter.
Trams på dej själv Cornu. När jag blev sjuk fick jag kostråd i broschyr producerade av Unilever….föredrar LCHF numera och mår väl / Anders Lööf
Problemet med tallriksmodellen är inte att den är onyttig i sig, utan att den är helt hopplös att leva efter i praktiken. Storskaliga empiriska försök i 30 år nu visar förfärande resultat.
Man blir inte mätt av så lite fett och så mycket onödig bukfylla i form av okynnesgrönsaker. Den stora andelen bröd, ris och andra kolhydrater ger dessutom en ständig påfrestning på kroppens blodsockerregleringssystem, vilket triggar ytterligare hunger och leder till överätning.
Det är vidare svårt att tillgodose sitt behov av vitaminer och mineraler med tallriksmodellen, då många av de viktigaste är fettlösliga och finns mest i animaliska produkter.
Ät du LCHF så fortsätter vi andra att äta det vi tycker fungerar bra för oss.
Med 9% kroppsfett och 4 gymmpass per vecka fungerar det helt enkelt inte med LCHF för mig, men för lönnfeta människor är LCHF säkert jättebra, om inte annat ett sätt att hitta gemenskap bland andra som inte fattat att kaloriunderskott, oavsett vad dieten har för modenamn just då, är det som fungerar för viktminskning. Äter man sedan mycket protein och tränar så får man naturligtvis en rippad kropp med mycket muskler.
Jag äter inte enligt tallriksmodellen, jag äter husmanskost med mer protein och lite mindre fett.
Visst kan tallriksmodellen diskuteras. Och det är en intressant och givande diskussion, eftersom vi behöver ta reda på vilken kost som passar oss bäst mot bakgrund av vår allätande, jagande-samlande evolution.
Svenskarna börjar bli sådana fetknoppar att man kan tro att det endast är färdigrättsmodellen som används. Dafgårds ostfyllda schnitzel x 5 = 80 kr. Mums! Think NOT!
Apropå läkemedel
Astra var under många år så gott som helt beroende på LL30
för sin vinst
Ja, LL30 kallades först Lidocain sedan Xylocain
Kanske de flesta av er har kommit i kontakt med det.
En del läkemedel är faktiskt synnerligen nyttiga
" anonym "
Det känner jag naturligtvis till; -cainfamiljen är tillsammans med bl.a. opiaterna, kortison, antibiotika (de som fortfarande har någon effekt) några av de viktigaste molekylerna vi har tillgång till. Men jag skrev inte "alla", jag skrev "lejonparten". Statiner har underlägsen kolesterolsänkande effekt jämfört med viktminskning, motion och balanserad kost. För diabetespreparat i tablettform (typ 2 diabetes) gälelr samma förhållande, fast avseende blodsockernivåer. 25% av befolkningen > 85 år äter PPI (losec etc), och tro mig det är inte på någon strikt indikation. Men eftersom saltsyreproduktionen ökar kraftigt efter ett par månader med PPI kan det vara svårt att bli av med dem. Naturligtvis finns strikta indikationer, avseende t.ex. medfödd hyperlipidemi är statiner avgörande, vid blödande magsår är PPI avgörande, osv. Men för lejonparten av pillrena som konsumeras finns det andra, långt bättre, billigare, och biverkningsfria, vägar att gå till bättre hälsa. Och då menar jag bokstavligen gå 🙂
Det är väl knappast några kontroversiella saker du kommer med. Bortsett från några ovanliga maligniteter, autoimmuna sjukdomar och medfödda genetiska svagheter används de flesta läkemedel vid livets slut för att bästa fall förlänga detta ytterligare något år. Eftersom många blir gamla lägger naturligt nog läkemedelsföretagen sitt krut här. Det är dock frivilligt att köpa deras produkter. Frågan är dock vilken typ av uppgifter och problem vi skall ta oss an i Sverige? Avancerade av typen att ta fram ett nytt läkemedel eller byggande av jaktflygplan eller mer enkla som att städa grannens lägenhet och sälja kebab. Som det ser ut nu så verkar de förstnämnda ersättas av de sistnämnda. Svårt att motivera varför vi i framtiden skulle ha bättre levnadsstandard här jämfört med genomsnittet i världen om vi inte kommer bidra med något som gör att andra är beredda att betala.
re Ano 10:11
Och vilka unika drivkrafter menar du finns i Sverige jämfört med andra länder för att någon i det här landet skulle "bidra med något som gör att andra är beredda att betala"?
Var finns alla dessa mellanstora svenska företag som behövs för att det ska kunna växa fram ett eller två riktigt stora bolag med Sverige som bas om 10-20-30 år?
Det är tyvärr inte så mycket som talar till Sveriges fördel vad gäller företagande. I realiteten ser det mörkt ut, och den generella levnadsstandarden kommer att minska sett på 30-års sikt.
Nåväl, så länge utbildningen är gratis i Sverige på alla nivåer och håller en nivå jämförbar med andra länder finns iallafall möjlighet för enskilda individer efter att färdiga studier åka utomlands för att försörja sig, och möjligtvis spara ihop några slantar att använda på ålderns höst.
Som jag sa: Frågan är vilka typ av problem vi skall syssla med. Nästa fråga blir hur förutsättningarna skall se ut för att kunna nå målet. Sveriges ledning har dock fått mandat från befolkningen att satsa på import av lågkvalificerad och lågintelligent "arbetskraft" som knappt kan försörja sig själva. Samtidigt förfaller skolsystemet, organiserad kriminallitet tillåts destabilisera hela städer och incitament för produktion av kvalificerade tjänster saknas både för vinstdrivande företag och individer. Såldes är vägen mot en successiv försämring av levnadsstandarden utstakad.
11:30 Tyvärr så har förfallet pågått sen sent 80-tal..fega politiker som i PK-anda inte vågar stå upp för vad "vanligt folk" tänker.
Kolla på en vanlig byggarbetsplats vad folk har för åsikt om "mångkulturen"….. Dags att vakna,,,senast 2014 ruskas folket om,lite sent men,men bättre sent än aldrig / Anders Lööf
Anders Ekblom , Sverigechef för Astra sade nyss i SR P1 att FÖRTIDSPENSIONERING är en lösning för många av de som får gå.
Troligtvis har Anders missat att vi haft utförsäkringspartiet moderaterna vid periskopet sedan 2006 – inte ens SJUKA får ju förtidspension längre – hur fasiken skall vanliga arbetare kunna få det ? Fö. kan vi alla bara beklaga situationen för de sparkade och för regionerna som blir lidande, kanske blir det lite lediga villor framöver ?
Visar ganska väl hur AstraZen har koll på omvärlden, dvs de är hopplöst efter, vilket naturligtvis avspeglas i företagets framgångar på marknaden
Vid fyllda 60 betalar AZ pensionen fram till 65. Det är en form av förtidspension.
Stefan
Och vad får du egentligen ut av att ideligen vältra dig i negativa nyheter? Går du igång på riktigt, eller?
Typ: DI.se är nere? DI.se är nere! Du sköna nya värld!
Du är ju för f*n pervers och bör söka hjälp.
Det var väl ingen negativ nyhet?
Nu är det så bra att man hittat ett hormon som ger samma resultat som fysisk träning. Då slipper man plåga sig på gymmet utan kan ta ett piller istället.
http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/hormonet-som-haermar-fysisk-traening/
Vi får väl öppna några nya Burger King, McDonalds och Max.
Tacka den dynamiska mångKULturen!
Besökte min husdoktor i går för den årliga besiktningen. Hon tog bort kolesterolmedicinen som ordinerats tidigare på grund av höga värden, nu normala. Orsak ? Äter som vanligt, men har på ett år reducerat kaloriintaget först med 5-10 % sedan ytterligare 5-10 %. Med andra ord, tankar energi i takt med ämnesomsättningen…
För alla som tvivlar på hur mycket kosten spelar in: Läs boken Anti-cancer av David Servan-Schreiber. En bra samling av forskningen kring hur kosten påverkar risken att få cancer (och många andra västerländska sjukdomar).
Genom att äta rätt kost kan man minska risken för många av de vanligaste cancerformerna radikalt och även radikalt minska tillväxttakten hos existerande tumörer. Ganska enkelt att förstå vilket skit vi stoppar i oss när man ser statistiken och hur mycket mer cancer vi får med vår kost jämfört med stora delar av Asien (som får lika mycket cancer som vi efter en generations boende i USA och eliminerar ev teorier kring genskillnader). Eller varför inte titta på t ex tarmsjukdomarna som tiofaldigats i Sverige på 60 år – knappast evolutionen som är så snabb… Eller hjärt-kärlsjukdomarna…
Servan-Schreiber förklarar också hur läkemedelsindustrin med lobbying motverkar många av de här rönen för att kunna sälja sina produkter. Plus lobbying från livsmedelsindustrin, med köttindustrin i spetsen, så förstår man varför folk fortsätter äta som de gör med allt fler i behov av tabletter.
/U
Wow, jag är inte den ende som läst boken! Rekommenderas varmt och kan med fördel beställas från brittiska Amazon (amazon.co.uk) Även hans andra böcker är bra.
/A
Läkemedelsbranschen har nått minskande retur på investeringar o då blir det forskningen som får minska sin andel verksamheten. Om 40 år är alla läkemedel generika. (nästan) "Bara" smala åkommor o dito för fattiga kvar att medicinera. Ingen kostnads täckning där.
P. Persson.
Läkarcitatet var bra och är något som jag konstaterat sedan länge. Det här genomsyrar hela läkemedelsindustrin samt all forskning på hälsa. Det är profit som driver forskningen – inte vad som skapar störst samhällsnytta och vad som är effektivast. Forskning på kost, motion och beteendeterapi har stora potential men för läkemedelsindustrin skulle det vara katastrofalt. De summor som läkemedelsföretagen spenderar på sin forskning är dessutom astronomiska i förhållande till den som spenderas på mer resurseffektiva saker.
Kan tillägga att jag har vänner som arbetar inom läkemedelsindustrin så man har ju fått höra en del under åren.
Läkare kan sällan något om grundforskning, de är inte utbildade för det.
Hur tror den sk. läkaren att vi ska kunna bota cancer, tackla antibiotika problematken, nya virus etc. utan läkemedelsbolag.
Vi får vad vi betalar för och vi bealr just nu för att pensionärer och inbillade sjuka ska få köpa all medicin de vill ha billigt.
Att man lägger ned forskningen i Södertälje är naturligt men konstigt att det dröjt så länge. Verksamheten har varit ovanligt improduktiv och har drivits i en förlegad modell. Inga nya läkemedel har kommit fram på 25 år. Astra accepterat att det är effektivare att satsa pengar på små oberoende forskningsgrupper/företag än att bygga in dem i stora organisationer. Astra är ett av sista stora läkemedelsföretagen som accepterat detta.
Håller 0211PM;
AZ Södertälje var fyllt av kvalificerade o duktiga forskare, dessvärre håller jag med om att spetskultur och hunger saknades till stor del pga svågerpoletik och feghet på chefsnivå (tilsammans med LAS som gör förändringsmöjligheter för modiga chefer väldigt små).
Södertälje blev en lost cause, och fimpades helt enkelt.
Genomsnittliga kaloriintaget i Sverige är runt 3150 kcal/dag.
Ifall någon undrar om vi blir fetare och fetare…
Då kan vi iaf minska vårt ätande med en tredjedel. Mycket pengar att spara.
Precis. Man brukar säga att en rimlig matkostnad är 1700-2100kr per person och månad. Så egentligen är en rimlig kostnad 1100-1400kr per månad.
Ligger på ca 150€/mån i Finland med allt utom spriten inräknat, vilket betyder godsaker, kaffe och annat smått o gott (café inräknat). Bara mat från affären, 100€.
Äter man så lite kolhydrater som möjligt går man ner i vikt, men det bästa av allt, man blir inte sjuk. Kolhydrater är infektionsframkallande och påverkar därigenom de flesta sjukdomar. Att räkna kalorier är helt förlegat, se bara på fetmautvecklingen sedan 80-talet, när folk började "banta" med att äta så lite kalorier som möjligt. De blev bara tjockare och tjockare. Den som är intresserad av sin hälsa ska ta och sätta sig in i t.ex. LCHF för att se hur det fungerar. Det lönar sig att prova.
Trams! Se på människorna på Okinawa! De äter i princip bara kolhydrater, de är friska, utan både cancer och hjärt-kärlsjudomar. De lever dessutom länge. Medellivslängd: 86 år för kvinnor och 78 för män.
På Okinawa äter man mer kvalitativa kolhydrater men framför allt äter man lite.
Senare forskning pekar på att det är kolhydraterna som är boven och att lite kolhydrater är det viktigaste oavsett om man äter kött eller ej.
Enligt vår regering råder arbetskraftsbrist i Sverige. Det är därför massor av analfabeter kontinuerligt etableras i riket. Några hundra arbetstilfällen hit eller dit spelar därför ingen roll.
Bantning har läkemedelsindustrin tjänat en del pengar på. Jag hyllar verkligen LCHF som förbättrade alla mina värden dramatiskt. Kunde bland annat sätta ut blodtrycksmedicin och bli av med en besvärlig halsbränna. Dessutom behövlig viktminskning efter att i många år försökt banta med ständig viktuppgång som resultat. Känner mig oerhört lurad efter att hela livet ha matats med kaloriteorin. Det är bara en bluff. Hur kan forskare med flera vara så rädda för att tänka fritt att de inte insett detta för länge sedan. En del av svaret ligger förmodligen i företagens profithunger. Går inte att tjäna pengar på friska människor.
Jag har under åren jobbat en del som föreläsare på kongresser och "utbildningsdagar" betalade av läkemedelsindustrin. Aldrig har jag varit med om något flottare i hela mitt liv. Årgångsviner, flygplan och helikopter till hotellet. Utflugna kockar som serverade mat i någon fjälldriva som nåddes efter en timmes körning i terrängfordon. Kollektiv skoteråkning med picnic ute i lappmarkerna, privata skidlärare till alla mm. Numera förstår jag vad pengarna kom från och vad syftet var.
Motion och kärlek mot, säg, reuamtism?
Ehm… I don't think so.
Det som läkaren påpekar är ju knappast exklusivt för "hälsoindustrin". Jag jämför naturligtvis med IT-säkerhetsbranschen:
http://highperformance.blogg.se/2012/february/halsa-och-sakerhet.html
Finns det inget begrepp för det här? Att man tjänar på att det man arbetar mot inte sker. Perverse incentives?
http://en.wikipedia.org/wiki/Perverse_incentive