Ja, det blir lite tjatigt här på bloggen den dag i månaden som Mäklarstatistik släpper sina siffror och jag med det rapporterar om Valueguards kvalitetsjusterade statistik. Men ämnet är viktigt och det handlar om miljontals människor som riskerar hamna i en dålig personlig ekonomisk situation och det ger även stora konsekvenser på Sveriges ekonomi.
Läs gärna Jan Nylander hos SVT.
Det har ringt lite journalister idag med anledning av bostadsbubblan. Man kan nog dra sig till slutsatsen att Mäklarstatistiks våldsamma siffror för december rörde runt lite i grytan.
Mäklarstatistik släppte idag sina nya siffror för utvecklingen av bostadspriserna i landet enligt inrapporterade data från mäklarna (Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Stampen/GP). Dessa siffror är data och inte någon behandlad statistik och säger i sig väldigt lite. Utifrån samma data tar Valueguard däremot fram behandlad statistik som tar hänsyn till vad som säljs, och inte bara medelpriser. Valueguards siffror är alltså betydligt mer relevanta än Mäklarstatistik. Detta trots att Mäklarstatistik rapporterar nattsvart, med exempelvis 11% i nedgång för bostadsrätter i hela landet, på en enda månad.
Valueguard-KTH bostadsprisindex
för lägenheter i Göteborg. |
Dags att titta på Valueguards kvalitetsjusterade siffror för Göteborg och Malmö.
Valueguard-KTH bostadsprisindex
för villor i Göteborg |
Kom ihåg att december normalt är en svag månad med låg omsättning och med höstens havererade omsättning är statistiken allt mindre tillförlitlig. Ju mindre städer desto osäkrare.
Mäklarstatistik rapporterade om -9% på bostadsrätterna i Göteborg enbart i december, och +2% för villorna. Direkt här ser vi en spretighet i statistiken, jämför t ex med Stockholm där utvecklingen var tvärt om. Valueguard rapporterar att priserna föll 0.8% kvalitetsjusterat för lägenheter och 0.4% för villor och 5% sedan toppen i våras.
Siffrorna slår alltså helt vilt. Jag skulle ta det mest med en nypa salt, men visst, nedåt ser det ut att vara.
Valueguard-KTH bostadsprisindex
för villor i Malmö. |
Överlag är dock Göteborgs bostadsmarknad den som drabbats minst att döma av den kvalitetsjusterade statistiken. Priserna är fortfarande på toppnivåer och är som sämst tillbaka på 2010 års nivåer mot prisnivåer från 2007 – 2009 för resten av landet.
Den marknad som drabbats värst är istället Malmö.
Valueguard-KTH bostadsprisindex
för lägenheter i Malmö. |
Även här slår siffrorna vilt åt olika håll. -11% för bostadsrätter och +9% för villor i december enligt Mäklarstatistiks data. Kvalitetsjusterade Valueguard säger istället mer rimliga +3.6% (!!) för lägenheter och 0.25% för villor.
Samtidigt är priserna ner 13% från toppen för bostadsrätter och 5% för villor. Villapriserna är på nivåer man kunde se 2007 och väldigt få som köpt därefter sitter med några vinster på Malmös villamarknad.
Ännu värre är det förstås på lägenhetssidan. Kvalitetsjusterat nådde aldrig priserna upp igen till toppen 2007. Bara de som sedan 2007 köpte på dippen 2008 – 2009 ligger med vinster. Kom ihåg att Mäklarstatistiks data för Malmö inte kompenserar för de högre priserna på nybyggda lägenheter.
Men samtidigt är som sagt Malmö den minsta marknaden i Valueguards statistik och eftersom den minskat tungt i omsättning är siffrorna mycket osäkra.
Det blir åtminstone ett till uppsamlande inlägg om bostadspriserna i morgon. De som vill trösta sig får titta på prisutvecklingen på tolv månader istället för från toppen. Det gör mäklarna och konstaterar att “det knappt rört sig alls”.
23 kommentarer
Vad ska Alliansen välja för strategi om detta fortsätter neråt, kan man undra ?
Verkar lite risky bara förlita sig på Juholtbashing och att skrida fram statsmannalikt
/Freddy
För tidigt att göra något nu. Det är inte val förrän 2014. Då kan man utlova 50% ränteavdrag istället för 30%.
Hej Cornu,
Jag såg att snittpriserna på villor varit på över två miljoner, medans snittpriset nu är på 1 757 000kr, nedgång på minst 12 % från toppen. http://www.dn.se/ekonomi/snittpriset-for-villan-over-2-miljoner
08:55 tror snarare pa en flerstegraket där man "lovar" att slopa ränteavdragen i ettt antal steg över t ex 10 ar. Politiskt borde det vara en död idé att lova mer avdrag.
Fattar inte hur det kan sla sa sjukt mycket i Malmö mellan det raa indexet och det kvalitetsjusterade. Fran -11% i det obearbetade till +4% med hänsyn taget till objekt, det verkar inte rätt.
Idag njuter vi av att största aktieinnehavet, som sällan rör sig i mer än styrfart, är upp 10 procent!
Hej Cornu,
Det som skulle vara intressant är att se hur belånade de är som kom sist in på marknaden dvs från 2005 och framåt och hur många dom är dvs hur många fastighetsaffärer som gjorts. då kan man ju själv få sig en uppfattning om krisens storlek.
Sedan finns förstås dom som utnyttjat sitt hus som säkerhet för lite shopping i bilar, båtar och annat livsnödvändigt och därmed också inte har någon buffert.
Var själv och besåg en brf förening i skärgården där 90% av alla hus stod tomma. Omvandlad till äganderätt nyligen sägs det….
Tur att man sitter i styrelsen för en brförening i Göteborg med 285 bostäder och stadigt 10% omsättning, så man kan luta sig på tillförlitlig statistik. Den överensstämmer i stort, men från toppen i mars förra året tills nu dec.- jan. 6 försäljningar ser vi ett tapp på 6-7%.
Jag tror vi kommer att få se moderater som "öppet konstaterar" "de arbetandes problem" med bolånekarusellen varvid de försiktigt lägger förslag om 50% ränteavdrag och sedan klubbar förslaget.
Politisklt är det absolut inte en död ide´att lova mer avdrag/bidrag , bara avdragen går till medelklassen (moderata väljare) samt rikare grupper (moderata väljare), precis som ROT och RUT.
Praktiskt taget vad som helst går att rösta igenom om det är "de arbetande" som annars skulle bli drabbade, ungefär som att alla handlingar är Ok bara det sker i guds namn 🙂 Mer ränteavdrag kommer att bli en av de tyngsta valfrågorna 2014 eftersom alla vet att om bolånekollektivet faller så faller alliansen.
Jag tror inte att räntebidragen kommer att höjas. Det vore fullständigt idiotiskt, politik eller ej. Om de höjdes innebär det i princip bara att vi skjuter problemen framför oss och samtidigt subventionerar bankerna vinster. Ingen politiker i världen kommer kunna förklara varför vi i tuffa tider ska ta skattepengar och subventionera bankvinster.
Det som helt säkert kommer att ske är att vi kommer att införa någon form av enklare jingle-mail i Sverige dvs för bostadslån kommer du kunna lämna tillbaka din säkerhet och lösa lånet. Med andra ord, bankerna kommer att få ta smällen om värdet på din bostad understiger lånet.
Snart kommer bankerna inse detta vilket kommer att leda till hårdare krav på kontantinsats och amortering vilket kommer att ytterligare påskynda den prisjustering som vi är i stort behov av.
Räntekostnaden är ju inte problemet för de fallande priserna t ex 4%ränta->efter skatteavdrag 30% ->kostnad mindre än 30000kr för 1miljon i lån->1.5miljoner i lån för snittvillan ->mindre än 5000kr i månadskostnad
Nej problem är kontantinsats samt krav på amortering samt framtida renoveringbehov. Låt oss ta ett exempel en barnfamilj vill köpa ett nytt hus för ca 3miljoner-> 15% kontantinsats kräver 450000kr = 5000kr månadssparande i 7.5 år
Min slutsats blir att priserna är för höga samt att folk har för lite sparkapital
Och när har politikerna ryggat för att vara idiotiska och skjuta problem framför sig ?
Jag sålde min lägenhet i Göteborg i november men köpebrev skrevs 1 december och är med andra ord med i statistiken som släpptes idag. Jag är mycket nöjd och av att döma av de visningar och följande budgivningar jag varit på sedan dess kan jag konstatera att i vissa områden i Göteborg står sig priserna mycket bra. Det gäller såväl renoverade som icke renoverade objekt.
Kan förtydliga att jag bara kolla på bostadsrätter på Hisingen och talar alltså inte för hela stor Göteborg.
Dock är det väldigt trist att TA är sådant humbug, annars hade man ju kunnat dra begåvade slutsatser med hjälp av detta underlag!
Dina analyser är alltid härliga, Likvid Vänster. Tyvärr blir det väl som sa att om man lämnar alla arbetande (medelklassen) till moderaterna, sa blir kanske vänstern väldigt likvid, men det blir inte manga av dem kvar…
I valet 2010 drev vänstern och S endast fragor rörande de utförsäkrade och A-kassan och andra bidragsförsörjningar, de räcker uppenbarligen inte i antal för att vinna ett val.
Om bolanekollektivet (50% av Sveriges befolkning) faller spelar det ingen roll hur det gar i valet. Dessutom är det ytterligt orealistiskt att enna grupp "faller", inget politiskt parti eller Riksbanken skulle sitta bredvid och titta pa det.
Från lokalblaskan:
"De som ska köpa bostad; är det rätt läge att slå till nu?
– Det här är goda nyheter för den som ännu inte kommit in på bostadsmarknaden. När priserna fallit och räntorna är på väg ner är det nog inget dumt tillfälle att köpa en bostad. Man kan se det som att en osund marknad håller på att korrigeras.
– För den som redan har en bostad spelar det ingen roll. Man köper billigare men får mindre för den bostad man säljer."
Det blir skoj när banken kommer om tre år med en 20% lägre värdering och vill diskutera topplånet.
anon 12:31 , Precis. Därför kan vi faktiskt få ränteavdrag uppåt 50%, om ett fåtal av de överbelånade faller skulle det faktiskt kunna vara fördelaktigt för de då sittande politikerna som skulle kunna använda det till att framstå som rättskaffens och rättvisa samt därmed visa att de inte alls räddat överbelånade utan att arbetslinjen fortfarande gäller osv.
Imorgon lägger vi pengarna långt i OMXS30, indexfond funkar också för den som är lite försiktigare.
Lycka till!
Sitter och läser kommentarerna på Aftonbladets artikel gällande detta. "Bopriserna störtdyker". Några mäklare som säger att det är humbug och lite vanliga Svensson som blir förbannade. Tecken på att man känner att man ligger illa till? Självklart.
Som 80-talist med hyresrätt i Göteborg och student känner jag mig rätt nöjd just nu. Det är självklart tragiskt för många människor och i stort beroende på en oansvarig politik, oansvariga banker och i grunden ett värdelöst ekonomiskt system baserat på tillväxtmyten. Samtidigt skulle en rejäl krasch ge mig en möjlighet att kunna äga en bostad innan jag dör och skänka något fast vidare till mina barn.
Jag vet inte om jag köper argumentet om höjning till 50 % ränteavdrag. Tänk på att det är symmetriskt; 30 % ränteavdrag men samtidigt 30 % skatt på räntor. Vad tycker moderaternas kärnväljare om skatten på avkastning höjs till 50 %?
Om det inte är symmetriskt så kan man ju börja med en massa smarta skatteupplägg a la riskbolagen. Ex. du lånar av banken/finansbolaget till 5 % ränta men samtidigt har du pengar på banken med 4 % ränta. Banken tjänar 1 % (och får inlånade pengar som med mulitplikatoreffekten lånas ut mångfaldigt) och du personligen betalar 5% *0.5 = 2.5 % medan behållningen på räntan blir 4% * 0.7 = 2.8 %. Detta utan att lägga in ett öre utan staten betalar.
Det var ju så Akelius startade sin förmögenhet med ränteavdrag och premiobligationer som hade skattefria vinster.
Om man inte gör det symmetriskt så blir förutom en massa skatteupplägg det ett hål i statsbudget; 2500 miljarder med 4 % ränta och ökning med 20 % avdrag blir väl 20 miljarder.
Det finns andra argumentet mot detta:
1. Internationellt är det väl inga andra som gått den vägen. Många länder har inga avdrag alls för räntor (inte skatt för räntor heller)
2. Om det görs symmetriskt så går det ju stick i stäv mot allt man tjatat om under så många år (från borgerligt håll också) att skatten kapital och investeringar är för hög etc etc.
Ja, nån som minns det där applåderandet av symmetri som användes vid stora skattereformen ?
Vart tog det inneordet vägen ?
/Freddy
"I like big bucks and I cannot lie
You mortgage brothers can't deny
That when the dough roles in like you're printin' your own cash
And you gotta make a splash
You just spends
Like it never ends
Cuz you gotta have that big new Benz…"
– Washing Mutual lender
Exempel på vad som kan hända om man påbörjat bostadskarriären lite sent, renoverat, köpt nytt innan sålt det gamla osv.
http://hd.se/helsingborg/2012/01/18/lagenheten-till-salu-i-over-ett/
"Om man inte gör det symmetriskt så blir förutom en massa skatteupplägg det ett hål i statsbudget; 2500 miljarder med 4 % ränta och ökning med 20 % avdrag blir väl 20 miljarder."
Chris, Yepp Du har helt rätt och det är just därför så många är emot ett ränteavdrag på 50% eftersom vi alla gemensamt kommer att få betala det och vägarna samt sjukvården är redan illa som det är. De kommer inte höjja skatten utan bara ränteavdraget vilket innebär att också vi utan stora lån kommer att betala till de som spekulerat i bostadsaffärer. Orättvist men alliansen har inget annat val om de inte vill ha 1,5 miljoner överbelånade knegares hat emot sig.
Blev av med min BR i centrala uppsala idag. SKÖNT! Uppenbart också, vilket mäklaren var helt öppen med, att marknaden står stilla. Helt stilla. Hennes kollegor hade varit på dom som budade på min lgh, och det var tvärstopp. För höga priser kallas det.
Nu blir det lite Sauternes till anklevern.