Det relativt svaga stödet för OMXS30 på 925 höll under fredagens handel.
OMXS30 |
Däremot så föll S&P-500 ytterligare efter Stockholmsbörsens stängning och S&P 500-terminen pekar på fortsatt nedgång. Bara i sig talar detta för en öppning nedåt för Sverige och även Europa som helhet om två timmar.
Vi ser kraftiga nedgångar i Asien, när de asiatiska börserna skall jaga ikapp husse USA från i fredags.
Den asiatiska utvecklingen i sig behöver inte tala för några brutala ras i Europa under dagen, utan styrande är förstås USA. Men nog kommer det öppna nedåt. 925 lär knappast hålla i Sverige, även om 900 ser lite mer hoppfullt ut. Faller 900 är 860 nästa, men antagligen inte allt på en dag. I så fall hade det blivit nya krigsrubriker i media.
Det är dock Labour Day i USA, så de amerikanska börserna håller stängt idag. Så bortsett från en initial korrigering så skall Europa under dagen försöka klara sig utan husse. Vad som helst kan alltså hända på börsen.
När det gäller USA så kommer ni kanske ihåg allt ståhej om det amerikanska skuldtaket och höjningen av detta under galgen den andre augusti. Den politiska bristen på handlingskraft fick S&P att nedgradera USA:s kreditvärdighet, vilket blev en gnista som drog igång en accelererad börsnedgång. Fundamenta med konjunkturen fanns dock redan på plats.
USA:s statsskuld per den 1:a september 2011.
Källa: Daily Treasury Statement. |
Zero Hedge konstaterar att den amerikanska statsskulden nu ökar med 4 800 miljarder USD om året, baserat på takten på skuldökningen under augusti månad. Skulden ökade nämligen ca 400 miljarder USD under augusti och är nu uppe vid det nya skuldtaket, trots allt snack om superkongress och åtstramningar.
Är någon överraskad? Senare i veckan slår man återigen i skuldtaket som måste höjas.
Nu kanske augusti var extremt vad det gäller skuldhöjning efter sommaren så nuvarande statskuld på 14 697 miljarder USD ökar kanske inte med drygt 30% om året i praktiken.
Guldpriset är som vanligt en bra indikator på marknaderna. 386:- SEK per gram guld i skrivande stund, på uppgång i både guld och dollar. Investerare flyr till riskfrihet, vilket betyder att majoriteten söker sig till amerikanska statsobligationer, hur absurt det än låter, vilket stärker dollarkursen. Minoriteten flyr till guld vilket drar upp guldpriset. Och med det stiger guldpriset i svenska kronor.
ZH har även hittat en förklaring till Kinas köp av guld till sin centralbanksreserv i en av Wikileaks läckta ambassadtelegram. Det är en medveten strategi för Kina och skall ses som ett försök att skapa en modell för andra centralbanker att följa. Mer centralbanksinköp av guld alltså. Om man skall tro amerikanska diplomater.
Missa för övrigt inte Cervenkas klarspråk hos Schibsted/SvD om de ohållbara pensionssystemenen (inklusive det svenska). Vad han missar att nämna är den påverkan på börsen som kommer ske när pensionssystemen allt mer ligger i obalans och måste tömma sina investerade reserver. Ledtråd: Det kommer inte stärka börsen. Man kan rent av resonera som så att pensionsfondernas överskott bidragit till de senaste decenniernas börsuppgång, och nu när flödet av pensionspengar vänder om blir effekten den motsatta. Detta urholkar i dubbel bemärkelse pensionssystemen. Börsen kommer inte rädda drömmen om en pension, utan som jag påtalat många gånger tidigare skriver Cervenka att pensionsåldern förr eller senare kommer höjas. Rejält. När pensionssystemen infördes var det inte meningen att man skulle leva till pensionsåldern, generellt. Systemen infördes för att förhindra kommunistiska revolutioner och skulle vara en dröm som skulle hålla arbetarklassen nöjda. Inte något som faktiskt skulle betalas ut. Som försäkring mot kommunismen har pensionssystemen fungerat väl under 1900-talet, men vad kommer ske med folkviljan när de visar sig att om du kunde hälsa på dig själv i framtiden så är det inte solhus i Spanien vi talar om. Utan en säng i friggeboden bakom barnbarnens vedbod.
35 kommentarer
ATP hade väl 66 år som medelålder 🙂 1 år som pensionär, det hade vi råd med.
Idag får folk som aldrig jobbat en enda dag pension och det i 30-40 år!
Matematik har aldrig varit vänsterns starka gren, problemet med socialism är att till slut tar ANDRAS pengar slut.
Glöm pension, det blir fattigstuga och ättestupa. Idag håller vi liv i grönsaker som borde dö, de lever ett ovärdigt liv i 10 år inom långvården.
Känner flera som jobbar inom äldrevården och flera av dem har sagt att många äldre vill dö, men livet är heligt för systemet, svensken får inte välja själv.
Vi har inte råd med allt äldre och sjukare svenskar, men de ska leva till varje pris, om så som grönsaker i 5-6 år. LÄkemedelsbranschen jublar nog. 10 olika preparat ska proppas i våra stackars vårdpaket som önskar att dö.
"386:- SEK per gram guld i skrivande stund, på uppgång i både guld och dollar." motiverar kanske en rättning? 🙂 Tack för övrigt för en bra blogg! /MK
07:51: USA har väl liknande problem inom Social Security? Liksom flera andra länder vad jag förstått, men nu hittar jag inte källan bara för det. Dvs att allt färre ska försörja allt fler allt längre. Och säga vad man vill om USA, men någon vänstersocialiststat med våra mått mätt är det knappast… /MK
ser du någon som helst chans till en långsiktig lösning av dessa kriser utan att valutorna blir konfetti?
Volker-kuren. Chockhöj räntorna, för att tvinga fram en snabb sanering av ekonomin.
"Vad som helst kan alltså hända på börsen". Bra där. Klockren analys.
Ja men hur ska förtroendet för valutorna bestå när staterna är i default?
Då vet vi att det inte längre går att manipulera priset på guld. Och att Obama och FED kan trycka upp priset på guld hur högt som helst. Åtminstonde fram till presidentvalet.
De som är under 50 idag borde fatta att pension tillhör historien. När ska den tröga stora gråa folkmassan fatta?!
Sen är det inte poppis att man sparar privat, senast idag vill Calmfors höja inflationsmålet till 4%.
Du ska inget spara men du får ingen pension, bäddar för en enorm katastrof för många troende på systemet.
Lösningen på pensionerna heter medborgarlön. Att ge alla svenskar över 18 års ålder, inklusive pensionärerna, 6 500 kr i månaden skulle kräva att 3,8 miljoner svenskar var i arbete. (Det är avsevärt färre än antalet arbetande i dagsläget.) All guldkant därutöver skulle man få spara ihop till själv, det vore slut på allmänfinansierade trygghetssystem baserade på lönenivån. (Det finns dock utrymme för en viss begränsad ytterligare sjukpeng och pension inom ramen för detta fullt finansierade system.) Klicka på mitt namn för en närmare beskrivning.
Det är för övrigt intressant att notera vilken koll Cornu har på aktuella reklamkampanjer – "om du kunde hälsa på dig själv i framtiden" – trots att han inte har någon TV. 🙂
Med företag som gör vinst som betalar aktiens pris på 10 år(P/e=10) så finns det en verklighet bortom börsdramatiken. De tjänar då 10% på ett år och ca 0,05% per börsdag.
Guld rostar inte, men den dagliga avkastningen bakom kursrörelsen är obefintlig. Klimpen i banken ger inga jobb eller annat.
Vi får hoppas att framtiden ligger i företagande framför guldtackor!/Oppti
Shit! Kollade börsöppningen. Sitter med för lite Xact Bear*2! 😉
/ Lowrisk
Om jag bosatte mig bakom vedboden i friggeboden, skulle jag må fint på 6500 i månaden.
"Ledtråd: Det kommer inte stärka börsen." – Oj vad jag skrattade. Tack Cornu, för Sveriges bästa blogg.
/Oxxyyd
USAs ökade skulder under augusti bör ses som skulder under tiden juni-augusti eftersom USA knappast stoppade utbetalningarna när man slog i taket sist. Man började istället nalla på andra källor som t.ex. inbetalningar till fonder (pensionsfonder troligtvis). Detta underskott i inbetalningar var man sedan tvungen att täcka upp när man åter igen hade höjt taket.
Om en dryg vecka så slår de i taket igen. Antingen höjer de taket direkt med 500 miljarder eller blir det tjäbbel ett tak och nya slopade inbetalningar för att om 2 månader höja med 500 miljarder. Vid årsskiftet kommer de slå i taket ytterligare en gång och på nytt höja men då krävs det åtstramningar också enligt beslutet som ligger. Dessa åtstramningar kan dock lösas på politikermaner genom att lägga en budget som vida överstiger inkomsterna. Sedan gör man besparingar i budgeten och så har man följt beslutet utan att ha gjort några reella besparingar…
Problemet med medborgarlöner är att fem år efter de införts kommer det på allvar föras en debatt där medborgarlöntagare tycker det är orättvist att de har så mycket mindre i lön än andra löntagare och önskar dramatiskt öka nivån genom skatteutjämningar.
Ha ha bakom en friggebod …härligt….slippa allt
som har med internet och telefoner och folk att göra.Ingen hälsar väl på om man bor bakom en friggebod?
10:16: En väsentlig poäng med just den variant av medborgarlön som jag skissade på ovan är att ALLA får den. Alla är alltså "medborgarlöntagare", även de som har ett jobb.
Bäst är om alla jobbar tills de dör, då kan politikerna fortsätta lova saker de inte behöver hålla.
Det är inte dina pengar, det är statens, du är bara ett redskap för staten. Borg har visat tydligt vad han anser om människor, de ska leverera skatt till samhället, inte röka, köra bil eller dricka alkohol, de ska jobba!
11:08 Ja och det finns många som inget hellre vill.
11:08
Jag tror dock att det allt mer egocentrerade samhället motverkar viljan att vara solidarisk med andra.
Det lär strida mot människans natur att vara ett verktyg för andras välmående, varför kämpa och slita ut sig när frukten går till andra som inte sliter? Det är totalt ologiskt i naturen.
För att lura så många i en befolkning behövs tidig hjärntvätt redan i grundskolan. Kollektivet före individen, det är kulturellt och inte biologiskt.
Det ska bli intressant att se hur en peak energy värld ska bli mer kollektiv, lokalproduktion är ju motsatsen till centraliseringen, även politiskt.
Borg är det närmaste sheriffen av Nottingham man kan komma. Samlar i ladorna och sitter på sitt pengaberg och ruvar, samt berömmer sig själv.
Sverige är nog det mest centraliserade samhället i väst, det imploderar utan billig energi, den politiska makten kommer avta lika snabbt som välfärden sjunker. Borg är en utdöende art.
En pensionsförfrågan:
Onekligen så finns det en stor mängd kunskap att tillgå i denna blogg. Hos författaren men också så klart hos läsarna. Så jag tänkte släppa ut en fråga (även om jag tror mig veta svaret) i hopp om att få ett beläst svar.
Mina "statliga" pensionspengar: I Usa kan man "köpa" ut sin "statliga" pension om man så vill. Genom att betala en lösen på ett xx% av det totala beloppet så kan man sedan i förtid fritt förfoga över 100-xx% av sin "statliga" pension.
Går det att trixa till (lagligt så klart) på något sätt i sverige med? Hur det skulle lösas med framtida skattepengar vet jag inte. Men jag tänkte att om jag har ex 1.000.000 kr i kuvertet just nu så skulle jag gärna efterskänka 500.000 till staten om jag fick ut 500.000 i handen. Jag tror ekvationen skulle vara mig lönsam även om ration blev 100.000 vs 900.000
Rätt säker på att detta skulle vara omöjligt. men man vet ju aldrig =)
Bort med facken, LAS och MBL, dumpa lonerna i industrin, privatisera ofentlig sektor rakt igenom och ta bort det sociala skyddsnatet. Sa kan svensk industri blomstra igen.
Enkelt
Nu har vi brytit igenom 900. Blir det att testa 860 redan idag?
Knappast, det vore en historisk nedgång, snacka om Black Monday. Utan egentliga nyheter. Gummibandet smäller kanske upp oss över 900 igen innan stängning.
Det kan säkert bli en uppstuds, men det mesta pekar på att veckan stänger lägre än föregående. Kanske vi hinner med ett test av 860/850. Vi är nog snart nere på "Gardellhatarblankare-nivå". Att alla utom Cevian kunde förutspå nedgången är märkligt.
Kan det vara så att de är överbelånade och insolventa redan?
Det är fler än Cevian som gått ner sig i Swedbankträsket i såfall. Sparbankstiftelserna torskade huvudelen av sitt innehav pga. belåning i just Swedbank.
Note to self: Belåna inte Swedbank 😉
/ Lowrisk
Det är ju bara att tacka och ta emot om pensionsfonderna säljer av. Själv ligger jag främst i aktier för att plocka utdelningar. Blir framtida utdelningar billigare så ser jag det som positivt. Blir folk mer medvetna om att de själva måste spara ihop till sin pension så kan ju det bidra till ett ökat köptryck.
Börssparandet är inte lönsamt för den enskilde eller samhället. Däremot för de som får flytta och ”förvalta” pengarna.
MEST TYDLIGT ÄR SÄRINTRESSET när det gäller pensionerna. Börskrascherna följs av sidor hur man ska ”rädda sin pension”. Men pensionerna styrs inte av börsens utveckling, inte ens av finansmarknadens utveckling. De 900 miljarder som svenska folket samlat in i AP-fonderna är buffertar, de räcker inte ens till att betala tre års normala pensioner i landet.
Det enda som ger oss pension är skatter inbetalda samma år av dem som jobbar och som ges till dem som slutat jobba.
Vi kan väl kostatera att stödet vid 900 brast.
Vi hinner väl inte testa 860 idag? men imorgon kanske det blir test av 860.
Vill bara visa medkänsla för Er som sover dåligt inatt, jag vet hur fruktansvärt det känns. Kom ihåg att det finns viktigare saker än pengar och solen alltid går upp när det är som mörkast
Mycket tveksam till att vi når 860 idag, det vore ett ras av historiska nivåer utan egentliga nyheter.
Men där ser man hur viktigt det är att husse USA har öppet och robothandlarna i USA balanserar upp börsen lite.
Med risk för att bli stämplad som Sverigedemokrat.
Jag tror att ett land behöver en del invandring för att inte stagnera, monokultur är sårbart i naturen, varför skulle inte fenomenet visa sig även i samhället? MEN, jag tror samtidigt att det är mycket mycket lättare att få ett väldigt homogent samhälle att vara solidariskt. Ju fler grupper och särintressen som ställs mot varann desto större chans att nån eller några av dem känner sig förfördelade. I flera länder i västeuropa ökar den sociala oron och etniska motsättningar eskalerar i den stagnerade ekonomins fotspår. Japan som haft en stagnerande ekonomi i 30 år upplever inte alls samma störningar, enda orsaken är kanske inte att Japan är ett av världens mest homogena länder men det är inte osannolikt att det är en bidragande orsak. På något sätt måste vi hitta ett sätt att hantera dessa problem, snart har vi inte möjligheten att blunda och kasta lite mer pengar på det och hoppas att det löser sig..
/J
Siffrorna verkar fel.
Skuldtaket var innan höjningen ca 14,3 biljoner USD. Efter höjningen är taket numer 16,nånting. De 14,6 som skrivs ovan måste vara linjärt stigande till nya taket på 16,X. Alltså har man lånat max denna månad, men man har knappast slagit i det nya taket.
Skuldtaket höjdes med 400 miljarder direkt, ytterligare 500 om presidenten ber om det och sedan ytterligare resterande under förutsättningen att man har påbörjat besparingar. Beslutet finns bla att läsa på Wikipedia.
Det är ett kompromisbeslut som togs mellan de som ville höja med 2000-3000 miljarder direkt för att klara sig över valet och de som inte ville höja alls. 400 miljarder höjdes taket direkt vilket klarade det omedelbara kostnaderna men nu slår man alltså i taket igen vid mitten av månaden.
Även ifall artikeln har några dagar på nacken så kommer lite klargörande länkar om USAs statsskuld och skuldtaket som för närvarande är på 14.694 miljarder dollar och nås inom ett par veckor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Budget_Control_Act_of_2011
http://www.treasurydirect.gov/NP/BPDLogin?application=np
http://www.treasurydirect.gov/govt/govt.htm
http://www.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/tic/Documents/mfh.txt