OMXS30 har stigit på 1025, sista punkten för utökade negativa positioner för min del. Stop-loss ligger som tidigare nämnt på 1050, även om det inte innebär några förluster iom att ursprungliga negativa positioner togs redan i maj.
Börserna världen över har bestämt sig för att stiga oavsett vad för dåliga nyheter om skuldkriser, konjunktur eller tillväxt som kommer ut. Det finns två möjliga förklaringar. Dels att börsen ligger flera år före konjunkturen, dels att det rör sig om en enorm tjurfälla. Men när börserna stiger oavsett nyheterna så är det sällan lönt att kämpa emot.
Dagschart OMXS30 |
Så det återstår att se om vi når 1050 före rapportsäsongen börjar. Samtidigt kan det vara en rapportsäsong där alla nyheter tolkas positiva, oavsett hur dåliga de är.
1050 innebär inte att jag personligen tar positiva positioner. För det krävs att MA50 vänder upp genom MA200 och dit är det kanske 20 – 25 handelsdagar (4-5 kalenderveckor) om börsen inte vänder ner först. OMXS30 har precis brutit upp genom MA200 och för att MA50 skall göra det samma krävs alltså en fortsatt uppgång motsvarande ungefär de senaste 25 handelsdagarna. Eftersom MA200 dock är fallande så kan det gå något snabbare, säg 20 handelsdagar.
Däremot går jag helt likvid vid 1050 och får nöja mig med de vinster på negativa positioner som är kvar eller som tagits tidigare. Antagligen vänder sedan börsen ner brutalt, brukar bli så när man stoppar ur sina positioner.
En stop-loss betyder alltså inte att jag blir positiv till börsen. Fundamenta pekar ner och huvudmodellen MA50/MA200 pekar på sälj. När den vänder blir jag positiv enligt den riskhantering som den innebär. Till dess är jag negativ. MA50/MA200 prickar aldrig in botten, det är inte heller poängen. De enda som alltid prickar in botten är pseudnyma/anonyma bloggkommentatorer.
Men för den minoritet av bloggläsarna som är optimister enligt tidigare undersökningar, och dessutom ägnar er åt sk stock-picking, antagligen ca 35 år gamla män, och dessutom tillhör de bättre bilförarna i landet, vilka aktier har ni valt? Visa upp era fantastiska portföljer som klår index!
Övriga kan komma ihåg de tysta vittnena. De som faktiskt kommer skriva sina portföljer är antagligen bara de som faktiskt gått bra (eller fantiserar ihop – finns ju inget sätt att bevisa att det är en autentisk portfölj). Så det visar inte hur lätt det är med stockpicking. Resten håller oftast tyst, men man kan ju hoppas på lite ärlighet även från de som förlorar pengar. (Själv har jag bara Hafslund och Fortum, i vilka vinster från negativa positioner ackumulerats defensivt, samt några gamla aktier i guldminioren Tyhee, resten är negativa derivat eller likvider. Och onoterade aktieinnehav som Seabased.)
En relaterad frågeställning är vilka aktier ni är intresserade av att köpa när det väl är dags att gå in på börsen igen?
OMXS30 har stigit ca 4.4% sedan årsskiftet innan dagens handel och guldpriset i svenska kronor ca 5.4%.
Tillägg: För er som inte förstod 35-årsreferensen så ha en studie visat att 35-åriga män är de som är sämst på aktieplaceringar, samtidigt som de anser sig vara bäst. Ungefär som att 95% av alla manliga bilförare anser att de tillhör den bättre halvan av landets bilförare. När de samtidigt är överrepresenterade i olycksstatistiken. Fast det är väl alltid någon annans fel. Själv tjänade jag förstås allra bäst på aktier just när jag var 35-36 år gammal, och inte nu när jag är en 42-årig gubbe. Vilket antingen stärker min starka åsikt att det var ren tur eller väcker frågan om studien råkar ha skett under en period där aktier går dåligt och man just i åldern 35 år är ganska tungt exponerad mot aktiemarknaden hos nätmäklarna?
47 kommentarer
Oppti väljer aktier i oljesektorn.
Rysslandsexponering samt en och annat förhoppningsbolag bla Northland.
Men det mesta är gamla innehav.
Min blygsamhet gör att jag avstår redovisa hur det gått genom åren.
Jag var inte 35 under IT hysterin om det kan förklara lite hur jag missade den uppgången.
Ang 35 åringens resultat inom aktieplaceringar.
Den undersökningen gällde åren kring IT hysterin.
Gissar att det är % som räknas och vad har en 35 åring för ekonomi?
Mitt i hus och barn, mitt i karriären, sugen på att förändra mer än på förvalta. Samtidigt dyker en ny teknik upp och alla gör rekordvinster på sina riskfulla placeringar.
Detta gällde 2000. Du kom in i oljans värld under rusningen 2005-grattis!/Oppti
Själv har jag valt Jays, Arise windpower och Eolus vind ( de två sistnämnda har gått riktigt uselt:-(
De aktier jag faktiskt hållt i under vintern är följande: G5 Entertainment, Enjoy Group, Integra Gold Corp och Towork. Den sistnämnda äger jag mest på skoj…
Jag är 36 ägnar mig åt stock picking men ligger helt likvid, bortsett från kontroll poster ( för att hålla mig uppdaterad ) om ca 1000 aktier i de flesta lundinbolag.
Min personliga strategi går ut på stockpicking inom lundinsfären med hänsyn till macro, har haft tur ca 15 år i rad :-). Först gjorde jag bostadskarriär genom att tjäna 800 000 på en lägenhet , sålde eftersom jag tyckte att det var en bubbla ,, för 13 år sen, har avkastat ca 1100% sen dess.
Vill du ha bevis så är det bara att bjuda på middag
Mvh // Anonym bonde
Jag har en del som jag klassar som behåll, men nog inte skulle köpa på nuvarande nivåer. Kortsiktiga förändringar i värdet upp eller ner berör mig inte så mycket. Drygt 40% likvid, drygt 15% i Lynx, 10% HM, 5% SHB, 5% Axfood, drygt 10% totalt i en trio kanadensiska bolag (PEY, BLX, BRC), i övrigt mindre innehav i t.ex. Fortum, EON, Telia, Sampo, AZN. Tittar på ett rätt stort antal bolag som jag vill äga, givetvis dock bara om "rätt" pris infinner sig, på listan och i närheten av rätt pris finns t.ex. Tesco, Total, Vivivendi, Novartis.
I princip bara PM-juniorer. Avino, Aurcana, CMC Metals, Duran Ventures. Även ett konstgödselföretag, Allana Potash finns i portföljen. Förutom detta små innehav i Lundin Mining och Kopylovskoye.
Summa summarum har 2011 varit, för att citera Borg, "ett riktigt skitår", för min portfölj. Men, jag är inte ute efter de snabba pengarna och tror (peppar-peppar) inte att jag kommer att behöva några pengar för stora oförutsedda utgifter inom de närmaste åren.
/EDK
Kan tillägga att jag ligger 50 % likvid och sparar i fysiskt guld.
/EDK
Jag har en ganska stor post i Forwood. Tittar på Medivir också. /H
Jag kör Betsson och Cdon, båda har gått bra med plus =)
Ligger kraftigt över index totalt, mycket tack vare AllTele. Men även Doro och G5 har haft bra utveckling. G5 har jag sålt, får se om det var förhastat, men AllTele och Doro ligger jag kvar i. Genom att veta mer än dom flesta andra köpare anser jag mig ha en fördel på marknaden. Däremot är jag en jättedålig förare, trots att jag är 35 år och man 🙂
Helt likvid. Förutom naur och nyinköpta fortum. Nära nu för att ta nya små negativa positioner. Resten en rejäl krigskassa.
Jag gick in, för mig, rätt tungt i Tasman Metals.
+5% i år på mina Large Cap:s
Inte 35 år än, men på väg däråt…paniken borde tillta…
Beredd att förlora allt som jag har stoppat in i aktier.
Använder fundamental analys, teknisk analys, timing, planering och skumt förnuft. (Ja, du läste rätt.)
Siba påväg emot Konkan…… Kanske något att ta upp idag Källa: http://www.svd.se/naringsliv/siba-fabian-vi-overlever_6777731.svd
/Den galne Ekonomen
30 år och ligger på minussidan om man räknar senaste månaden, exakt hur mycket har jag inte räknat på. Gick in i ett par olika negativa positioner för någon månad sedan, satte stopplossarna för tajt – de löste ut, och dagen efter föll OMXS30 såklart… precis som du beskrev i blogginlägget. Har annars hållit mig likvid större delen av 2011.
Är som tur är bättre på att köra bil än att tajma börsens svängningar!
Ligger nu 40% Eric, 20% Volv, 30% likvid ungefär. Hade guld från strax före årsskiftet också, men tog hem vinsten på 1645. Planen var att ha guldet längre men kändes rätt att ta hem lite vinst då jag låg i en minifutur med lite hävstång. (Minilong Guld RBS Q)
2011 var tufft. Svårt förutse de kraftiga rasen i aug. Blev ett minusår för portföljen.
Mvh
A.Fkz
Sedan sommaren 2010 när jag hoppade över till Avanza har jag en avkastning på 25% (ca 20% över index) och då består portföljen av ca 50% Avanza Zero. Men det är ju även en del tur inblandat, har åkt på en del nitar och en del raketer. Guldprisets uppgång har hjälpt mig då jag har varit inne/är inne endel i Nordic Mines och Endomines. Men det gäller att inte bli övermodig för då kan hela vinsten ryka snabbt utan att sätta undan vinsterna i säkrare tillgångar och inte höja risken i portföljen bara för att det gått bra en tid!
Avanza – billigast – bäst – att handla med aktier.
Endomines är en riskaktie. BEO för den långsiktige.
Förra året steg BEO från 0,50 till 7,00. Jag hoppade av i tid.
Idag 1,20. De har större malmfyndigheter än LKAB. Gruvorna beräknas
komma igång om ca 4-5 år
31 år och hade ett dåligt förra år, men ligger i enlighet med index sedan start.
Har insett min begränsning, och följer därför numera en experts portfölj, mer eller mindre, värdeinvesteraren Thorleif Jackson som figurerar bland annat i Metro och har ett mycket bra resultat de senaste åren, vi får se om det fortsätter:
Abbott, Berkshire, Jinhui Shipping, Microsoft, Gazprom, Nokia, Teva, Trina, Vostok Nafta och Wal Mart.
Undviker guld.
Som egen bonus har jag dock lagt til en post Metro, som är otroligt lågvärderat och där nedsidan vid de här ingångsvärdena är väldigt låg.
Re, felskrivning i ovanstående, menade "figurerat bland annat i Nordnet" (metro kommer längre ner i posten)
Ligger som oftast i helt annan fas. Började köpa i höstas när det såg som mörkast ut och har nu börja sälja härifrån och uppåt till OMX 1050. Om vi når dit lutar det att det första negativa positionerna tas. Men lite tidigt att planera veckor i förväg när marknaden är så bräcklig som nu. Redovisar inte heller innehav då det är totalt meningslöst men en aktie vill jag gärna lyfta fram som utmärkande, om än ingen kioskvältare, Proact IT Group som lämpar sig väl som sparande för barn och barnbarn – över tid och i alla väder.
Och om det går förbi 1050?
Min noterade portfölj består av en stor post MAX CN och en mycket liten post MKA CN. I övrigt är portföljen onoterad (en early stage råvarubolagsfond samt några startups inom biomassa och tech).
2011 var ett mycket bra år då MAX CN först gick från $1 i senaste kapitalanskaffningsrundan (vilket alltså var ingångsvärdet 2011) till $2,50 i pre-IPO-rundan för att sedan noteras till $3,25 och stänga året på $3,95. Nu står den i $4,74 efter starkt nyhetsflöde i januari. Inte så illa givet generell junior gold miner performance (se t.ex. GDXJ).
MKA CN kom in i 2011 med en värdering på $0,50 och stängde på $0,48. Senast betalt $0,34. En billig men far out of the money-option på rare earth elements.
I en så politiserad, volatil, icke-fundamental marknad med massiva svårbedömda makrorisker på nedsidan (inflation? deflation?) som vi nu genomlever heter det bästa sättet att managera risken performance snarare än diversifiering mellan olika storbolag (med höggradigt korrelerade aktiekurser). Förvisso lättare sagt än gjort men det går att isolera vilka risker man tar (idiosynkratisk risk vs. makrorisk) samt risk/reward (var mycket kräsen vid val av aktier).
Det är i detta marknadsläge bättre att ha en bred portfölj av investeringar med hög andel idiosynkratisk risk i förhållande till makrorisken med mycket bra risk/reward än stora, "säkra" bolag som handlar på makro och allmänt börssentiment. På ren svenska: hellre aktier i fem små fullt finansierade oljeprospekteringsbolag till låg värdering där man har bra förståelse för uppsidan än aktier i Statoil, som är ett rent makroplay på oljepriset.
Har rätt mycket aktier i Kopparbergs bryggeri (NGM). Rätt låg handel och händer inte mycket med kursen förutom vid rapporter. Senast gick mina upp 50k 🙂 Så är väldigt nöjd med dom, för övrigt är jag likvid. Kollar bl.a. på Orion, Orkla och Union Pacific.
Jag slutade att handla enskilda aktier -08. Hade tidigare handlat sedan -97 och inte tjänat en krona åren -97 till -00 pga av korkad girighet, rädsla för de stora svingen och misstro mot Price/eyeballs företagens värdering. Jag var aktiv men på något sätt så slutade alla tre åren kring nollstrecket. Det var en skräckartad tid med stora rörelser. Jag minns en dag -99 så ringde min mäklare och frågade om jag sett uppgången i en av mina amerikanska price/click aktier.
Mäklaren: Den har gått upp med över 100% bara idag!
Jag: Ja.
Mäklaren: Ska du sälja?
Jag: Jag vet inte. Det kanske går upp ännu mer.
Tystnad.
Jag: Ska jag sälja?
Mäklaren: Jag kan inte tala om för dig vad du ska göra, men det har ju dubblats på några timmar.
Jag: Ja. Jag får funder på det.
Jag sålde några dagar senare med 8% uppgång.
Those sweet days!
WRL årets börsraket i Skandinavien.
Lästips och analys: Xtrainvestor.com
WRL har gas och oljefyndigheter i Östra Afrika
100% likvid, som glad amatör kan jag inte se varför börsen skulle gå/går upp just nu.
Ework, Haldex, Betsson, Nvidia(USA), LinkedIn(USA), Tele2, NGS GROUP, Corem Property Group Pref, CDON, DR Pepper (USA), Micro Systemation, Connecta, Bank Of America Corp(USA).
Två kategorier:
1)Stabila vinster och/eller hög utdelning
Tele2, Corem, Haldex, Bank of America, Dr Pepper, Micro Systemation, Connecta
2)skalbar affärsmodell med hög tillväxt och/eller ok lönsamhet.
Ework, Betsson, Nvidia, LinkedIn, NGS, CdOn
Har väl en del annat också men mycket Avanza Zero och en del Xact Obligation.
/Daniel
100% likvid, genom åren har jag tjänat rätt bra på aktier och väldigt väldigt lite på fonder. Jag antar att det beror på att jag är 35 nu men var yngre då. Forskare kan väl inte ha fel liksom..? Sålde av i våras, som vanligt missade jag toppen men man får vara nöjd med vinsterna man fick. Jag har ingen klar strategi för när jag ska gå in igen men jag tror nog att det kan gå att tjäna pengar på banker så småningom. SEB -91-92 nånstans är ett rätt bra exempel på vad som kan hände efter en bankkris, förutsatt att bankerna klarar sig givetvis. Den som lever…
/J
Låg under förra året long i guld och short i OMX30. Dåligt tajming i ökade positioner tog tyvärr bort det som kunde varit ett fantastiskt 2011. Nu ligger jag helt likvid och väntar på MA50/MA200 genombrott. Sysslar då med stockpicking och går då in i stabila bolag: ABB, HM, Axfood, Tele2 samt Stora Enso. Funderar på att tillämpa Cournus 50/50 strategi mot guld framöver. 29 år och överskattar absolut min förmåga men medveten om att jag gör det.
Knepigt, även om det ser ut som vi är på väg mot ett guldkors. Hur ser det egentligen ut på längre sikt – en nedåtgående trend? Korta affärer?
Har några Alliance Oil, samt en blankningspos. i JM. 4/5 fysiskt guld. Liksom Cornu så är jag 42 årig gubbe som hade mina glansdagar runt 35 då jag på några affärer i mindre oljebolag gick från ett blygsamt kapital till ca en halv mille. Där ligger jag kvar idag efter att ha åkt på några smällar i samband med börsnedgångar 2006-2011. Portföljen var som mest värt ca 1 milj. men ni vet hur det är… "det kanske går upp mer" etc. Tror mer på guldet i dessa dagar, och har inte orkat sätta mig in i derivaten. Känns som man i högre grad måste veta vad man gör om man skall hålla på med derivat…
Problemet för dig Cornu och för alla som agerar på spekulativa marknader
inklusive mej själv är att man aldrig kan vara säker på en framtida kursrörelse.Oavsett om metod ; fundamental-,teknisk analýs , slumpen eller whatever.Vad man däremot vet är att det kostar att ha fel,speciellt om man halsstarrigt
håller fast vid sin 'felaktiga' syn.Det blir ofta att man resonerar på så sätt att marknaden måste ha fel etc etc.Man måste mentalt kunna vara
flexibel för att inte låsa sig till en viss åsikt.Lättre sagt än gjort och psykologiska faktorer ställer till det för många för att inte säga majoriteten av börsspelare.Och ingen skulle läsa en blogg eller en artikel i
en tidning med det iofs sanna budskapet : börsen kan gå upp eller ner.
En blogg läser man för att bloggaren tycker att det ska ner,entydigt eller upp ,entydigt. Dom flesta tror nämligen att nån annan VET det som jag inte själv kan räkna ut.Sanningen är naturligtvis att ingen vet.Rekommenderar
läsning av Peter Bernsteins Kapitalet, som bla speglar all den forskning , av tex Bachelier,Cowles,Fama,Samuelson som utförts på frågeställningen om börsrörelser kan förutsägas ,och tyvärr är slutsatserna nedslående för den som tror att de kan just det.
Lyckas man bra under en tid med stockpicking kan man lätt förledas att tro
att nu ,nu har man funnit den heliga graalen , metoden som ska göra en rik,
när det i själva verket inte handlar stort mer än om en orangutang som lyckats med sin slantsingling. Att börsen är slumpmässig betyder dock inte att det inte går att tjäna pengar på den ,men det krävs ödmjukhet,disciplin och lite …tur.
Bra Mr Heep, och helt rätt och riktigt.
Man kan inte vara säker på framtida kursrörelse, men det går att göra hyffsade bedömningar av ett företags utdelningsförmåga med avseende på tidigare prestationer. Ser man sin investering som något där man vill ha avkastning, inte kursuppgång, och inte tänker sig att aktier ska köpas och säljas. så är problematiken med att förutsäga kursrörelser inte längre avgörande.
Jag har legat likvid sedan i somras. Funderar att gå in i aktier inför utdelningsperioden och sedan sälja av. Det får då bli aktier som håller bra i en lågkonjunktur typ Axfood och Astra Z. Detta är min plan får se om jag törs.
Innehar 8 milj st Bredband2 via KF. Detta ar hela innehavet. Ny ledning sedan en tid har rekonstruerat hela bolaget och gjort det till en skalbar vinstmaskin dar man nyligen g[tt igenom turnarounden i bolaget. Dessutom har tidigare bolaget haft uselt rykte vilket ar en investment opportunity, Benjamin Grahamstrategi se boken The Intilligent Investor.
H[ller med Daniel till 100%, bolag med skalbara affarsmodeller ar de basta att investera i, dar ar det mojligt att besegra index och erhalla bra avkastning.
Mr Heep har ocksa ratt. Vid kortare investeringar maste man mentalt vara ratt hela tiden och det inte easy. En bom raderar bade kapital och sjalvfortroende. Tror ocks[ att 1040 kan vara ett tak for borsen i nuvarande fas. Januari 2013 tror jag index ligger mycket lagre an idag.
Att bara köpa företag på usel rykte ä ringen bra strategi, om det dåliga ryktet har en anledning. Det ska vara ett bra företag i botten. Det är knapast Bredband2…
Jag sa inte att, man i allmanhet, ska kopa bolag med uselt rykte.
Man ska kopa bolag med bra och skalbar, affarsmodell som fungerar.
Hoppas att alla inser vad begreppet skalbar innebar. Om de flesta tycker som du tycker, innebar detta en mojlighet att komma in i investeringen billigt. Nar de allra flesta insett att bolaget blivit riktigt bra ar aktien redan for dyr, och investeringstillfallet har redan gatt forlorat.
Astra Z, SCA, Telia, Beijer Alma, Nordic mines, MSAB De ligger mellan -7 till +55% sedan inköp med Nordic mines som bäst då. men de andra har ju hyffsad direktavkastning.
50% fysiskt guld och silver innanför och utanför Sverige. 50% aktier: guld- och silver-gruvor, främst på kanadabörsen. 2011: ca -15%. Hittills i år: +5%. Mina aktieplaceringar är på 5 års sikt. Mina stock picks har jag gjort efter att ha anlitat experter på analys av gruvfyndigheter, eftersom jag saknar den kunskapen själv. Förmodligen är det mer lönsamt att låta hela portföljen manageras av ett bolag specialiserat på små gruvbolag, men det är roligare att ha en egen portfölj. 🙂
Tamerlane Ventures (TAM.V) på Kanadas börs är en köpkandidat igen. Oerhörd potential på kort och lång sikt med ett stigande zinkpris (delvis även koppar). Enorma reserver, alla avtal klara för produktion och på gång med finansiering.
Upp över 60% på en månad redan. Skulle aldrig sätta allt mitt sparande där, då dessa rörelser självklart även är förknippade med risk, men en ansenlig del av korta portföljen har åkt in där den senaste tiden.
Vad gäller MA50 och MA200 så har genombrottet redan skett i Dow Jones. Vi får väl se om det är ledande för övriga index.
Ericsson har konsoliderat i 6 månader och har inte hängt med i uppgången. Om den vaknar till liv skulle det troligen innebära att även OMXS30 levererar ett så kallat gyllene kors. Vill man in i Ericsson är det troligen bra timing på dessa nivåer eftersom den gått ned mot nedre delen av tradingintervallet i någon vecka. Stochastics är på en låg nivå. Stop loss kan sättas en bit under nedre delen av tradingintervallet. Eventuell stop loss behöver då inte innebära så stor förlust
Intressant inläg Cornu!
Har följt din blogg en längre tid och ofta funderat på vad du själv köper? Har du några långsiktiga aktier du funderar på?
Vilka instrument använder du för långsiktiga negativa positioner? Minishorts från någon svensk bank?
Fortsätt med bra blogg 🙂
Eller så här: Nu när det går upp är det läge att sälja av det man inte hann sälja av i somras. Frågan är bara hur länge man vågar vänta; hur kommer tjurfällan att se ut?
Monster Beverage Corporation.
Otroligt enkel produkt i princip en redbull fast dubbelt så stor.
Swedish Match
Jag tänker inte sluta snusa.