Det är inte bara börserna som gått positivt sedan årsskiftet. Även guldet har stigit om än lite lugnare.
Dagschart för guld i SEK per gram |
2011 avslutades med ett guldpris på ca 348:- SEK per gram (348.058), vilket är upp ganska exakt 12% från förra årets avslut på 310:74 SEK.
I skrivande stund har det svenska guldpriset stigit till 356:26 SEK per gram, eller upp 2.36%. Det kan jämföras med att börsindex OMXS30 stigit från 981 till 1006.31 eller 2.58%. Ganska likvärdigt.
På så sätt inleds även 2012 ungefär som 2011, med en stabil positiv utveckling för både börs och guld. Man kan ju fundera lite på vad det innebär. Om guld är en indikator på ekonomisk oro och alla problem vore bortblåsta så borde guldet fortsätta falla. Stiger börserna pga centralbankers digitala sedelpressande så skall naturligtvis guldet stiga åtminstone lika mycket som börsen när en del av de nytryckta pengarna (krediterna) letar sig till marknaderna för fysisk metall. Eller i det här fallet marknaderna för pappersguld, då alla siffror här baserar sig på terminshandeln. De fysiska guldhandlarna ser ut att betala något högre för fysiskt guld än terminspriset.
Dagschart för guld i USD per troy ounce |
I amerikanska dollar har guldet förstås också stigit sedan årsskiftet.
2011 avslutades på 1563.48 USD per troy ounce (ca 31.1g) och i skrivande stund är priset uppe på 1619.85, en uppgång på 3.6%. Då har det breda amerikanska börsindexet S&P-500 bara stigit från 1257.60 till 1277.30 eller 1.57%.
I USA går alltså guldet avsevärt bättre än börsen.
I sammanhanget är det värt att notera att USDSEK fallit sedan årsskiftet, från 6.9234 (enligt Riksbanken) till morgonens 6.84 (enligt Avanza), eller en nedgång på 1.20%. För en svensk har den amerikanska börsen justerat för valutakursen i princip bara stigit 0.35% (1.0157*0.988=1.0035). Stockholmsbörsen har alltså när man tar hänsyn till valutan gått avsevärt starkare än USA-börserna.
Nu brukar sällan marknaden bry sig om valutaförändringarna. Stiger S&P-500 nominellt (i indexsiffror) så skall Stockholmsbörsen göra det samma.
13 kommentarer
Ser inte grafen misstänkt likt ut en bubbla som spruckit?
Tolkning av kurvor beror på bedömarens bias.
Kuvan för bostadsmarknaden bedöms vara uttryck för en sprucken bubbla.En mer eller mindre identisk kurva,den här gången guld bedöms inte vara uttryck för en sprucken bubbla.
It's all in the eye of the beholder…
Off topic – bara lite vatten till din kvarn. En varg dödade en gråhund igår utanför västerås. vlt.se
Kommentarerna till artikeln går i stort sett bara ut på att "dum jägare som släpper hunden när det finns varg"
Uppfattningen verar vara att om det kommer varg till ett område ska människorna som lever där anpassa sig till det och sluta gå ut i skogen. Det kan man ju tycka om man vill. Men jag tror de berörda väldigt sällan håller med.
Men va fan.
Sluta att ropa på vargen nu.
Jakthundar har under alla tider dödats av rovdjur ibland.
Ryck upp dig för fan och skaffa dig ett liv.
Varghatarna är lika patetiska människor som nazister. Fokusera på jakt och fiske och annat roligt istället.
Jim Rogers tror guld ska ner till 1200 usd innan det vänder igen. På 1200 köper han mer, förmodligen andra också.
Du skriver om guldet då och då och visar grafer och kurvor vars innebörd jag inte till fullo begriper.
Jag är en gammal tekniker, numera nybliven pensionär och har köpt lite guldmynt för att "säkra" en del av de pengar jag sparat under "de goda åren". Men jag har en del "digitalpengar" på banken också och är lite ängslig för vad som kan hända med dom om vi får en s.k "hyperinflation". En del tror det skall bli hyperinflation i världen om det utbryter ett nytt världskrig med början i Persiska viken.
Eftersom jag är tekniker och sysslat med "hårdvara" hela mitt liv har jag inte haft tid att ägna mig åt ekonomi, aktier och annat för att värdesäkra mina tillgångar. Nu står jag här med en hel del tillgångar men vet inte hur jag skall "värdesäkra" dom. Du är en klok person och de som kommenterar är också införstådda i hur man hanterar pengar och ekonomiska värden. Jag vill be dig och dina kommentatorer att ni förklarar vad som händer med allmänhetens besparingar vid en hyperinflation i Sverige och världen. Hur skall man planera för att behålla värdet på sina pengar och andra tillgångar när det finns fara för hyperinflation?
Anders
Anders,
Vid hyperinflation är det bara fasta tillgångar som behåller sitt "värde" någorlunda, t ex skog, mark, hus (vid låga belåningsgrader), men allra bäst klarar sig guldet eftersom det är en fast tillgång som oftast köps utan belåning, smat att efterfrågan kommer explodera. Nu pratar jag fysisk metall, ej derivat/pappersguld.
Jag tror på guldet men inte på hyperinflation, inte i närtid iaf.
Man vet dock att guldet stiger med 5.7ggr mot den negativa realräntan och är det något vi kan vara säkra på de kommande åren så är det negativa realräntor.
Så ja, guld hör hemma i varje portfölj, åtminstone 10%. Personligen har jag 100% guldrelaterat, men det är jag det.
/RK
Längtar efter ett inlägg som reder ut allt pappersguld. Hur uppbackat tror C att de är? och vad kan det leda till längre fram?
11:42 – Kanske en naiv fråga, men borde inte "hög belåningsgrad" kunna betraktas som positivt vid just hyperinflation?
13 06
Det där är lite knepigt eftersom räntorna kommer att följa inflationen uppåt. Så om inflationen är t ex 25% per år, så blir räntan därefter, och då gäller det att ha kassaflöde som matchar skenande räntekostnader.
/RK
RK 15:15, stämmer bra det. Vi har ju inte reglerade räntor och valutakurser idag, utan marknadsräntor och flytande valutor. Hyperinflation lär kvävas rätt snabbt av räntorna.
Men om vi nu mot förmodan skulle få hyperinflation (i Sverige inte på många år än) så är det obelånade avkastande reala tillgångar som gäller.
Vanligt exempel är jordbruksmark. Där man kan kompensera sig kassaflödesmässigt via de löpande intäkterna. Problemet med jordbruksmark och skogsmark är att intäkterna är säsongsrelaterade och fungerar alltså inte så bra vid hyperinflation. Speciellt skogsbruket kan behöva periodiseras över flera år.
Antagligen är istället hyresfastigheter bättre, men då gäller det att man kan höja hyrorna varje vecka, vilket kanske Hyresgästföreningens avtalsbildning inte går med på. Däremot hyresfastigheter med fri avtalsbildning som villor för uthyrning kan vara en idé.
Det är lite svajigt när guldet förlorar 25 dollar på sex timmar och sedan återtar tappet på fem timmar.
Guld köper man inte som en kortsiktig investering man köper det som en säkerhet för familjen om skiten verkligen hamnar i fläkten. När eller om detta sker är det redan försent och man står där utan.