Italiens premiärminister Berlusconi sägs ha avgått. Därmed blir det en återgång till normalläge för Italien.
Tittar vi tillbaka på perioden 1980 – 2011 så har man bytt premiärminister följande år: 1980, 1980, 1981, 1982, 1983, 1986, 1987, 1987, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994 (första gången för Berlusconi), 1995, 1996, 1998, 1999, 2000, 2001 (Berlusconi), 2005 (Berlusconi), 2006 (Prodi), 2008 (Berlusconi) och nu då 2011 eller kanske 2012 beroende på hur snabbt man kan komma fram till något.
Berlusconis perioder 2001-2006 och 2008 – 2011(12?) har med italienska mått mätt varit rekordlånga perioder av stabilitet (och Bunga Bunga-fester). Tidigare var två år att beteckna som en stabil period, t ex Prodi 1996-1998. Visst, Kraxi satt 1983-1987.
Någon som tror att italiensk politik blir stabilare, långsiktigare och kan komma tillrätta med landets statliga ekonomi framöver utan Berlusconi?
Det tål att upprepas att i söndags sades det att om inte Grekland hade en ny regering på söndag skulle inte eurotrojkan betala ut några stödpengar till Grekland. Det gjorde man ändå, eftersom pengarna främst går till att rädda betalande länders egna banker och inte alls handlar om solidaritet.
Grekerna förhandlar fortfarande om ny regering. Frågan är om man är på väg mot en belgisk lösning på den grekiska farsen. Nämligen att strunta i att bilda en ny regering och köra utan styre. Eurotrojkan betalar uppenbarligen ut stödpengarna ändå och därmed slipper man ta några som helst åtgärder mot problemen i landet.
Dagschart S&P-500 |
Någon brådska har det iaf inte visat sig vara med att få fram en ny regering.
Den grekiska farsen är förstås bara ett litet förspel till vad som kommer hända när Italien är på väg åt samma håll. Marknaderna reagerade därefter. Det amerikanska börsindexen föll betänkligt efter stängningarna i Europa och S&P 500-terminen pekar på fortsatt nedgång.
I Asien svarar börserna på detta genom ett ras på nästan 5% i Hong-Kong och nästan 3% i Tokyo.
Dagschart OMXS30 |
Det finns knappast något som kan ge en positiv utveckling på börsen idag, åtminstone inte inledningsvis. Vi får se hur snabbt de senaste veckornas positiva sentiment vänds om och man börjar tolka alla nyheter som negativa igen.
Svenska OMXS30 har trillat ur Fibonacci-kanalens rekylkanal och det finns väl inget som egentligen säger emot att vi skall ner till årets tidigare bottnar runt 850 igen. Väl där återstår att se om det fortsätter nedåt ytterligare. 750 – 850 är antagligen ett trögt stödområde om 850 faller.
Men dit är det fortfarande långt. De sista optimisterna måste knäckas först när tjurfällan nu slår igen med full kraft.
Som vanligt drabbas inte bloggens läsare negativt av börsnedgångarna. Man sitter ju redan lugnt i räntebärande, gärna bankkonto eller lämpliga räntefonder i exempelvis PPM. Så länge man håller sig borta från svenska bankobligationer.
Föga överraskande så agerar guldet som hedge mot börsen. Guldpriset ligger i skrivande stund på ca 379:- SEK per gram, då dollarn i princip alltid stärks relativt kronan när Stockholmsbörsen faller. Marginella fall i guldpriset i dollar kompenseras av att dollarn stärks. Kan passa på att påminna om att en strategi med 50% OMXS30 och 50% guld gett avsevärt bättre avkastning än att bara sitta still i den läckande och kapsejsande börsbåten. För ändamålet kan pappersguld som t ex amerikanska ETF:er likt GLD eller IAU duga utmärkt.
I USA ser kommunen Jefferson County i Alabama ut att gå i konkurs (Bloomberg), vilket i så fall skulle bli den största amerikanska kommunkonkursen genom tiderna. För övrigt har många svenska kommuner lurats att placera sina pengar i amerikanska kommunobligationer, munies.
8 kommentarer
LF:s statsobligationer (det är väl bara svenska papper = Borgs)är de "säkra" papper nu eller ska man byta till Penningmarknadsfonden?
Köpte tillbaks minishorts på upprekylen. Trodde nog ändå att det positiva sentimentet skulle hålla lite längre. Men idag blir det spännande.
Finns inga "säkra" papper nu. Jag förlorar gärna mitt livs besparingar om det vore att i utbyte få slippa krig.
Hur i hela fridens namn har svenska kommuner övertalats att investera i amerikanska kommunobligationer? Är det som tysken säger? -Die dumme schweden? Efter att ha sett UG igår är man beredd att tro det. Varför kan inte svenskarna kolla upp någonting själv? Varför är ni(vi)(dock inte jag) så jävla godtroga? Jag har vetat länge att utlänningar inte får äga ens 1 mm mark i Thailand, och det är inte svårt att ta reda på.
Sweet home Alabama…
Preppers och Goldbugs verkar mindre galna för var dag som går..
Inte MadMax eller Alderaan.. men fan det ser inte bra ut.
Gick inte Orange county i Kalifornien i konkurs i början av 90-talet?
Jo, men det rörde sig inte om lika mycket pengar.
Din candle stick på omx är felaktig. Omx var aldrig över 1000!? (inte sedan 31/10 i.a.f.)
Lite förvirrande.. är den felaktig???
Mvh/Peter