Mäklarstatistik släppte sin nya data för priserna på bostäder i Sverige idag (Bonnier/DN/TT, Schibsted/SvD/TT, Stampen/GP/TT). Mäklarstatistik rapporterar om nedgångar över hela landet, förstås undantaget centrala Stockholm. Men det tar inte hänsyn till vad som sålts.
Det innebär också att Valueguards kvalitetsjusterade statistik är uppdaterad, som alltså tar hänsyn till vad som såldes och inte bara medelpriset per kvadratmeter.
Valueguard-KTH:s bostadsprisindex
för lägenheter i Stockholm |
Som vanligt kommer jag nu publicera ett antal inlägg och börjar givetvis med Stockholm eftersom känslorna svallar högst bland överbelånade bolånetorskar i den staden. Mäklarfirman Erik Olsson har för övrigt rapporterat att belåningsgraden på Kungsholmen är ganska exakt 85%. I medel, fast förmodligen bara köpare det senaste året eller motsvarande. Trots att Jocke Berg i Kent bor där. Eller kanske just därför? Faller priserna med 15% hamnar i princip alla (nya) bolånetorskar på Kungsholmen under vattnet i Strömmen och berikar torskfisket. Erik Olsson ser det förstås som ett argument för att belåna sig maximalt (85%) för att köpa en lägenhet via dem på Kungsholmen. Om alla andra är högbelånade för att med lånta fjädrar ha fin address så kan även du!
Som bekant innebär att vara “rik och lyckad” i Sverige att man kan låna mycket pengar. På Kungsholmen i snitt 85% av bostadens värde. Hade varit intressant att se vilket område i Sverige som har lägst belåningsgrad och på så sätt de rikaste invånarna?
Valueguard-KTH:s bostadsprisindex
för villor i Stockholm |
Kvalitetsjusterat föll lägenhetspriserna bara 0.34% i Stockholm, men det innebär samtidigt att priserna är de lägsta sedan oktober 2010. Den i princip linjärt nedåtgående trenden är intakt, även om Mäklarstatistik rapporterar om stigande priser i centrala Stockholm. På tre månader är priserna ner 2.70% vilket talar för en årstakt på runt 10%, helt i linje med min prognos om en krasch i lägenhetspriserna på 50-60% på 4 – 8 år. Bostadskrascher är långsamma, även om partsinlagorna från mäklarkåren och alla andra som förnekar kraschen menar att eftersom nedgångarna bara handlar om någon procent per månad så är det ingen krasch.
De kvalitetsjusterade villapriserna föll med 0.83% på en månad i Stockholm och 1.96% på tre månader. Det innebär att priserna är tillbaka på nivåer man såg i september 2010.
Överlag fortsätter alltså utvecklingen som väntat. Och konjunkturen har inte vänt ner på allvar än.
21 kommentarer
Minns att Kungsholmen förr sågs som stans stora pensionärsgetto, alltid fullt hus med rullatorer förmiddag på stenhårt lockprissatsande Hemköp St Eriksgatan.
Är det alltså alla br på hela Kungsholmen som räknats med ? Vore intressant höra hur mycket hr det finns kvar där numera.
/Freddy
Var ser man omsättnignen? och över tid? Kollar lgh nu och det verkar som omsättningen är bara en fjärdedel av vad vi hade ett år sedan
Ser gärna en länk till sidan där du hittade att belåningsgraden är 85% på Kungsholmen.
Läsarcitat från reklam i tryckt lokaltidning.
Citat:
"Anonym sa…
19:28, sitter också och garvar åt Erik Olssons krystade formuleringar för att få allt låta så positivt i Vårt Kungsholmen i den nya Bostadstempen de har lagt in. Intresant dock är belåningsgraden de redovisar i varje stadsdel, där just Kungsholmen är mycket högre än de andra (som även de är skrämmande höga).
Kungsholmen: 84,8%,
Östermalm: 77,6%
Södermalm: 72,9%
Vasastan: 73,8%
Innerstaden: 77,2%"
Specifikt hittar man det på sidan 37 i följande PDF:
http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/GetPdf?id=7101
Jaha, så linjär regression är alltså en utmärkt metod när det leder till de slutsatser du vill att det ska leda till? Annars brukar du ju (oftast med rätta) idiotförklara dem som använder dylika metoder 🙂
Kungsholmen har mycket unga familjer(om inte mest av stadsdelarna i sthlm). Jfr på Östermalm är det mer jämnt splittrat över generationerna. Kungsholmen har varit billigast för dessa inflyttade plus mycket nyproduktion.
@Freddy
Kungsholmen idag är helt annorlunda än den gamla bilden av pensionärsområde och har ändrat karaktär de senaste åren. Går man ett varv kring Västermalmsgallerian, så ser man uppsnofsade 30+ och dyra barnvagnar. Hela stadsdelen har förvandlats till medelklassgetto med uppenbarligen hög belåningsgrad. Detta mikrokosmos speglar på ett ganska bra sätt hur tidens anda ser ut. Vill man undersöka BLT-kolllektivet ur sociopsykologisk synvinkel: välkommen till Kungsholmen och titta.
Det lustiga i sammanhanget är att pundarna inte har hängt med i svängarna, utan hänger kvar kring Fridhemsplan.
Tack för länken och bra att du gjorde tilläggen. Är skrämmande höga siffror men svårt att kunna använda när man inte känner till antalet affärer som ligger till grund. Skulle vara intressant att se belåningsgraden i snitt för alla (de som har lån och de utan lån) på stadsdelarna samt för endast de med lån på lägenheten.
Hej Cornu – tack för en ofta intressant blog! Jag skulle uppskatta om du kunde förklara detaljerna i de grafer du så ofta använder. Vad illusteras t.ex. med de s.k. "candlesticks"? Kanske redan finns något gamalt inlägg om detta?
@ Freddy,
Sune har helt rätt i sin beskrivning. Kungsholmen var länge ett ”pensionärsghetto”, men på 90-talet skedde ett generationsskifte och unga flyttade in i de små lägenheterna när de tidigare invånarna dog/flyttade till äldreboende eller vad de nu gjorde.
De senaste fem åren har stadsdelen dessutom yuppifierats direkt, vilket förutom på Västermalmsgallerian (på alla haken på Norr Mälarstrand etc) märks på att det byggts en hel del påkostade vindsvåningar.
Det är dock lite missvisande att tala om ”Kungsholmen” som en enda stadsdel. Fredhäll och Kristineberg har andra demografier än Kungsholmen öster om Fridhemsplan. De populäraste gatorna – med de lägenheter som drar upp prisbilden – är de som ligger söder om Hantverkargatan.
"Mäklarfirman Erik Olsson har för övrigt rapporterat att belåningsgraden på Kungsholmen är ganska exakt 85%."
Det där är en reklamtext som går ut på att Erik Olsson skall sälja så mycket lägenheter som möjligt samt att Bättre Bolån skall låna ut så mycket som möjligt. Det är vad deras verksamhet går ut på.
Svenskar vill gärna vara som alla andra så lyckas de då få potentiella köpare att tro att det vanliga är att folk är belånade till 85% så är det enklare att lura på de höga låg.
Det är ju synd om de som tror att en belåningsgrad på 85% inte är osunt, de människorna behöver inte en ny bostad utan de skulle vara mer hjälpta av några terapisessioner hos en riktig oberoende privatekonom som förklarar faran i att köpa lägenhet för 3 miljoner helt utan pengar i ett land med 8% arbetslöshet.
Varför inte satsa på att bygga upp en buffert, låna MAX 70% på en lägenhet och sedan amortera stenhårt ner till 50% ? Det kanske är bättre att avstå personal shoper och amortera än att sjunka med flaggan i topp vid minsta lilla krusning ?
@Gunilla
Om man fortsätter rundvandringen på Kungsholmen, så bör det nya området i nordväst besökas som ett samtidsdokument, det kring galleria Lindhagen. Där byggs det för fullt och för det facila priset av 4,5 MSEK kan man få köpa en nyproducerad trerummare. De HR som byggs ligger på ca 13-15000/mån i hyra för en trea. Där finns de blankaste BMW och Audi på gatorna, SATS inom spotthåll och förmodligen de personer som har högst belåningsgrad i Sverige.
Om det är tillräckligt långt till SATS så behöver man ju aldrig betala för att träna, det räcker att gå dit och tillbaka.
Äntligen… Tycker synd om min kollega som köpte ett risigt hur i Tallkrogen för fem millar med egen insats tre hundra laxar.
Snacka om BLT.
När lönen inte spelar roll vad du har råd att köpa utsn det enda som betyder något är vilket år du gick in i spiralen. Ja då är det en bubbla enligt min definition utan att vara expert i området.
Mvh
Välbetalt nyexad läkare i hr.
Jag tror Cornu inte ser hela spelplanen. Visst kommer en del enskilda individer att förköpa sig, när dom träffar toppar, men det finns inte en chans så länge vi har en fiatvaluta att politikerna kommer låta systemet krascha innan man utnyttjat pengapressen maximalt. Enligt min mening har man inte gjort det fullt ut ännu, man har bara "pillat" lite. Den samordnade aktionen mellan världens 6st största centralbanker var startskottet av det vi kommer att se mer av. Dvs en massiv ökning av penningmängden, vilket kommer att driva tillgångsvärden, såsom guld, skog, mark och även hus (vilket inte Cornu tycks tro). Så tyvärr Cornu trots din i mina ögon strålande intelligens tror jag du har låst dig lite för mycket i dina förutfattade meningar, du skulle nog behöva lite mer helikopterperspektiv och objektivitet.
De stora förlorarna blir inte majoriteten av bolånetorskarna utan pensionärer och vanliga löntagare som kommer få se köpkraften på sina löner och pensioner rasa kraftigt utan att fatta vad som händer. Politkerna och bankkontrollerade medier kommer att mörka det sker och använda alla verktyg dom har tillgång till.
Kom ihåg vart ni läst detta först….
/Krilleluck
Vi blir alla förlorare hur man än vänder på det.
För övrigt föll guldet rätt hårt idag.
Läs på om deflation istället. Här är en alternativ ståndpunkt: http://cornucopia.cornubot.se/2011/03/nicole-fossstoneleigh-finanskrisen-en.html
Hej Cornu
Vad händer när riksbanken sänker räntan till noll och bankerna trycker ut alla nyprintade pengar från ECB/IMF ut i marknaden. Som i UK håller de på och stifta lagar för att kunna ge subprime lån samt avskaffa bolånetaket för förstagången köpare…
Vad händer med priserna när hyperinflation slår till?
Cornu!
Din länk bekräftar det jag säger angående din låsta hållning, men det blir ingen deflation som du tror. Se bara inlägget 21:25 angående åtgärder i UK.
Möjligtvis kan vi få stagflation.
Jag har idag ett hus visserligen belånat under taxeringsvärdet på Lidingö, men kommer att belåna mig ännu mer för att köpa en jordbruksfastighet.
/Krilleluck
Krilleluck,
vad blir resultatet av massiv ökning av penningmängd i ett läge med tio gånger större utplåning av tillgångsvärden ?
/Freddy