En del av bloggens nyare läsare kanske har missat att jag alltså bor på en liten gård, ett torp, en backstuga, en jordkällare om man så vill, där jag bedriver en del verksamhet, främst produktion och försäljning av ved. Jag har tyvärr inte haft tid att skriva så mycket om årstidens gilla gång under augusti – september, då det hänt för mycket i ekonomin och med marknaderna för att lägga tid på det.
Tänkte därför försöka mig på ett litet introduktionsinlägg och uppsamling kring vad som skett augusti – september nu när hösten drar igång på allvar och man packat ihop det sista av sommarens frukter.
Främsta produktionen och inkomsten från gården är ifrån skogen, speciellt från vedproduktionen och vedförsäljningen som naturligtvis sker helt vitt, med kvitto, moms och tillhörande bokföring och beskattning. Till skillnad mot majoriteten av alla vedförsäljare misstänker jag. Kanske dags för ett VED-avdrag för att tvätta svarta tjänster vita? De flesta av mina vedköpare är trots allt medelklass på Göteborgs gräddhyllor och välavlönad medelklass gillar ju att få riktade avdrag. Som säljare har jag inget alls emot att dubbla priserna de närmaste åren som följd av VED-avdraget. Fast då blir det mer tid i skogen och färre blogginlägg…
Vi är i princip självförsörjande på energi, då vi säljer ungefär lika mycket nettoenergi i form av ved som vi själva gör av i hushållet i form av fossila bränslen och inköpt el. Naturligtvis värmer vi också huset med ved från hemfastighetens skog. Viktigt att notera detta. Värmer man upp bostaden med ved från en annan fastighet än den man bor på skall veduttaget bokföras som eget uttag och beskattas som inkomst av näringsverksamhet.
Kan konstatera att det är betydligt varmare i år än förra året, då vi inte börjat elda med ved än. Förra året eldade vi varje dag från mitten av september. Veden är förstås inplockad i vedboden vid det här laget.
Vi har två fastigheter, tre skiften, sålda av sexton säljare via fyra fastighetsaffärer. Så kan det gå till när man skall köpa mark. Strandade utskiften eller fastigheter där arvsskiften börjar göra antalet ägare ohållbart finns det antagligen fortfarande gott om, även om priserna någon gång runt 2006 lämnade all form av företagsekonomi bakom sig här i Södras Sverige.
Zucchini/squash som ännu växer
i en odlingsbänk. |
Förutom ved på gården producerar vi en hel del grönsaker privat utan att belasta företaget, främst för husbehov, även om ett mindre överskott säljs vitt. Potatis, majs, squash/zucchini, pumpa, ruccola, lök i alla former och färger, morötter, palsternacka, gurka och kryddor som persilja, oregano, mynta, timjan, rosmarin mfl är väl en någorlunda komplett lista. Det mesta har skördats nu i augusti och september även om lite grann färskt finns kvar ute för att användas de närmaste veckorna i oktober. Många burkar ättiksgurka har det blivit. Och inte så lite vinbärssylt- och gelé. Och den godaste sylten som finns – krusbärssylt.
För att hålla markerna öppna har vi några gutefår. Inte fler än att vi kan äta upp deras produktion (lammkött) själva i hushållet, då man inte får sälja hemslaktat kött. Lammskinnen saltas in och skickas till Tranås för beredning och säljs sedan. Själv slaktar jag i september och det är alltså avklarat nu. Lite tidigt, men å andra sidan hinner man få tillbaka lammskinnen innan jul. Skickar man in senare hamnar man mitt i slaktsäsongen oktober – november och kanske måste vänta på färdigberedda skinn till i april – maj. Oavsett måste man inte maximera vikten på slaktlammen när man skall behålla allt kött själv.
I augusti togs det även in hö nog till vinterns foder, även om vi fick lämna en del slåttermark då det helt enkelt regnade för mycket i augusti och september. Det är nu slaget, men gick inte att ta tillvara.
Fornminneskyddad ekbacke med
viltstängsel och stenmur. |
Angående att en bonde utanför Norrköping nu återigen fått sina får attackerade av varg och nu är uppe i 68 vargdödade får av 120, så visar det på att viltstängsel inte alltid hjälper. Vi har själva väldigt kuperad mark och hemskiftet har några kilometer med kulturminnesskyddade, rent av på sina platser fornminneskyddade stenmurar, som utgör fastighetens gräns.
Om inte grannen godkänner att man stängslar på bägge sidor om fastighetsgränsens stenmurar kan rovdjur enkelt ta sig upp på muren och hoppa in. Jakthundar gör det iaf, fast de har aldrig varit intresserade av fåren när de hoppat in. Stängslar man bara på utsidan tar sig fåren upp på stenmuren och hoppar ut, så det behövs dubbel stängsling, vilket förutsätter att grannen är samarbetsvillig.
Fårnät med eltråd som på bilden är godkänt viltstängsel. Det skall förstås också vara en eltråd på utsidan nederst också, men på platsen på bilden är jordlagret så tunt ner till berg att det inte går att gräva. Eftersom platsen är en fornminnesmärkt fornåker (finns odlingsterasser från stenåldern här) får man som markägare inte heller gräva eller använda marken till något annat än bete eller skog.
Detta visar iaf att det inte alltid är så enkelt som att säga viltstängsel eller “om man inte kan skydda sina djur skall man inte ha några”. Det finns ca 200 000 gråvargar (canis lupus). Det finns 5000 gutefår.
Vi äter iaf en hel del lammkött. Detta kompletteras med viltkött, det senaste året främst älg och vildsvin.
En fördel med traditionellt jordbruk där markerna omgärdas av betesmarker är att stängslingen av betesmarken på köpet (och det är inte gratis att stängsla) håller ute vildsvinen. Skall de komma in till gårdens odlingar får de helt enkelt ta samma väg som sopbilen.
Halloweenpumpa |
Härnäst är det nu dags att dra igång med vedproduktionen nu när de flesta sysslorna runt gården är ihoppackade och avslutade. Gården är avstädad, verktyg och redskap inkörda, grödor skördade, lammen slaktade och det är dags att gå in i vinterhalvåret på allvar.
Kvar finns det Halloween-pumpor att sälja de närmsta veckorna. Den största blev ca 20kg i år, men det var stora förluster i år då sork hade upptäckt att man kan gräva sig upp underifrån och äta sig in i pumpan. Perfekt att sedan ha ett litet bo mitt inne i maten. Pumpor är som bekant ihåliga.
Det blir mycket mat av en pumpa och undantaget prydnadsbruket för Halloweenfirande (säga vad man vill om det) barnfamiljer så krävs det nog en ganska stor släktmiddag för att t ex göra av med någon korvgryta eller soppa kokad på en 20kg tung pumpa. Enklare med zucchini, som kommer i mer ätvänlig storlek och som inte snabbt blir dålig när man börjat skära i den. Zucchini har vi nog att äta av en bit in på nästa år. Plus pumpa.
.30-06 mitt i pumpan. |
Men sorksargade pumpor går förstås att använda ändå. Ett exempel är att använda dessa för inskjutning (kontroll och justering av riktmedel, oftast kikarsikte) av jaktvapen. Trots allt är det alla jägares skyldighet att ha inskjutna vapen för att minimera risken för skadeskjutning av vilt. Resterna kan med fördel lämnas som viltvård till fåglarna så här års.
Lämnar en fototeaser kring detta så länge. Ett ämne för ett separat inlägg, men korrekt träff indikeras rätt bra även på inskjutningsavstånd (t ex 80m). Som bekant är det tillåtet att övningsskjuta på egen (jakt)mark om man iakttar lämplig försiktighet med de kulfång etc som man ändå måste ha vid jakt.
Ett varningens ord, speciellt i Stockholmområdet. Kanske har det med bostadsbubblan att göra och att allt fler stadsbor av kostnadsskäl flyttat ut på landet. Vid minst två tillfällen i år har någon välmenande person ringt polisen när jägare övningsskjutit och skyttarna har mötts av piketen eller nationella insatsstyrkan som fått ner dem på marken där de fått ligga i regnet i kanske 30 minuter medan polisen kontrollerat vapenlicenser etc. Ingen har förstås lagförts, då det är helt lagligt att skjuta med vapen man har licens på på egen mark, men det finns alltså en del människor på landet som inte känner till detta och tror att det handlar om någon kriminell uppgörelse.
Kan vara på sin plats att sätta upp en skylt på lämpligt avstånd om att “Till polisen: Laglig inskjutning och övningsskjutning på egen mark med egna licensierade jaktvapen pågår. Ring gärna 0xxx-xxxxxx och kontrollera innan ni börjar er insats, om inte annat så att vi kan komma er till mötes utan vapen och med armarna i vädret.”
Lämplig utrustning vid inskjutning är alltså ett liggunderlag, så man har något varmt och mjukt att ligga på medan polisen gör sin insats. Varma kläder och gärna regnkläder om väderleken påkallar det är också lämpligt. Vore dumt att bli förkyld pga polisinsats veckan före älgjakten. En skjutkudde för extra stabilitet vid inskjutningen passar ju också bra för att göra det hela lite mjukare.
Nu skall jag hämta hem fåren från ett utskifte. Det är ändå oktober och dags att erbjuda vindskydd till det sista betet fram till frosten eller snön. I bästa fall finns det bete till november. Och det kommer nya livdjur (=producerande djur man inte slaktar utan låter få lamm) som skall tillföra nya gener och nytt blod till besättningen. Sedan är det en sista (?) vända med röjsågen som gäller för att putsa till det sista av allt som inte betas runt gårdscentra.
25 kommentarer
Vad får man för ett lamm som går till slakt? Inkl skinn.
Beror på ras och med det vikt. 500:- SEK kanske. Inte sällan noll. Fina lammskinn kan ge ett netto på 500:- om man säljer dem själva, annars någon hundralapp. Å andra sidan kan man få ett netto på 1500:- på ett lammskinn om man står på någon julmarknad för medelklassen.
Oerhört givande läsning för en utlandssvensk.Tack för detta!
Härligt att höra. /Ron Paul
Intressant inlägg. En petitess men om du varit självförsörjande på energi skulle du väl klara dig utan fossila bränslen och yttre eltillförsel. Din ved kan väl knappast ersätta detta? I så fall krävs det väl i teorin ca tre delar ved för att göra en del el. Vet inte verkningsgraden för biodieselproduktion, men den är väl knappast lysande. Är du inte beroende av el och fossila bränslen som alla oss andra? /kalle
Längtar lite tillbaka till landet när man läser. Har själv bott utanför Berghem (inte alltför långt ifrån dig om jag inte minns fel). Har dock varken jaktlicens eller råd att köpa ett hus. Angående den där polisinsatsen, Var det du som råkade ut för detta?
Slaktar du själv eller hyr du in den tjänsten?
Märkligt att se att krusbärssylt är det goaste som finns. För övrigt så noterar jag att beståndet av vargar verkar överskattat.
Om energi, det är korrekt. Jag tillämpar dock samma sätt att se på saken som professor McKay i Sustainable energy: Without the hot air, se
http://www.withouthotair.com/
Jag producerar ett energinetto. Det tillfaller någon annan som därmed t ex inte behöver köpa in el för uppvärmning. Därmed är det utbytbart. Alla måste inte producera allt själva.
Samma sak med fossila bränslen, det finns trots allt en hel del som fortfarande värmer villor med olja.
Man får se till hela samhället. Jag producerar värmeenergi (ved), någon annan producerar elenergi osv.
Dessutom tar alla moderna kraftverk hand om överskottsvärmen till fjärrvärme, så el från skogen slänger inte bort 2/3 av energin.
12:54, godaste sylten alltså. Ja, det finns 200 000 canis lupus i världen. Vargen är inte utrotningshotad vad än vargkramare påstår. Tänk om alla de hundratals miljoner som satsas på vargen i Sverige (i form av ersättning för rivna djur, viltstängsling etc) hade satsats på att skydda och bevara exempelvis vilda tigrar (som är nere i några hundra individer) istället?
För den som förespråkar boskapsvaktande hundar kan följande sida med två filmsnuttar på vara av intresse http://www.vargfakta.se/nyheter/ar-boskapsvaktande-hundar-losningen-pa-problemet/
I övrigt tycker jag man borde lägga pengarna på Östersjön – fram för torskkramning!
Hur känns det att slakta?
Simulacra, klickbar länk
http://www.vargfakta.se/nyheter/ar-boskapsvaktande-hundar-losningen-pa-problemet/
Det är ju intressant om det är sk "djurvänner" som förespråkar boskapsvaktande hundar. Den metoden är ju normalt på inget sätt tillåten att använda för att avliva djur, ens under jakt. Det är långdraget och mycket plågsamt för den stackars (!) vargen. Å andra sidan kanske inte mer plågsmat än för ett får att bli vargriven, som det framgår på den första filmen så går det inte direkt snabbt för en varg att döda ett får.
Och det går ju som det ser ut inte att gå in och avsluta det hela med ett skott utan att ta skada eller döda även hundarna.
Att 5000 gutefår nämns i samma mening som 200000 canis lupus gör att man blir förvirrad. Jag fick intrycket att du hade tagit i så det blev över på den svenska stammen. Det hade varit bättre att säga som det finns ca 200 vargar i Sverige. Får finns det så det blir över…
Som ljuv musik för en utlandssvensk som någon gång skall slå mig ner på mina 300 ha 2 mil sydöst om dig.
Vad de å ena stunden "förespråkar" och andra stunden inte, är bortom all rimligt logik och sans.
Införandet av boskapsvaktande hundar är ett steg tillbaka i utvecklingen för lantbruket och inte något annat.Att det skulle vara ett uttryck för "balans" eller någon annan klimatfloskel är såväl grundlöst som direkt nonsens.
Nej, krama och värna torsken. Den behöver allt stöd i världen. Tyvärr har den varken päls eller särskilt gulliga ögon som yngel så utsikterna för en bred "torskkramningstrend" är tyvärr minimal.
Anonym > Nej, det finns inte cirka 200 vargar i Sverige. Med årets föryngringar så är det snarare cirka 350-400 och stigande.
Antal får är ungefär 564 900 enligt Jordbruksverkets utredning från 2010.
Om du "tycker" att det är för många får kan jag inte göra så mycket åt men det är alltid bättre att ha lite fakta bakom sitt "tyckande" än att bara ha…
Mycket bra blogginlägg, jag tycker att det är intressant att läsa om arbetet och årstidsväxlingarna på en gård
Tackar för rapport, jag har själv flyttat ut till ön nu i höst.
Har två mycket små skärgårdsjordbruk som hållits öppna, sommarbetas med får och kvigor. Skog finns också, självförsörjande på ved och vid behov bräder. Fisk, fågel och vilt räcker rätt långt också.
Att poliskåren numera är partiellt galen har jag också erfarenhet av, ute i skärgården har vi dessutom det fruktade Kustwaffe, 44 000:- i böter för att ha druckit 2 bärs på skärgårdskrogen är rätt maffigt också.
Ovanpå det så jagas de ytterligt få kustfiskarna här av alltmer vansinniga pålagor, regler och avgifter. Kan garantera att byråkratin och övervakningsapparaten som går åt kostar mångdubbelt mer än vad dessa fiskare omsätter.
Får se nu om man orkar dra igång en blogg här ute i det sköna lugnet.
/Freddy
Intressant
Förstår resonemanget, men köper det inte riktigt. Att din ved ersätter olja i dagens Sverige är mycket osannolikt och direktverkande el relativt osannolikt, åtminstone i ett 1-1-förhållande. Om du tänker på hela energisystemet så är det knappast utbytbart. Beträffande elförbrukning exempelvis så är det oftast tysk eller dansk kolkondens på marginalen. Det är ytterst sällan svensk el från kraftvärme. Tyvärr… Förhållandet mellan "produktion" och konsumtion är förmodligen bättre hos dig än för många andra, men knappast att betrakta som självförsörjande om du skulle studera det närmare.
Sen är förbränningen hos majoriteten av dina kunder förmodligen ganska dålig, så den totala miljönyttan (inkl. stoft, NOx, CO etc) med att ersätta exempelvis en luftvärmepump med vedeldning är nog tveksam, men det kan ju inte du rå för. I värsta fall har de en mysig, öppen spis och då kan de t.om. gå back uppvärmningsmässigt. Som sagt, inte ditt fel, men ser man till hela systemet så tror jag (observera mitt tror här) att du överskattar nyttan hos din vedproduktion kraftigt. /Kalle
Boktips:
The Omnivore’s Dilemma av Michael Pollan.
Speciellt kapitlen om Polyface Farm och Joel Salatin
22:04, jag har räknat med 70% verkningsgrad på vedeldningen, även om 85% är normalt för mina kunder då de har modernare kaminer eller pannor.
Cornu
Kan du skriva en artikel om hur man värderar skogsfastigheter.
Var man vänder sig om man vill köpa, prisstatistik och aventuella fallgropar.