Med anledning av Libyens fd diktator Khadaffis död kan det vara aktuellt att ta upp en punkt jag berörde på tisdagens föreläsning hos Utrikespolitiska föreningen i Lund, nämligen att det var Libyens export av 1.5 miljoner fat olja om dagen till Europa som drev på att man faktiskt blev moraliskt indignerade nog att lägga sig i landets interna angelägenheter. I kontrast så har man inte gjort något åt Syrien eller Bahrain.
Europeisk Brentolja i blått,
amerikansk WTI i rött. 1999 -2011 |
Syriens oljeexport var bara 1/15 av Libyens och var inte värre än att det gick att ersätta. Libyen stod dock för drygt 10% av hela Europas oljekonsumtion och en ännu högre procentsats av EU:s oljekonsumtion.
Det betyder inte att man inte kan anse att det var moraliskt rätt att stödja rebellerna, även om det är mycket tveksamt om de är så mycket bättre än Khadaffi själva. Och hur det blir för minoriteterna har vi sett. En störtad diktatur betyder inte nödvändigtvis frihet. För övrigt är det val i Tunisien i helgen. Det kan sluta hur som helst.
Som slutligt argument visade jag en graf över hur Brentoljan och WTI-oljan följt varandra mycket hårt sedan 1999. Dessa oljekvaliteter är benchmarkpriser för en viss kvalitet av olja på en viss plats i pipelinenäten, och styr i mycket även oljepriserna på andra platser och för andra kvaliteter.
Men i samband med den underbara arabiska våren så separerades Brent och WTI rejält i pris, och när Libyens inbördeskrig drog igång och oljeexporten upphörde så blev separationen av priserna den största sedan 90-talets låga oljepriser.
Återstår att se när Brent och WTI möts igen om Libyens oljeexport kommer igång framöver. Det kan dock ta många år. Libyen är precis som Irak inte ett etniskt eller kulturellt homogent land och man kanske besegrat Khadaffi, men nu skall man vinna freden också. Oddsen är dock bättre eftersom man olikt Irak åtminstone (någorlunda) själva kastade ut diktatorn den här gången.
Västländerna får nu iaf en ursäkt för att dra sig ur när Khadaffi är dödad, men det drar inte igång oljeexporten. Vi har inte sett slutet på det här än. Mordet på Khadaffi är kanske en historisk milstolpe, men det är knappast en vändpunkt eller ett avslut på rådande problem i Libyen eller resten av MENA-länderna. Se även bloggrannen Wiseman.
Råvaruspekulanten kan se ett arbitrageläge här. Man kan ta negativa positioner mot Brent och positiva mot WTI. Det bör på sikt vara en “nästan säker affär” (rejäla citationstecken där), då priserna tids nog kommer mötas igen. Frågan är dock hur framtida terminer ser ut och om tidsfaktorn kan tänkas äta upp arbitraget, men det kontrollerar förstås den intresserade spekulanten först. Det skall dock förbjudas att ta större spekulativa positioner i råvaror, så att pressa ner Brentoljan via spekulation och göra det billigare för oss att tanka vid pumpen skall alltså förhindras.
Prisskillnaden är iaf historisk. En annan sak här är att när oljepriset nu kommer falla tillsammans med konjunkturen så är det Brent man skall ta negativa positioner mot. Frågan är om WTI har så mycket mer att falla, kanske bara ner mot 50 USD.
Presentationen från föreläsningen i Lund går nu för övrigt att ladda ner som PDF (varning 8.8 Mb) även om den i sig inte säger så mycket utan att jag pladdrar samtidigt. Filminspelning från föreläsningen bör komma om ungefär en månad när studenterna klippt ihop det hela på bästa sätt.
I övrigt släpptes det just ett pressmeddelande om Midvintermörker från förlaget.
Tillägg: För en bildserie med alla makthavare som på sistone har skakat hand med Khadaffi så länge Libyen levererade olja se den här länken. Lärdomen till diktatorer är att dina vänner är bara vänner så länge du levererar. Riktiga vänner är alltid dina vänner, oavsett vad som händer, oavsett vad du gör. Fast inom internationell politik finns det inga vänner, bara realpolitik.
23 kommentarer
Konsekvens etiskt har du kanske helt rätt i många poänger. Något som är väldigt viktigt och ej får glömmas är att när oljefält drabbas av produktions stopp då minskar trycket i källorna vilket gör att det tar väldigt lång tid för fälten att komma upp i samma produktionsvolym per tidsenhet som rådde före stoppet, det säger historien om man tittar på andra länder som drabbats av produktions stopp.
Mvh Roberth
Jag tycker alla borde kika in på den här sidan angående kriget i Libyen. Man ska förstås inte ta allt som sanning, men det får en att inse hur mycket propaganda som pushas ut i det. Jag ställer mig väldigt tveksam till påståendet att man kan säga att det var folket som kastade ut diktatorn själv. Rebellerna representerar bara en liten del av folket – de som styrde innan Gadaffi kom till makten. De hade aldrig haft en chans om inte NATO m.fl. kommit och bombat.
Visste ni att:
– Gadaffi infört fri sjukvård och fri skolgång för män OCH kvinnor medan rebellerna vill införa Sharia?
– Gadaffi inte haft någon formell makt sedan 1977 då han införde ett direktdemokratiskt system? Kan någon utan formell makt kallas diktator?
– när du gifte dig i Libyen fick $64,000 i bröllopsgåva av staten, för att köpa ett hem? Staten stod också för halva kostnaden om du köpte en ny bil.
Det är mer än bara oljan man vill åt. Gadaffi har jobbat för Afrikas förenta nationer och en ny valuta, frikopplad från dollarn samt en afrikansk centralbank – istället för att lyda under IMF.
Mycket mer läsning finns som sagt här. Tro mig, jag påstår inte att jag har koll – bara att rapporteringen om Libyen är full av propaganda.
http://gagnauga.is/index.php?Fl=Greinar&ID=169
Flako – Precis, det är något som ofta beaktas, som om man vrider på kranen igen. Så funkar det inte.
…som ofta INTE beaktas…
Om inte annat måste man ju verifiera alla anläggningar och utrustning igen efter stillestånd. Precis som efter en orkan etc, inte bara att trycka på knappen och hoppas att inget gått sönder.
Har inte koll på detaljerna när det gäller Libyens export av olja, gissar på att Italien i kraft av tidigare kolonialmakt kan vara den största importören.
Finns det siffror på vilka länder som berörs av Libyens produktionsbortfall, och var hittar jag i så fall den statistiken?
Importerar Sverige (normalt) någon olja alls från Libyen?
/Tompan
@Tompan: Vill minnas att Cornu tagit upp detta i ett tidigare inlägg. Hur som helst har jag läst just detta (oavsett om det var Cornu eller ngn annanstans) – Italien har varit största importör av Libysk olja.
@14:07
http://vidsynt.wordpress.com/2011/09/05/dagens-bild-76/
Statoil/Lundin´s oljefynd beräknas vara dubbelt så stort som förväntat..Härliga tider
Upprepning av förra nyheten. Nu är det bara bekräftat.
Jag vill minnas att en annan anledning, förutom Libyen, till skillnaden mellan WTI och Brent är den logistiska situationen i USA och specifikt kring Cushing, Oklahoma där WTI levereras. Pga flaskhalsar i distributionsnätet så finns det mycket olja i Oklahoma, vilket pressar WTI, men inte Brent. Brent fungerar bättre som benchmark för den globala handeln än WTI, som är mer av ett lokalt USA pris. Priset på arabiska Dubai-oljan ligger också mycket närmare Brent än vad WTI gör. http://omrpublic.iea.org/
/Mats L
Innan man blir alltför oljekonspiratorisk så får man komma ihåg att det fanns ett brett politiskt stöd för Natoinsatsen i Libyen.
I Svedala var ju tom det mest olje- och kapitalismkonspirationsanande partiet i riksdagen med på tåget. Och då menar jag Vänsterpartiet om nån skulle tvivla på vilket det är ..
Insatsen bygger på moralisk indignation, men att det gick så långt som till mer än tomma ord beror på att det fanns olja.
Säljer man in något som "rättvisa, frihet, demokrati", så hoppar alla svenska politiker högt. Sverige köpte inte olja från Libyen.
Cornu, vad säger du om det här? Kan hans idé om att frigöra sig från den värdelösa dollarn och istället kräva guld mot oljan ha nåt med beslutet att stötta rebellerna? Eller är det helt absurt att tänka så…
Och nej, jag ät totalt ointresserad av religion.
http://www.youtube.com/watch?v=TB6MJnzhMYY&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=rgdn0bNsMkQ&feature=related
WTFC
"att det gick så långt som till mer än tomma ord beror på att det fanns olja."
Så Nato-insatsen mot Serbien 1999 berodde på att Kosovo flödar av olja? Det var ju en nyhet.
Konstigt att media och politiker verkar vara så positiva till avrättningen av Khadaffi.
Borde inte han, och t.ex. Bin Laden ha tillfångatagits och ställts inför internationell domstol.
Nej nu förtiden verkar det vara ok att avrätta folk på plats.
Ingen annan som reagerar på detta? Ingen har ens nämnt order "folkrättsbrott".
Jag kallade det iaf för mord. Mord på en mördare, men ändå. Man skjuter inte fångar.
Att Khadaffi dödades innebär att en massa högbetalda jurister förlorar en god extrainkomst.
Förvaring, bevakning, risk för kupper och politiskt instabilitet hade också kostat pengar.
Den som satte skottet i magen på Khadaffi, sparade 100-tals miljoner åt Libyen.
Att det var just Khadaffi som blev mördad efter att han drivit frågan att Afrika endast skulle byta olja mot guld och inte mot dollar, det var säkert bara en slump?
http://etfdailynews.com/2011/06/15/gaddafi-gold-for-oil-is-the-gold-dinar-behind-the-war-on-libya-nyseslv-nysegld-nyseiau-nysesgol-nyseagol/
Åke M, samma logik kan alltså appliceras på alla brottslingar. Tänk vad mycket pengar Sverige skulle spara om vi bara satte ett skott i magen på varje brottsling?
Köper inte det i ett civiliserat samhälle.
Jag tycker att du börjar bli lite väl konspiratorisk här på vissa plan. Naturligtvis är det så att om det inte hade funnits olja i Libyen så hade det inte varit lika intressant att ingripa. På samma sätt om Libyen hade legat lite längre bort så vi inte hade riskerat flyktingströmmar till Europa, eller om Frankrike hade agerat korrekt i Tunisien och inte känt ett behov av revansch, eller om Rwanda och Srebrenica aldrig inträffat så vi inte hade något närtida exampel på folkmord att jämföra med och oroa oss för. Man får också tänka på att västvärlden redan hade tillgång till Libyens olja. Vad tror ni annars att alla ledare skakade hand med Khadaffi för?
Att ingen brydde sig om Bahrain har inte så mycket att göra med deras årliga produktion av fossila bränslen som med två av deras grannländer. På ena sidan Saudi-Arabien som absolut inte ville veta av något folkligt uppror i närområdet och som utnyttjade sitt inflytande till att motsätta sig åtgärder. På andra sidan Iran som stödde demonstranterna och därmed gjorde det hela mycket mer storpolitiskt känsligt eftersom USA då garanterat kommer se det som ett försök av Iran att öka sitt inflytande i regionen. Antagligen är det precis det Iran försöker göra också. Kvar i mitten är ett folk som är trötta på sin despot men utan chans att göra något åt det.
Om Bahrain var i en jobbig situation så är Syrien ännu värre. Det finns alldeles för många trådar här. Närheten till Israel där alla små problem förvärras. Ett Turkiet i norr med stormaktsambitioner som ogillar Assad och det som händer i Syrien, men som också har det egna kurdproblemet och kopplingen till kurderna i Syrien att tänka på. Det finns ett arabförbund där Saudi-Arabien jobbar hårt för att det som hände i Libyen ska bli en engångsföreteelse. På det globala planet finns också Ryssland och Kina som absolut inte vill ha en upprepning av resolution 1973 och att staters inre angelägenheter ska vara deras egen ensak.
Även om man kunde strunta i alla de här problemen och åstadkomma en FN-resolution om Syrien så är naturligtvis frågan vad man faktiskt skulle kunna göra? Syrien är inte delat som Libyen. Det finns ingen alternativ regering med egen armé som kontrollerar delar av landet, även om deserteringarna ökar dag för dag. Så länge vi inte får se en situation som i Libyen eller Jemen där delar av armén helt enkelt säger att man inte längre stöder den sittande presidenten har jag svårt att se hur omvärlden ska kunna göra någon större skillnad utan att gå in med marktrupp, vilket skulle vara ett stort misstag.
/Elvin
Khadaffi stod faktiskt överst på listan "Wanted, dead or alive!".
Han var dessutom hatad och avskydd. Troligen hade många också personliga anledningar till att vilja se honom död.
Förhållandena, enligt de videosnuttar som visats, verkar ha varit kaotiska.
Att under de omständigheterna förvänta sig att Khadaffi skulle ges någon chans att undkomma med livet i behåll, verkar vara långsökt.
Vad jag reagerade emot var att Khadaffi, likt gamla tiders kungar, nu anses haft rätten att bli särbehandlad på grund av sin ställning och kanske (teoretiskt) ges en chans att komma undan.
Till Mathias 2011-10-21 13:43
Håller med dig på dem punkterna. Jag träffade en libysk student/forskare , runt 2000 , och han hade studerat på många fina universitet i Usa och då i Upsala.
Frågade han hur det kom sig att han fick studera i Usa och han log samt sa att de slogs om studenterna från Libyen, Universitet fick massa pengar och studenterna hade aldrig problem med ekonomin samt boendet.
Hoppas libyerna får vara ifred för gamarna.