EU:s momsdirektiv innebär i princip att moms inte behöver behandlas över nationsgränserna vid handel mellan företag. Man bokför dock momsen, men den skall inte betalas in till säljarens lands skattemyndighet, då säljaren faktiskt inte får några momspengar att skicka vidare. Det är ett enkelt och relativt smidigt system för export av varor och tjänster. Det samma gäller förstås även vid försäljning ut ur EU, dvs att ingen moms skall betalas.
“Resistance is futile!”
– Anders the Borg, finansminister |
Skatteverket och regeringen har dock siktat in sig, inledningsvis, på den svenska sk app-branschen, och vill slå ut de 100-tals företag och företagare som gör sk appar till t ex iPhone och Android-telefoner, genom att tvinga dessa att betala in moms till Skatteverket för export. Alltså inte bara bokföra moms, utan även betala in den. Man har rent av fått någon dom i EG-rätten att luta sig mot.
App-branschen växer med 190% om året och alliansregimen gör därför sitt bästa för att i sann svensk nitisk EU-anda binda ris för de egna landets företags ryggar och få svenska företag att konkurrera på sämre villkor än övriga. Inte bara har vi skyhögt skattetryck, utan svenska företag i appbranschen skall betala hela 33% mer i skatt än utländska konkurrenter.
Problemet är att exempelvis Apples Appstore sitter i Luxemburg och säljer till slutkund från Luxemburg. Appstore betalar därmed in 15% moms till Luxemburg, helt i enlighet med momsdirektivet.
Men Sverige har valt att driva linjen att apparna inte alls säljs ifrån Luxemburg, utan från Sverige. Trots att det alltså är Appstore och inte det svenska bolaget som säljer. Därefter borde det röra sig om export mellan företag, dvs mellan svensk utvecklare och Appstore, men inte då.
Effekten är att svenska apputvecklare bara får 4:- SEK per 10:- SEK i försäljning i Appstore, medan övriga EU-länders utvecklare får 6:- SEK. Före man sedan skall dra 50+% i skatt inklusive sociala avgifter och egenavgifter på företagets anställdas löner. Notera att det rör sig om dubbel moms. Först 15% moms i Luxemburg som Appstore betalar in, sedan 25% moms som skall betalas in i Sverige.
Det finns ingen branschorganisation för apputvecklarna, men svenska dataspelsbranschens branschorganisation Dataspelsbranschen uppmärksammade det hela i dag i ett pressmeddelande.
Regeringen har dock utfärdat dispens åt bolaget Stardoll och en allmän amnesti fram till den 1:a oktober åt de som hittils gjort fel (enligt Skatteverket). Men nu är det andra bullar som gäller.
Så vad gör svenska utvecklare? En del flyttar till den amerikanska delstaten Delaware, där man helt slipper moms (eng VAT, value added tax). Andra lägger ner. En del kanske funderar på att starta ett förlag i Luxemburg som får ta hand om försäljningen och allt ansvar, så det istället bara rör sig om en fortfarande momsbefriad export av tjänst mellan företag. Vilket det borde handla om ändå, utvecklare till Appstore.
Man kan fundera på om man inte kommer driva vidare frågan till att omfatta även andra småföretagare som inte har råd och tid att kämpa mot jätten Glufs-Glufs i frågan. Dvs att småföretag som exporterar något inom EU skall behöva betala moms till Skatteverket. Det är rimligtvis nästa steg. Ingen annan bransch behöver idag betala dubbel moms. Sannolikt gäller detta de som säljer e-böcker via utländska tjänster, vilket är en anledning till att jag aldrig publicerade Midvintermörker som e-bok. Så bokförlag, huka er. Ni kommer härnäst. Iaf de mindre förlagen. Bonnier och Nordstedts lämnas nog ifred.
2015 skall det dock tas fram ett nytt momsdirektiv inom EU, som skall innebära att köparen betalar moms, punkt slut. Ett företag får sedan dra av den momsen, medan privatpersoner likt idag får tacka och bocka för ynnesten att få betala moms när de köper något.
Nu är jag förstås ingen journalist eller anställd och behöver alltså inte fejka ihop att jag arbetat genom att formulera om någons pressmeddelande. Jag lider inte heller av platsbrist. Istället återger jag i sin helhet branschorganisationen Dataspelsbranschens omnämnda pressmeddelande rakt av nedan. Fetstilar på egen hand slutklämmen.
“Stockholm, 2011-10-05 Pressmeddelande
Ny iPhone – nya möjligheter utom för svenska app-företag som stoppas av regeringens dubbelmoms
I går kväll lanserade Apple nästa version av iPhone som möttes av ett enormt gensvar i hela världen. Enligt nya uppgifter från Apple laddar användarna nu ner 1 miljard appar varje månad till iPhone och iPad. Alla kan glädjas åt detta utom svenska app-företag eftersom regeringens och Skatteverkets dubbelmoms sätter tvärstopp.
– När Apple firar sin nya iPhone sitter våra app-företagare i krismöten om de ska tvingas lägga ned eller flytta utomlands på grund av den statliga dubbelmomsen, säger Per Strömbäck som företräder Dataspelsbranschen.
– Vi har snabbväxande svenska entreprenörsföretag som vill utvecklas på den mångmiljardmarknad Apple skapat men nu sätter den svenska regeringen och Skatteverket tvärstopp, säger Per Strömbäck.
I går rapporterade Apple att användarna sammanlagt laddat ner 18 miljarder appar från deras App Store. Varje månad laddar användarna ner 1 miljard appar ur utbudet på över 500 000 appar. Apple har betalat ut mer än 3 miljarder dollar, över 20 miljarder kronor, till app-utvecklare.
I mars beslutade den svenska regeringen i ett likartat fall att företaget Stardoll befrias från svensk moms eftersom de betalar moms i Storbritannien.
– Regeringen har ansvaret, makten och möjligheten att lösa dubbelmomskrisen, säger Per Strömbäck.
Den svenska dubbelmomsen på appar gäller försäljning till alla EU-länder. Apparna säljs på Apples App Store (eller motsvarande) som drar moms i Luxemburg där de verkar. Men Skatteverket har beslutat att moms dessutom ska dras i Sverige. Regeringen driver samma linje i EU.
När den dubbla momsen är dragen får ett svenskt företag som säljer en app för tio kronor fyra kronor som verklig intäkt, istället för sex kronor med andra länders momsregler. Utländska konkurrenter har alltså 50 procent högre intäkter för samma försäljning. Det är en fullständigt ohållbar konkurrensnackdel för de svenska företagen.
För mer information kontakta Per Strömbäck, Dataspelsbranschen, 070-843 62 14″
Det handlar inte om snåla svenska småföretagare, utan om att svenska småföretagare i appbranschen skall dubbelbeskattas medan alla andra slipper detta. Det handlar om hål i huvudet.
En av uppsidorna med den här bloggen är att man aldrig får det tråkigt. Det strömmar in dussintals med pressmeddelanden och mail från PR-byråer dagligen från aktörer som vill att jag skall göra reklam eller ge dem uppmärksamhet gratis. Tar oftast ca 1 sekund att radera. I det här fallet kändes det dock relevant och intressant i linje med en del av de ämnen jag skriver om, t ex EU, eget företagande och vansinniga skatter.
Tillägg: Som snabbt påpekades på Twitter, så sänkte som sagt Anders the Borg momsen för restauranger, samtidigt som apptillverkare alltså skall drabbas av dubbel moms. Inte ens ett APP-avdrag får man som tröst. Det behövs tydligen mer svartarbete i app-branschen för att få skattesänkningar. Kan någon ordna en Borg-bild på hon vad nu hon heter den där nya näringsministern vore det också förnämligt.
30 kommentarer
Jag är lite trög, vad är det för byråkratisk skillnad mellan att sälja en app via en säljkanal eller sälja en licensierad funktion för en mobilbasstation via ericsson eller sälja en svenkstillverkad bokhylla via Ikea?
Skillnaden är hur många jurister du har råd med.
Tack för att du tar upp detta! Personligen har jag appar klara för försäljning men det finns ingen vits med att starta upp ett företag och påbörja försäljning eftersom det blir endast tuggummipengar över. Tjänar förmodligen mer på att panta burkar.
Kul timing med min kommentar om att samma lagar och regler måste gälla både för stora och små.
Det här är en fin fråga för centerpartiets nya ledning, undrar om de uppmärksammar den och löser problemet?
Nu undrar man åter vem det är som betalar Moderaternas hemliga partistöd. Fast detta att sabba för Svenskar verkar ju gälla alla riksdagspartier så det har nog inget med hemligt partistöd att göra?
Det är väldigt svårt för små svenska IT entreprenörer att leva på det dom omsätter.
Hela svenska skattesystemet är gjort för riktigt stora företag.
Duktiga entreprenörer gör bäst att flytta utomlands där deras jobb uppskattas. Det gäller inom alla branscher, inte bara IT.
Små företagare i Sverige är rättslösa och ses som banditer.
Så vilket land rekommenderas? Storbritannien sägs ha ett bra företagarklimat. Ca 75000:- SEK skattefritt som småföretagare. Om make+maka äger företaget tillsammans, men bara en jobbar i det, så kan man ta ut 150000:- skattefritt. Enligt uppgift behöver man då inte ens bry sig om moms, utan kan stoppa den i fickan också.
Dock är ju UK på fallrepet, så det kanske blir ändring där?
Vilket Europeisk land som helst. Vet inte hur det är i Danmark.
Sverige är kanske det enda land i världen där små företag betalar mer skatt än stora.
Det värsta är politikernas satsning på "jobb". Staten kan inte skapa jobb genom att satsa miljarder på arbetsförmedlingen. Man borde lägga ner arbetsförmedlingen och använda pengarna istället på att sänka arbetsgivaravgifterna för småföretag. Det är det enda sättet att skapa nya jobb.
För Android blir det lite annorlunda än för iPhone, eftersom Android Market INTE (till skillnad från App Store) köper licenser utan bara förmedlar betaltjänsten via Google CheckOut.
Det här gör att jag som Android app utvecklare anger att det ska vara moms på försäljning i Sverige respektive EU, men inte utanför EU. Så i just detta fall, blir det ingen dubbel-moms.
Detta är förvisso en klen tröst, och man bara väntar på att Alliansen ska "harmonisera" detta också, så att alla som inte är del av LO kollektivet ska betala dubbel-moms och dubbelt av allt.
Intressant det där om England. Har jobbat en hel del i London, men inte som företagare/contractor, så detta har jag missat. Har du någon länk om detta?
Nej, bara muntligt från en person som bott och verkat som egen företagare i England. Man kan ju tillägga att det kryllar av livskraftiga småföretag i England, som inte behöver skattefuska och jobba 80 timmar i veckan för att få det att gå runt.
Från Globaliseringsrådet rapport:
"Vår rapport är en enträgen uppmaning till det politiska systemet och hela samhället att ge frågor om Sveriges konkurrenskraft, omställningsförmåga och attraktivitet högre prioritet. Sverige har en grundläggande styrka, men vår egen ekonomiska historia visar att vi också är sårbara. Vårt beroende av några få framgångsrika exportföretag är stort. Vi måste få fler företag som vågar växa. Vi måste satsa mer på kunskap, vår tids mest avgörande produktionsfaktor. Vi måste se till att ny kunskap oftare omsätts till produktion i Sverige."
Alliansens åtgärd: RUT, ROT och sänkning av restaurangmoms. Och blåslampan i häcken på kunskapsintensiv apputveckling.
Och samtidigt är länder som Singapore ute och aktivt försöker få framgångsrika spel- och appföretag att flytta sin verksamhet till Singapore.
Tyvärr missuppfattar du vad utredningar, betänkanden och råd med rapporter är för något. De är bara löning och sysselsättning för politruker, inget som skall påverka politiken i verkligheten.
@Jens R:
Hur får du ut detta i rapporterna från Google Checkout? Är också Android-utvecklare och måste redovisa mina intäckter till Skatteverket. Hur kan jag visa vilka transaktioner som ska ha moms och vilka som inte ska det? (EU vs NON-EU). Hur kan jag månadsvis se hur mycket momsen är på?
Sant förvisso. 🙂
Vem bryr sig egentligen ?
De lägger ju endå bolagen utomlands och alla vet ju att småskuttar som gör bra mjukvara alltid blir uppköpta förr eller senare så var det problemet löst.
@Tove: [nu är vi rätt mkt off-topic]
Google's åter-redovisning är uruselt dålig. Man får exportera till excel och sedan kika på varje transaktion och vilken land den kommer ifrån. För EUR länder kan man utgå från priset och räkna fram moms beloppet.
Cornucopia: Panama rekommenderas. Därefter handel med baltiska spelkvitton inför "löneutbetalningar". Alternativt kan det bolaget bara hålla i pengarna och sedan bli fakturerade från Sverige i klump.
Kan man inte se på det som att Apple är en grossist som köper in en produkt från en tillverkare och sedan säljer vidare i nästa led?
De tar ju tom avans på försäljningen. Det är väl ingen skillnad på om jag tillverkar ett bildäck och säljer till en grossist som säljer vidare?
Problemet är i så fall inte lagstiftningen i sig utan att Apple är mellanledet till slutkonsumenten.
Vill minnas att det fanns ett konkret förslag i Sverige om att beskatta små, snabbväxande företag extra, App-momsen är en mindre variant på detta. Så länge Jantelagen bestämmer kommer Sveriges braindrain fortsätta; rika, smarta, företagare och entreprenörer har flytt i decennier och kommer fortsätta göra så. Dagens unga startar inte ett svenskt AB, dom startar ett offshore-bolag på en gång. Går det bra skattefuskar dom, går det mkt bra flyttar dom. Zennström gick det exceptionellt bra för, hur många skattemiljoner har Sverige fått in från honom, noll? Sverige var en gång ett av världens rikaste länder men fortsätter göra sitt bästa för att bli ett u-land och är på väg att lyckas.
Nu vill vi se det i diagram: Var hamnar pengarna när du köper en app?
Hur många miljarder dollar var det Apple hade i sin kassa förresten?
/Guldkalle
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hypotetiskt räkneexempel
(från en centerpartist, dock inte partiledningen…)
Utöver det här kan du lägga till att man för att få in sin app i apples appstore inte får vara dyrare än på någon annan plattform samtidigt som apple ska ha 30% av intäkterna. Does not compute!
Sånt här gör mig så förbannad, vill Bong & Co förstöra en massa nya arbetstillfällen, speciellt när det rör sig om enmans och småföretagare med 1-5 anställda som redan har det extra knackigt att gå runt ekonomiskt.
Någon måste ta den där Borg i örat över denna fråga annars kommer detta ligga Moderaterna till last i nästa riksdags-val.
Det är väl huvudkontorets placering som avgör var man har sin skattehemvist? öppna då ett litet huvudkontor i Delaware med en person på plats och låt utvecklingsavd. sitta kvar här i Sverige. Momsen bör bli 0% med detta upplägg.
Lite sen med denna kommentar, men för mig finns inget annat förslag än San Fransico, jag har varit en del där och kan rekommendera det för allt utvecklings och startup relaterat. Min uppfattning är att om man ska ta all den risk som utveckling/startup innebär bör man ge sig själv maximal möjlighet att lyckas och det tror jag man har i SF. Det finns helt enkelt en erfarenhet och förståelse och en miljö där som är unik.
Kollar upp nyckeln till boa
Nyckel handlarn