Jag har tidigare kritiserat det rent socialistiska ROT-avdraget och även RUT-avdraget. Två fel leder inte till ett rätt. Nu har åtminstone Bonnier/DN uppmärksammat de prishöjningar som ROT-avdraget har medfört.
Det här drabbar bland annat andra företagare, som när de skall bygga om lokaler, renovera etc alltså får betala mer pengar än tidigare. Den eventuella vinsten på ena sidan äts upp av att andra företag istället får betala mer och kanske tvingas sälja varor och tjänster svart för att täcka upp minskade eller uteblivna vinster. För att inte tala om engångseffekten ROT-avdraget inneburit för bostadsbubblan, vilket kostat många svenskar miljonbelopp i livslång skuldsättning.
Det rör sig om 15 – 25% höjda priser och ökade vinster för hantverkarna, subventionerade av skattebetalarna. Hade det varit en socialistisk regim som infört avdraget kanske man hade förstått det hela men det kommer ifrån sittande alliansregim som påstår sig vara icke-socialistisk och inte ägna sig åt planekonomi och skattefinansiering av arbeten.
Dessutom är inte hantverkarna intresserade av småjobb längre. Vill man inte genomföra något större uppdrag så är hantverkarna inte intresserade. Vid korta uppdrag kan ju kunderna vara närvarande och se hur mycket av den skattesubventionerade arbetstiden som går åt till att prata i mobiltelefon.
Nej, både ROT- och RUT-avdragen bör avskaffas omgående.
Så här skrev jag tidigare, fetstilar en specifik bit:
“RUT- och ROT är fel därför att de snedvrider den fria marknaden, och cementerar de strukturer som hämmar ekonomin och marknadens funktion i Sverige. Exempelvis fackets vägran att sänka lönerna, fackets starka makt i lagen och även LAS. Och framför allt våra höga skatter på inkomst av vanligt lönearbete. När efterfrågan är dålig på något, så är priset för högt. Då skall det sänkas, och när det gäller arbetsintensiva tjänster, så är det alltså lönerna som skall ner tills efterfrågan möter utbudet. En omöjlighet i Sverige pga facket, men en realitet för egen företagare. Om man nu inte är egen företagare i byggsektorn eller inom städning förstås.”
Nu har vi alltså istället fått prishöjningar på tjänsterna. Svartarbete skall aldrig belönas med subventioner och höjda priser.
Ja, det samma gäller inom jordbruket. Jordbruksstöden skall förstås avskaffas de också. Branschspecifika stöd cementerar bara felaktiga strukturer.
42 kommentarer
Nu är du väldigt snäll och bortser från den moraliska aspekten… Jag är gärna med och medfinansierar dina barns dagis, eran sjukvård och landsvägen du tar till Kungsmässan när du ska shoppa. Men vad fan ska jag vara med och finansiera någons nya kök? Eller deras hundrastning? Eller för den delen, deras huslån? Har man inte råd utan att skattebetalarna hjälper till så har man inte.
Kanske om alla ROT-subventionerade kök och badrum blir öppna för allmänheten, likt t ex vägar och sjukvård?
Haller med om 90%, men inte angaende jordbruksstödet. Om det avskaffas kommer allt jordbruk i Europa att hamna i Ukraina, Polen och Rumänien. Ingen mer självförsörjning, vad händer med volymen vägtransporter, och i Sverige, hur kommer det att se ut när allt blir granskog istället för öppet landskap? Tror ingen vill leva i ett sadant land faktiskt.
Det är sant, men då får väl folk betala vad mat faktiskt kostar istället för att ta det på skatten om de vill äta svenskt.
Nej bidrag skall gå till de som verkligen behöver.
Rot avdraget infördes under finanskrisen 2008 för att stödja byggindustrin när i princip all uppdrag försvann (korta). Man ville inte att den skulle försvinna genom en kraftig tillfällig dipp.
Det kan kanske förstå men att göra den permanent är helt makalöst korkat.
Jag tycker fakiskt att det är oanständigt att först dra in skatt och sedan premiera de som generellt redan har det bra ställt (ja, de lever kanske på "lånad tid" i sina belånade villor och BRF men ändå). Människor skall alltså få bidrag för att höja värdet på sina egendomar och det är stora belopp. Dessutom verkar det gå bra att även använda ROT bidraget för villan på rivieran.
Byggbranshen behöver inte det stödet längre.
Det har inget med det berömda livspusslet att göra heller.
Folkpartiet som verkat förlora all sans annars har föreslagit att det skall höjas till det dubbla.
Nej sänk skatten och låt de som vill renovera göra det och den som vill köpa orkideer för pengarna göra det.
Det är helt riktigt, subventioner leder till högre priser,
betongsossar har svårt att förstå det för dom tror fortfarande att det blir billigare, subventioner verkar vara något heligt. Ett annat problem är laissez faire, ända sedan Strängs tid har stora företag gynnats på bekostnad av små företag. Det är lika sjukt som suventioner.
"Branschspecifika stöd cementerar bara felaktiga strukturer." Nu tror jag du börjar bli gammal Cornu. I kölvattnet av globaliseringen lär vi få se mycket sånt. Fast kanske mest i form av återinförda tullar.
För tydlighetens skull påpekas att jag inte pratar om RUT och ROT. 🙂
Det är fortfarande billigast att be grannen som är snickare att bygga om min altan och i gengäld planterar jag om hans trädgård eftersom jag är trädgårdsmästare. Tjänster och gentjänster – och alla är nöjda utan en enda krona inblandad 😉
Är det bara jag som tycker att ROT, RUT och sänkt restaurangmoms samtliga verkar motiverade av EU-regleringar? Regeringen skulle få smäll på fingrarna om man subventionerade svenska bönder eller småföretag direkt, men dessa delar av ekonomin är med nödvändighet lokalproducerande, vilket innebär att sådana rabatter är en av de få typer av stöd av det lokala näringslivet som är lagligt enligt EU-rätt.
Om vi vidgar frågeställningen: Det traditionella argumentet för ROT och RUT är väl att skattekilen som finns gör att specialisering lönar sig sämre utifrån ett rent mikroekonomiskt resonemang. Om det kostar mig 1,25 (moms) * 1.32 (arbetsgivaravgifter) / 0.7 (inkomstskatt) kr ≈ 2.4 kr att betala restaurangarbetaren/hantverkaren 1 kr, så kommer jag att vara obenägen att låta henom laga min mat istället för att jag själv gör det. Om jag har samma lön som henom måste jag jobba i 2.4 timmar för att kunna betala för en timmas arbetstid. En av grunderna i en effektiv ekonomi är specialisering, något som blir svårare i en ekonomi med stora skattekilar, och konsekvensen av en stor offentlig sektor blir därför minskad ekonomisk aktivitet och minskat välstånd. Få personer är dock beredda att göra sina egna mobiltelefoner eller banktjänster, så man riktar in skattesänkningen på sådant som är 1) tjänsteintensivt och 2) nödvändigtvis lokalproducerat, så får man maximal sysselsättningseffekt per skatterabattkrona.
Cornu, om man stödjer nuvarande allmänna skattenivå, och ser åtminstone tjänstebaserad ekonomi som något välståndshöjande, ser du några andra metoder att minska denna typ av skattekilseffekter?
/Civilekonom, men inte övertygad
Hellre en stormrik och subventionerad hantverkare som granne än en statssponsrad journalist eller en bailoutberoende bankman.
Utsidorna på husen kan beskådas av oss alla. Tror att det är bra att svenskarna får rusta upp sina hus.
Själv har jag lite idéer, såsom ett skattesystem som angriper resursförbrukning och annat vi vill minska, snarare än specialiserat arbete. Och jag instämmer definitivt i din kritik att detta lappverk av regleringar leder till att cementera befintliga lösningar, snarare än stimulerar till ekonomisk utveckling.
/Civilekonom, men inte övertygad
Ej övertyga civilekonom, bättre med generella sänkningar av moms på tjänster än branschspecifika. Bäst är dock sänkning av skatt på arbete. Då får du både fler kronor över att betala hantverkarna med och hantverkarna får fler kronor över de med. Om de tar ut dem vitt.
"Utsidorna på huset kan beskådas av alla"
LOL
Jag tycker jordbruksstöd är bra, men vill gärna ha bort ROT och RUT. Det finns företag på börsen (de små listorna) där halva börsvärdet beror på en onaturlig efterfrågan skapad av ROT och RUT. I England där jag f.n. bor är sådana tjänster korrekt prissatta dvs folk köper dem utan RUT och ROT.
Jag har tidigare alltid röstat på moderaterna men i nästa val kommer det inte att bli alliansen. Rot- och Rut, uppgörelsen med miljöpartiet, krogmomsen, jobbcoacherna och fas-3; nä tyvärr det är för mycket skit med det nya arbetarpartiet.
Reinfeldt själv framstår alltmer som en bisarr torr figur. Så fruktansvärt angelägen att göra sitt parti folkligt; fast alla innerst inne vet att dom som styr M är ett gäng neoliberaler från Östermalm som gillar ryska städerskor som plockar upp bajskorvar i trappuppgången i deras hus en söndag eftermiddag…
Utanför de överhettade områdena går det alldeles utmärkt att hitta hantverkare med rimliga priser och dra full nytta av rotavdraget. Jag antar friskt att om det inte är överhettat i Linköping som är en ganska stor ort är det lugnt på de flesta andra ställen. Det är lite irriterande att stockholmarnas bekymmer alltid skall bli nationens bekymmer.
Själv har jag ett rotsubventionerat kök då det gamla var utslitet och saknade plats för diskmaskin, utan rot hade jag troligtvis snickrat själv och nu vart det bättre utfört. Jag hade kunnat hanka mig fram några år till med det gamla köket genom att lappa lådbottnar och nöja mig med bänkdiskmaskin eller diska för hand så det var kanske lite överkonsumtion men jag sparade i alla fall den 40 år gamla rostfria diskbänken då den håller ett kök till.
Jag tror att det vore bäst med en rejäl höjning av grundavdraget. Säg att man hade 100000:- i grundavdrag, då skulle man kunna tjäna ca 8000:- utan att betala inkomstskatt. 8000 :- netto är också en summa som det går att överleva på (högre än studiemedlet idag).
Kanske kan man ha en enhetssumma? Samma summa för fribelopp, socialbidrag, arbetslöshetsersättning, sjukersättning, föräldraledighet, studiemedel, minimilön osv. Enkelt och tydligt. Vill man ha en fetare försäkring så får man komplettera med privata alternativ.
Och även om man inte betalar inkomstskatt så får man ju previlegiet att vara med och bidra med hjälp av momsen.
Fördelen med att göra det möjligt att leva på en låg lön gör att enkla tjänster kan bli riktigt billiga att köpa, vilket öppnar arbetsmarknaden för stora grupper och möjliggör ökad specialisering.
Frågan borde inte vara om ROT och RUT är dåligt utan vilka andra jobbskatter som skulle kunna sänkas så fler kan arbeta och helst så människor med svagare förmåga kan hitta enklare jobb i stället för att inte kunna göra någonting för sin egen försörjning och samhällets stabilitet.
Det betyder ju isf att kostnaderna för arbeten som sker i hyresrätter har ökat i pris = högre kostnader för de som bor i hyresrätter. Eftersom hyresrätter inte hör till dem man får dra av ROT å RUT för..
Visst har du rätt att subventioner förstör en marknad.
Men det är politiskt självmord att göra större förändringar i skattesystemet eller att gå på kollisionskurs med facket.
Så den sittande alliansen är pragmatisk och försöker i alla fall lösa problemet genom att införa RUT och ROT som kortsluter delar av det vansinniga skattesystemet och ger en känga åt svartarbetarna samtidigt.
Ge lågkonjunkturen lite tid att verka så är hantverkarna mörade så de kommer tillbaka till rätt priser.
ROT/RUT och jobbskatteavdraget är nog det mest geniala alliansen gjort.
/ Lowrisk
Jag har byggfirma med tre anställda. P.g.a dålig lönsamhet har jag inte kunnat ta ut lön i två månader! Detta p.ga höga lönekostnader (ca 300 kr/Tim, vi följer koll.avtal. Timlöner på omkr 180-190 kr/tim) jmf med utländska ftg som vi konkurerar med har vi mer än dubbelt så höga arbkostnader. Svider att läsa sånt här när man inte ens har råd att ta ut lön. Vad gör jag för fel? Försvinner Rot, försvinner den svenska hantverkaren. /plassa
180-190 kr/h i timlön är högt och anledningen till att du inte kan driva ditt företag med normal marginal. Det är "tack vare" facket och jag vet inte om det är motiverat. Motsvarar ca 32000 kr i månadslön. Det är många jurister, ekonomer, civilingenjörer mfl. som inte tjänar de summorna.
Cornucopia-vad skall vi konsumera om inte tjänster?
Om det är hög lönsamhet inom hantverksyrkena så får vi fler hantverkare-eller hur?
Det tar sin tid.
Som företagare så drar jag av tjänsterna direkt mot intäkterna.
Som skattebetalare vill jag gärna bidra till sjukvården-men kanske inte med den summa som jag lägger ut på tjänsterna också!/Oppti
Intressanta resonemang om skattekilar. Idag beskattar vi mervärde som skapas av maskiner genom mervärdesskatt medan mervärde som skapas av människor beskattas med både arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt. Jag skulle därför vilja se en samordnad beskattning/avgiftsbeläggning av mervärde och anställda, tyvärr är det inte möjligt med vår EG-harmoniserade mervärdesskattelagstiftning. En sådan skulle fungera så att företagen i sin mervärdesskattedeklaration skulle göra avdrag för ingående moms OCH för arbetsgivaravgifter (eller någon andel av dessa). Jag tittade på det för några år sedan och tror att man skulle behöva höja mervärdesskatten till 50 % för att få inte lika mycket pengar till staten.
Själv har jag sedan vi köpte hus 2002 tyckt att det varit besvärigt att hitta hantverkare som lämnar offert osv och hoppades att finanskrisen skulle ge mer rimliga villkor, men då kom ROT-h-etet och ställde till det.
/Jakob
På lång sikt skulle vi behöva diskutera om det överhuvudtaget är skatt på just arbete som ska finansiera välfärdssystemen. Den kostnadshöjningen på arbete motverkar ju ambitionen att så många som möjligt ska ha jobb, och går framför allt stick i stäv med den ständiga strävan att nå högre produktivitet genom att minimera arbetsinsatsen per producerad vara/tjänst. Att högre produktivitet är dåligt för samhället kan knappast vara ett hållbart upplägg i längden.
Något slags skatt på själva produktionen, kanske? Så fort man skapar ett mervärde så går storebror in och tar en procentandel av det värdet, oavsett hur många eller få personer man använt i skapandet?
14:40, snälla någon. 300:- i timmen.
10% i semester. 10% i tjänstepension. 30% i sociala avgifter.
300/(1.1*1.1*1.3)=190:- i bruttolön per timme. 164 arbetstimmar i månaden. 31 160:- SEK i månadslön för ett okvalificerat arbete som bara kräver gymnasieutbildning. Det är mer än vad många, många akademiker som offrat 3-5+ av sitt liv på högre utbildning, plus några 100kkr i studieskulder får i lön. Mer än en AT-läkares ingångslön. Mer än de flesta lärare etc.
Jag skulle vilja säga att du gapar efter mycket. Ditt problem är dock facket, som cementerar en sådan här lönebildning. Det hade gott räckt med 24-25000 i månadslön för att vara hantverkare. För unga nyanställda färskingar kunde man gott tänka sig under 20 000:- i ingångslön. Trots allt räcker det med gymnasium som utbildning, om ens det.
Ett annat problem är ju att (facket) kräver en massa certifieringar, hetarbete etc, för de mest banala sysslor.
http://cornucopia.cornubot.se/2011/04/regleringar-och-certifieringar-troskel.html
Börjesson
Proms-diskuterades inte detta på 80 talet redan?
Varför har vi skatt på arbete på högre nivå än på tobak och sprit?
Köp slit släng gynnas ju av den låga skatten på varor jämfört med ett mer hållbart samhälle där vi köper tjänster.
Tror tom Cornu håller med om detta om han tänker efter lite!/Oppti
Hm. Måste jag hålla med Oppti? Första gången.
Skit också.
Visst. 50% moms på varor, 0% moms på tjänster.
Fast det där går att komma runt. Jag kan t ex sälja veden som vara på stock, billigt, billigt, och sedan ta betalt för tjänsten att klyva veden. Idag säljer jag varan kluven ved. Med samma moms på varor och tjänster så kvittar det om jag säljer en tjänst eller en vara.
Bra där!
Med dagens obalanser så lönar det sig att skicka veden till Kina för att klyva den!
(räkan i alla fall)
Trevlig helg!/Oppti
Jag har svårt att se problemen med diviga hantverkare som orsakade av ROT-bidraget. Många hantverkare med firma har helt enkelt inte diciplinen att få iväg en offert, än mindre förhandla om den. Men dessa faller ju bort i ett normalt upphandlingsförfarande: Du lägger en dag/en förmiddag och tar dit en kl. 7, nästa 8, nästa 9 osv. Alla lovar skicka offert. Av de som klarar av att skicka in dem dissar man de galna dyraste, som tror sig vara ensamma på plan, väljer ut några som får justera sina mot den lägsta, speca mer osv, några klarar av detta och så väljer man en. Så var det innan ROT med. Dessa 'problem' finns på alla marknader – många aktörer borde göra ngt annat.
Däremot är ROT negativt för att det döljer ett allvarligt problem: fackligt orimligt uppdrivna löner på okvalificerade arbeten. just det – o k v a l i f i c e r a d e. De löner som beskrivs ovan är mer än vad nydisputerade tjänar i många fall. Här behövs en skarp konflikt för att omförhandla ett och annat. Varför Alliansen väljer att inte göra detta är en gåta. Har de många hantverkarröster, eller är de helt enkelt såssar i fårakläder…
Det den s k fria marknaden skulle behöva, och det gäller även andra branscher än hantverksjobb, vore en opartisk instans (driven av det allmänna, förmodar jag) som listar alla firmor, inspekterar dem för att se att de uppfyller kvalitetskraven, och anger vilka priser de tar.
En fungerande fri konkurrens förutsätter egentligen en allvetande kund. Det kan man förstås aldrig få, men man kan åtminstone komma en bit på vägen genom att tillhandahålla rättvisande jämförelser mellan de aktörer som konkurrerar. I dag är man som kund, om man inte råkar vara så kunnig på området att man lika gärna skulle kunna göra jobbet själv, hjälplöst utlämnad till hantverkarnas godtycke.
Är det inte "Guilt by association" att försöka förknippa ROT-avdrag med socialism när det enda socialistiska partiet i Sverige är starkt EMOT både ROT och RUT ?
ROT och RUT är en borgarbörda som låter oss alla betala för pooler och verandor på Solkusten och i Nice , problemet här ärt också att det är omöjligt för skattemyndigheten att kontrollera äktheten på dessa fakturor när moderata kärnväljare använder ROT-avdraget till sina sommarhus i Frankrike.
Tänk om vi i stället hade satsat dessa ROT och RUT pengar på skolmat, järnvägen och att utbilda alla som gått arbetslösa längre än 1 år. Då skulle vi iaf. få något för pengarna, nu får vi inget alls för pengarna.
Men…detta är en effekt av all skattesänkning oavsett om man kallar det subvention eller skattesänkning. Att sänka skatten på vissa varor och tjänster har ingenting med socialism att göra. Däremot är det exakt vad moderaterna gått till val på i 80 år.
Kan skattesänkningar toleras bättre av befolkningen (som vill betala välfärden med skatt) om man gör det sektor per sektor, så är inte Sveriges skattesänkarelit kinkiga. Så länge man uppnår målet med att minska på "skattetrycket". Restaurangbranchen nästa!
(förresten så heter "större vinster" "ökat utrymme för att anställa". Pratar du inte ny-moderatska?)
Tagen med brallorna nere. Erkänner mig helt akterseglad då mitt ordförråd av ny-moderatska är tämligen begränsat.
Lite hjälp får jag hos http://ordlista.alliansfrittsverige.nu/ 🙂
Åsa
Kan det vara så att vi har en rimlig välfärd och staten har ont om ideer till hur vi skall förbättra den.
Vid valet mellan nattöppna dagis och Rot/Rut där de ger medborgarna möjlighet att återvinna en del av skatten efter eget tycke så väljer de valfriheten framför tvånget? /Oppti
Staten ( den borgerliga delen) har inte brist på ideer om hur de skall förbättra för sina egna kärnväljare på bekostnad av andra det kan jag ju säga.
Vem i hela helsike vill betala ROT-avdrag som används till hantverkare i Spanien när det från början sades vara för att ge oss fler Svenska jobb ?
Det vore bra om den rimliga välfärden gällde alla.
När det kommer till byggindustrin, redan på 80-talet var den sektorn övergödd och överbetald, i byggsektorn var lönerna dubbelt så höga som en industriarbetares.
När jag själv sökte till gymnasiet så var det högt medel på betygen för att komma in på byggarbetsprogramet, över 4.0 i medel.
I en fri marnadsekonomi hade man expanderat i utbildningen som byggarbetare, tillfört fler platser, men så var inte fallet, man höjde medlet på betygen istället för att komma in på utbildningen.
Byggbranchen har varit och förblir överbetald, en lösning man gjorde var att införa subventioner vilket snedvrider konkurransen.Det är ingen hållbar utveckling, en sak till när traktamentena var skattefria var ingen byggnadsarbetare eller elektkriker intresserade av att jobba i närheten av hemmet, det var för dåligt betalt ansåg man. Skulle man arbeta skulle det vara med traktamenten, det förändrades 1989 när traktamenten bllev skattepliktiga. Bortskämda eller?
Det förekommer en del referenser till 'socialism' och 'socialistiska partier' här. Visst är det skötn att skåda himmelen och idealen, men nu finns det bara S resp. VP(K) och dessa har under lång tid låtit facket driva fritt som ett slags gerilla man låtsats distansera sig ifrån. Med denna strategi har man med facket baxat löner för (vissa) okvalificerade jobb till skyarna. Som påpekas finns stor diskrepans till industriarbetarna, vilket implicerar att ingen som helst princip om hårt arbete skalla betala sig finns bakom, utan bara irrationellt kunskapsförakt som har föga med den tidiga arbetarrrörelsen att skaffa, desto mer med S och efterkrigssveriges vänster, driven av social revanschism snarare än visioner om det gosa samhället, (S)öndra och härska, en slogan som bara fungerar då de som vet något fruktar att yttra sig.
Anonym 21:54 , Du verkar vara mycket bitter eller må lite halvtaskigt och ha en något störd verklighetsuppfattning.
Det som intresserar mig med dig, det är NÄR du vart så bränd av livet att du började skapa din egen verklighet som du nu tror på. Vad var det som hände ? Skilsmässa? Skattefusk? En konkurs? Oförmåga att tjäna pengar som du nu väljer att skylla på facket/arbetare/byggare/whatsoever ?
Jag har själv varit egenföretagare i över 10 år så jag förstår dig delvis men jag tror att du egentligen har någon typ av problem.
Min uppfattning är att det här kanske är Cornucopia´s mest pricksäkra artikel. Har de senaste åren varit inblandad i ett antal situationer där man försökt använda hantverkare och ROT avdrag. De är inte ens intresserade längre. I Jämtland har det varit väldigt svårt att ens få hantverkare att besöka det eventuella objektet. När man väl kom fakturerade man hårt både dagar som man var på plats och dagar när man inte var det. När det senare uppdagades så drog man av några procent på fakturan och tappade intresset att komma tillbaka (vilket var lika bra). Det finns så klart fortfarande bra och pålitliga hantverkare. Tyvärr är de så upptagna så man får nöja sig med de halvkriminella bedragarna.
Skulle vara kul att se någon statistik på hur priserna på olika byggjobb reagerat de senaste åren. Jag anar att de gått upp ungefär lika mycket som rotavdraget ger rabatt. Kanske till och med mer då alla nu ska göra sina "billiga" reparationer. Tyvärr bli väldigt många lurade när de ser hur mycket det "skulle" kostat.
Vad händer nu i framtiden då priserna är upptrissade, skatten sänkt och de som tycker det är skitbilligt att renovera nu inser att det faktiskt inte är så. Ska man då ta bort ROT avdraget när marknaden anpassat sig till priserna?
Det fanns en intressant artikel i SVD år 2001 om Malmö och västar hamnen, det gällde studentbostäder som max fick kosta 3500 kr per månad. Det hindrade inte att bygga bostäder till ett pris av 4000 kr per månad för att byföretaget var väl medvetna om att studenter kunde få bostadsbidrag.
Det är helt sjukt, så får det inte gå till, ett bra exempel på hur subventioner förstör priser.
Ett annat är anställningstöd, det finns oseriösa arbetsgivare som utnyttjar antsällning bidraget maximalt.Man snedvrider kunkurransen gentemot andra företag på ett oärligt sätt genom att lägga sig under i priset som ärliga konkurrenter inte kan. Ännu ett exempel på subventioner förstör.
Det finns säkert fler områden där suventioner snedvrider konkurransen.