I ett tidigare blogginlägg varnade jag för sk Bear-derivat och att långsiktiga köpare av dessa över tiden kan få se korrekt marknadsanalys resultera i uteblivna vinster. Fallande börser är nämligen volatila och volatiliteten äter upp vinsterna i Bear-konstruktionen.
![]() |
Commerzbank Bear OMX x4 C |
Fick bifogad chart från en läsare och den visar Commerzbank Bear OMX x4 C:s utveckling under de senaste månadernas börs.
![]() |
Inverterad OMXS30 |
Här ser man att Bear OMX x4 inte nådde i närheten av tidigare toppnoteringar trots att börsen var nere på nästan exakt samma nivå som vid tidigare bottennotering.
Som jämförelse slänger jag ut charten för OMXS30, reverserad.
Faktum är att Bear OMX x4 nu är nere på samma nivåer som gällde innan börsraset i augusti, när OMXS30 låg på 1070-1100, trots att OMXS30 idag ligger på 979.
Ett intagande av negativa positioner var alltså korrekt, men valet av en Bear-produkt var fel. Och ju högre hävstång i Bear-produkten, desto snabbare blir det på det här viset.
Så läs återigen inlägget varning för björn om ni inte redan gjort det. För långsiktiga negativa positioner mot börsen skall man inte välja Bear-produkter och speciellt inte sådana med hög hävstång. De spelar ingen roll om du gjorde en korrekt marknadsanalys, du blir torsk ändå.
Jag föredrar minishorts för negativa positioner, men det finns säkert andra konstruktioner man kan välja. Men inte björnen.
15 kommentarer
XACT Bear är upp cirka 10% i år, XACT Bull ned 20%. Går börsen upp några procent före årsskiftet kan både Bull och Bear sluta på minus för helåret, kanske -5 respektive -10 eller något i den stilen. För Bear2 och Bull2, med högre hävstång, blir resultatet ännu sämre.
Nej, tacka vet jag guldmynt.
Mvh Guldnisse
Har aldrig kört på OMX men på silver guld varianterna och då endast under korta perioder, oftast köpt och sålt inom samma dag. Har inte gjort någon handel med dessa instrument det senaste halvåret dock.
Sälja terminer? slippa tidsvärde, knock och vollan som äter upp vinsterna.
Direkt ur det finstilta:
The following phenomena may occur in that regard:
If the price of the futures contract that underlies the Index consistently increases from, for instance, SEK 100 over 10 days by SEK 1 to SEK 110, the price gain in relation to the futures contract will be 10%, while the value of the leverage component will not have fallen by 30%, but instead by only 32.33%. If the price of the futures contract consistently decreases by SEK 1 to SEK 90, the value of the leverage component will not have increased by 30%, but instead by 50.78%.
If the price of a futures contract moves in different directions following issuance of the Certificates (i.e. if both price gains and price losses occur) and if the price of the futures contract returns to its level at issuance, the value of the leverage component will not revert to, but will be (as a result of the leverage effect possibly significantly) below its initial level.
If the price of the futures contract that underlies the Index increases significantly at any time during the term of the Certificates, the value of the leverage component will fall to a very low level.
Although this means that all later price losses in relation to the futures contract will lead to price gains in relation to the leverage component and thus the Index, investors must note in this regard that the base level for a price recovery in relation to the Index will be very low and that, therefore, significant price losses in relation to the relevant futures contract will only have a moderate effect on the recovery of the Index.
re 15:24
Blanka indextermin funkar bra – men det är inte tillåtet i en svensk kapitalförsäkring, vanlig depå går dock fint – de vanligaste och mest handlade är de terminer som "lever" ca en månad. Det innebär i klartext att det alltså tillkommer mer courtagekostnader för att köpa och sälja om du tänkt blanka under längre period än en månad.
Så förutom en "knock" finns det även en förändring gentemot index som är till din nackdel dvs det är ett "tidsvärde" även här men mer linjärt och inte alls som i en option.
Högre volla än index är det, och så är det förstås en spread att ta hänsyn till.
Men indexterminen är likvid så det är enkelt att köpa och sälja. Du behöver inte oroa dig för att sitta med terminskontrakt och inte hitta en motpart.
Hävstången är ca 5 om jag kommer ihåg rätt.
Att köpa guldmynt med en riskpremie mellan drygt 5 och upp till över 20% låter inte särskilt roligt i mina öron.
Eller har Guldnisse ett alternativ?
Commerzbank är dessutom en bank som ligger riktigt pyrt till, de är farligt nära att gå i konkurs/förstatligas. (Det senare alternativet är det troligaste, men man vet ju aldrig…)
Så det finns all anledning att hålla sig borta från commerzbanks produkter rent generellt.
Jag handlar terminer och är duktigt trött på att gång på gång på gång bli utstoppad (hände för en halvtimme sen igen). Jag ligger fortfarande på plus för året men 2/3 av årets vinst försvann sen i somras. Har öppnat konto för terminsoptioner utan handla dessa eftersom jag inte gitit att lära mig grekerna.
15:24
Courtagekostnader och spread är försummliga på terminer vilket också är den stora fördelen.
Det och likviditeten och dygnet runt handeln veckodagar i amerikanska aktieindex och råvaror.
Detta medför väldigt pålitliga stoploss som inte existerar i t.ex. omxs30 som ofta kan öppna kraftigt upp eller ner.
Hävstången är 10-15 gånger margin och indexföljsamheten är väldigt god.
Jag har insett att terminer handlas bäst i lugna marknader när volatiliteten är låg.
I dagens politiskt styrda binära marknad så är det bäst med optioner.
Grekerna är jobbiga på flera sätt…
Köpte alldeles nyss bear obx x3 och har redan tjänat en slant på den. Tror man ska tänka på sitt tidsperspektiv och för min del är det mycket kort. Nu fick vi säljsignaler på både Oslobörsen och olje/gas-index dj men om detta är en tertiär eller sekundär våg har jag svårt att bedöma. Men som sagt, för kortare affärer har det fungerat utmärkt för min del.
/hkeye
@Cornu och alla som vet 🙂
1) Vilka är de "bear derivat" du avser? Jag vet att det är s.k "bear certifikat" och även "bear ETF's". Men problemet gäller inte "mini shorts".
Hur är det med CFD's? Ytterligare?
2) Går det att lösa detta "beta-to-death problem" genom att istället för att "köpa bear" så "sälja bull", dvs istället för att t.ex köpa en "inverse ETF" så blankar man en "lång ETF"? Vad medför dessa alternativ för konsekvenser? Är nåt bättre?
En skillnad inser jag: En "inverse ETF" kan bara gå ner till noll medan en blakning av lång inte har nån gräns. Men skiljer sig uppsidan?
Tack!
/M
Säger som kommentaren ovan, lite tips på tickers tar man gärna (bear omx). Gärna som fungerar i KF men vanlig depå är också okej. Hävstång är extra tacksamt. Och så "ärliga" papper som möjligt, inte derivaten från Commerzbank och Öhman.
"Ärliga papper"! Alla banker sitter ihop i samma låtsasuniversum. Finns inga ärliga papper därute. Faller Commerzbank så faller nästa.
Falleri fallera faller alla
/EdV
Ja det är procent avräkningen som ställer till det. Hade instrumentet varit punkt-avräknat, dvs 4 x dagliga OMXS30 punkter så hade det inte varit ett problem med decay.
Tråkigt att ETF:er idag är procent avräknade. Detta gör att ETF'erna bara duger till daytrading och swingtrading tyvärr.
Att bull och bear är dåliga att ha under en längre period är en sak.
Men de kan även funka dåligt för en daytrader:
Jag handlade förut med Commerzbanks produkter bullx4 och bearx4. Men så hände något den 12 september som fick mig att reagera. Marketmakern Commerzbank var bara inne i orderboken en kort stund på förmiddagen och sedan en kort stund på eftermiddagen och 2-3 minuter innan stängningscallen 17:25. Bearx4 och Bullx4 gick inte att köpa eller sälja till vettiga priser under större delen av dagen. Har aldrig handlat dessa produkter efter detta. Man blev tydligt varse om motpartsrisken och Commerzbank kan krascha närsomhelst.
Mvh
Observer
Gäller alla former av derivat med en motpart som agerar market maker.