SEB släppte idag sin sparbarometer för de svenska hushållen, där det påtalas i media att tillgångarna föll 5%, mestadels pga börsraset. Samtidigt ökade förstås skulderna, med 5.5%, förmodligen i årstakt. Se SEB:s egna pressmeddelande (inklusive snygga grafer i ett bifogat dokument) för mer information.
Som påtalats tidigare och tål att upprepas, tillgångar varierar i värde, men skulder består. Dina skulder minskar inte bara för att aktiemarknaden kraschar eller bostadspriserna föll. Och på den sista punkten har SEB varit väldigt försiktig.
Fördelningen av svenskarnas
tillgångar, inklusive pensioner Källa: SEB |
SEB räknade nämligen bara med att värdet på svenska folkets bostäder föll med 0.6% under tredje kvartalet 2011. Men enligt Valueguard föll villaprisindex (HOXHOUSESWE) från 145.75 till 140.76, -3.4% och lägenhetsprisindex (HOXFLATSWE) föll från 174.45 till 173.40, 0.6%. Man bortser alltså här från fallet i tillgångsvärdet hos villorna eller räknar snarare på ett annat sätt.
Hushållens tillgångar och skulder
Källa: SEB |
Sedan dess har fallet i bostadspriser fortsatt. Lägenhetsindex har gått ner ytterligare 2.58% och villaprisindex 2.74%. Medan skulderna fortsätter öka. Nu har åtminstone börsen gått på tvären sedan tredje kvartalet, men svenskarnas balansräkning fortsätter snabbt att försämras.
Inte för att den är speciellt dålig, men tillgångarna är inte jämt fördelade. Det finns en tendens att de som sitter med skulderna inte har så mycket andra tillgångar än bostaden. Viktigt att notera är att till tillgångarna räknas alltså även illikvida tillgångar som privat pensionssparande, PPM och tjänstepensioner. Tillgångar man inte kan komma åt förrän vid tillräckligt hög ålder och alltså inte kan använda till att lösa skulder med över en natt.
Vad som saknas hade varit en redovisning av balansräkningen per åldersgrupp uppdelad i kanske 10-årsintervall, så hade man sätt att för dagens högbelånade unga bostadsspekulanter så ser balansräkningen inte riktigt så bra ut.
Samtidigt har svenskarna tydligen varit väldigt skickliga på börsen. OMXS30 föll nämligen ca 13.8% under perioden, men svenskarnas aktierelaterade tillgångar minskade bara med 5.8% enligt SEB. Det är en kraftig outperform mot börsindex (där OMXS30 ingalunda var det index som föll mest), vilket alltså också gör att man måste ta SEB:s rapport med en rejäl nypa salt. Rimligtvis är det riktiga tillgångsraset avsevärt större än vad SEB kommit fram till. Nedgången i bostadsvärden borde vara minst 3x så stor, 2% ((3.4+0.6)/2), och nedgången i aktier knappt 2.4x så stor. Har ställt frågan till Gunilla Nyström på SEB, så får vi se om det blir något svar. En möjlig förklaring ligger i att 5.5% i ökade skulder har stoppats in i aktier och bostäder som därmed ökar lika mycket i balansräkningen. Men även då har svensken klått aktieindex rejält. Detta går inte heller att förklara med nysparande, då nysparandet dels sjönk under kvartal tre, och dels främst sökte sig till bankkonton (i sig ett korrekt beslut av som kollektiv intelligenta svenskar).
Det finns mycket mer av intresse i SEB:s rapport, som vilka banker som ökat respektive minskat sina marknadsandelar av kundernas sparande.
17 kommentarer
Det verkar svårt att räkna pensionssparandet som en tillgång. vem som helst kan ju räkna ut med arslet och en bit krita att de pengarna kommer att vara som bortblåsta tills dess för oss födda på sjuttiotalet och senare…
ett enkelt svar på din fråga kan väl vara att genomsnittssvensken gick likvid långt innan de stora fallen, någon gång i början på kvartalet? //A
Gillar 13:27
Jag fattar inte statistiken då enligt mig otroligt många fastigheter INTE säljs utan ligger kvar och nu har ett nytt fenomen yttrat sig såtillvida att fastigheterna inte läggs upp på hemnet utan bara annonseras ut i lokaltidningar. Enligt mig är raset redan 30% plus att allt över 7 mijoner i stockholm är stopp och i landsbygdsstäder allt över 2 miljoner.
Vad bland annat är intressant av det som SEB presenterar är att de absoluta tillgångarna i förhållande till skulderna ökar medan de relativt minskar. Från fjärde kvartalet 2000 till nu har tillgångarna relativt skulderna minskat från att vara fem ggr så stora till 3,3 ggr.
Anonym 13:22
Tror inte de flesta ens kan räkna med arslet och en bit krita. Om de kunde skulle de inte räkna pensionssparandet som en tillgång.
// Stefan
Tillgångar tre gånger högre än skulderna.
Vi som är så högt skuldsatta-känner inte igen mig!
Håll i hatten!
Guldet åker kana.
OJOJOJ!
AU Februari: $1568 ner 5,3%
PA Mars : $601 ner 9,6%
Jag halkar på tangentbordet eftersom mina fingrar svettassssssssssssssssssssssssss
Nästan off topic men ganska kul
http://www.youtube.com/watch?v=PTUY16CkS-k
Var ju tur att jag köpte bear guld idag då, men att skriva det vore ju att skryta så jag avstår.
/hkeye
En aspekt vad gäller tillgångarna i PPM-sparandet så saknas möjlighet att gå kort inom PPM. Jag har påtalat detta för PPM och efterfrågade sådana produkter. Ska man vara ansvarig för sina framtida pensionsinkomster ska man väl också ges möjlighet att agera efter sitt förnuft?
Fick det korta svaret att sådana placeringsprodukter saknas. Hur hanterar ni andra "dysterkvistar" PPM-sparandet i dessa tider?
"så hade man sätt att för dagens högbelånade "
Ser, sett, sett! Har du också ramlat ni i den "moderna" stavningen 🙂
(Kommentarer i DI har ofta sätt istället för sett)
CERTOCITO 21:21, jag får väl räkna mig till dysterkvistarna i dagsläget. Har f.n. PPM-pengarna (och en stor del av tjänstepensionen; hos Länsförsäkringar är man också hänvisad till ett om möjligt ännu mer likriktat utbud av fonder) i huvudsak i rena räntefonder, samt kryddat med en smula SEB Asset Selection som hittills inte precis outperformat särskilt mycket. I PPM har jag också en post i BL Bond Dollar för att få så ren exponering mot USD som det går där (amerikanska statsobligationer, dock ingen korträntefond USD). Köpte den ganska nyligen och så här långt har den varit en bra affär…
För övrigt är pensionssparandet mycket riktigt en tillgång, dock en högst illikvid tillgång för det stora flertalet varför man just ska vara försiktig med att räkna in den i förmögenheten. Just av det skälet har jag i min balansräkning pensionspengarna (IPS, premiepension, tjänstepension, osv) som en separat post som inte ingår i beräkningen av aktuell förmögenhet, men summeras separat (intressant att se om det går åt rätt eller fel håll – just nu går det åt rätt håll).
/MK
Tackar MK. BL Bond Dollar har jag också valt för mitt PPM-sparande. Tycker att mycket talar för USD nu eftersom den passar både om man söker en någorlunda trygg hamn i stormen och då USA ser intressant ut om man har en positivare inställning.
Men det retar mig fortfarande att man inte enkelt kan skydda sin PPM-portfölj mot nedgång genom att välja någon björnprodukt.
"Hushållen" inkluderar inkluderar ett fåtal mycket rika hushåll som har större delen av sin förmögenhet i form av aktier i börsbolaget som de är dominerande ägare i, som familjen Persson i H&M. Om man räknar bort den percentil av "hushållen" som har störst förmögenhet, så får man en rätt så annorlunda bild där det direkta aktieägandet är mycket mindre och bostadens andel större.
Stämmer bra det.