Bloggrannen Musik @ Centrifugen rapporterar att åtta av världens största banker fick sänkt kreditbetyg som julklapp från Fitch. I sig inget överraskande och i sig något som kommer höja marknadsräntorna för dessa banker.
Intressant är en kommentar till inlägget där det sägs att bankerna (svenska) är desperata (enligt kontakt på Riksgälden) efter likvider för att klara de nya kapitaltäckningskraven enligt Basel-III, där Riksbanken också kommer köra hårdare krav för svensk del eftersom bankernas risktagande i förhållande till BNP är enormt för Sverige, vilket också är en delförklaring till fortsatt höga räntor för bolånetorskarna.
Läget börjar tydligen bli så desperat bland högbelånade att Villaägarnas Riksförbund gråter ut på bästa plats hos Schibsted/SvD. Ingves förlåten oss, ty vi visste inte vad vi gjorde när vi tog mångmiljonlån till våra hus i miljonlåneprogrammen. Eller?
Illusionen om lågräntesamhället hann bli stark under de fåtal år det gällde. Samtidigt brukar ju alla slå sig för bröstet om att de minsann klarar högre räntor. Så varför gnälls det? Jo, för det är skillnad på att klara högre räntor och att ha lust att betala dessa räntor. Årets julhandel (Bonnier/DI.se) ser för första gången på mycket länge ut att inte slå rekord i Sverige, inte ens nominellt. Annars har den nominella (siffer-)summan för julhandeln föga överraskande ökat varje år. Vi har ju trots allt prisökningar, KPI-inflation, så underligt vore annars. Men i år ökar den inte trots en KPI-inflation på 2.8%.
Inte osannolikt att överbelåningen och räntorna spökar här.
Eller så börjar folk förbereda sig och har börjat spara sina pengar istället, något som bekräftades i SEB:s sparbarometer i veckan. Återstår att se när de slutar spara pengarna hos banken, utan istället tar ut dem som kontanter eller flyr med pengarna till Riksgälden…
Swedbanks 3-månadersränta är 4.6% just nu. Räkna inte med att den följer med Riksbankens eventuella sänkningar nedåt, iaf inte fullt ut. Och ny 0%-ränta räddar inte bostadsmarknaden. Vi har prövat nollränta 2009, men är nu avsevärt mer skuldsatta än då och har alltså inte alls råd att pumpa upp bostadspriserna till nya höjder.
19 kommentarer
Dags för alla med nettokapital att placera detta hos riksgälden. Ett sätt att få konkurrens mellan bankerna om inlåningsvillkor.
Det är väl snarare så att de svenska storbankerna oroade sig för likvider, om de skulle behöva införa Basel I? De har därmed signalerat att de skulle hålla inne nästa års utdelningar. Men nu blir det Basel II istället för Basel I, och därmed försvinner behovet av extra kapital.
Se http://www.lundaluppen.se/2011/12/svenska-bankutdelningar.html
Inlägget av villaägarna på brännpunkt var pinsamt enögt. De om några bär skulden till bostadsbubblan. Deras lobbyarbete mot en av de minst skadliga skatterna (fastighetsskatten) och dess avskaffande var startpunkten på de senaste årens bostadsrally. Uppenbarligen vill de nu att samtliga skattebetalare ska vara beredda att betala deras lån. Snart ser vi nog Borg attackera dem för deras särintresse à la svenskt näringslivattacken.
Cornu!
De delar du analyserar är helt korrekta och där säger jag inte emot dig. Men du ser inte hela spelplanen och de maktstrukturer som existerar bl a samverkan massmedia-banker-politiker. Tror du att det var en slump att Greklands betalningsinställese mest troligt kommer att betraktas som "frivillig", vilket kan medföra att CDS:erna inte kommer att utlösas, vilket hade kostat utställarna bl a city of London ansenliga belopp.
Samma krafter kommer att se till att det här systemet kommer att försvaras även om det inte är bra för den stora massan. Men varför skulle dom bry sig i "fårket", då dom själva tjänar enorma belopp och säkerställer deras maktposition för lång tid framöver.
Vidare var dom så starka att dom för 4-5år sedan fick USA att sluta redovisa M3 (penningmängden), enda motivet som jag ser det var för att dölja vad som pågår.
Det är utifrån det faktum ovan jag agerar, då jag tror att "dom" vinner, vilket kommer att leda till konstlat låga räntor och massiv ökning av penningmängden för en lång tid framöver. Men samtidigt är det ett hav mellan att "tro och veta", så vi får se vad som händer.
/Krilleluck
Positivt för Sverige att julhandeln minskar. Positivt att folk lägger pengarna på amortering av sina lån istället för att köpa massa konsumtions-skräp tillverkat i Kina.
Cornu på parnassen för Bankernas vinster!
Ja du har rätt Banker skall man äga inte vara kund till!
Bankerna-eller deras kunder-klarar alla krav från Basel. Oligopolmarknaden har sina fördelar.
Om jag sätter in pengar kan jag få 3%
Om jag lånar betalar jag 4,3%. 1,3% skillnad tycks det-men med 10 ggr utlåning på mitt sparande så blir det 13%. Det försvarar du!/Oppti
Vad är det som skiljer sparande i riksgälden från sparande i vanlig bank? Jag antar att säkerheten hos riksgälden är mycket större (eller man kanske skall skriva att risken är mindre!), men vad skiljer för övrigt?
Eftersom Riksgälden = Staten så är pengarna säkra hos Riksgälden till den dag staten går i konkurs/ställer in betalningarna. Då gäller samtidigt ingen insättninggaranti ändå, en insättningsgaranti som Riksgälden står för.
Det tar några dagar att ta ut pengar från Riksgälden, i övrigt är det som ett bankkonto, men det finns inga tjänster – inga möjilgheter att betala räkningar, koppla kort etc.
Vid en svensk bankkrasch kan det ta veckor eller månader innan du får ut dina pengar via insättningsgarantin. Det problemet slipper du med Riksgälden.
Har du mycket pengar (>100 000 euro) och inte vill sprida dessa på flera banker så kan man alltså ha större belopp hos Riksgälden som har "statlig garanti".
Räntan är dock inget vidare. 1.75% på rörligt.
Var ute och besökte min farmors grav på Allhelgona afton. På kyrkogården fanns det en annan gravsten från tidigt 1900 tal. På graven stod det något i stil med "Fastighetsägaren Johan Bertilsson". Känns inte direkt som något man skulle skriva nuförtiden. Idag kanske det skulle va "Skuldfria ….."
Apropå att ta ut sina kontanter så rapporteras det att tyskarna börjat skilja på Eurosedlar tryckta i Tyskland och Eurosedlar tryckta i BIGPIISS.
http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=29194&iPage=1
Gresham's lag…
Vad händer med pengarna i en kapitalförsäkring om banken där den är placerad går i konkurs?
Kan någon förlara,i så fall tack!
Osäkert. Följer banken lagen är din kapitalförsäkring trygg, då kf skall ligga i ett separat obelånat bolag. Men har ledning varit lite väl fria i tolkningen av lagen och t ex lånat pengar internt av sitt pensionsbolag så är du rökt. Ledningen kanske hamnar i fängelse, men dina pengar får du inte.
Folk måste lära sig att betala av sina lån. Varför ska andra människor som jobbat hårt och sparat låna ut pengar (genom banker) och knappt få betalt för det? Det kommer aldrig hålla i längden.
Eftersom systemet kapitalismen kräver exponentiellt ökande konsumtion så gäller det att hela tiden, i accelerande takt, hitta på sätt att boosta densamma. Dvs. att hålla konsumentkollektivet på gott humör och vid god köplust. Reklambranschen är därför en samhällsviktig institution, ständiga modellbyten på alla varor är också en dygd.
Skuldsättande har också visat sig vara en effektiv blåslampa på folks konsumerande, vanlig sparsamhet är alldeles för trögt för att hålla igång det hela.
Som Cornucopias överskrift säger så är det hela(kapitalismen) förstås ett självförstörande system, det intressanta just nu är att det inte riktigt verkar bli naturresursväggen man hinner köra in i, utan den "systeminterna" skuldväggen.
Det har alltså inom kapitalismen odlats fram en gökunge, finanssektorn, som sedan kraschar hela systemet.
/Freddy
@12:34
Herregud, ännu en som inte har någon aning vad riktig kapitalism är.
Skuldsystemet är anledningen att vi behöver exponentiell tillväxt – inte kapitalism.
Du säger:
"Årets julhandel (Bonnier/DI.se) ser för första gången på mycket länge ut att inte slå rekord i Sverige, inte ens nominellt. Annars har den nominella (siffer-)summan för julhandeln föga överraskande ökat varje år. Vi har ju trots allt prisökningar, KPI-inflation, så underligt vore annars. Men i år ökar den inte trots en KPI-inflation på 2.8%."
Riksbanken säger:
"I november 2011 var inflationen, mätt som den årliga förändringen i konsumentprisindex (KPI) 2,8 procent (2,9 procent i oktober 2011).
Den årliga procentuella förändringen i måttet KPIF (KPI med fast ränta, vilken inte påverkas direkt av förändringar i bostadsräntorna) var 1,1 procent i november 2011 (1,1 procent i oktober 2011)."
Jag säger:
Om folk inte ger varandra ränta i julklapp så är det fullständigt irrelevant att titta på KPI-inflationen när man ska försöka förutspå en eventuell ökning i julhandeln.
Onyanserat, som vanligt.
De får skylla sig själva och förhoppningsvis lära sig av detta.
SÅ mycket snack om individualister och egna val men i handling agerar många som en skock får helt utan egen vilja utanför de styrande medelklassnormerna.
Villaägarnas riksförbund framstår enbart som ett gäng med tomtar helt utan verklighetsuppfattning, Jag minns deras små propagandakampanjer innan valet när de hotade sina medlemmar med att tvingas lämna villan om inte alliansen vann. Nu vann alliansen och de gnäller lik förbannat.
Makro e kul, 14:16:
Om man har lån och ovanpå det väljer att köpa något, oavsett årstid, istället för att amortera på lånet, så har man de facto lånat till sitt köp. Detta oavsett om man tar ett lån (vilket inkluderar köp på avbetalning) i omedelbar anslutning till det aktuella köpet eller inte.
Självklart kan det finnas situationer då det av olika anledningar är motiverat att köpa något istället för att amortera motsvarande belopp. Men att från det gå till att påstå att det är "fullständigt irrelevant" att titta på inflationen i KPI istället för KPIF (då de allra flesta faktiskt på något sätt påverkas av utvecklingen på räntemarknaden) är knappast seriöst.
/MK
Villaägarlobbyister är nästan lika gnälliga som småföretagare. De tillhör båda medelklassen, den gnälligaste samhällsföreteelsen i historien 🙂