Älvsbyhus har framhållits av de överdrivna optimisterna som en bastion ibland de annars havererande svenska villaleverantörerna.
Men nu var det slut med det. Man varslar nu 47 st kollektivanställda (=arbetare), varav 17 st på plats i just Älvsbyn, övriga i Bjärnum och Kauhojki (Rörelseägda Piteå-Tidningen, Rörelseägda NSD, statliga Sveriges Radio, Norrköpings Tidningar/Norrbottens-Kuriren). Till detta skall ett okänt antal tjänstemän få gå, vilket rimtligtvis tar upp antalet som blir av med jobben till över 50 st eller mer än 15% av sina anställda.
Man minskar därmed produktionen av nya villor med ytterligare 25%, från 24 st i veckan till 18. Till nästa år förväntas produktionen ha fallit till 800 hus om året (15-16 i veckan), mot 2000 hus 2008. Det är ett ras på 60% och i linje med andra tillverkare.
Vad som håller uppe bolaget är exportmarknaden till Finland och Norge. Det är marknaden i Sverige som i princip totalt havererat och man kan nu inte hålla ut längre.
Därmed kan vi lägga Älvsbyhus till tidigare Myresjöhus och Smålandsvillan, Finndomo med Hjältevadshus och Modulent eller Götenehus, som alla varslat om neddragningar.
Det finns kanske fortfarande de som hävdar att bostadsmarknaden i Sverige inte alls imploderar. Men tyvärr, det hjälper inte med positivt tänkande. Älvsbyhus konstaterar dock att förr eller senare kommer konjunkturen att vända. Stämmer antagligen. Frågan är bara från vilken nivå. Och bostadsbubblan i Norge har inte spruckit än. När det väl sker kommer även den exportmarknaden att drabbas.
25 kommentarer
Inte så konstigt, fick ett lånelöfte av banken förra veckan. Det är inte bara så att kravet på eget kapital har höjts, dessutom är det 4% extra ränta i kalkylen för att klara en höjning. Men det stannar inte där, när kamrerskan hade räknat så högt hon vågade på våra löner fanns det 24 tusen kvar för två vuxna och ett barn att leva på. Om det är de marginaler de vill ha, då kan jag konstatera att den som inte kan lägga in ungefär 1 miljon kontant kommer inte att kunna bygga nytt.
Nu gör det inte mig något, vi bor bra i hyresrätten ett bra tag till, men för hustillverkarna blir det nog ännu värre innan det vänder.
F ö köpte svägerskan precis hus efter att ha lagt ett bud en bra bit under det redan sänkta utgångsbudet. Mäklaren försökte fördröja med argumentet: "Alla experter säger att det blir säljarens marknad innan jul"… Det blev inte mer än ett bud.
Alla experter? Hm.
Jag fattar inte detta. I takt med de ökade priserna på bostadsmarknaden har hustillverkarna höjt sina priser (eller?). Men bara för att marknaden har gått uppåt borde de väl inte fått ökade kostnader i motsvarande mån. Dvs. de borde istället passat på att höja sina marginaler väsentligt under många år. Borde alltså finnas utrymme att sänka priserna väsentligt istället för att dra ned på produktionen. Detsamma gäller Peab, JM etc.
Älvsbyhus är det mest lönsamma och mest välskötta av de svenska småhusbyggarna (åtminstone för några år sen när jag hade koll på läget). Dom tvekar inte heller att dra ner när det krävs. Dom kommer säkert att klara sig relativt hyfsat genom det Harmageddon vi har framför oss.
Finland har högre bostadspriser än Sverige, så de befinner förmodligen också i en bubbla. Helsinfors är dyrare än Stockholm i mina ögon.
Det borde ligga i mäklarnas intresse att få ned priserna så att omsättningen kommer igång. Mäklare tjänar inte på höga priser, de tjänar på många snabba affärer. Jag har en känsla av att det står ganska stilla nu. Vad gäller peab, jm m.fl. så sitter de fast i större projekt än enstaka villor. Man kan söka på JM's hemsida, de har bostäder för åtskilliga miljarder i röret, med planerad inflyttning 2011-2013. Många av dessa projekt är redan påbörjade, men jag gissar att de dragit i bromsen så mycket de kan vad gäller byggtakten. /Mats L
10:07
Det är säkert så att hustillverkarna har goda marginaler och kan pressa det hela, men nu under en omställningsperiod säljs inga hus alls eftersom marknaden inte har hittar "rätt pris" i kreditbubblans efterdyningar; och när det är på det viset finns det ingen anledning att ha stor bemanning…
När väl en ny prisstruktur etableras så kan det bli mer fart igen och då kan det bli fråga om nyanställningar.
A-hus har också skurit ner på personalen vad jag har hört.
"…fick ett lånelöfte av banken förra veckan…"
Borde det inte heta; jag fick ett löfte av banken att de skulle skapa X antal miljoner ur tomma intet och föra över dem till mitt konto?
Jag är sugen på att börja plugga nästa höst, funderar på 3årigt ingenjörsprogram, några tips på vad som kommer behövas i framtiden? dvs ca 2015 och frammåt. Väljer mellan data/bygg/energi/elkraft/maskin..
Hade nog helst läst till civilekonom eller mäklare, men känns som man är lagom körd på den fronten utan perfekt cv och bra kontakter.
Det du finner mest intressant. Annars data, energi eller elkraft.
Välj det som är intressant men väg in löneläget också.
Bra saker brukar hänga samman. Bra lön, bra arbetsförhållanden, bra chefer, stor frihet, möjlighet att jobba på många platser i landet – låg lön, lite frihet, dålig arbetsmiljö, svårt att få jobb.
Det kommer bli många avgångar hos kärnkraftverken. Personalen är väl inte sällan över 60 år gammal idag. Är man relevant utbildad kan det nog finnas utkomst den vägen om man vill jobba i den branschen.
Tycker nog egentligen ingen är direkt mer eller mindre intressant just nu. Sen har jag en "lucka" på ca 7 år då jag försörjt mig (och blivit rik) på nätpoker. Så att plugga något där det är lätt att få jobb i framtiden får bli prio ett.
Läste just om hur kört det var för maskin och byggingenjörer under de dåliga perioderna 2008-2009. I en klass fick ca 1/40 jobb och i en annan ca 3/40, dock bland energiingenjörerna som blev klara samtidigt fick 17/20 jobb.
Energi/elkraft känns väl hyfsat framtidssäkert iom. peak oil?
Stämmer bra det. Satsa på energi/elkraft.
10:18
Finland har höga bostadspriser men det är ägarlägenheter – inte klubbar som hos oss.
Dessutom måste man amortera på bostadslånen.
Jag tror att vi ligger sämre till i vår bubbla.
Tack så mkt för att du tar dig tid att svara 🙂
Hur är det med ingenjörer i logistik/industriell ekonomi. Kanske också något som kommer behövas mer av i framtiden då transportkostnaderna stiger i spåren av peak oil? Måste bli oerhört viktigt att uppnå högsta möjliga effektivitet i det ledet?
Mer en IT-fråga som jag ser det. Tror snarare att vi kommer få se logistik-central-döden framöver. Du vet alla de där logistikcentralerna som finns utspridda på platser helt utan järnväg eller hamn.
Ing inom produktionsteknik finns det alltid jobb för. Allt vi anv ska ju tillverkas.
re 12:34
Om du är rik behöver du ju inte jobba för att försörja dig. Alltså ska du bara gå på det som du tycker är roligt.
Enkelt sätt är att sätta upp ett eget bolag (skaffa F-skattesedel) och så erbjuder du dina tjänster till det företag eller personer du tycker är intressanta, och så kan du fakturera någon symbolisk summa tex 100:-/månad eller så.
Det är ett svårslaget erbjudande som få skulle kunna stå emot. Till och med Cornu skulle säker säga ja om han fick ett sådant erbjudande från dig. Under förutsättning att kemin mellan er stämmer.
Jag är övertygad att du kommer in på de allra flesta av Sveriges företag på detta sätt.
Men det fungerar ju bara i praktiken om du är rik på riktigt.
Så "rik" är jag inte, men kommer inte behöva en hög lön i framtiden för att leva bra.
Smart tänkt, eget företag som erbjuder attraktiva tjänster till ett bra pris där man själv väljer kunderna.
Lägga sig en bit under "konkurrenterna" och bygga upp ett kontaktnät, är ju som sagt inte jätteberoende av lönen, men måste ändå få in pengar efter ett tag.
Skulle säkert passa mig utmärkt, har nog lite behov av att ha koll på saker och ting och vara min egen chef.
Var en av de som lyfte fram Älvsbyhus som en av basstationerna bland villa leverantörerna och det fortsätter jag göra. Hävdade inte att de skulle öka eller behålla sin omsättning. Däremot att de skulle vara stabila att köpa hus av då risken för konkurs är i princip obefintlig. De möter minskad efterfrågan med att skära ner på personalen och kommer fortsätta att tjäna pengar även genom krisen för husbyggarna.
Gott så.
Ang industriell ekonomi som utbildning kan jag verkligen rekommendera den som karriærval. Dess bredd gør att du kan skifta bransch ganska enkelt om tiderna førændras. Kræver dock att du trivs bra med att jobba som generalist. Har sjælv vistats inom logistik, kontruktion, IT, ekonomisystem.
Vad den inte ger dock ær odlingskunskaper:)
/Johan
Det är programmering som gäller inom ingenjörsyrket. Kruxet är att man måste gilla det. De flesta som läser IT avskyr att skriva kod. 5 år på ditt CV och du har garanterat 40+ i lön. Du kan välja och vraka mellan jobb.