Min gode bloggranne Stockman uppmärksammar senaste numret av Handelsbankens tidning för skogägare, Tillväxt, där man bland annat skriver om peak oil. Stockman fokuserar dock på att det finns 38 000 skogsfastigheter i landet där ägarna antagligen går bort inom några år. Alla arvingar kommer inte vara intresserade av att driva vidare fastigheterna, speciellt inte då bröstarvingars arvslotter gör att det blir samägande som oftast blir lösningen om man inte skall lösa ut sina syskon. Och när man är 90 år gammal så är inte barnen direkt unga och fulla av energi att ta över skogsbruket.
Man kan alltså fundera på om inte marknaden kommer översvämmas av skogsfastigheter de kommande åren och om det inte kan bidra eller vara utlösande för att bubbelpriserna inom skog skall krascha, åtminstone i södra Sverige?
Istället tänkte jag uppmärksamma vad Handelsbanken relaterat till peak oil i tidningen, som kan läsas online, dock inte som PDF. Det är ju högintressant vad en svensk affärsbank säger i ämnet.
På sidan tretton hittar man artikeln med rubriken Smal marginal för störningar i oljeproduktionen. Man nämner förstås inte peak oil som begrepp, men påtalar att den enkla billiga oljan sinar och det krävs allt mer avancerade och dyra metoder, som djuphavsolja eller oljesand, för att utvinna olja framöver.
Inledningsvis berör man bland annat den sk priselasticiteten för olja, dvs att det spelar faktiskt väldigt liten roll vad oljepriset ligger på, vi minskar inte vår konsumtion/efterfrågan ändå. Enda undantaget är vid snabba kraftiga prisökningar, då efterfrågan tillfälligt kan dämpas. Kort sagt kan priset stiga rejält vid utbudsbrist.
Handelsbanken noterar att OPEC:s reservkapacitet är mycket liten och att Libyens inbördeskrig därför gav stor påverkan på oljepriset. Banken tror inte att oljepriset kommer falla under 80 USD, utan att OPEC kommer hålla oljan inom ett intervall på 80 – 100 USD. Det påtalas också i artikeln att Saudi-Arabien behöver 100 USD för oljan för att klara ekonomin.
Från annat håll kan man notera att nu när Libyenkriget ser ut att kunna nå ett slut och hoppet om återupptagen oljeproduktion syns vid horisonten av hoppfulla politiker (jag är mycket skeptiskt till att det skulle gå speciellt fort att få igång oljeexporten från landet igen), så vågar EU nu gå ut och lägga ett embargo på Syriens olja. Syriens export är dock nästan försumbar och undantaget Italien så går exporten ändå inte till EU. Effekten blir alltså bara ett slag i luften och Syrien kommer inte ha något problem att exportera oljan till exempelvis Kina istället.
“Sanktionerna kommer slå mot Syriens hjärta” heter det från EU-håll. Tillåt mig tvivla. Det finns alltid någon annan som vill köpa oljan.
Åter till skogen.
Jätten Glufs-Glufs, dvs Södra (“Södra är bra för alla skogsägare, men bäst är Södra för sina anställda och entreprenörer” som de har som slogan), håller en skogsdag för alla intresserade nästa lördag klockan 9 – 12 på skogsvägarna runt Strömma Naturbruksgymnasium ca 2km från mig. Det bjuds även på mat för de som avslutar slingan med utställare i skogen, som för en gångs skull sägs vara barnvagnsvänlig. Gissar att det rör sig om de välhållna grusskogsvägar som finns mot sydöst från skolan och som jag använder som ett av flera möjliga motionsspår när det finns överskottsenergi. Räkna dock med rejält med backar och några kilometers slinga med utställare av allt från traktorer till skogsmaskiner eller utrustning. Och mäklare. Normalt brukar maten som Södra bjuder på vara hamburgare och antalet besökare kan nå tusentalet om vädret bjuder upp. Strömmaskolan och skogsdagen är utmärkt från väg 156, till vilken man kan svänga in från riksväg 40 efter att som göteborgare kört förbi Landvetter flygplats. Ser ni någon nisse som helt plötsligt viker av från slingan och försvinner in i skogen så var det nog bara jag som gick hem.
23 kommentarer
Kan inte låta bli att reflektera över hurudant värmesystem vore det optimala till en villa i stadmiljö med tanke på framtiden och framtida energipriser. Olja är en återvändsgränd för uppvärming, elpriset kommer garanterat att öka osv
-jord/bergsvärme kräver el som backup vid normal vintertemperatur från -15
-elvärme, elbatterier vs nattstöm
-ved/pellets/torv ?
-fjärrvärme, fördel med central kontrollerad stordrift i en era utav energibrist ?
osv
Solvärme + pelletspanna, samt vedkamin Solvärme räcker för sommarhalvåret, pellets är lättskött, billigt, med batteribackup fungerar det vid strömavbrott och håller pannrum/skorsten varm och motverkar fukt. Gott om olika pelletsleverantörer att välja mellan. Vedkaminen används i nödsituationer eller om tillskottsvärme behövs periodvis.
Passivhus är förstås bättre, men skall du byta uppvärmning på befintligt hus är det defintiivt pellets som gäller.
"Banken tror inte att oljepriset kommer falla under 80 USD, utan att OPEC kommer hålla oljan inom ett intervall på 80 – 100 USD. Det påtalas också i artikeln att Saudi-Arabien behöver 100 USD för oljan för att klara ekonomin."
En relaterad fråga är ju hur länge oljeländerna överhuvudtaget är villiga att få betalt i USD. Känns som om den valutan har ganska lite trovärdighet kvar numera. Tur för jänkarna att euron jobbat så stenhårt på att inte vara något alternativ…
Hej!
Vilka olje/gasbolag bör man ha koll på i Canada när väl börsen bottnar Cornu?? Tänkte lägga upp en bevakningslista på Avanza.
Tack på förhand!
/Trust
Men du som har en rejäl katalysator-kamin. En sån borde väl stå för den största mängden värme. Vad man nu har upptill borde fungera som tillskottsvärme.
För mig ja, men frågan handlade om ett villaområde och jag förmodade även hög bekvämlighet med liten arbetsinsats. Ved är förstås billigast och bäst, men är inte bekvämt.
Bäst för samhället är exempelvis fjärrvärme baserad på värmeåtervinning av spillvärme eller förbränning av sopor. Men det är inte bäst för individen.
Cornucopia:
Angående inlägget om Morgonsurs inlägg…
Gör ett inlägg om videoklippet "Collapse of Complex Societies by Dr. Joseph Tainter" som Morgonsur har i sitt inlägg.
I del 4/7 sågar Tainter teknikoptimisterna längs med fotknölarna. När R&D blir mer och mer avancerad så ökar också komplexiteten och därmed avkastningen på R&D. Gör ett inlägg om detta så fler får insikten om att den så kallade teknikutvecklingen som lösning på våra problem är en utopi.
Q
Bra idé. Har skrivit om det förr bl a kring utbildningsinflation. Vi lägger väldigt stora belopp på forskning idag och får allt mindre för det. Titta bara på läkemedelsindustrin.
Lite OT, men bara lite… De flesta som läser här har säkert sett den, men missa annars inte den fantastiska animerade peak oil/preppers-videon "a post-oil man": http://www.youtube.com/watch?v=QovBLFZhQME
”Jag tror inte att vi får någon dramatisk utveckling. Jag tror inte att priserna går upp. De kanske går ner lite grann, men inte särskilt dramatiskt. Jag tror inte att bostadspriserna var för höga från början”, säger Jan Häggström. Från DI.se
Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om deras analyser.
Aj då, här snodde du mitt upplägg för kommande blogginlägg. 🙂
Vi kanske kan få en TA bild på oljan ? Vore mycket intressant 🙂
Tack för en extremt bra blogg! följer den dagligen!
Om man använder peak-begreppet eller inte tycker jag är ointressant. Det remarkabla och intressanta är att Handelsbanken ändå börjar fundera i termer av mindre mängd energi. För då öppnas dammluckorna och andra följer efter och förhoppningsvis får vi ett slut på livet med total förnekelse. Det hoppas jag i alla fall.
"Vi lägger väldigt stora belopp på forskning idag och får allt mindre för det."
Sagt av en kille som häromdagen ville styra energiframtiden mot genIV.
Har vi något alternativ? Dyrt blir det. Kanske inte ens lyckas. Men det kan vara värt att åtminstone försöka, om inte annat för att minska mängden befintligt kärnavfall.
Inte heller jag använder "pik ojl" som begrepp. Som svensk tycker jag att man ska använda det svenska språket.
I linje med detta talar jag om att utsorka verksamheten, när ett svenskt företag lägger sin produktion i utlandet.
21:04
Sverige har nog alternativ. Vindkraft kanske? 2,5 TWh byggt på tjugo månader. Utan svett?
Redan idag verkar komplexiteten knäcka kärnkraften i västvärlden.
Produktionstappet hittills i år, c:a fyra TWh, på Ringhals kan helt bokas på "mänskliga faktorn"
Vi har också avsnittet strategiska risker.
Reaktorbränslet?
Ett Tyskland (och Danmark) utan kärnkraft?
Tänkte ta upp det i ett tidigare blogginlägg. Den med länk till UNT. Cornu brukar vara så vass med realitetn och ekonomin. Jag förstår inte varför kanske 100 miljarder eller mer skall brännas på gen IV som kanske kan vara färdigt efter 10-15 år. Visst det är bra för att bli av med avfallet men mängden pengar är väl bäst att satsa på känd förnyelsebar som man vet blir färdigt inom ett fåtal år och sämka/effektivisera energiföbrukning. Vad gör man om man bränt 100 miljarder och det inte sen fungerar? Inget av dessa "fantastiska tekniker" existerar ju inte i realiteten än.
Läste för ett antal år sedan ( var kommer jag inte ihåg ), att utvecklingen av en produkt ofta sker i takt med att totala antalet dittills tillverkade produkter fördubblas.
Det betyder att en ny produkt utvecklas snabbt, då en fördubbling av antalet totalt tillverkade sker någorlunda ofta.
För en produkt, som funnits länge på marknaden, kan det ta lång tid innan ytterligare lika många tillverkas. Då skulle enligt detta utvecklingen gå långsamt.
Efterfrågan, som styr antalet producerade enheter, blir då också en faktor som styr utvecklingen av produkten.
/ Åke M
Oljan revolutionerade & effektiviserade jordbruket med hjälp av maskiner. Sedan ska ska alla matprodukter distrubieras ut till affärena runt om i landet.
Priset på mat kommer att stiga kraftigt.
Sedan finns oljebaserade produkter, plast, smörjmedel finns säkert mer men det kommer att påverka många industrier & arbetstillfällen.
Kärnkraften är ett energislöseri, verkningsgarden ca 35%, kylvattnet skulle säkert kunna användas till föruppvärmning i fjärrvärmeverk & det skulle spara energi. Det utjänta kärnbränslet som förvaras i underdjordiska vattenbasänger produserar en hel del resteffekt som blir till värme, det skulle vara fullt möjligt att ta till vara på den värmen också.
15:21, pellets kan vara ett bra och billigt alternativ till ett mindre hus, till ett stort hus kräver pellets väl mycket plats för förvaring.
Själv rekommenderar jag bergvärme från en känd leverantör som Thermia eller Nibe. Gör borrhålet 50% djupare än rekommenderat, och dimensionera radiatorerna och värmepumpen så att systemet klarar ner till -25 grader. Då behövs sällan tillskottsel. I staden är det sällsynt med strömavbrott, på landet är det bra att ha ved som reserv.
Elen blir säkert dyrare, men olja och pellets följer med upp. Med bergvärme dimensionerad enligt ovan bör driftskostnaden hamna på en tredjedel av el- eller oljevärme. Ju dyrare elen blir desto mer sparar man jämfört med el eller olja. Dock hög investeringskostnad.
Har man källare behövs radiatorer även där för att hålla torrt och för att ventilera ev. skorsten.
Skogsägare
Problemet med bergvärme dimensionerad för -25 är att du behöver en väldigt stor ackumulatortank för att systemet skall fungera bra då det inte är -25 grader. Värmepumpar mår inte bra av att slå till och från alltför ofta utan skall gärna gå länge, annars slits de fortare. Då måste du ha en stor stor tank som pumpen kan bli av med all den värme den genererar till. När vi får entimmesdebitering på elen kommer vinterelpriserna skjuta i höjden och då blir det nog inte ens en hyfsad ekonomisk kalkyl. Misstänker att man om 15 år kommer se på värmepumparna precis som vi ser på elradiatorer idag, eller kanske ännu tidigare…
Energi- och klimatrådgivare